Läsvärt inlägg om diabetes

Posted in Tankar & åsikter

Jag får ständigt frågor. Vad är diabetes? Varför får man det? Varför måste man ta sprutor? Vad är skillnaden mellan typ 1 diabetes och typ 2 diabetes?

Det är ofta vid mingel/fest som jag får dessa frågor. Inget fel med det, men det tar tid att förklara en del saker och jag vill inte förstöra er kväll med en massa fakta om en tragisk sjukdom som heter, DIABETES. 

Ja, vad är egentligen diabetes? Diabetes för mig är att min bukspottskörtel har slutat att arbeta, den producerar inget insulin. Och får inte kroppen insulin så kan jag heller inte ta emot den maten jag äter. Det är ungefär som att du tankar en bil, men får soppatorsk hela tiden.

Varför vissa drabbas av diabetes typ 1 finns det ingen förklaring på, tyvärr. Så alla fördomar om att man har ätit för mycket godis, pizza eller druckit för mycket läsk är SKITSNACK!

Och varför man måste ta sprutor, ja, det är ganska uppenbart eftersom inte min kropp producerar eget insulin så är jag tvungen att injcera insulin med hjälp av sprutor alternativt insulinpump.

Och vad är skillnaden mellan typ 1 och typ 2? Det är skillnad, stor skillnad. Typ 2-diabetes är, ursäkta, ett skämt om du jämför med typ 1. Förlåt, men så är det. Min mormor hade typ 2-diabetes och hon ägde inte ens en blodsockermätare. Det enda hon gjorde var att ta två tabletter om dagen och sedan skötte hennes kropp resten. Men för att inte göra någon förbannad, så absolut, även typ 2-diabetes är väldigt individuellt. Men!, som min läkare sade ”typ 2-diabetes kan aldrig jämföras med typ 1-diabetes, det är två i princip helt olika sjukdomar”.

Hur kan det vara så undrar ni? Jo, typ 2-diabetes orsakas oftast av övervikt och dålig kost, du bryter helt enkelt ner bukspottskörteln så den inte pallar mer. Den stora skillnaden är att vid typ 2 diabetes så fungerar fortfarande din bukspottskörtel till cirka 50% eller mera. Därav varför tabletter oftast bara behövs. .

1430254278-9170

Och det här snacket om att man lever mycket hälsosammare som diabetiker. Efter 14 år med sjukdomen är jag ytterst tveksam över det. Jag försökte verkligen intyga mig själv om att det stämde, men jag vet inte riktigt. Varje dag har i alla fall jag åtminstone ett dåligt blodsocker ( oftast högt ) vilket i sin tur sliter enormt mycket på kroppen. I värsta fall väntar komplikationerna runt hörnet.

Men absolut, överlag, tror jag att vi diabetiker sköter kosten bättre än en ickediabetiker vilket givetvis är bra. Tyvärr är diabetes så mycket mer, större, än bra kost och motion.

Diabetes har förstört så jäkla mycket för mig, den satte t.ex. stopp för mitt tennisspelande på grund av njurproblem. Jo, för sorgligt nog, började mina njurar redan bara något efter att jag hade fått min diabetes att strula vilket bidrog med att jag var tvungen att ta en paus från tennisen. Jag säger inte att jag hade blivit tennisproffs om jag inte hade haft diabetes men förutsättningarna hade varit betydligt mycket bättre!

Egentligen hatar jag att skriva den här sortens blogginlägg, det påminner mig om hur jäkla jobbigt den här sjukdomen kan vara. Men som jag alltid har sagt så är jag bara ärlig. Ärlig till 110% om hur jag upplever den här sjukdomen!

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

Lämna en kommentar

Oförklarliga avföjlningar på Instagram

Posted in Tankar & åsikter

Tja!

Oförklarliga avföjlningar är nästan ett dagligt ‘problem’ på Instagram och jag lär knappast vara ensam om att tänka ”Varför avföljde hen mig”?: Har jag gjort något? Har jag blivit ful? Lägger jag upp dåliga bilder? Är jag dryg? Osv. 

Jag ska inte sticka under stolen med att jag faktiskt bryr mig, för det gör jag – som fan. I alla fall när det är personer som jag känner eller är bekanta med som avföljer mig. Jo, för självklart, dumt nog, har jag appen ‘följare +’ där man kan se vilka som avföljer en.

Kanske bör jag ta bort den appen? Möjligt..

Skärmavbild 2016-10-26 kl. 23.35.48Yes, absolut – jag är otroligt lättprovocerad.

 

 

 

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

Lämna en kommentar

Niclas Lindvall, inte bara otroligt smart, kompetent och drivande.

Posted in Tankar & åsikter

IMG_7740 (1)Kaffe är inte bara gott och uppiggande, det är jäkligt roligt och intressant också. Niclas har lovat mig att jag ska bli proffs på kaffe under dessa veckor.

