Vila i frid

Igår nåddes jag av den otroligt sorgsna nyheten att Michael Nyquist har gått bort. Extremt tråkigt att höra och jag tänker på hans familj och närstående.

Jag känner mig priviligerad som har haft chansen att få träffa och arbeta med en sådan varm person och otroligt begåvad skådespelare. Vi träffades endast några gånger men han var alltid trevlig, ödmjuk och jordnära. Han var en stor favorit, på många sätt.

Mina tankar och värme går till hans familj. Vila i frid Michael.

Michael Nyqvist

Michael Nyqvist

 

Jordgubbar i mängder 

Jag hoppas att ni har en fin midsommarhelg, oavsett om ni firar eller inte. Hos oss blev det lugnt på midsommarafton med ett sällskap på fyra och vi sov sött innan solen gått upp. En midsommar med mer kärlek och mindre alkohol helt enkelt.

Imorse blev det pannkaksfrukost och användning av jordgubbarna och (veganska) grädden som blivit kvar från gårdagens tårta. Mums!

mid

Sol på midsommarafton?

Det var ju det där med vädret. Det har nästintill blivit en vetskap att det regnar på midsommar och dagarna där omkring. Kanske inte ösregnar men moln och duggregn är mer eller mindre en garanti. Men idag sken solen starkt och enligt diverse väderrapporter kommer midsommaraftonen vara regnstilla fram till 22-tiden här i Stockholm. 

När jag var liten sken solen faktiskt ofta på midsommar. Det var någon gång i tonåren som det vände och sedan dess minns jag faktiskt bara en midsommar utan regn. Den midsommaren blev också en av mina bästa. 

Jag var kanske 19 år gammal. På dagen firade vi ute hos min mamma som då bodde i ett hus på landet med sin sambo. Mina morföräldrar, storasyster och min älskade moster (som tyvärr inte längre finns med oss) var där. Stämningen var underbar. Jag bakade en gräddig jordgubbstårta och mormor, som varit kock, hjälpte till att lägga på jordgubbarna. På kvällen åkte jag och min dåvarande pojkvän tillsammans med ett stort gäng vänner på en riktigt välplanerad och lyckad midsommarfest. Vi dansade hela natten och solen steg upp. Hela midsommarhelgen bjöd på toppenväder. 

En sådan solig helg ser det inte ut att bli denna gång i alla fall. Lördag och söndag ska bjuda på regn, måndagen på åska men på självaste midsommarafton ska det faktiskt inte regna. Jippi!

I bland annat Göteborg, Jönköping och Malmö ska det regna. Umeå får däremot skryta med eftermiddagssol! 

Lär barnen om medmänsklighet

Idag satt jag ute i solen och hade det allmänt gött när jag scrollade igenom mitt facebookflöde och snubblade över en kommentar på någons bild. Personen kommenterar att ”folk ska få vara rasister om de vill”, men hen själv påstod sig inte vara det (hen utvecklade dock sitt resonemang som, i alla fall i mina ögon, genomsyrades av en rasism hen kanske själv inte ens har någon insikt om). Jag blev så häpen (men samtidigt inte då jag tyvärr ser liknande kommentarer med alltför jämna mellanrum) att någon kunde skriva att rasism är okej. Nu vet inte jag vilka som kunde se den kommentaren men tanken att kanske minderåriga kunde ta del av den är skrämmande. Det slog mig också att det här är åsikter som många barn säkerligen får höra vid köksbordet under hela deras uppväxt. Att det är okej att utesluta en annan människa på grund utav dennes hudfärg. Att det är okej att inte ens lära känna personen eller ens ha pratat med hen innan det är okej att totalt döma ut och ogilla (avsky?) personen ifråga. En annan individ. En annan människa. Det är för mig helt sanslöst! Är det inte viktigt att istället lära våra barn om empati, respekt och medmänsklighet? Jag tycker att det är ett otroligt viktigt ämne att adressera.

Jag är så glad över att min pappa tog med oss utomlands i tidig ålder där han visade oss andra kulturer. Han talade alltid om allas lika värde och hur viktigt det är att inte döma någon i förväg. Han visade oss viktiga filmer som till exempel den råa Mississippi brinner som skildrar hur verkligheten har sett ut i staterna. Han utbildade oss och ville ge oss bra värderingar att stå på. Min pappa var en både välutbildad och berest man, som alltid gick sin egen väg och aldrig lät någon rubba på hans värderingar. En sann förebild.

Vet ni något annat jag är trött på? Jag är trött på att se folk skriva saker som ”det är inte rasism att säga si eller så (t.ex. när en vit politiker tycker att det heter n*gerboll och inte chokladboll)”. Men du är ju inte ens själv utsatt för rasismen – du har inte tolkningsföreträde! Samma sak gäller när män uttalar sig huruvida kvinnor inte bör känna sig otrygga när män tafsar på dem på krogen – ni har inte heller tolkningsföreträde! 

Rasism är aldrig okej. Aldrig. Det spelar ingen roll vilken grupp som blir utsatt svarta, vita, gula, röda, kvinnor, hbtq. You name it – det är aldrig okej! Aldrig.

Borde kanske besökt Colosseum

Jag fransar till det. Tjugo över fem idag gick jag från jobbet och ut i solen. Det var fortfarande strålande sol och fullt med folk på uteserveringarna. Jag passade på att ta en snabb latte med Hanna innan jag drog mig hemåt efter drygt en timme. Väl hemma lagade jag vegetarisk bolognese och till det tagliatelle. Jag gör alltid mycket sallad till maten, jag tycker det är himla gott att fylla tallriken med minst en tredjedel sallad till varm mat. Mycket mat ska det vara också, mums!

Sen kollade vi på senaste avsnittet av Skam och nu slökollar vi på klassikern Gladiator. Vi konstaterade precis att vi ändå är lite ledsna över att vi aldrig tog oss till Colosseum när vi var i Rom i mars, men det hanns inte med helt enkelt. Vår visit i Rom blev faktiskt fantastisk ändå!

Nu ska vi ut med vovvarna sen kolla youtube i sängen.

solishelfrans

Njuter

Somriga dagar. Jag bryr mig faktiskt inte nämnvärt att det regnar en skvätt om dagen (om vi ska dra någon sorts genomsnitt). Huvudsaken är att det tittar fram lite solsken emellanåt och att dagarna är långa och ljusa. Njuter verkligen av sommaren. 

Sunshine!

IMG_8220

What a day, inte att den har varit stressig på något vis. Utan bara helt underbar för jag har varit ledig och ute i solen hela dagen. Helt magiskt! Veckan började med två långa arbetsdagar på tio timmar per dag och imorgon är det jobb igen men det blir inte ett lika långt pass då. Men imorgon är vi back to rain again, då kan jag lika gärna jobba inomhus!