Ärtsoppa och pannkaka – med en twist

Jomenvisst bjöd torsdagen, enligt gammal hederlig tradition, på soppa och pankisar. Men med en twist på mitt eget vis. Bella kom över och jag fixade grön ärtsoppa och rotfruktspannkakor med fetaost och honung.

Grön ärtsoppa/grönkålssoppa

(Den här soppan kan man göra lite hursomhelst, den blir liksom god alltid. Så ta inte receptet så bokstavligt)

 • 1 påse frysta gröna ärtor
 • En kruka grönkål
 • 1/2 gul lök
 • 6-7 dl vatten
 • 2 st hönsbuljongtärningar
 • 1/2 dl vitt matlagningsvin
 • 1 dl vispgrädde

Salt och vitpeppar

Hacka lök och fräs den mjuk i lite smör. Häll på vattnet och buljongtärningarna. Strimla grönkålen och lägg ner och sjud en stund. Ner med ärtorna och sjud ytterligare 5 minuter. Ta bort kastrullenfrån värmen och mixa soppan slät. Ställ tillbaka på plattan häll på vin, grädde och salt och peppar. Låt den bli varm.

Ritfruktspannkaka med fetaost och honung

 • 1 ägg
 • 1 dl vetemjöl
 • 2 dl mjölk
 • Ca 2,5 dl rivna rotfrukter, t ex potatis, morot, rödbeta, palsternacka
 • Salt och vitpeppar
 • 1/2 fetaost
 • Flytande honung

Vispa ihop pannkakssmet och krydda med salt och peppar. Riv rotfrukter, kläm ur så mycket vätska som möjligt och rör ner rivet i smeten. Stek i panna som vanliga pannkakor eller som mindre plättar tiils de får fin färg. Servera med tärnad fetaost och ringla över honung. Smaklig spis! /Maria <3

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.