6 punkter som får ditt dåliga samvete att sluta gnaga

Posted in Okategoriserade
Vi lever i ett så hårt pressat samhälle idag där allt ska vara så perfekt. Det finns så mycket här i livet som man borde, skall och måste göra för att duga. Framförallt nu i jultider. Man ska äta nyttigt, träna mer, vara en bättre partner, en lycklig förälder och sådär jävla perfekt hela tiden. Det är hög tid att skippa alla måsten och nöja sig med att vara sådär alldeles lagom bra.
Jag tänkte ge er lite tips som kan få det dåliga samvetet att gnaga:
TRÄNINGEN En ständig utmaning. Vardagen och livet har kommit emellan och i övrigt verkar det inte vara upplagt för fria timmar i gymmet eller i skogen. Var ärlig mot dig själv. Är du mitt i smeten med jobb, studier, en sjuk förälder/vän eller vad som helst som äter tid så lägg träningsribban därefter. Du måste inte placera den på över två meter – men inte heller dansa limbo nere vid marken. Något kan du göra, och allt är bättre än inget. Du ångrar ju aldrig ett pass du gjort, bara de du inte gjort!

Acceptera att det känns tråkigare ibland och försök hitta träningsformer som gör dig glad. Är promenader det enda du hinner med så är det ju det bästa för dig, hinner du med lite hemmaträning medans maten står i ugnen, så är det bra nog. Och man måste absolut inte träna en timme varje gång – tio minuters kvalitativ träning kan vara supereffektivt.

SOCKER En stor bov som är svår att undvika idag. Naturligt socker har slagits ut av kemiskt framställda lightprodukter och marknaden är invaderad av dolda sockerfällor. I lightprodukter ersätter man med andra ämnen för att nå en liknande smak och tillsätter ofta extra sötningsmedel. Och dolt socker finns i varor som färdigmat, flingor, juicer, färdiga såsmixer och kryddblandningar. Tre enkla råd som räcker långt:

● Läs innehållsförteckningen. (Om socker står i topp tre på en vara, lägg tillbaka den.)

● Välj naturligt söta produkter före onaturligt sötade. Köp till exempel en helt osötad musli och ringla över ekologisk honung.

● Hinner du så laga gärna din mat från grunden och baka ditt egna bröd, då vet du exakt vad det är du stoppar i dig.

RELATIONEN Det dyker upp många små oväsentliga vardagsbekymmer såsom Vem som ska laga middagen idag? Har du inte plockat ur diskmaskinen som jag bad dig om? Ständiga småtjafs i relationen ger massivt dåligt samvete. Skyll på stress, tid, vardag, hormoner – vad som helst. Det är bara ni två som kan komma fram till vad som minskar hetsen mellan er. Prata med varandra! Kom överens om att denna veckan hjälps vi åt med städningen på onsdagkväll då vi båda är hemma, du dammsuger och jag bäddar rent sängen, jag viker tvätten och du förbereder maten. Acceptera varandra och hjälps åt, det kommer ni långt på.

VÄNNERNA Någon har flyttat. Någon är sjuk. Någon jobbar halvt ihjäl sig. Standardfraserna när ni verkligen ses eller hörs är ”Det är så mycket hela tiden” och ”Varför gör vi inte det här oftare?”. Det senare kan man verkligen fråga sig. Vad ger så mycket positiv energi som en träff eller ett telefonsamtal med en riktigt bra vän? Jag mår som alldra bäst då jag är omringad av mina fina vänner!

Om samvetet är blandat med äkta saknad så bestäm er för att försöka ha en tjejhelg t.ex. en gång varannan månad Då finns det något att luta sig emot när tiden rinner på, ni vet ju att ni kommer att ses, Ni har något härligt att se fram emot.

Bli träningskompisar, två berömda flugor i en smäll! Och lyft den där luren lite oftare, en minut för att höra att allt är under kontroll och ett skratt av igenkänning kommer ni långt med.

