JAG ÄTER VAD JAG VILL

Posted in Questions, Tips & training

Ibland funderar jag vad hälsosam mat egentligen innebär. Det finns en mängd olika definitioner av vad och hur du ska äta för att kroppen och DU ska må bra. Många ifrågasätter varför jag äter kött, mjölkprodukter, frukt och livsmedel med sötningsmedel och påstår att det inte är hälsosam mat: 

” Mejeriprodukter, socker och kött är inflammatoriskt ”  ”  Människor är inte menad att dricka komjölk ” ” Vegetarisk mat är det bästa, du äter för mycket kött” ” frukt innehåller socker ” och så vidare.

Men saken är att jag mår bra av detta och det är inte ohälsosamt att äta mejeriprodukter och det är inte ”farligt” för kroppen att äta kött.
Att äta snabbmat och ta droger är farligt och ohälsosamt för kroppen. Det som står på internet är inte skrivet för DIG.  Jag tycker det jätte bra att vara medveten, men för att man inte ska bli galen så kan man inte snöa in sig i allt som står på internet, då skulle du behöva odla all mat själv och göra en utredning på sjukhuset för och se exakt vad DIN kropp och tarm mår bäst av.

För det är ju så att mejeriprodukter och kött behöver inte vara ett ohälsosamt för mig när jag har en fungerande kropp och god tarmflora medans den andra personen som har känsligare mage bör kanske välja en annan kost för att må bättre. Deras magar kanske saknar enzymet Laktas som ska bryta ner mjölkproteinet eller bra saknar vissa enzymer som gör de känsliga mot bara några få livsmedel. Ett exempel på det kan vara att de inte kan dricka mjölk men man äta maträtter med ost i. Det handlar inte om att man inte tål maten utan det handlar om känslighet, och det spelar ingen roll vad du äter.
Vi är alla olika känslig för olika sorters mat oavsett om det är mjölkprodukter, kött, socker eller grönsaker.

Eller ett annat exempel kan vara att man har fetma och diabetes i släkten, då bör man kanske utesluta all form av socker för att gå ner i vikt mest effektivt eftersom deras tarmar, celler och dess signaler reagerar annorlunda/ starkare på viss sorts mat och kan försvåra viktnedgången. Socker är såklart inte bra i någon form men det betyder inte att du ska sluta äta frukter, deras näringsvärden prioriteras högre än de få gram socker du får i dig på en dag av en frukt.

Så det var lite av mina åsikter på vad man ”bör” äta – jag äter det jag vill för att jag mår bra av det.

IMG_6114 IMG_4152

18 Kommentarer

 1. Anonym säger:

  Givetvis är inte kött ohälsosamt i den bemärkelsen som snabbmat eller droger är, men jag tycker att alla bör sätta sig bättre in i vad som egentligen händer med mejeriprodukter och kött. Det är livsmedel som massproduceras och kommer från stressade djur som inte mår bra. Om vi konsumerar sådant som inte mår bra får ju vi också i oss de hormoner etc som finns i köttet, och då även all t.ex. antibiotika som djur matas med. Ett hett tips är att titta på dokumentären Before the flood och vad konsumtionen av kött egentligen gör får vår planet, menar nästan 50% av orsaken till växthuseffekten är ju pga av vår massiva köttkonsumtion.

  Så att säga att det är hälsosamt för dig att äta kött tycker jag är ganska egoistiskt. Vi är ju fler som lever på denna planet och det är ju bra att bevara den så att efterkommande generationer också kan leva här. Det är alldeles för få människor som förstår detta, och vi dör inte av att äta mindre kött. Om alla hushåll skulle dra ner på köttkonsumtionen skulle det bidra till jättemycket bra saker. Dessutom finns det ett flertal studier som visar att konsumtion av kött ökar risken för cancer och andra sjukdomar, och om man ser det ur det perspektivet kallar jag det inte hälsosamt. Det är bara att läsa på om detta 🙂

  Vi är inte heller skapta för att t.ex. dricka kossans mjölk, och får i oss mycket skit av att äta mejeriprodukter eftersom kossorna tvångsmjölkas och det bildas bakterier i mjölken när den pressas ut ur såriga spenar. Om man äter enbart ekologiska produkter som är närproducerade etc, så är det självklart bra. Men det är väldigt få av oss som gör detta eftersom det är svårt att få tag på och dessutom dyrt.

  Jag tror att många som kommenterar här tänker på sådant. Jag förstår din poäng med att du själv tycker du är hälsosam för det är du, men man bör se saker ur ett större perspektiv också. Jag hoppas på att vi framtiden kommer uppmärksamma vad köttkonsumtionen gör för våra kroppar och miljön, det är fruktansvärt att människor är så okunniga.

