GRAVIDVECKA 25 – ÅTERBESÖK, JÄRNVÄRDEN SPARKAR HÖGT UPP?

Posted in Everyday

 Herregud vad veckorna går snabbt nu, tidigare räknade jag nästan ned dagarna innan jag gick in i nya vecka och nu känns det som om jag går in i ny vecka var fjärde dag! 

Denna vecka har jag också haft en bra träningsvecka med två benpass avklarat. Jag hade som mål att om jag ändå klarat tre veckor så borde jag klara månaden ut, så nu har jag bara ett pass kvar ( eventuellt två om jag orkar och hinner ).
Men för första gången idag på dessa veckor så var jag inte riktigt lika stark, inte jättestor skillnad men ändå så att jag reflekterade över det. Kanske beror det bara på dagsformen eller att det händer mycket i kroppen och jag närmar mig slutet på trimester 2, en annan sak skulle kunna vara att jag precis fick veta att jag hade ganska låga järnvärden och att det kan vara det som gör mig tröttare än tidigare träningsveckor.

På tal om mina järnvärden så var vi på återbesök hos barnmorskan för två dagar sedan, där kollade vi som sagt mitt järn, vilken blodgrupp jag och bebisen har, mitt blodtryck, mätte magen och lyssnade på bebisens hjärtljud.

Allt såg bra ut med bebisen som tur var, allt låg inom “normal gränsen”. Det var bara min mage som låg två centimeter under snittet när vi mätte. Svårt om veta om det är bebisen som är mindre eller om det är min kroppsform och bålmuskulatur som gör att den upplevs mindre. Intressant återbesök iallafall, nu får vi hoppas att det fortsätter gå bra 🙂 Vi funderar på att göra 3D ultraljud snart, har ni något bra tips på bra ställen man kan göra det på i Stockholm?

Förutom allt detta så märkte jag för ett par dagar sen att han sparkar väldigt mycket högre upp nu, tidigare var det bara strax över naveln men nu har jag sett sparkar nästan en decimeter ovanför naveln, men för det mesta så gillar han ligga lite längre ner.

Leave a Reply

EN VANLIG MATDAG – GRAVID

Posted in Everyday, Questions, Recipes, Tips & training

Jag har fått frågor kring min kost nu när jag är gravid så tänkte skriva lite kort vad jag vanligast och helst äter på dagarna. Det är inte jättestor skillnad på hur jag brukar äta :). Direkt när jag vaknar, innan frukost har jag fått craving på Barebells chokladmilkshake så jag dricker en sån varje dag medans jag sminkar mig. Denna vana började första veckorna av graviditeten när jag kände mig svag och orkeslös på mornarna, jag kan tänka mig att det var mitt ” morgon illamående ” som alla gravida pratar om, men för mig kändes det mest som blodsockerfall och hjälptes direkt när jag åt något. Nu kan jag inte vara utan den haha!

Frukosten brukar bestå av typ 4 olika alternativ beroende på vad jag ska göra och vad jag har hemma:
Detta äter jag 8/10 gånger:
1. Fil med hallon, havregryn, granola, kanel och sockerfri sirap – funkar jättebra direkt innan träning

Men ibland också:
2. Lättyoghurt med vassle proteinpulver, frysta bär, havregryn och banan – funkar också jättebra direkt innan träning
3. Lättyoghurt med kasein proteinpulver med någon av ovanstående topping – Äter som kvällsmål eller frukost när jag vill vara mätt lite längre eller om träningen sker lite senare.
4. Havregrynsgröt med kasein/ vassle, frysta hallon och varierande topping – Äter också helst innan sovdags eller som frukost om träningen dröjer lite då det tar lite längre tid för kroppen att använda energin.