FÖRÄLDRAR En hopsjunken mamma eller pappa på ett äldreboende är ingen lätt sak att köra ifrån. En ständig källa till oro. Klart att man vill hälsa på så mycket det bara går, lyssna, prata, liva upp. Trycket över bröstet beror förstås på hur nära du bor och om det finns någon att dela ansvaret med. Är ni många så se till att sprida insatserna. Vetskapen om att den gamle får besök både söndag, onsdag och fredag gör hjärtat fjärilslätt jämfört med om det bara är du som försöker klämma in ett besök i veckan, mellan vardagens alla andra punkter. Bor du långt bort, så slå en signal -Det betyder mycket att höra en vänlig röst i telefonen.

MATEN Hur ska vi ha det egentligen? Samtidigt som allt ska vara närodlat och gjort från grunden, så ståtar mästerkockar som Leif Mannerström med färdiga såser i affären och kocklandslaget gör kanelbullar för bensinmacken. Vad är bra och vad är dåligt? Ska man plågas om man serverar fabriksrullade köttbullar till familjen? Nej. Faktiskt inte. Det kan vara kul att leka Gordon Ramsay i sitt eget kök på lördagskvällen, men klockan fem en måndag eftermiddag är vi rätt få som vispar upp en egen bearnaisesås. Försök dock alltid att ha en bra bas med fullkornsprodukter och grönsaker hemma, då kan du lägga till nyttiga saker som gör måltiden mer komplett och mer näringsrik. Med små medel kan du göra bra och hälsosamma måltider. Om man ser till att cirka 80% av det vi stoppar i oss är rent och bra så är det okej att ”slarva” med resterande 20%.

När det kommer till maten är planering A och O. Vet du med dig att du har en helg ledigt så dra ihop familjen och gör storkok, bunkra upp med matlådor, baka och umgås. Gör det tillsammans, då slår ni två flugor i en smäll, ni kombinerar nytta med nöje.

240275_20150819_142658_dreamer3_549ff9b8e087c374979cb64b

Lämna en kommentar

Träna din kropp för att den ska MÅ bra, inte SE bra ut

Posted in ALLMÄNT
Godmorgon måndag.
Ny vecka, med nya möjligheter efter en aktiv helg. Vi har flyttpackat och grejat på tomten och jag kan lova er att jag ALDRIG mer kommer att skratta åt dem i Farmen när de sågar. Fyttirackarn så jobbigt det är. MEN jag är otroligt glad att jag kan vara med och bidra med något i bygget.
Nu är det drygt tre månader sedan som jag råkade ut för en rid-olycka och skadade nacken rätt så ordentligt och jag måste erkänna att jag har återhämtat mig oförskämt bra. Det gjorde jag från dag 3. Jag tror dels att jag har min skyddsängel att tacka, men också min hyfsat vältränade kropp.
Jag var ganska snabbt hos en sjukgymnast som gav mig grönt ljus till att börja med gummibands-övningar för att få igång cirkulationen så mycket som möjligt. Hon bedömde att jag hade en bra hållning och en god rörlighet så då gällde det bara att jobba vidare på detta, helst varje dag. Det gjorde jag och nu kan jag träna och leva precis som vanligt. Jag går hos naprapaten som menar att jag har en hel del strama muskler, men att det är på rätt väg. Jag kan såga och spika och gräva bäst jag vill.
Jag önskar att detta verkligen kan vara en wake up call för många av er där ute. Idag är det så stort fokus på att få en så deffad kropp som möjligt, så låg fettprocent som möjligt och ju tydligare muskler du har, desto bättre är det. Eller…? Att ha stora muskler behöver nödvändigtvis inte betyda att du har en stark och hälsosam kropp, absolut inte!
Vi behöver inte träna för att se bra ut (det är bara en stor bonus som man får på köpet) utan vi måste fokusera på att träna för att må bra och bygga upp en stark kropp från grunden som orkar med vardagen och allt som hör där till. Ibland inträffar oförutsägbara saker i livet och det är då vi kommer att tacka oss själva för allt arbete vi lagt ner. Vi måste lära oss att träna kroppen för att vi älskar den, inte för att vi hatar den. Att bara älska sin kropp när den är i ”perfekt form” är som att älska sina barn bara de stunder de uppför sig.
Så strunta i osunda kroppsideal och träna för att ha en kropp som är stark inifrån och ut. En kropp som orkar ställa upp för dig när livet inträffar.
Lämna en kommentar

Saffrans-ostkaka med hemgjord hallonsylt

Posted in Okategoriserade

När andra ljuset brinner vi julklapparna syr, och vi bakar kakor och har ett fasligt styr. Andra advent och det andra ljuset är tänt.