Niclas, som är en utav sönerna i familjen Lindvall, är inte bara otroligt smart, kompetent och drivande, han är också en otroligt varm, fin och härlig person som jag respekterar väldigt mycket. Redan efter första gången som jag träffade Niclas, vilket var ute på krogen, så har jag förstått och insett att han är en bra kille som har koll på vad han gör, och det inspirerar mig!

Jag vill minnas att jag och Niclas, vid ett tillfälle ute på krogen, pratade om panikångest vilket jag uppskattade väldigt mycket. Det är beundransvärt, fint och starkt när killar emellan kan prata om ett sådant laddat och känsligt ämne som psykisk ohälsa faktiskt är. Att kunna visa sig sårbar oavsett hur bra, fint och lyxigt livet ser ut utifrån. Det värdesätter jag högt!

Och här har vi honom.

14724518_10154851342013296_699799495119055293_n (1)

 

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

Lämna en kommentar

”Jag hade diabetes, men är frisk nu”.

Posted in Diabetes

Hej!

Kan ni förstå hur underbart och befriande det vore att kunna säga ” jag hade diabetes förut, men är frisk nu”. Jag får nästan tårar i ögonen av bara tanken. Att bara kunna slänga alla diabetesprylar man äger, vore helt jävla underbart.

1465419474-9170 (1)Som sagt, det vore helt underbart att någon gång få bli frisk. Jag vill så gärna känna hur det är att vara frisk igen, för tyvärr minns jag inte det eftersom det var 14 år sedan som jag fick sjukdomen. Jag är 26 år nu vilket resulterar i – 12 år som frisk och 14 år som diabetiker.

Jag ogillar starkt att säga, skriva,  att jag är ‘sjuk’, istället försöker jag se diabetes som en livsstil. Det bli på något sätt lite enklare då eftersom diabetes är en obotlig sjukdom.

 

Hur länge har ni haft diabetes och tror ni på ett botemedel? Lämna gärna en eller två kommentarer. 

 

 

 

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

6 Kommentarer

Dagens drömoutfit.

Posted in Mode/Kläder

hej

GRYM outfit, va? Ungefär så här kommer jag att vara klädd imorgon när jag ska möta upp grabbarna, det vankas nämligen AW imorgon vilket ska bli otroligt trevligt!

Byxor från Filippa K – här // Vit t-shirt från Filippa K – här // Armband från Triwa – här // Hatt från Wigéns – här // Boots från Gant – här // Tunn bomberjacka från William Baxter – här

 

Senare idag ska jag möta upp Joel och plåta lite. Idag blir det minst sagt stiligt, uppklätt, för min del. Kika in senare så får ni se!

wpid-dsc_0221 (1)

 

 

 

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

Lämna en kommentar

Midnattssol och produktplaceringar.

Posted in Tankar & åsikter

God lunch!

Förutom att SVT:s nya serie ‘Midnattssol’ verkar bli en lika stor succé som Bron, så har jag mina funderingar kring en möjlig produktplacering i det första avsnittet. Att tillägga är att SVT har förbud mot produktplaceringar, men det kanske ni redan visste om? SVT nekar, precis som Arla, att detta skulle vara en produktplacering. De har inget avtal.

Jag är, av någon anledning, otroligt intresserad av att hitta produktplaceringar i serier och filmer. För att nämna ett exempel:  Solsidan kryllar av både usla och geniala produktplaceringar. Det kan väl ingen ha missat?

Till sak. Inte helt oväntat ligger Björn Stein och Måns Mårlind, som var med och skapade ”Bron”, bakom det här förnämliga svensk-franska thrillersamarbetet. Jag är ett stort fan av Bron och lär bli ett minst lika stort fan av Midnattssol. Den inledande scenen är den bästa jag någonsin har sett i en svensk serie.Och att sedan få se Peter Stormare, som jag gillade så mycket i Prison Break, är verkligen fantastisk kul. I midnattssol spelar han chefsåklagare Burlin.

Det här kan bli bra, riktigt bra. Jag ser verkligen fram emot fortsättningen.

Men!, vad är det vi ser här?

Kvarg-3

Drick-Kvarg från Arla, där loggan syns väldigt tydligt.

Kvarg-1

Inte nog med det så får drick-kvargen hyllning i manuset också  –”bra för magen och prostatan”.

Kvarg-2

Mmm gott!

 

Arla är nog minst sagt otroligt glada för detta. Vem hade inte varit det är frågan? Det var ju trots allt 1 391 000 som såg premiäravsnittet av Midnattssol. Gratis är alltid gott!

 

Och om frågan dyker upp, så nej, detta var ingenting som störde mig. Jag är bara så otroligt intresserad av produktplaceringar.

 

 

 

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

Lämna en kommentar