Mellanmål: 
* Äpplen går åt lite mer än vanligt nu, det är bara så väldans gott av någon konstig anledning 😉
* Hårdbröd med, kokt ägg, ost eller avokado med koffeinfritt kaffe och mjölk.
* Fil med olika toppings
* Proteinbar/ protein milkshake
* Är jag hungrigare så äter jag gröt

Lunch/middag
*Eftersom linus dietar 6 dagar i veckan nu så gör han matlådor med kyckling, ris, broccoli och tomater som jag också brukar få äta av.
* Matiga sallader med olika innehåll som feta ost, bönor, lax, kyckling, paprika, tomat, gurka, kål, bulgur, avokado m.m
* Kycklingtacos
* Grillad kyckling/lax med rostad potatis, feta ost-sallad och smaksatt lätt creme fraiche ( älskar deras såser, har det till allt)
* Gröt med kasein med topping och eventuellt en frukt

Kvällsmål:

Beroende hur duktigt jag ätit under dagen så äter jag olika mycket på kvällen men oftast brukar det bli “frukostmat” tillsammans med två kokta ägg. Just nu har jag fått dille på de nya glassarna från Barebells så i samband med att vi kollar på film eller någon serie så brukar det bli kvällens snacks (också). Utesluter inte den riktiga maten 😉

1 Comment

OTYDLIGA TRÄNINGSRÅD FÖR GRAVIDA – MIN ÅSIKT

Posted in Everyday, Questions

Jag har suttit två timmar nu och sökt fakta om gravid och träning och ALLA säger olika, och vissa saker gör mig bara frustrerad och tycker det låter mer som bortförklaringar än rent sunt förnuft. Allas kroppar och graviditeter är olika så då borde träningen också anpassas annorlunda eller hur? Därför finns det inget riktigt rätt och fel utan alla måste se över sin situation själv 🙂

De påståenden jag kommit över nu är bland annat:

Mjölksyra är farligt för fostret då syret går till musklerna och inte fostret. 
Min slutsats:

Nej enligt studier har det inte funnit någon påverkan på fostret och vid förlossning har man fördel att kroppen har god syrehantering till musklerna så det finns ingen anledning till att vara rädd för det om det händer ibland.

För hög kroppstemteratur är farligt
Min slutsats:

Många tror att man får sämre temperaturreglering på grund av de ökade blodvolymerna och svettningarna, men det är snarare tvärtom. Kroppen svarar snabbare på regleringen och därav svettas man lättare. Tester har gjorts på gravida som bastubadat och sett att inte ens då har de nåt den kritiska temperaturen, så att ett svettigt träningspass skulle skada fostret verkar osannorlikt.

Mellan 30-60 minuter är lagom träning. Inte längre.
Min slutsats:

Tiden har ingen betydelse så länge man inte vet intensiteten eller vilken träningsform som utförs. Mina pass brukar ligga mellan 60-90 minuter beroende på hur många muskelgrupper jag tränar och vad. Jag mår jättebra av det och skulle inte ändra på det bara för att jag är gravid. Vissa dagar är jobbigare än andra och då blir det kankse ett kortare pass så allt handlar om att lyssna på kroppen än en gång.

Maxpulsen bör inte överstiga 140 slag/min
Min slutsats:

Samma sak där, lyssna på kroppen. Känner du att du mår bra och inte blir svimfärdig eller börjar må illa så kan du absolut träna i det tempot. Allt beror såklart på hur vältränad man är sedan innan och kan hantera påfrestningen. En förstagångslöpare kommer tycka det känns minst lika jobbigt, men det är inte farligt för det. Angående fostret har jag inte hittat någon studie som säger att det skulle vara farligt, de flesta som påstår det kommer från privatpersoner, bloggar och forum så man får göra som man vill hur man tolkar det.

Jag skulle säga att ett varierande tempo kankse är mest optimalt. Exempelvis intervaller som tillåter dig att hämta andan emellanåt och dessutom bli uthålligare av den extra aktiva vilan du får på köpet. Så ur träningsperspektiv hade jag nog prioriterat ett mer “lagomt” tempo under en längre tid än att maxa pulsen på kortast möjligast tid. Tänk också på att om du är sent i graviditeten att välja snällare konditionsmetoder, så hellre crosstrainer än att springa på hårt underlag då trycket på bäckenbotten och från livmodern blir mer ansträngande ju längre gången du är. ( Gång och powerwalks ska vara lugnt ).

