Diabetes och alkohol – det här bör du tänka på

Posted in Diabetes

Jag får ofta mail och kommentarer av er diabetiker vilket jag uppskattar väldigt mycket. Den vanligaste frågan lyder ‘Hur planerar du din diabetes när du dricker alkohol?’ Jag förstår er oro och jag är glad att ni vänder er till mig.

Det är ingen lek att dricka alkohol när man har diabetes. Tyvärr är det jättesvårt att hålla ett bra och stabilt blodsocker när man dricker alkohol. Det fladdrar nämligen lite som det vill. Och att ta insulin varje gång du mäter ett högt blodsocker på fyllan är ingen bra idé. Till slut sjunker det – och då sjunker det oftast väldigt fort.

Oftast sjunker blodsockret sent på natten alternativt tidigt på morgonen efter intag av alkohol. 

Det jag personligen alltid försöker göra är att äta bra under dagen så jag verkligen är redo för en galen utekväll. Jag menar, hur mycket äter man under en kväll ute på krogen? Ingenting oftast. Det enda du gör är att dricka alkohol och dansa röven av dig. Eller ja, personligen står jag mest i baren och pratar med trevligt folk nuförtiden, men när jag var mellan 18-20 dansade jag som en galning.

Mitt bästa råd:

‘Fyllekäka’ ALLTID efter ett besök på krogen oavsett vad blodsockermätaren visar för värde.Viktigt! Mät ditt blodsocker innan läggdags. Sovsällskap är att föredra, hehe.

Jag är 27 år idag och har sedan 18 års ålder levt rövare även om jag har taggat ner på sistone. Jag har jobbat inom utelivet i både Uppsala och Stockholm och ser allt för ofta människor som EJ klarar av att dricka alkohol vilket kan få förödande konsekvenser, oavsett diabetiker eller inte. Jag ber er att tänka till en extra gång innan ni dricker alkohol. Drick med måtta och ansvar.

Ta hand om er, för jag bryr mig om er! Kram.

 

 

 

 

Bästa hälsningar, Diabetesmannen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.