Power-dressed

Idag drog jag på min nya kjol, svart kavaj och klackar. Rotade fram ett armband, kammade till mig och hängde slutligen på mig halsbandet. Det fina silverhänget på svart läderband. En gåva Chris på sin femtioårs-middag gav till alla oss gäster. Hängsmycket är gjort av Chris dopskedar, tolv till antalet, som hon lät en silversmed göra om till smycken. På baksidan är ett nummer ingraverat som visade i vilken ordning vi kom in i hennes liv. På mitt smycke var ingraverat siffran 4. Det känns mäktigt att veta att vi är tolv utvalda kvinnor som bär likadana smycken, en gåva som vi fått för att vi är viktiga och betydelsefulla för en person. Det finns en härlig kraft i det på nåt sätt. 

Så med den kraften i ryggen (eller lättare sagt om halsen) gick jag till jobbet och kände mig oövervinnelig. Girlpower. /Maria <3

Skagenbakelse

Recept på mina läckra Skagenbakelser:


Ca 10-12 små bakelser

  • Räkor ( jag använde både färska och räkor i lag)
  • 2 dl Majonnäs
  • 1,5 dl Créme fraiche
  • Saften av en halv – en citron
  • Finhackad dill
  • Finhackad rödlök
  • Salt och svartpeppar
  • Sambal oelek 
  • Formfranska

Blanda ihop majonnäs och créme fraiche. Rör ner dill, rödlök och citronsaft. Smaka av med salt, peppar och sambal. Var försiktig med sambal som är mycket starkt. Ställ bunken åt sidan. 

Rensa räkorna. Skär sedan räkorna i mindre bitar ( det blir mycket lättare att sätta ihop bakelserna om bitarna är små). Jag tog ungefär 50/50 räkor i lag och egenrensade. Se bara till att spara fina räkor till garnering. 

Lägg räkbitarna i en skål och skeda ner ca 4 msk av majonnäs-blandningen. Om röran blir för lös, ha i mer räkor. 

Tryck ut rundlar av formfranskan med ett glas. Jag tog ett glas som var ca 5 cm i diameter. Lägg ut bröden på en skärbräda och portionera ut Skagenröra på varje botten. Försök få en så kompakt och jämn fördelning som möjligt. Lägg på en rundel bröd. Lyft upp en bakelse och börja ”täta/spackla” med majon för att få den så slät som möjligt.  Nu är bitarna klara för att rullas i finhackad dill. Jag hade tidsbrist och använde fryst men det är både godare och lättare att använda färsk finhackad dill. När sidorna är täckta med dill avslutar du med ett laget Skagen uppepå. Försöka få det så jämnt som möjligt mot kanten så att brödet inte syns. Garnera med räkor och dill. Nu är det bara elva bitar kvar att höra! /Maria <3

Ganska kladdigt innan dillen kommer på. 

Färsk hackad dill är lättare att jobba med än fryst. 

Voilà! Ett stycke Skagenbakelse!


Mini spa

Det är bra när barnen gör ”rätt för sig” därhemma. Blöj- och klädförbrukning är en kostsam historia så en viss avkastning på det är alltid välkommet. Noélle har öppnat ett mini-spa och gör både hår-och manikyrbehandlingar m m på sin mamma. Jag ska också försöka boka en tid.  /Maria <3Avslutar manikyren med nagellack 

Ansiktsmassage på Nonnos Hår & Spa

Amuse bouche

Jag gjorde en hummersoppa som jag serverade i små shotsglas som en liten teaser före förrätten. Här kommer mitt receptet:


4 hela förrätter eller 10-12 Amuse bouche

  • Två frysta humrar
  • Smör el olja 
  • 1 liten gul lök
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • 1/4 röd chili
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin
  • 4 dl vatten 
  • 4 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar, efter smak
  • Lite cayennepeppar
  • 4 cl cognac
  • 1 tsk maizena utrört i lite vatten
  • Ärtskott el likn till dekoration

Tina humrarna, dela och rensa ut allt hummerkött. Dela köttet i små bitar och lägg det åt sidan så länge. Torka skalen torra och rosta dem i ugn 200 grader ca 15 minuter. Skär grönsaker i bitar. 

Hetta upp smör i en kastrull och ner ned skalen och fräs en stund. Sänk värmen och ha i grönsakerna och lagerbladen. Tillsätt tomstpurén. 

Häll i vin och vatten och låt sjuda lugnt i  ca 45 minuter utan lock. Sila bort  skal och grönsaker och häll tillbaka buljongen i kastrullen. Låt koka ihop ytterligare lite. Tillsätt grädden och koka sakta några minuter. Häll i cognacen. Rör ner maizena. Smaka av med salt, peppar och lite cayennepeppar. 

Fördela hummerkött (ev värmer du köttet först) i små glas och häll på den varma soppan. Dekorers med ärtskotten. Avnjut omedelbart. /Maria <3

Rosta skalen i ugn för att få fram smakerna ordentligt i buljongen. 

Tjejmiddag de luxe

Min vän Chris fyllde 50 år i början av september. Vi var tolv glada tjejer som firade det igår. Vi hade hjälpts åt att fixa maten och jag stod för förrätten. Det blev en så trevlig kväll som jag tror att Chris blev mycket nöjd med. /Maria <3

Tog min fina nude-färgade spetsklänning från HM. Delar av mitt bidrag till kvällens middag. 

Jag bjöd också på en Amuse bouche, en liten hummersoppa, dekorerad med ärtskott. 

Den fantastiska portersteken som Maria W bjöd på. 

Och här ser ni hela menyn. 

Sagolik dessert. Made by Hilma (Helena)
Födelsedagsbarnet her self. 

New familymember

Säg hej till Rhino, min nya lilla noshörningskompis! Samma lilla noshörning såg vi på Hotell Lydmar i loungen. /Maria <3

Min instagram

Du vet väl att jag har ett instagram konto? Skulle såklart vara jätteroligt om du ville följa mig där. /Maria <3

Simplicity

Ibland är det enkla det bästa. Till den här mjuka, tunnstickade klänningen passar både pumps och stövlar. Bär den enkel och avskalad som den är eller lägg till ett skärp, en jacka eller sjal. Den perfekta klänningen, en kameleont, som blir vad du väljer att den ska bli. /Maria <3

High heels

Kan inte hjälpa det, men jag får  pirr i kroppen av klackar. Är inte mottaglig för praktiska och tråkiga argument som ”hälsenan”, ”hallux valgus” och annat tjafs. Jag älskar klackar. Är förälskad varje dag även om föremålet växlar. /Maria <3


Bilder från bl a Upcloseandstylish på instagram. 

Black & white

Förbereder mig för höst och kyla med byxor från Hope och långärmad tröja från Club Monaco. En hel del fokus på ärmar framöver. Denna med plissering och puffärm.  Kanske blir årstiden lite roligare med lite nytt i garderoben. Eller inte.  /Maria <3

Ja, jag har olika skor. Måste ju testa mig fram. Kommer i och för sig att ha svarta  stövletter till denna outfit.