Testa nya saker bör man inte göra som gravid.
Min slutsats:

Då teknik och utförande hör ihop med säkerhet så förstår jag påståendet men det betyder inte att du ska undvika att utvecklas. Många säger Crossfit som exempel då det kräver teknik och att det är träningsmetod man inte rekommenderar att utföra om man inte är van. Men jag anser att så länge du inte tränar tungt utan enbart tränar för att du vill lära dig så go for it!

Varför ska man bli så begränsad av allt? Det viktiga är att du mår bra, har kul och rör på dig. Så om du vill testa dans eller börja styrketräna så ska man inte vara rädd att testa, se bara till att lära dig att göra rätt från början.

När barnet kommer så kommer omställningen vara stor nog så varför börja med något nytt EFTER graviditeten när man kan ligga steget före, må bättre och komma tillbaka snabbare om man börjar redan INNAN? 🙂 

BAMSEKRAM till er alla, hoppas ni fått en bra start på veckan!

Nedan har jag bifogat en av länkarna jag fastnade mest för, läkartidningen där flera läkare gått igenom en del av det jag pratat om idag: http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/6/6179/LKT0709s672_675.pdf

1 Comment

PROTEINBRÖD GJORT PÅ HAVRE

Posted in Recipes

RECEPT:

ca 4 dl havregryn
ca 3-4 dl vatten
salt

Värm detta så det blir en grötliknande konsistens.

1 dl vassle
1/2 dl pumpakärnor
1,5 tsk bakpulver

2 ägg

Blanda i resten av ingredienserna och vispa ihop. Smörj formen med lite kokosolja och grädda i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter eller tills den inte är kladdig i mitten. Jag toppade med extra frön innan tillagningen 🙂 Klart!

Som pålägg har jag barebells egna hasselnötskräm som innehåller extra protein.

IMG_4799.JPG

IMG_4806.JPG

IMG_4843.JPG

IMG_4863.JPG

IMG_4853.JPG

 

8 Comments

VECKA 23/24 – MINNE SOM EN GULDFISK

Posted in Everyday, Questions

Denna vecka har också gått väldigt bra, inget illamående, ingen trötthet eller svaghet på gymmet. Känner mig relativt stark fortfarande, fast det konstiga är att jag är starkare på benpassen generellt än vad jag är på mina överkroppspass som är mindre “påfrestande” för kroppen. Bålstyrkan har försvagats en del och det borde påverka benträningen också tycker man men just nu känner jag mest av det i ryggpassen, speciellt i dragövningar. Men jag försöker köra på ändå även om det inte blir exakt lika tungt som förut, det viktiga är ändå att göra det bästa av det man kan känner jag 🙂

Mitt korttidsminne är sämre än någonsin. Har hänt flera gånger Linus sagt något i farten och jag svarat “mm, eller okej” men sedan glömt det lika snabbt och påstår att han aldrig sagt något haha! Ganska tydligt att jag har svårare att koncentrera mig på fler än en sak just nu. Kankse kul att nämna att jag glömmer nycklarna kvar i bilen när jag kliver ur och ibland så tar jag med mig nyckeln MEN glömmer att låsa.. Så himla dumt haha! Har dock blivit bättre då jag satt det som rutin att alltid dubbelkolla nu 😉

Namn verkar inte sätta sig i minnet heller nuförtiden, varken i filmer eller verkliga livet. Gravidhjärna eller guldfisksyndrom, vad tror ni haha?

Magen har växt i raketfart, kankse kan det bero på förra veckans växtvärk. Den kommer lite lätt emellanåt nu också men betydligt lättare, eller så har jag bara vant mig, vem vet! Vår lilla kille har även börja trycka sig högt mot livmodern och pressar verkligen rumpan och ryggen mot naveln, han gillar inte att ligga så länge men ett par minuter iallafall. I övrigt så är rörelserna väldigt starka nu och man ser tydligt på magen om han sveper förbi eller bara sparkar. Varje kväll är han som mest aktiv och han reagerar på om vi är där och petar, då svarar han ofta med ett par sparkar. Väldigt mysigt faktiskt 🙂 <3

1 Comment