Varför inte fira detta med en saffransostkaka till frukost? Den tillagar sig själv i ugnen och under tiden kan du koka din sylt.

Till ostkakan behöver du:

 • 2 ägg
 • 250 g lättkeso
 • 2 msk mandelmjöl/annat mjöl
 • 1 nypa vaniljpulver
 • saffran efter smak
 • några hackade mandlar
 • 1 skvätt mjölk

Mixa samman allt och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter.

IMG_2817

Häll i lagom mängd hallon i en kastrull och koka upp. Mosa med en gaffel och smaksätt med lite honung. Enkelt? Javisst!

Totalt för hela ostkakan: 450kcal

Protein: 42%

Fett: 45%

Kolhydrater: 10%

Om du adderar hallonsylten så blir det lite fler kalorier samt lite mer kolhydrater.

IMG_2818

2 Kommentarer

Vad innebär hälsa för mig?

Posted in Okategoriserade

När jag hör ordet hälsa vill jag sammankoppla det med välbefinnande. De två orden hör ihop i min värld. Har du en god hälsa, mår du bra, visst? Det är liksom ett samlingsnamn för allt det goda här i livet. Jag tror på hälsa som en helhet där vi får ta del av livets alla delar och hitta en skön balans. Det kan vara strukturerad träning till spontan rörelse, det kan handla om viktiga rutiner eller en god fika på stan. Slappa dagar i soffan till mer prestationsinriktade mål.

Hälsa för mig är inte att leva på broccoli och torsk samtidigt som du tränar två pass per dag. Hälsa för mig är heller inte ett sex-pack på magen och alldeles för låg fett%. Det här är fitness, vilket är en helt annan branch men som i dagens samhälle kopplas ihop med hälsa allt för ofta, vilket är helt galet fel. Fitness är en livsstil, det är ett yrke för många. De som sysslar med fitness gör det på heltid. Detta är inte hälsosamt och de som sysslar med fitness är väl medvetna om detta.

Jag anser att god hälsa är att få umgås med människor som lyfter fram de bästa sidorna hos mig, alltså de personer som får mig att må som bäst.

Hälsa innebär också att ha ett jobb att gå till som jag trivs med. Det ska inte behöva ta emot eller kännas jobbigt på söndagkväll när måndagsmorgon står för dörren.

Hälsa är att kunna knyta på mig skorna och och ta en lång, härlig promenad eller joggingrunda med hunden, att känna hur benen tar mig dit de känner för, samtidigt som jag ser lyckan i hundens ögon över att få springa bort all den energin han bär på.

IMG_2891
Hälsa är att få åka till föräldrarna/svärföräldrarna för en söndagsmiddag. Att få umgås, spela spel och låta skrattet ta över för en stund.

Hälsa är att få ta ett långt härligt fotbad, lägga en ansiktsmask och efteråt sätta på mig raggsockarna och mysa omkring.

Hälsa är att äta god, näringsrik och ren mat, men också att få unna sig när man är sugen.

IMG_2381IMG_2408IMG_3560

Hälsa är att få träffa vännerna över ett glas vin och prata om allt och inget i oändlighet. Skifta samtalsämnen högt och lågt precis sådär som du bara gör med dina vänner.

IMG_2112 IMG_2352 IMG_2561

Hälsa är att få köra ett riktigt tufft träningspass och låta endorfinerna flöda. Att ibalnd utmana kroppen och bevisa för sig själv vad man tillsammans kan åstadkomma.

IMG_3963

Hälsa är att tänka på sig själv! Du är så värdefull och värd att må så bra som möjligt.

Hälsa för mig är att få en varm kram efter en lång dag av min sambo och tillsammans få sjunka ner i soffan och prata ikapp om hur vår dag har varit. Eller att få packa en picknick korg, promenera längst med havet hand i hand. Slå sig ner på en filt, äta plock-mat och bara finnas till i sällskap av han den där som alltid får mig att må bra.

