Mystur

Stallet gick på ett nafs idag. Jag mockade Bullen, mamma mockade Roy. Uteritten gick bra, stallkompisen hängde på. Det är ändå rätt ljust i skogen nu trots att det är mörkt, så jag slipper ha en tung pannlampa på hjälmen.

Promenaden hem gick på 45 min, och jag ägnade mig åt lite matte, repetera Franska verb och Svenska inför prov imorgon. Jag har verkligen noll pluggfokus på kvällen, så jag får passa på när det är ljust.

Mål och tankesätt

Mål är viktiga, jaha. Och tankesättet, utveckla ditt tankesätt. Jaha. Och hur gör man det?

Jag tror att det är ett måste att ha ett mål för att bli bättre. Du kan inte bli bättre på något om du inte vet vad nästa steg är. Att sätta sig ner, och tänka över vad man kan göra för att bli bättre, är en enkel process som är otroligt effektivt för iallafall mig. Inga ursäkter, du behöver inte en till häst för att tävla eller träna din gren. I flera podcasts med framgångsrika ryttare säger de att de bästa ryttarna är bäst på att ta till vara på sitt hästmaterial. Hur gör man det? Man får lära sig genom att göra det.

Om du och hästen inte passar i ridningen så hör det kanske inte hit, men du kan fortfarande tänka över hur din häst ska bli i bästa möjliga skick.

Personligen har jag försummat rätt tänk för att jag inte försökte bli bättre. Nu har jag tagit ett kraftgrepp, som inte var så jobbigt faktiskt, och är mitt inne i mitt bok-projekt. Biblioteken har faktiskt alla bra häst och ridböcker, nya som gamla. Så nu kan jag grunden teoretiskt, och behöver bara lära mig göra allt jag lärt mig i praktiken. Man blir aldrig fulllärd, kan man det teoretiskt behöver man jobba praktiskt, och kan man det praktiskt kan man blir bättre med det teoretiska. För ett år sedan, kunde jag väldigt lite teoretiskt men hoppades att det kommer gå bra praktiskt. Det räcker inte att läsa bloggar, utan jag tror att man ska lära av de som lyckats.

Snart ett år sedan, lagomt trötta ;)

Envis ponny

Godmorgon Tisdag!

Idag slutar vi skolan ett, då ska jag gå en promenad i vinterlandskapet hem. Älskar vädret nu! Värre när det blir slaskigt och lerigt (framförallt i hagarna….) i februari.

Bullen igår hade en släng av envishet, vägrade gå fram när jag red ut. Tålamodet blev testat rejält på mig, vi kom inte längre än kanske 1 km, på en timme innan vi vände. Skitdag!

Idag var det egentligen träning på schemat, men med nytt ridhusschema så är det helger som gäller om man vill vara inne. Det får bli en mystur i täcke istället.

Skolstress

Herregud, nu har jag bara några få veckor kvar innan jag ska ha bestämt gymnasiet. Men tänker såhär, vad jag än väljer, så vet jag att jag fixar det. Finns inget space för tvivel på mig själv liksom.

Skolan går okej, presterar för tillfället inte lika bra som förra terminen, men tror att jag kommer in i det snart. Alltid samma-lika efter lov, allting bara kastas på en så man får jobba ikapp senare. Jag blir oftast förkyld i början. To-Do listan i helgen består av SO, SV, Matte och Engelska…

Bullen var så duktig i Torsdags! Red en kort-kortis, cirka 25 min, mycket skritt och så lite trav. Jobbade med allt nytt jag tjatat om, och märks att han går bättre. Och bettet som han trivs så bra med bidrar ju också. Skrev ju om hans underhals och kogång förut, den har jag inte sett till senaste dagarna? Beror det på bettet? Eller min ridning? Analysera är svårt ibland.

Dagens med Bullen bestod av promenad på utebanan, alldeles för isigt ute på ridvägarna! Han frustade lite nöjt efter att vi joggat några långsidor också!

Tips till ryttaren

Dagens tips här, något jag kom att inse för kort tid sedan!