  1. Maja säger:

   Guuuuud vad trött jag blir på alla människor som ska preacha om vegetariskt hela tiden, vad braa för er att ni är så omtänksamma om djuren men ge fan i och skuldbelägga folk som äter kött, som dessutom är en väldigt viktig proteinkälla när man tränar så mycket som till exempel Denice gör.
   Är så fruktansvärt trött på alla som håller på såhär, LÄGG ER INTE I! Så enkelt! En kan inte skriva någonting längre förrän någon veganpolis ska komma o peka med hela handen. Tröttsamt

   1. deniceemoberg säger:

    <3 <3

   2. Frida säger:

    Det handlar inte om att skuldbelägga. Går man ut på nätet och säger si och så, så kommer det skapa en diskussion. Och det är väl bra? Alla är inte pålästa om allt, men om några är lite mer pålästa än andra så är det väl bara bra att de delar med sig av sin kunskap, speciellt när människor uttalar sig (ibland felaktigt) om vissa saker. Det finns väldigt mycket forskning, och dokumentärer som belyser just hur köttindustrin både påverkar våra kroppar och klimatet, t.ex. Before the flood, Cowspiracy, Food choises eller gå in på WWF:s hemsida för att se hur en levnadssätt påverkar jorden och vad man kan göra för att minska sitt avtryck. Jag skriver inte heller det här för att ”preacha”, ”skuldbelägga” eller nått annat. Jag tycker bara att det är bra att ha kunskaper om ämnet, och sen kan man göra ett aktivt beslut utifrån det.

 2. Frida säger:

  Så bra skrivet!! Trött på att folk ska säga åt en när det är upp till var och en.

  1. deniceemoberg säger:

   <3 <3

  2. Jonna Bernulf säger:

   Är det verkligen upp till var och en…. Vad tycker djuren kan man fråga sig? Och miljön? Har vi inget ansvar? Studie på studie lanseras om hur påfrestande vår kommersiella djurhållning är på miljön, att kött och mjölkindustrin släpper ut mer växthusgaser än HELA globala transportsektorn. Det går åt 10 000-20 000 liter vatten för att producera 1 kg gris/nötkött samt 10-15 kg foder, foder som odlas där det istället hade kunnat odlas mat som vi människor direkt kunnat äta. Foder som dessutom odlas på nedhuggen regnskog i amazonas. Detta gör att det är kött- och mjölkkonsumtionen som är den största orsaken till regnskogens minkande areal. Se Cowspiracy, läs FAOs rapport om djurhållningens klimatpåverkan osv. Det finns massor av info därute 🙂 Menar inte att alla ska bli veganer men alla kan ju göra något, typ dricka havremjölk ibland eller laga vegetarosk mat några gånger i veckan eller vad man nu orkar ♡

 3. Freja säger:

  Hej Denice! Du är en sån stor inspiration och jag verkligen ääälskar din blogg! Men det är så att jag behöver lite hjälp… Jag vill gå ner i vikt. Jag började på 80kg och är nu nere på 71kg, (jag vill gärna ner till 60kg) och har varit det i över en månad nu. Jag håller på att tappa motivationen när det bara står helt still! Jag äter ca 1100-1400 kalorier per dag, ibland 1600, jag styrketränar 4-5 gånger i veckan och står upp på jobbet när jag arbetar, äter inget socker, ingen pasta/potatis/bröd utan mina måltider består mestadels av ägg, grönsaker, keso & kvarg (jag är vegetarian). Jag förstår inte vad jag gör för fel… Jag är 20 år gammal och är 170cm lång. Snälla hjälp!

 4. Axel säger:

  Ett hett tips till anonym är ju att inte använda media som referat, utan istället faktiskt läsa studier. Det har hittat vissa korrelationer mellan folk som äter kött, och koloncancer, dvs detta är inte nödvändigtvis en kausalitet av för hög köttkonsumption. Och även om så vore fallet, så är ökningen på 1%…

  Att äta någonting, när som helst, ökar risken för cancer: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193565/

  Sen får du gärna länka en Peer-reviewed studie som visar att köttkonsumptionen står för 50% av växthuseffekten. Och då menar jag inte någon artikel, något youtubeklipp eller blogginlägg. Utan en PEER-REVIEWED STUDY.

  För att citera dig, ”Det är fruktansvärt att folk är så okunniga”.