IMG_2859 IMG_2861

Om man adderar dessa sakerna ovanför så får det mig att må bra. Jag känner välbefinnande tack vare allt detta och det tillsammans skapar en god hälsa för mig!

Vad får dig att må bra?

Lämna en kommentar

Pepparkaksbollar med smak av kakao

Posted in Okategoriserade

Det här med dadelbollar har ju kommit att bli väldigt populärt och uppskattat hos de som vill dra ner på raffinerat socker, men trots det ha något gott att smaska på. I år kanske du kan byta ut Aladin asken mot dessa Pepparkaksbollar med smak av kakao. 

De går väldigt fort att göra dem, men nästan ännu snabbare att sätta i sig dem. Du behöver:

 • 1 dl havregryn
 • 1 dl mandelmjöl
 • 8 dadlar
 • 1 tsk pepparkakskrydda
 • 1 STOR tsk kakao
 • 2 msk kokosolja
 • 1 msk kaffe
 • 1 nypa vaniljpulver
 • Havssalt

Mixa samman allt och ställ i kylen en stund. Plocka ut efter ca 15 min och forma små bollar. Jag rullade mina i kakao, men jag tror det hade varit väldigt gott att rulla några i kanel. 

IMG_2801 IMG_2802 IMG_2804 IMG_2805 IMG_2806

Lämna en kommentar

1 december

Posted in RECEPT

Nu hörrni skulle jag vilja dra i tyglarna lite. Stanna tiden och insupa allt. December är min favorit månad och jag älskar varenda dag av den. Det är så mysigt och julen har alltid inneburit kärlek och gemenskap för mig, och det är just vad december gör sig påmind om.

Jag sitter just nu och äter frukost och har tänt ljus. På bordet står även en hyacint och doften påminner om barndom. Det är lite lustigt ändå, hur en lukt kan väcka så mycket minnen i en.

Idag har jag som plan att jobba, träna, besöka naprapaten (aj) och bjuda pappa på en kopp fika.

Igår gjorde jag världens godaste chokladfudge som ni hittar receptet på här http://finest.se/fiashalsa/2016/11/12/chokladfudge-med-havssalt/ och även ett nytt recept på pepparkaks/kakao bollar som kommer inom kort. Vi får hoppas att han tycker om det.

IMG_2723

Ha en fin dag!

 

Lämna en kommentar

Oreo-bollar täckta i smältchoklad

Posted in RECEPT
Med bara några veckor kvar till dopparedan så är förberedelserna i full gång i de flesta stugor, det bakas och det pyntas.
Att baka och greja i köket är något som ska vara enkelt och roligt. Ju enklare det är, desto roligare, visst? Att det dessutom blir galet gott är ju en bra bonus. 
Dessa bollar är så enkla så att det nästan blir löjligt. Du behöver endast tre ingredienser:
 • 2 paket oreo-kex
 • 1 paket Phiadelphiaost (200g)
 • Mörk choklad att doppa bollarna i
Börja med att lägga alla kex i en plastpåse och slå sönder dem till smulor (jag använde en kavel). Blanda smulorna ihop med osten och rulla till cirka 20 stycken bollar i önskad storlek.
Smält chokladen i mikron och doppa bollarna där i. Låt svalna och förvara gärna bollarna i kylen eller frysen.
Lämna en kommentar

Mål, prestation och resultat

Posted in ALLMÄNT
Tre av vår tids favoritord är mål, prestation och resultat. 
 

Dessa tre ord har ju nämligen börjat stå över vartenda litet vardagsbestyr. Vi ska ha mål med livet, mål för vår träning, mål för vår relation, mål att uppnå för dagen, mål att äta på ett visst sätt, mål att vara på ett sätt, mål att känna på ett sätt, mål att kunna pricka av på vår dödsbädd. Sedan ska vi gärna kunna prestera i allt vi gör och uppnå de resultat vi strävat efter. Jämföra med föregående och se hur mycket vi förbättras. Visa våra resultat på Instagram och sträva efter så många ”likes” som möjligt. Förhoppningsvis se hur mycket mer lyckade, lyckligare och bättre personer vi är när vi lyckats med alla dessa mål. Men är detta verkligen sanningen?
 
