En bok om det oundvikliga…

Jag har fått äran att recensera böcker från IDUS FÖRLAG. Jag har liksom fastnat för flera av deras böcker bl.a. JAG-DU-VI böckerna. Så det känns extra kul!

image

Den första boken handlar om en av de oundvikliga sakerna i livet – döden. Vad händer när man dör? Existentiella frågor som är svåra men viktiga att prata med barn om!

”Får hundar korvar i himlen?” är en så himla fin men allvarlig bok. Den handlar om Alva som snart är 5 år och hon älskar sin bästa vän och storebror hunden Musse. Men en dag pratar de vuxna en massa dumheter och Alva blir arg. De säger att Musse är sjuk och kommer att dö… I boken får man följa hela familjens sorg från sjukdomsbesked till Musse’s sista andetag och även begravning.

image

Boken är väldigt välskriven och genomtänkt. Författarna Sara Galli & Mats Molid lyckas skapa en bok som vågar beskriva döden på ett mycket konkret sätt. Till skillnad från flera andra böcker inom samma ämne som är betydligt mer abstrakta.

image

Den här boken har jag bara läst för stora W som snart är 6 år. När vi läst klart den så kom det direkt frågor och tankar om gammelmorfar som gick bort för några år sedan… Så om man ska läsa den här boken för sitt barn så måste man vara beredd på att svara på barnets alla möjliga frågor och själv känna att man är bekväm att prata om döden.

Det här är självklart ett svårt ämne att prata om men väldigt viktig. Hur gärna vi än vill så kan vi inte skydda våra barn från livets berg- och dalbana… Något som är viktigt att tänka på är att barn beroende på ålder uppfattar döden olika. För mindre barn (upp till 9 år) är döden abstrakt och de kan förvänta sig att den som gått bort ska komma tillbaka. Äldre barn (9-12 år) har en bättre förståelse för vad döden innebär och att döden är definitiv. Inte förrän man kommer upp i tonåren kan man förstå vad döden innebär i ett större sammanhang. Exempelvis att den som gått bort inte kommer finnas för resten av ens liv. För mer information klicka HÄR.

”Får hundar korvar i himlen?” får 📚📚📚📚📚 av 5 möjliga.

Gilla gärna IDUS FÖRLAG på Instagram @idusforlag samt deras facebooksida för att inte missa några nyheter!

En tyckte om “1”

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.