Fantastiska BARNmässan

För två veckor sedan var BARNmässan 2016 slut. Jag har tänkt blogga om den fantastiska helgen flera gånger om men det har liksom varit fullt upp sen dess.

Nästan 8000 personer valde att besöka mässan och det känns helt fantastiskt. Tillsammans samlades sammanlagt med allt medräknat  över 107000 kronor in till Operation  Smile. Den summan kommer göra en livsavgörande skillnad för så många barn!

Att för tredje året i rad vara en del av BARNmässan känns otroligt roligt och jag ser det som ett privilegium att få jobba med så grymma människor som Linda Modin Klemner och Madelene Jonsson.

Under mässhelgen var det fullt pådrag med aktiviteter, shower och föreläsningar. Men det många kanske inte tänker på är att Karlstad inte har någon mässhall. Man kan knappt tro att det egentligen är rackethallar som på bara några dagar byggs om till två mässhallar. Det är helt otroligt!

Nästa år är BARNmässan 24-26 mars. Missa inte det!

Här följer en massa bilder från helgen ❤

image

Så här ser det ut INNAN jobbet med att förvandla Racketcenter till BARNMÄSSAN börjar!

image

Självklart hjälper jag till på ett hörn med livet som insats 😉

image

Fantastiska Anitha Schulman var på plats med charmtrollet Penny!

image

Nytt inslag på mässan PAPPASNACK i år med Beppe Singer och Manne Forssberg.

image

Så otroligt viktigt – BARN HLR.

image

Mina älskade ungar var så klart på mässan. Dem gillade verkigen EKOSTIGEN och att få träffa sin idol Beppe.

image

Helt underbart fina BARNmässans KÖK här med mellis-tips från Ann Söderlund.

image

Och lite SnickSnack med Nassim Al Fakir, Ann och Anitha.

image

I flera år har BARNmässan gästats av fantastiska Mirka Norrström med familj!

image

Min lilla W älskade att får träffa Emmet, stora W han gömde sig 😉

image

Även detta ett nytt inslag i år – Studio NyponStina med härliga Stina såklart 😊

image

Foto: Tommy Andersson

Och dem här två ❤

BARNmässan 2016 och Operation Smile

För tolfte året i rad slår den stora BARNmässan i Karlstad upp portarna med en helg fylld av underhållning, shopping, inspiration, tips för föräldrar, gravida och barn. Över 100 unika företag och organisationer samlas under ett tak.

VAD: BARNmässan såklart!

NÄR: 18-20 mars

(fredag 10-18, lördag 10-17, söndag 10-16.30)

VART: Racketcenter i Karlstad

Inträde : Barn upp till 15 år GRATIS. Över 15 år 120:-

Insamlingsmål: Operation Smile

Eftersom barn är det viktigaste som finns så är det naturligtvis GRATIS inträde för barn upp till 15 år. Vuxna däremot får betala 120 kronor i inträde per dag och då går 10:- oavkortat till mässans insamlingsmål.

BARNmässan är fylld av aktiviteter exempelvis föreläsningar, ponnyridning, barnteater, ansiktsmålning och hinderbana! Kom och träffa barnens favoriter – MUMIN och Snorkfröken, BEPPE, Gladiatorer med flera!

img1457047717670

BARNmässan är unik i sitt slag som varje år har ett specifikt insamlingsmål. Under 11 år har BARNmässan samlat in 874 560 kronor till olika organisationer som alla har gemensamt att de arbetar för att barn ska få förutsättningar att leva ett bra liv! En fantastisk summa pengar som gjort skillnad såväl i Sverige som runt om i världen.

Årets insamlingsmål är Operation Smile!

Operation Smile hjälper barn som föds med läpp-käk-gomspalt i länder där sjukvård inte är en självklarhet. En fantastisk organisation som hittills genomfört 240000 operationer i Afrika, Asien och Latinamerika. I många länder tvingas dessa barn leva ett mycket hårt liv. Många av barnen har svårt att äta och tala så att andra förstår. De riskerar att bli mobbade och utsatta för fördomar och trakasserier. Många av dessa barn får aldrig chansen att gå i skolan. Operation Smile har som vision att inget barn i världen ska kränkas eller tvingas leva undangömda på grund av en behandlingsbar ansiktsdeformitet. Varje operation förändrar ett barns liv för alltid.

