Havregrynsgröt med kanel och mjölk

Posted in Frukost

DSC07779 DSC07780

Jag har verkligen hamnat i grötträsket. Det är det jag ätit de senaste veckorna, på vardagarna i alla fall. Jag pendlar oftast mellan en gröt eller granolaperiod. Så äter jag gröt varje dag tills jag tröttnar och så går jag över till den granola, och så går det runt. Jag älskar ju att variera frukosten och det gör jag gärna på helgen, men på vardagar har jag insett att jag oftast inte har tid eller ork att laga annat ( en macka kan det ju bli till gröten ibland). Smoothie låter för mycket, att steka något vill jag inte göra innan skolan för att inte lukta os. Så då återstår gröt och granola. Det är ju så smidigt! Däremot funderar jag på att göra overnightoats, det är ju ännu smidigare och kanske koka ägg kvällen innan  för att i alla fall få lite variation. Ska nog ta och förbereda det ikväll 😀

Så här gör jag min gröt
3,5 dl vatten
1,5 dl havregryn
1 nypa salt

Toppings jag oftast har på gröten
Lingonsylt och mjölk
kanel och mjölk
Bär och mjölk
Jordnötssmör och banana
Äppelmos och kanel

Lämna en kommentar

Blå spirulina – smoothie

Posted in smoothie, Veganskt

Hejhejhej! Här kommer en anledning till att det ekat tomt här på bloggen den senaste veckan – tenta.. Hela förra veckan bestod av tenta i webbanalys 2. Så det har blivit lite mer datasittande än vanligt och när jag väl haft en ledig stund så har jag velat göra annat än att sitta vid datorn. Har även under de dagarna inte haft så mycket tid att fota eller träna…tråkigt men så blir det ju ibland.
Så det är anledningen! Nu ska jag försöka komma tillbaka på banan igen 😀

Börjar med ett recept på blå smoothie. Det är blå spirulina som ger den blåa färger. Tycker det blir skitcoolt, dessutom innehåller den massor av vitaminer och antioxidanter. Bra att boosta med nu på hösten.

Ingredienser

1 banan
1 dl mango
1 dl fryst ananas
1 tsk Blå spirulina
1/2 dl vatten

Gör såhär: Mixa alla ingredienser, fota och njut!

Lämna en kommentar

Snickerskladdkaka – recept

Posted in Choklad, Efterrätter

Imorgon är det kladdkakansdag och ett supertips är att baka den här supergoda snickerskladdkakan. Jag hade i lite mindre socker i kladdkakan än vad jag brukar ha så att det inte skulle bli för sött tillsammans med mjölkchokladen och kolan. Verkligen supergott! Jag gräddade kakan i 20min men skulle tagit ut den efter 15 för att få den riktigt kladdig, men det beror ju på vad man föredrar och var man har för ugn. Ta gärna ut och ta ett stickprov efter 12min och förläng därefter. Jag valde att grädda kakan i en avlång form för att resterande former var för stora, en rund form funkar självklart också men då kan gräddningstiden variera.

Ingredienser

Kladdkaka
3 ägg
2 dl socker
300 g smör
2 dl mjöl
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 burk dulce de leche
150g mjölkchoklad
1,5 dl salta jordnötter

Gör såhär
Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra en form ( jag använde en avlång för att jag inte hade en rund med som var i rätt storlek.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Rör ihop ägg och strösocker. Tillsätt vetemjöl, kakao och vaniljsocker – rör till en klumpfri smet. Arbeta sedan in smöret lite i taget med en slev.
Häll i smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i ca. 14 minuter. Låt svalna i kylskåp ordentligt. Blanda dulce de leche med hackade salta jordnötter och bred över på kakan. Låt stelna en stund. Smält chokladen och bred på, låt stelna. Servera!