 5. Anonym säger:

  Hej! I know swedish but i rather speak english because im better in it 🙂 So, i’ve been following you on instagram now for a while and i loove your training videos! Even tho you post a lot of pictures of your food. I have been ignoring them, becuse i think everyone has the right to eat whatever they want. BUT, when i saw this first comment ( in which i believe in too) and your reaction to the ‘negative’ comments on that comment abt vegans etc, got me really confused.. The one who commented first, told his/hers point of view abt your post in a KIND way, and also (maybe, this is how i see it) wanted to make you more aware of this vegetarian diet thing and not so strict and negative towards it, BUT then you all got really butthurt even though the reason wasnt to judgde anyone ( i assume so). So what is it with you guys ggetting all so offended about this specific topic? If you educate yourself in this particular area, i bet you would see things a lot differently. I am not here to judge anyone, but can you honestly think that killing animals for your own pleasure and ”staying fit” (btw you can be in fit with vegan diet too, how awesome is that? nobody gets hurt) is a HUMANE and a RIGHT thing to do? Anyways, there actually is many researches about this topic, but for those big production factories it would be a HUGE loss of money if it would come in public that MAYBE vegan diet is good for us? And, what rules this whole world, is money. And big companies. They put money above humans and animals rights easily without no morals saying it is just wrong. But please, read, educate, do your research before you make your statements and start these negative comments. I’ve done mine. Peace. 🙂

 6. Jonna Bernulf säger:

  What she said (in the last previous post)!!! ♡

  Du är verkligen en stor inspiration Denice, men som de nämner ovan så är det ingen som ”dömer” någon, utan bara ett ifrågasättande. Att äta kött är varken bra för djur eller miljö och mycket forskning visar att veganer och vegetarianer lever längre och är friskare etc. Det handlar inte om att ALLA måste bli veganer, men att alla borde ha kunskapen om vars vår mat kommer ifrån och att vissa livsmedel påverkar mer än andra. Utifrån det kan man sen välja att kanske dra ner på mjölk eller kött osv. Inget illa menat, bara sprider info. Kolla gärna in ”Cowspiracy” och ”Forks over Knifves” på Netflix, dokumentärer som handlar om djurhållningens miljöpåverkan och hälsofördelar med att äta mer vego! Kram ♡

  1. Lovisa säger:

   Vad är det för forskning som säger att veganer lever längre?
   Och vilket slags kött åt de försökspersoner som var med i projektet? Länka gärna för jag skulle väldigt gärna vilja läsa det.
   Alla vet att processat kött är dåligt och borde undvikas, men så länge det handlar om ekologiskt rent kött (ej fläskkött) har jag inte läst många vettiga forskningsprojekt som visat motsatsen. Det är skillnad på kött och kött.
   Jag kan absolut hålla med om att det är köttindustrin är ett stort miljöproblem men att vegetarianer skulle leva längre är inte sant. Faktum är att många saknar de rätta kunskaperna för att leva som vegetarian/vegan. Majoriteten får förr eller senare brist på något viktigt ämne kroppen behöver. ????

 7. Sofia säger:

  Håller med dig till 100% ????

 8. Sofia säger:

  Gjorde en glad gubbe men blev massa frågetecken haha!

 9. Evelina säger:

  YEES, äntligen någon som tänker som jag lite om detta. Bra skrivet!

 10. Joel åsberg säger:

  jag kan bara påpeka att det stämmer precis det du förmedlar. Mjölk produkter ägg, Det är både naturliga och bra råvaror och jag äter hellre god hemlagad mat som är tillagad ifrån grunden än att köpa halv fabrikat som det flesta vego mat innehåller men bereonde på om man också tillagar sånt själv. Nog om det jag har aldrig varit rädd för att få i mig mejeri produkter som folk har använt under åratal. Förhoppningsvis håller jag hoppet uppe om att dem flesta tycker om det som finns i Sverige än att köpa importerat. För det smakar inget vidare. heller inget stort fän utav konseverings medel. Allt handlar om bra råvaror.

 11. Julia säger:

  Hej! Grymt bra blogg och text!
  Skulle du kunna tipsa om bra ”kvällsmål” i nuläget käkar jag en lagom portion lätt yoghurt naturell med egen müsli utan socker , är jag helt fel ute?Jag tränar 6-7 dagar i veckan och äter hälsosamt 🙂 Vill nämligen inte gå upp i vikt då jag nyss gått ur ett kostschema men en sträng kost som jag följt i 3 månader och nu vill jag fortsätta tappa vilkt fast inte lite snabbt utan Bill hålla en bra nivå på allt .. Tacksam för hjälp 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.