PRIDE 2012: Kom ut-ögonblicken vi minns!
Skribent: Hanna Nilsson

PRIDE 2012: Kom ut-ögonblicken vi minns!

Imorgon kickar årets PRIDE-festival igång i Stockholm. Som vanligt väntas en hejdundrandes fest för att hylla och stå upp för kärleken. I vimlet på Pride Park kommer många av landets HBTQ-kändisar att dyka upp. Finest har listat kom ut-ögonblicken vi minns.

Publicerad: 2012-07-30, 15:00

Anton Hysén, Fotbolls-och Let's Dancestjärna

Kanske en av de mest otippade "Garderob-historierna" på senare tid. Glenn Hyséns son Anton Hysén gick förra året ut med att han var homosexuell i Fotbollsmagasinet Offside. En ung och snygg fotbollsspelare, med dessutom en känd pappa och bror, som valde att gå ut i det offentliga trots den hårt präglade killsporten.
Hyséns uttalande väckte stor uppmärksamhet runt om i landet och ett flertal började diskutera hur man som fotbollsspelare skulle förhålla sig till homosexualitet. Anton själv berättade för tidningen Offside att han valt att vänta ett tag med att gå ut med att han var homo.
– Det är ju inte så jävla vanligt att man är bög och spelar fotboll. Det tog ett tag innan man var helt säker och så.
Inte helt oväntat fick Anton Hysén ta emot priset 'Årets homo' av tidningen QX.

Eva Dahlgren och Efva Attling, Sångerska och Designer

Här har vi kanske ett av Sveriges mest omtalade homopar, sångerskan Eva Dahlgren och designern Efva Attling. Två kända och starka karriärkvinnor som ingick partnerskap år 1996. Nyheten blev en stor kioskvältare. Det mest sensationella var att Efva lämnade artisten Niklas Strömstedt för en annan känd kvinna. Paret har sedan de blev ett par valt att vara selektiva med att prata med media om sitt förhållande vilket naturligtvis har gjort pressen ännu mer intresserade. Eva Dahlgren kan idag fortfarande känna av en viss intervjuskräck, vilket hon sagt i en intervju med Aftonbladet.
Idag har Efva Attling en god relation med exmaken Niklas som hon dessutom har två söner med. Och vad beträffar Eva & Efva så kilar de fortfarande stadigt.

Peter Jöback, Musikalartist

Let's face it, det är många manliga snyggingar som kommit ut ur sina garderober (till kvinnornas förtret), och hunken Peter Jöback är definitivt en av dem. Jöback förtydligade i tv-serien "Det blir bättre" på TV3 förra året att han; 'Alltid varit attraherad av både män och kvinnor'.
Trots det väntade han ända till 2004 med att berätta om sin läggning. Då var det i programmet 'Sen kväll med Luuk' som han tog bladet från munnen. Skälet till att han väntade så länge ska ha varit att han 'värnade om sin integritet'. Peter Jöback är numera lyckligt gift med Oscar Nilsson och tillsammans ingick de äktenskap år 2010. Vi hoppas absolut på att få se Peter på Pridefestivalen i år!

Ola Salo, Artist

Sångaren från gruppen "The Ark", Ola Salo, har haft stora framgångar som artist och musikalstjärna. Dessutom kammade han hem vinsten i Melodifestivalen år 2007 med låten "The Worrying Kind" som spelades flitigt på radiokanalerna. Ola är prästson och har öppet bekräftat att han är bisexuell. Det är inte alla prästsoner som vågar träda fram i rampljuset med en sådan nyhet, men Ola har år efter år stått fast vid detta.
Sedan 2009 är han gift med Anneli Pekula och de båda har en dotter tillsammans.

Magnus Carlsson, Artist

Magnus Carlsson, (vid tiden för hans garderobslämnande) var en av Sveriges populäraste dansbandssångare, slog igenom med gruppen "Barbados" men lämnade gruppen år 2003. Alla kvinnor suktade efter killen som både hade utseendet och rösten. Flera gånger blev Magnus Carlsson utsedd till Sveriges sexigaste man, och we can't blame them.
Att som Magnus komma ut som gay i dansbandsvärlden var inte helt okomplicerat och blev naturligtvis en stor nyhet. Att Magnus dessutom var på toppen av sin karriär gjorde det inte mindre uppmärksammat. I en intervju med Aftonbladet år 2000, talade han öppet om sin läggning.
– Att komma ut är det bästa jag gjort i mitt liv, sa han.
Magnus Carlsson är nu gift med Mats Carlsson och Sverige älskar honom fortfarande lika mycket som de alltid gillat dansband!

Sverker Åström, Diplomat

Sverker Åström är den av de svenska gaykändisar som väntade allra längst på att berätta öppet om att han var homosexuell. Avslöjandet kom 2003 i en tidningsintervju och förtydligades sedan i efterordet till en nyutgåva av boken Ögonblick: Från ett halvsekel i UD-tjänst. Sverker var hela 87 år gammal när han valde att träda fram med sitt rätta jag medialt. Och det var just arbetet som diplomat som ska ha varit det som hindrade honom från att göra det tidigare. Trots att Sverkers chefer (Olof Palme och Tage Erlander) kände till Sverkers homosexualitet ansågs det i vissa rum som en säkerhetsrisk om det skulle komma ut. Sverker hyllades som årets homo på qx-galan 2004. 2012 avled han - 96 år gammal.

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival. I år arrangeras den femtonde festivalen i ordningen mellan den 31 juli och 4 augusti. Pride Park går i år tillbaka till Tantolunden. I kulturhuset och på stadsteatern arrangeras debatter och föreläsningar i det som kallas Pride House

Reporter: Hanna Nilsson
Alias: hannanilsson (K)

Kommentarer (0)


1024 tecken

Inga kommentarer än