Någonstans på vägen i jakt på att uppnå alla dessa mål, och i strävan efter resultat så glömmer vi hur känslan ”må bra” känns. Vi är alldeles för vilsna och upptagna i att försöka mäta vårt mående i kg, kalorier och antal sprungna kilometer istället. Men run-keeper kan inte registrera våra upplevda känslor, inte heller en våg eller ett måttband. 
 
Jag kan även se fördelar med mål och resultat, självklart! Det kan både trigga, hjälpa och stötta. De kan vara ett medel för vissa att känna att de är närvarande och alldeles definitivt ett medel för vissa att till exempel lyckas bryta dåliga mönster. Detta är jag helt med på, att ha en vision är jätte bra. Jag själv frågar ju alltid mina kunder vad de har för mål och planerar deras träning utefter det. Men vad hände med balans och känsla? 
 
Det skulle inte skada om vi var lite prestige-lösa i vår tillvaro emellanåt. Man behöver inte eftersträva perfekta resultat med allt man gör. Hela tiden. Det räcker att vara lite mellanmjölk och lagom perfekt! Att ha lite mål-löshet är inte synonymt med att vara olycklig, vilse eller att inte vara helt perfekt. 
 
Låt oss sänka kraven på oss själva och bli mer medvetna! 
Lämna en kommentar

Snabb ugnsomelett

Posted in RECEPT

Har du lite överbliven potatis kvar efter helgen? Kokt potatis är ingen höjdare att värma i mikron och du vill heller inte slänga den. Då vet jag precis vad du ska använda den till istället. Detta receptet grundar sig lite i att man tar det som man har hemma, den berömda ”kylskåps-rens-rätten”.

Jag använde:  

 • 500 potatis
 • 1-2 rödlökar
 • 250 g broccoli
 • 1 påse sockerärtor
 • 1 msk smör
 • salt
 • svartpeppar
 • torkad timjan
 • 2 msk vetemjöl
 • 6 dl mjölk
 • 6 ägg
 • Ev. fetaost eller annan ost att toppa med

Så här gör du:

Börja med att smöra en ugnssäker form och sätt ugnen på 200 grader. Om du inte kokat potatisen så gör det nu. Skär den i tärningar. Koka den i lättsaltat vatten tills den nästan är klar. Skala och strimla löken. Skär broccolin i buketter, dela sockerärtorna på mitten. Skala vitlöken. Stek allt, även potatisen i en stekpanna med smör i ca 3-5 min. Krydda med salt, peppar och timjan.

Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Vispa ner resten av mjölken. Låt koka upp under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner äggen, ett i taget. Lägg grönsakerna i formen, slå över äggsmeten, toppa med ost och laga i ugn ca 25 min.

Klart att servera! 

 

Här på bilden så valde jag att toppa med feta ost också, dels för att jag älskar fetaost, men också för att öka protienhalten något. 
Lämna en kommentar

Helgen ♥

Posted in ALLMÄNT

Här är han, mannen som jag föll pladask för för 7,5 år sedan. På en flygplats gick vi omkring helt ovetande om vart livet skulle ta oss. Han var så snygg i sin gråa t-shirt att jag där och då utbrast ”han där i grå t-shirt, honom ska jag ha”.
Det tog två år innan vi verkligen tillät oss att fullständigt ge över våra hjärtan åt varandra. Två år då vi hann utforska livet på varsitt håll. Två år som lät oss mogna. Två år som tillät oss att längta.
Jag är tokig i honom. Jag får liksom inte nog och vill alltid helst vara nära för att höra hans ord, skratt och värme. Det finns inget bättre än Björns smittande skratt. Jag njuter av varje sekund av vår vänskap som är så lätt och självklar. Kärleken trängs i bröstkorgen, och att säga att jag älskar honom känns för litet.
Vi har ägnat mycket tid åt varandra i helgen och det är fint. Igår gick vi genom Borås stad hand i hand, åt god mat och såg en bio. Idag startade vi självklart dagen med ett tänt ljus och sedan har det gått i lugnets tecken.
Hur firar du första advent?
Lämna en kommentar