Lämna en kommentar

Kexchoklad och nutellakulor doppade i vit choklad

Posted in Choklad, Efterrätter, Recept

Jag älskar såna här enkla recept med få ingredienser som går fort och göra, och som dessutom smakar himmelskt. Dessa små kulor smakar verkligen som nougatpraliner. Väldigt väldigt gott! Man kan verkligen experimentera hur mycket som helst när det kommer till chokladkulor. Man kan doppa i olika sorters choklad, ha olika sorters kex i och antingen som jag ha Nutella i eller istället ha färskost för att få en lite mer cheesecakeig smak. Det blir alltid gott!

Ingredienser
1 dl Nutella
3 kexchoklad ( 55g)
150 g vit choklad

Gör såhär
Mixa kexchokladen till smulor i en blender. Tillsätt Nutellan och mixa tills det blandats ihop ordentligt. Ställ i kylen en stund innan du formar till bollar så smeten får stelna. Ta ut smeten och forma till bollar, blöt händerna i mellanåt så att det blir lättare att rulla. Ställ bollarna i frysen i ca 20-30 min. Ta ut bollarna, smält chokladen och doppa dem en åt gången. Låt chokladen stelna. Finito!

1 Kommentar

En god grön smoothie

Posted in Frukost, smoothie, Veganskt

Jag har varit anti gröna smoothies, men inte längre. Den här var faktiskt otroligt god. Den smakar mest mango och banan. Spenaten ger bara smoothin färg och extra näring. Det har är ju dock en väldigt mild grön smoothie. Vet inte vad jag skulle tycka om smootgie med grönkål och andra grönsaker. Håller mig till den här så länge 😀

Ingredienser
1 dl fryst ananas
1,5 banan
1,5 dl fryst mango
1,5 näve bladspenat
saft från 1 halv pressad citron
lite honung eller agave

Gör såhär
Mixa allt i en blender. Mixa, toppa och njut!

Lämna en kommentar

Veckans frukostinspo

Posted in Frukost, Recept, smoothie

1.Energi bananpannkakor
DSC00886

2.Mango smoothiebowl
DSC00845

3.Nyttig vegansk chokladsmoothie
image

4. Naturell yoghurt med banan, kiwi, blåbär och Pauluns granolaDSC00758

 

5. Havregrynsgröt med valnötter, hallon, banan och en Nocco PWODSC01032

 

Veckans frukostinspiration!

Måndag och jag vaknade 08.40 helt utvilad och dessutom ledig. Nu på morgonen har jag bara tagit det lugnt, ätit frukost, diskat, lyssnat på en podd och epilerat benen.  Älskar att jag tog tag i att börja epilera istället för att raka benen. Sååå skönt. Det tar tid för hårstråna att växa samtidigt så den första tiden har jag fått epilera 2 gånger i månaden vilket å andra sidan inte är någonting jämfört med att raka var och varannan dag.  Jag märker redan att håret är glesare och inte alls lika stickigt. Så bra!

 Nu ska fortsätta att fixa lite saker och sen kommer pappa och plockar upp mig för en sväng på gymmet. Ska köra lite rygg och biceps. Ovan finns 5 frukosttips för veckan och min favorit är mangobowlen. Älskar den. Ska ta och testa en smoothiebowl variant med bladspenat i. Danny gjorde en igår som faktiskt var väldigt god. Jag är ju inget stort fan av gröna smoothies men jag vill ge det en chans.

 

Lämna en kommentar

5 goda pannkaksrecept

Posted in Pannkakor

Jag ääälskar pannkakor! Vem gör inte det liksom?! Jag älskar alla sortens pannkakor men min favorit är nog klassiska pannkakor med nutella eller med jordgubbssylt och grädde. Hur gott är det inte! Eller stora crepes man kan köpa utomlands. Alla onyttiga och feta pannkakor älskar jag haha, men jag gillar även att varva med bananpannkakor. Det är faktiskt riktigt gott med bär och vaniljkvarg eller honung. Nedan finner ni mitt bästa banankaksrecept och 4 andra pannkaksrecept. Amerikanska, glutenfria och veganska. Pannkakor är för alla och kan göras på tusen sätt!

