Cape Town Storms

Posted in C'est la vie

IMG_0130“It’s the wind speaking.”
“What does it say?”
“I don’t know, I don’t speak Wind.”

Jag fick en fråga om jag var medveten om stormen som har härjat i Kapstaden – eller egentligen hela Western Cape – och det hade jag såklart koll på. För er som inte vet om det däremot så drabbades den sydafrikanska staden av en ganska kraftig storm innan helgen. Kapstaden är en blåsig stad och under vintermånaderna är det inte ovanligt med så kraftiga stormbyar att skolor stängs och människor råds att stanna inomhus. Jag var med om ett par dagar under mina månader i Kapstaden då det var riktigt hårda vindar och vid ett tillfälle minns jag nästan tappade balansen när en vindpust tog tag i mig.

Om du vill se hur illa det kan gå när det blåser kraftiga vindar i Kapstaden så har du videobeviset här när en lastbil välter på motorvägen. Paret pratar för övrigt Afrikaans, vilket främst talas av vita sydafrikaner men även av många svarta. Landet har ju som sagt 11 officiella språk och en ganska invecklad kulturhistoria.

 

Detta är också rätt så sjukt, haha! Mitt i centrala Kapstaden. Jag känner igen mig på flera ställen och har korsat de där övergångsställena flera gånger. I bakgrunden där i början så ser ni Table Mountain och Kaapstad Station – the main railway station. Jag älskar hur alla sydafrikaner är så himla positiva i alla situationer och skrattar åt sådant som vi västerlänningar skulle svära bittert åt.

 

Det värsta med oväder som dessa eller andra naturkatastrofer är att det främst drabbar de som är fattiga. De som lever i så kallade “informal settlements” – kåkstäder med bostäder som knappt kan kallas för hus. Det finns kvar sedan apartheid-tiden och det är där många svarta invånare bor. Helt enkelt för att de inte har någon utbildning och då kanske lever på mellan 4000 och 7000 rand per månad (ca 3000 – 5000 kr) och de har således inte råd att köpa ett fint, säkert och stadigt hus. De lever i plåtskjul som byggts olovligt och på många ställen drar de el från ledningarna (olagligt såklart). Med andra ord är det a distaster waiting to happen. När en brand startar så sprids den som en löpeld. Det hände i en kåkstad i Knysna, som ligger på Garden Route (en känd turiststräcka längs kusten). HÄR kan du se en video om det. I mars drabbades en annan kåkstad i Hout Bay av en riktigt hemsk brand. Då befann ju jag mig fortfarande i Kapstaden och det var en stor katastrof. Det kan du läsa om HÄR.

Det kanske inte är det roligaste att läsa om på en måndag morgon, men då kan du ju i stället tänka att det kunde varit värre än att mjölken var slut till morgonkaffet eller att chefen lagt in ett budgetmöte klockan 07.30. Det kan alltid vara värre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.