Försök samla på dig åsikter om dig själv som ryttare och din häst från utomstående i stallet, tränare, föräldrar, kompisar. En åsikt är en åsikt, och kan vara på rätt väg, men också helfel. Att få dessa åsikter i bagaget kan göra din ridning mer allsidig, men låt dig inte begränsas. Tro på dig själv, och kom ihåg att medier inte alltid visar upp hela bilden av en häst! Jag trodde för c. ett år sedan att duktiga ryttare alltid travade runt i flygande trav i form på banan när de tränade, och gick mellan piruetter och att hoppa 1.40. Så såg det ju ut på deras instaprofil.

Tänk efter, är det så man lägger en bra grund för en hållbar häst? Hur tror du dessa ryttare rider när kameran är avstängd? Dessa ryttare har antagligen redan gjort sin grund och lärt sig en massa som bakgrund till att kunna visa upp traven på videon.

Tror jag fick sagt vad jag ville säga. Skriver inlägget mer för mig själv som en reminder, när det känns lite tungt. Nu drar jag iväg till Bullen för en kvällsritt!

Bildresultat för it is okay to not know but it is not okay to not try

Årsplanering

Finest har varit nere några dagar, nu funkar det äntligen!

Igår åkte jag, mamma och pappa ända ner till Västerås för Öppet Hus på Strömsholm. Vi får se hur det blir, idag får vi koder till webbsidan där gymnasievalet är öppet fram tills 14 Februari (Alla hjärtans dag).

Inköpt kalender – check✅ Ska skriva in lite blogginlägg, Bullens plan och även skola och viktiga datum. Rätt roligt ändå, eller hur? På sportlovet har vi bokat in en skidresa i Härjedalen, en månad dit och jag får komma iväg från lilla Falun och andas in frisk luft. Fast tråkigt att lämna Bullen…

Red ut i fleecetäcket och stövlar igår. Har hittat ett bett jag tror att Bullen är mycket förtjust i, Baucherbett. Har ännu inte ridit med det i ridhuset, som verkar vara dubbelt så bokat nu på vintern när man behöver det. Men under uteritt så är han väldigt nöjd och tar stöd på ett bra sätt. Inget kastande med huvudet. Äggbettet kommer inte tillbaka på några månader! :)

Bra tråd om bettet

Skydd på?

Bullen går ju numera med skydd i hagen, vi trotsar snön, men jag har funderat på om det kan vara dåligt för benen. Vår sadelprovare sa att hästryggen behöver vila från sadeln för att den ska kunna bygga upp musklerna som behövs för att bära upp den. Det är ju kopplat till blodtillfärseln, om sadeln trycker emot ryggen konstant så kommer ju inte tillräckligt med blod och syre till musklerna för att bygga upp.

Då tänkte jag att om man hela dygnet runt låter hästen stå med skydd, då borde ju benen bli mindre hållbara, eftersom de anpassar sig till trycket från skydden och inte behöver vara lika slagtåliga. Tänker jag fel?

Iallafall, tänker jag nog plocka av de där skydden några dagar.

Bästa stall och ridjackan

Nu ni, har jag äntligen hittat en jacka. Det är Uhips korta Arctic Sport jacka, grå med rosa foder. Jättesnygg, bra skydd mot blåst och jättevarm såklart! Älskar de lång ärmarna, glömmer man vantar är det ingen big deal. Var slut i lager i varenda butik, utom på Hööks Borlänge. Fanns en i min storlek, tjejen i kassan sa att de var en retur. Yesss!

Bröd-morgon

Haft en bra morgon, vaknade runt åtta av ljuset genom persiennerna och gick upp och gjorde iordning en limpa. Bullen var fin igår på uteritten, jag fortsatte med att jobba med sitsen och att inte bara sitta still.  Tog c. 25 min, härligt snölandskap nu! Önskar att det vart så på julafton…

Recept:

1/2 dl rågmjöl

5 dl vetemjöl

4 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

4 dl naturell yoghurt eller filmjölk

1 dl mörk sirap

1 dl lingon, vill du ha mer syrlig smak, ha 1 dl till

How to:

200℃. Blanda alla torra ingredienserna först och sedan yoghurten, sirapen och lingon. Använd en avlång brödform, 1 1/2 liter, forma in och klipp ett bakplåtspapper och klicka i degen. Lägg ett ugnsfolie över för att brödet inte ska brännas. Låt stå i ugnen 1 h. Låt svalna lite innan du skär upp!