För mer information om denna fantastiska organisation gå in på deras hemsida www.operationsmile.se, följ deras instagramkonto @operationsmilesverige och deras facebooksida https://www.facebook.com/operationsmilesverige.

img1457047655984

För mer information om BARNmässan i Karlstad kika då in på www.barnmassan.sehttps://www.facebook.com/barnmassan och följ gärna BARNmässan på  instagram @barnmassan.

Vi ses väl där – eller hur!

LIKALYX rabattkod

Igår var jag på en supermysig pressvisning där LIKALYX presenterade sin nya och helt fantastiska kollektion ”Oh so loved”. Ni kommer få läsa mer om det i ett annat inlägg + se den fina goodiebag vi fick med oss hem! Men jag vill redan NU att ni ska få ta del av den generösa rabattkoden vi fick till er läsare!

LIKALYX erbjuder stilrena baby och barn produkter gjort i GOTS certifierad ekologiskt bomull, bambu samt Öko-Tex certifierad bomull/modal. Bambu är ett helt fantastiskt material som är mjukt och följsamt och det bästa av allt temperaturreglerande. Är det varmt är materialet svalt och är det kallt så värmer det. Tänk att vira in sin lilla bebis i en sån fantastisk filt.

LIKALYX och ROST OCH RUSSIN ger er läsare 25 % på ett helt köp! Rabattkoden gäller t.o.m 29 feb 2016 hos:

LIKALYX – Oh So Loved Lyxiga barn & babyprodukter

www.likalyx.se

Rost & Russin – Presentbutiken med allt för alla

(mer…)

Nytt år – nya vanor?

Som varje nytt år – nästan, så försöker vi oss på det här med matsedel.

I år är inte annorlunda…

Dag 1 innebar ”Enkel fiskgratäng” och här kommer receptet.

Enkel Fiskgratäng

400 g torskfilé
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
Fiskbuljong
Chilisås
Vitpeppar

Dela torsken i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form.
Blanda övriga ingredienser till en sås och häll över fisken.

In i ugnen på 200 grader i cirka 30 min.

När gratängen är i ugnen. Skala potatis, dela i små bitar och koka 15 min. Pressa.

Middagen är serverad! Verkligen superenkelt!

Nu delar jag mina matsedlar på Instagram under #minmatvecka2016. Dela gärna du också så kan vi inspirera varandra!

image

Det här med samsovning

Våra två killar som snart är 4 och 6 år kommer NÄSTAN till oss och sover varje natt. Någon av dem kommer alltid över. Det blir ju verkligen trångt och det är ett mirakel att ingen fått tänderna ursparkade av lilla W som är som en propeller!

image

Men sömnkvaliteten då? Den är superdålig för mig och M sover som en stock. Inte riktigt rättvist… Samtidigt har jag inte hjärta att bära tillbaka ungarna. Ofta kommer stora W för att han drömt något och jag tänker att han söker trygghet. Då känns det fel att tvinga honom sova själv.

Känns verkligen tvetydigt det här eftersom vi kämpade – alltså kämpade verkligen med att få barnen att somna i sina egna sängar. Men vi har nog tänkt om eller värderat om.

Vi har ingen plan för hur vi ska fasa ut samsovningen. Jag tar liksom för givet att ungarna inte sover hos oss som18-åringar utan att det kommer ge med sig med tiden. 

Men när M är bortrest däremot DÅ tvingar jag ungarna att sova hos mig annars sover jag inte en blund.

Nu ska jag försöka sova med min lilla propeller bredvid! Natti!

Hur pratar vi med våra barn…

… om ANDRA barn…

Det är något jag funderat på ikväll. Jag har tänkt på hur otroligt viktigt det är HUR vi vuxna framställer andra barn när vi pratar om dem med våra egna…

Stora W började förskoleklass för några veckor sedan och det har sedan dess hänt två incidenter. Ena gången blev han biten i låret och andra gången bankades han huvud i golvet. Båda tillfällena var det olika barn. Personalen redde upp det enligt konstens alla regler så det är överspelat och jag har verkligen inga ”hard feelings” mot någon.