( klicka på rubikren ovanför bilden så kommer ni recept)

1. Bananpannkakor

2.Amerikanska pannkakor

3.Klassiska våfflor

4.Glutenfria/veganska amerikanska pannkakor

5.Tunna veganska pannkakor

Lämna en kommentar

Ballerinakex bollar

Posted in Choklad, Efterrätter, Recept

 

Exakt samma bollar som Oreotryfflarna fast den här gången med ballerinakex. Ungefär som cake pops. Jag använde mig av de klassiska ballerinakexen men man kan använda sitt  favorit kex. Ballerina kladdkaka skulle nog passa väldigt bra eller tänk om skulle göra bollar på Singoallakex med blåbärsmak och sen doppa i vit choklad? Tror att det skulle bli riktigt gott. Får testa det nästa gång!

 

Ingredienser

1 paket ballerinakex  a 190g
150gram philadelphia ost
150g choklad att doppa i

Gör såhär
Mixa kexen till smulor. Rör ihop smulorna med färskosten och forma bollar av smeten. (Det kommer vara kladdigt)
Ställ i frys i ca 20-30min.
Smält chokladen över vattenbad.
Ta ut kulorna och doppa dem i chokladen, låt chokladen rinna av innan du lägger tillbaka tryfflarna på bakplåtspappret.
Ställ in i kylen en stund. Serveraaa!

Lämna en kommentar

Halloumistroganoff – recept

Posted in Mat, Middag, Vegetariskt

Igår lagade vi halloumistroganoff för första gången. Som korvstroganoff men med halloumi istället för falukorv.
Stroganoff ”såsen” kan ju göras på flera olika sätt men den här såsen gjorde vi på passerade tomater och grädde. Väldigt gott och faktiskt ännu godare dagen efter när halloumibitarna hade fått mjukna upp och såsat in sig. Enkelt sätt att äta lite mer vegetariskt på. Man kan fortfarande laga rätter som man tycker är goda bara att man ersätter eller utesluter köttet.

Denna rätt får 4/5 Emimiils!

Ingredienser

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
400 g halloumiost
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
2 tsk tokad oregano
1 tsk paprikapulver
1 förp passerade tomater (à 500 g)
1 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1/2 dl vatten
salt
svartpeppar
Ris

Gör såhär

Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika och halloumi i större tärningar.
Fräs halloumin i hälften av oljan på hög värme tills den får färg. Lyft upp och lägg åt sidan.
Tillsätt resten av oljan och fräs lök, vitlök och paprika tills löken mjuknar.
Tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt fräsa ytterligare någon minut.
Blanda ner halloumi, passerade tomater, grädde och vatten.
Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.

Lämna en kommentar

Veckans frukosttips

Posted in Frukost, Frukosttips


1. Chiapudding med vaniljsmak

2.Smoothiebowl med ananas och jordgubb

3. Naturell yoghurt med granola, hallon och jordnötssmör.

4. Äggmuffins (lchf)


5. Äggmacka

Här kommer veckans frukosttips. Hade mer nytt middagscontent förra veckan så frukosten fick vänta en vecka. Jag hade en period då jag åt väldigt mycket naturell yoghurt med granola och jordnötssmör. Tycker fortfarande att det är gott men känner verkligen att jag behöver ta en paus och äta något annat. Har förätit mig på det! Ska testa en variant av overnight oats imorgon och sen försöka få till det där fröknäcket så blir det lite mer variation. Det är så lätt att hamna i gröt/granolaträsket. Känner att jag behöver få lite mer gröt, goda mackor och smoothis i vardagarna och mindre granola och yoghurt. I en period i alla fall, tills suget kommer tillbaka!

Lämna en kommentar