Skydd på?

Bullen går ju numera med skydd i hagen, vi trotsar snön, men jag har funderat på om det kan vara dåligt för benen. Vår sadelprovare sa att hästryggen behöver vila från sadeln för att den ska kunna bygga upp musklerna som behövs för att bära upp den. Det är ju kopplat till blodtillfärseln, om sadeln trycker emot ryggen konstant så kommer ju inte tillräckligt med blod och syre till musklerna för att bygga upp.

Då tänkte jag att om man hela dygnet runt låter hästen stå med skydd, då borde ju benen bli mindre hållbara, eftersom de anpassar sig till trycket från skydden och inte behöver vara lika slagtåliga. Tänker jag fel?

Iallafall, tänker jag nog plocka av de där skydden några dagar.

Bästa stall och ridjackan

Nu ni, har jag äntligen hittat en jacka. Det är Uhips korta Arctic Sport jacka, grå med rosa foder. Jättesnygg, bra skydd mot blåst och jättevarm såklart! Älskar de lång ärmarna, glömmer man vantar är det ingen big deal. Var slut i lager i varenda butik, utom på Hööks Borlänge. Fanns en i min storlek, tjejen i kassan sa att de var en retur. Yesss!

Bröd-morgon

Haft en bra morgon, vaknade runt åtta av ljuset genom persiennerna och gick upp och gjorde iordning en limpa. Bullen var fin igår på uteritten, jag fortsatte med att jobba med sitsen och att inte bara sitta still.  Tog c. 25 min, härligt snölandskap nu! Önskar att det vart så på julafton…

Recept:

1/2 dl rågmjöl

5 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 dl naturell yoghurt eller filmjölk

1 dl mörk sirap

1 dl lingon, vill du ha mer syrlig smak, ha 1 dl till

How to:

200℃. Blanda alla torra ingredienserna först och sedan yoghurten, sirapen och lingon. Använd en avlång brödform, 1 1/2 liter, forma in och klipp ett bakplåtspapper och klicka i degen. Lägg ett ugnsfolie över för att brödet inte ska brännas. Låt stå i ugnen 1 h. Låt svalna lite innan du skär upp!

 

Bett-tankar igen

Mer medvetenhet, är väl fokus. Måste bli bättre på att känna min sits, få mer kroppskontrol i sadeln! Märktes tydligt igår när jag hoppade upp i sadeln efter lindning och pyssel, när jag verkligen kände istället för att försöka se, gick han mycket bättre. Det blev en kort vända, fram och tillbaka på ridvägarna i skritt 20 min.

Har provat ett tredelat bett med två stänger på utsidan av munnen, han tar bra kontakt och jobbar inte jobbar emot. Men tror att det är lite fel håll att gå för att variera trycket i munnen, det är ju fortfarande tredelat…

Det vi provat ⬆️

Borde prova detta kanske?

 

 

 

Not so fresh

Startade Fredagen med feber, Bullen och jag synkar i våra down-perioder. Är hemma från skolan, det är en jobbigare förkylning så jag passar på att vila.

Jag och Bullen ska pulsa i snön, sålänge han inte känns väldigt pigg och fräsch, då ska vi skritta uppsuttet. Han var varm häromdagen och jag har spolat kallt. Jag vill sätta igång med konditionen nu, men får ha lite is i magen och inte göra något förhastat. Känner ni igen er?

Hörlurar till ridning och träning

Hur ska man hitta trådlösa hörlurar med bra ljud, som är snygga och har lång räckvidd och håller? När jag rider, tränar eller städar här hemma vill jag kunna röra mig utan sladdar. Drömmen skulle ju vara Apples Airpods, men de faller kanske ur öronen och är sjukt dyra. Nästan 2000 för ett par lurar? Kan jag köpa ny hjälm för….

Har även kollat på Sudios trådlösa in-ear som Ingrid Skoog skrev om på sin blogg för länge sedan, och de skulle nog passa mig, förutom priset då. Får kanske vara beredd att ge mer än tänkt och vänta ett tag, men behöver verkligen ett par då jag ej har motivation att träna när jag saknar redskapen runtomkring.

Har ni några tips, hit me.

Träningplanen v.3

Såhär ser veckan ut enl. träningsplanen. Bana betyder ridhus eller bana, beroende på om ridhuset är ledigt eller ej.

Måndag: Promenad 1h – skritt och trav

Tisdag: Uteritt 50 min

Onsdag: Bana 45 min

Torsdag: Uteritt 1 h banvall

Fredag: Promenad 45 min

Lördag: Tränare f.m. bana

Söndag: Uteritt 1 h banvall

Det var sista veckan som jag planerade i början av året, på Söndag ska jag sätta mig ner och lägga upp kommande veckor.

Dagens

Söndag, jag hinner inte med veckorna…

Dagens träning i ridhuset gick ok, han har nära till att sänka ryggen och dra upp huvudet så det kräver ju mer av mig som ryttare. Och våra andra ”arbetsområden” är ju såklart bullen han har till mage, passande nog. Känner att jag vill motionera honom ordentligt, men inte överanstränga lederna som den extravikten är ansvarig för. Balansgång!

Veckan som kommer är rätt händelselös, förutom träning med Bull på lördagen och ett prov. Ska prova en ny träningsrelaterad grej under veckan och se om jag har tid och om jag mår bättre, mer om det när provtiden är klar! ;)

Pigg uteritt

Godmorgon Fredag!

Igår kom hovslagarn och verkade Bullen, och efteråt checkade vi av honom på lina så han inte var halt. ingen hälta, och ingen värme, så jag sadlade på och red ut i mörkret.

Jag ska börja konditionsträna Bull mer, och vara ännu mindre i ridhuset än jag varit tidigare. När han inte är helt igångsatt är det lätt att jag fastnar på spåret och åttorna i skritt och trav hela passet, och det gör varken till eller från för honom som det ser ut nu. Måste bygga upp honom mer innan vi kan fullt nyttja tiden i ridhuset, men det är svårt med halka och snö ute.

Skoldagarna känns evighetslånga, så mycket roligt man gjorde i stallet över jullovet och nu ska man sitta still i en skolbänk, enda motivationen just nu är att jag behöver mina meritpoäng.