Jag är fullt övertygad om att barn inte gör sådana här grejer för att vara onda. Det finns säkert en rad olika saker som gör att barn reagerar med ”våld”.

Det viktigaste i en sådan situation är HUR vi pratar med våra barn. Stora W har naturligtvis reagerat och blivit ledsen vid dessa två tillfällen och jag har självklart bekräftat hans känslor MEN jag har inte förstärkt dem. Det är helt i sin ordning att bli ledsen men om jag förstärker den känslan är jag rädd för att det väcker ett motstånd mot det andra barnet, eller ännu värre att stora W skulle bli rädd för barnet.

Att tänka på när du samtalar med ditt barn efter konflikter:
1. Bekräfta självklart barnets känslor MEN…
image

2. … förstärk inte känslorna.
image

3. Prata med ditt barn om strategier vid bråkiga situationer, exempelvis att säga till en vuxen.
4. Prata ALDRIG någonsin nedlåtande om det andra barnet.
5. Träffa barnet och familjen utanför skolan och skapa en relation på fritiden.
6. Och för kännedom – det är aldrig någonsin kul att vara den förälder vars barn slår/biter/bråkar.

Jag är verkligen ingen expert på detta men jag är övertygad om att vi gör våra barn en björntjänst om vi försöker ”skydda” våra barn från bråkiga situationer genom att alienera andra barn… Barn är liksom barn…

Ord från en mamma som har två barn på ”båda sidorna.”

Lämna gärna en kommentar om vad du tänker kring detta ❤

En bok om det oundvikliga…

Jag har fått äran att recensera böcker från IDUS FÖRLAG. Jag har liksom fastnat för flera av deras böcker bl.a. JAG-DU-VI böckerna. Så det känns extra kul!

image

Den första boken handlar om en av de oundvikliga sakerna i livet – döden. Vad händer när man dör? Existentiella frågor som är svåra men viktiga att prata med barn om!

”Får hundar korvar i himlen?” är en så himla fin men allvarlig bok. Den handlar om Alva som snart är 5 år och hon älskar sin bästa vän och storebror hunden Musse. Men en dag pratar de vuxna en massa dumheter och Alva blir arg. De säger att Musse är sjuk och kommer att dö… I boken får man följa hela familjens sorg från sjukdomsbesked till Musse’s sista andetag och även begravning.

image

Boken är väldigt välskriven och genomtänkt. Författarna Sara Galli & Mats Molid lyckas skapa en bok som vågar beskriva döden på ett mycket konkret sätt. Till skillnad från flera andra böcker inom samma ämne som är betydligt mer abstrakta.

image

Den här boken har jag bara läst för stora W som snart är 6 år. När vi läst klart den så kom det direkt frågor och tankar om gammelmorfar som gick bort för några år sedan… Så om man ska läsa den här boken för sitt barn så måste man vara beredd på att svara på barnets alla möjliga frågor och själv känna att man är bekväm att prata om döden.

Det här är självklart ett svårt ämne att prata om men väldigt viktig. Hur gärna vi än vill så kan vi inte skydda våra barn från livets berg- och dalbana… Något som är viktigt att tänka på är att barn beroende på ålder uppfattar döden olika. För mindre barn (upp till 9 år) är döden abstrakt och de kan förvänta sig att den som gått bort ska komma tillbaka. Äldre barn (9-12 år) har en bättre förståelse för vad döden innebär och att döden är definitiv. Inte förrän man kommer upp i tonåren kan man förstå vad döden innebär i ett större sammanhang. Exempelvis att den som gått bort inte kommer finnas för resten av ens liv. För mer information klicka HÄR.

”Får hundar korvar i himlen?” får 📚📚📚📚📚 av 5 möjliga.

Gilla gärna IDUS FÖRLAG på Instagram @idusforlag samt deras facebooksida för att inte missa några nyheter!

