Two shades of grey

Matchade gråvädret med ytterligare två nyanser av grått. Klänningen är hur gammal som helst, en riktigt bekväm favorit från MQ. Ponchon kommer från Flash. /Maria <3

Fisksoppa

Måndagsmiddagar förtjänar att vara något lite extra tycker jag. Helgen är ju slut och en ny arbetsvecka startar och då kan man behöva lite pep och uppmuntran. 

Det blev en  fisksoppa med räkor, lax och torskrygg och den blev riktigt god.  Jag hade i stort sett alla ingredienser hemma och behövde bara köpa räkor. 


Börja med att skala räkorna (lägg dem sen i kylen) och koka en fond på räkskalen. Fisk och skaldjursfond är verkligen enkelt och snabbt gjort, så var inte rädda för ”besväret”, det går verkligen snabbt. Fräs skalen i lite olja i en kastrull någon minut. Tillsätt hackad gul lök och en msk tomatpuré och låt löken bli mjuk. Tillsätt vätska. Jag hade 5 dl vatten, 2 st fiskbuljongtärningar  och 2-3 dl vitt vin (som jag köpt i mataffären, alkoholfritt). Låt sjuda 10-15 minuter. 

Under tiden, tärna t ex morot, potatis, palsternacka, kålrot och skiva purjolök, ta vad du har hemma. 

När fonden kokat klart sila över i en annan kastrull, häll ner dina tärnade rotfrukter och sjud under lock tills allt är mjukt, ca 10 minuter Krydda med 1 tsk timjan. Lite saffran blir gott. Tillsätt 1-2 dl grädde (ta lite i taget och smaka av). Smaka av om mer salt behövs, krydda med svart eller vitpeppar, lite cayennepeppar och gurkmeja funkar bra. Tärna fisken och lägg ner, den blir klar snabbt. 

Lägg räkorna i en djup tallrik och häll över soppan. Servera med vitlöksbröd. /Maria <3

Gjorde även en superenkel dessert, varm ananas skiva, 3-4 minuter direkt på gallret i ugnen  i 250 grader. Serverad med vaniljglass och färska myntablad. Hittade tipset HÄR, underbar blogg. 

What did I wear today?

En liten kontorsoutfit får ni här. Är ju ingen byxtjej men dessa Hope-brallor gillar jag. Idag bar jag dem med en Chanel-liknande jacka och beige tröja, båda från Zara. /Maria <3

Läsglasögon från Apoteket runt hörnet. 


Upphottad skagenröra i friterat rispapper

Tänkte tipsa om en grymt god och enkel förrätt eller tilltugg. Du behöver:

  • En burk färdig skagenröra på lösvikt från fiskdisken (el egengjord)
  • 0.5 tsk sambal oelek
  • En halv lime
  • Rispapper
  • Kokosolja

Blanda i sambal, lite i taget och smaka av, och pressad limejuice i skagenröra. Smaka av och ha i mer vid behov. 

Klipp rispapper i mindre bitar, ca 4-6 bitar. Värm kokosolja i en kastrull, ta så mycket att det bli ca 1,5 – 2 cm. Prova temperaturen genom att lägga i en pytteliten bit rispapper. Pappret ska snabbt, på ngr sekunder, puffa upp till ett vitt ”chips”. Lägg i en-två bitar åt gången om det får plats. Lägg den blanka sidan av rispapper nedåt så skålar sig chipset bättre. Var försiktig så att oljan inte blir för varm. Ha ett lock i beredskap. Det går som sagt väldigt snabbt. Ta upp och lägg på papper för att rinna av. Om du vill kan du ta en nypa salt och smula över. 


Fyll dem sedan med skagenröra och toppa med lite korianderblad. Grymt gott! Jag har vid andra tillfällen gjort andra fyllningar. Bl a thailändsk köttfärs med thaibasilika dekorerade med ”filéad” blodgrape. Vansinnigt gott det med. /Maria <3

Skepp ohoj-mössan på

Vilket underbart väder vi haft i Stockholm idag, 8 grader visade min termometer. Fick byta ut vintermösssan mot min gamla skepparmössa när jag tog en sväng på stan. Fyndade då en svart kappa på Zara. 699 kr betalade jag för den. Lite herrock-stuk som jag gillar. /Maria <3

Linsbiffar med lila sötpotatispuré

God och nyttig middag blev det denna lördagkväll. 


Linsbiffarna gjorde jag av röda linser, röd quinoa och lite matkorn. Koka enligt anvisningarna på paketen och blanda ihop i en bunke. Ungefär tre delar linser, två delar quinoa och ens del korn. Riv en liten gul lök och en vitlöksklyfta. Hacka lite gräslök och basilika. Riv parmesanost eller liknande ost, ca 0,5-1 dl . Blanda ner allt i linsröran och smaka av. Krydda med salt och peppar efter smak. Rör slutligen ner en-två msk maizenamjöl och ett uppvispat ägg. 


Forma biffar och stek på medel till svag värme tills biffarna fått fin färg. Servera med sallad och mos på lila sötpotatis. 

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills den är mjuk. Häll bort det mesta av vattnet. Klicka ner generöst med smör och mixa den slät. Smaka av med salt och vitpeppar. 

Rosta lite sesamfrön i torr panna att ha vid servering. 

Lägg upp valfri sallad på en tallrik. Ringla över lite olivolja och dra ett par varv med svartpepparkvarn. Lägg på biffarna och sötpotatispurén. Strö över de rostade sesamfröna. 

Lila sötpotatis

Tidigare i veckan efterfrågade jag lila sötpotatis i min Hemköp-butik på Upplandsgaran. Och vad tror ni att jag hittade idag i grönsakshyllan, om inte den lilla lila rackaren! Blev väldigt glad över att de lyssnar på, och tillmötesgår, kundernas önskemål. 


Jag köpte ett kilo och ska prova att tillaga det ikväll. Kanske som pyttipanna med andra grönsaker och lax. Eller så gör jag mos. Tror att det  blir väldigt vackert med det lila mot laxrosa. Och kanske grön broccoli. Eller så gör jag någonting liknande det HÄR

(Såg också att det fanns  recept på desserter med lila sötpotatis. Lite kul. )

Lila sötpotatis innehåller ämnet antocyanin. Antocyanin är en antioxidant som sägs vara cancerförebyggande och verksamt mot hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och fetma. Även antiagingeffekt påstås den ha. På den japanska ön Okinawa blir fler människor än på någon annan plats i världen 100 år gamla. En anledning tros vara att de äter ca ett halvt kilo lila sötpotatis om dagen. 

Det nyttiga ämnet som är ett färgämne finns även i andra blå, lila och röda frukter, bär och grönsaker. /Maria <3

Mysig alla hjärtans-kväll hemma

Bjöd mitt lilla hjärta på en god och lyxig middag igår. Vi började med löjroms-mums följt av hummer med chiliaioli. Så gott. Därefter blev det torskrygg med pepparrot, sparrispotatis och brynt smör. Sjuuukt gott. Genomgående  till denna måltid drack vi en flaska, av flera fina flaskor , champagne som jag fick i 50-årspresent av mina fina arbetskamrater. Till dessert en marabou-chokladkaka. Den hann jag aldrig fota förrän den var slut. /Maria <3