EN BRA DAG – FÖR BARNS BÄSTA

Det är en fantastisk sommar i Karlstad när det gäller alla arrangemang runt om!

Något man inte får missa är EN BRA DAG – FÖR BARNS BÄSTA som går av stapeln den 22 augusti 2015 mellan klockan 11-18 i MARIEBERGSSKOGEN.

Denna händelserika dag arrangeras till förmån för den ideella föreningen BARNS BÄSTA. En härlig dag som arrangeras av eldsjälarna Thomas Österdahl som har drivit föreningen sedan 1998 och Linda Modin Klemner som tar alla chanser hon får att hjälpa barn få ett bättre liv på olika sätt!

Kärnan i verksamheten är att ge sommarrekreation för barn som lever under utsatta förhållanden. De bedriver också ett läger för de som lever under skyddad identitet.

Föreningen samarbetar med socialtjänsterna i Värmland, Landstinget och Länsstyrelsen i Värmland, Konsum Värmland, Rädda Barnen i Värmland, Nykterhetsrörelser i Värmland, studieförbundet Vuxenskolan, Idrottrörelsen i Värmland, Sisu, Kvinnojouren (Alla kvinnors hus), Hassela, Brottsofferjouren, Polisen och Räddningsverket.

Dagen är fylld av artister, aktiviteter och underhållning som ingen skall missa!
Entré:
0-18 år, 20 kr i vuxet sällskap, över 18 år 100 kr

Det kommer en rad härliga artister, bland andra AMY DIAMOND, Erika Jonsson & The Bracelets, FRONDA och Plöj-Ingaz. Man kommer också kunna skaka loss till ZUMBA, utmana kompisarna i BUMPERBALL och massa mer! 

Så se till att åka till MARIEBERGSSKOGEN den 22 augusti och gör skillnad för barn som lever i utsatthet! ALLT ÖVERSKOTT GÅR DIREKT TILL FÖRENINGEN!

TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD!!!

För mer information gå in och gilla eventets facebooksida: BARNSBASTA

ENBRADAG1        Enbradag2

En SÅ KUL kväll som slutade på akuten…

I torsdags kväll var jag BARNledig. Simsalabim så var lilla W lämnad hos mina föräldrar och det blev en spontantur med fina M till Putte I Parken. 

Vi köpte en (plast)flaska rosé i baren och fick som tur var ett bord. Rosén var faktiskt riktigt god och eftersom det var ett tag sedan jag och M sågs så hade vi en hel del att prata om! För prata DET är något vi båda kan! 

  
Det var helt galet mycket mygg så vi drog oss från området vid ett när festivalen stängde. Tove Styrke hade precis avslutat sitt framträdande och man kan väl säga att grannbordet bjöd på en liten dansuppvisning… 

Men vad hände sen då? Jo, jag skulle springa ikapp Maria och när jag gjorde det så hörde jag bara hur det knakade till i foten. Typ som när man bryter av en gren. Och jag trampade snett. Det gjorde så ont! Och när jag till slut inte ens fick ned foten i min BALLERINAsko (med liten klack) så kände jag att det var dags att ta sig till akuten. Man jan ju tro att jag var ute och sprang i världens klackar – men icke… 

Väl på akuten så kunde doktorn konstatera att ett ben i foten var brutet. Jag kunde knappt tro att det var sant… BRUTET?!?! Jag hade ju knappast var ute på några galenskaper… Det hade ju bara brakat till i foten… 

Doktorn frågade om jag hade haft ont i foten tidigare. Men jag kunde inte komma på något just då. Han syftade på att jag kanske hade haft en stressfraktur innan. Men dagen efter kom jag ju på att jag hade världens blåmärke precis där för någon månad sedan efter att ha tappat en kartong på foten… Så kanske det var en stressfraktur ändå?

 Nu är det alltså 6 veckor med gips som gäller och är det inte bra då så blir det ve och fasa operation… 

Jag är iallafall så lyckosam över att ha fått SÅ fin stöttning av min syster, fina M och mina föräldrar! Markus och stora W kommer hem efter en vecka i Schweiz imorgon. Så då blir ordningen lite återställd iallafall!