Pepparkaksbollar med smak av kakao

Posted in RECEPT

När tredje ljuset brinner, vi juleklappar syr och vi bakar kakor och har ett fasligt styr.

En vecka kvar til doppare dagen och endast två veckor kvar av det här året, hur tokigt är inte det? 2017 har inte varit mitt år alls, mend jag känner att jag kommer få min revansch 2018. Jag känner att det kommer bli bra.

Det här med dadelbollar har ju kommit att bli väldigt populärt och uppskattat hos många som vill minska på det raffinerade sockret, men trots det ha något gott att smaska på. För er som inte testar smakkombinationen pepparkaka och kakao, MÅSTE testa dessa Pepparkaksbollar med smak av kakao. Ni andra också för den delen, alla borde testa! Alldeles perfekt till tredje-advents-myset.

De går väldigt fort att göra dem, men nästan ännu snabbare att sätta i sig dem. Du behöver:

 • 1 dl havregryn
 • 1 dl mandelmjöl
 • 8 dadlar
 • 1 tsk pepparkakskrydda
 • 1 STOR tsk kakao
 • 2 msk kokosolja
 • 1 msk kaffe
 • 1 nypa vaniljpulver
 • Havssalt

Mixa samman allt och ställ i kylen en stund. Plocka ut efter ca 15 min och forma små bollar. Jag rullade mina i kakao, men jag tror det hade varit väldigt gott att rulla några i kanel. 

IMG_2801 IMG_2802 IMG_2804 IMG_2805 IMG_2806

Lämna en kommentar

Träning på lekplatsen

Posted in Träning/motivation

Såhär i jultider kan det vara svårt att få tiden att räcka till till sin träning och man väljer kanske hellre att prioritera familjetid. Varför inte kombinera nytta med nöje? Nedanför ger jag ditt ett helkroppspass att utföra med endast hjälp av din egna kroppsvikt och en gunga, vad mer behövs egentligen? Passa på att bränna av ett pass medan ungarna roar sig.

Packa på barnen lite kläder (om du har några barn) och ta en promenad eller cykeltur till närmaste lekplats. Detta blir din uppvärmning. Med hjälp av en lekplats så kan du komma hur långt som helst och du kan få till ett riktigt bra helkroppspass. Utför du passet som en cirkel så kommer även intensiteten i passet att bli relativ hög och du kommer få en härlig genomkörare. Under tiden kan barnet/barnen leka och ha kul. LÅT INTE SNÖ/DÅLIGT VÄDER HINDRA DIG!

Övning 1. Knäböj. Placera fötterna höftbrett och föreställ dig att du ska sätta dig ner på gungan, vänd om så fort rumpan nuddar vid gungan. Vill du ha lite mer utmaning så greppar du tag i gungan och gör samma sak samtidigt som du för gungan ovanför huvudet (overhead squat), här kopplas bålen och axlarna på lite mer. Vill du ha det riktigt avancerat så utför du en bens knäböj då du även här vänder om när rumpan nuddar vid gungan.

Lagom kan vara att göra 15-20 repetitioner.

Övning 2. Utfall. Sätt upp ena foten på gungan och den andra i marken. All vikt ska vara i det främre benets häl (du ska kunna vifta på tårna). Försök att pressa det främre knät lite ut mot lilltån för att på så vis aktivera sätet mer, men se till att du inte skjuter fram knät, utan kroppen ska gå som en rak linje ner mot backen. Utför övningen hyfsat långsamt så att du har bra kontroll, här ställs även balansen på prov (du vet väl att den försämras med åldern och behöver också underhållas?).

Ett lättare alternativ är att utföra ett statiskt utfall på backen.

Laom att utföra 8-12 repetitioner per ben.

Övning 3. Höftlyft. Placera hälarna på gungan och utför ett höftlyft. Du spänner åt bålen och sätet och pressar höfterna rakt upp mot himlen. Vill du avancera övningen så gör du med ett ben åt gången. Tänk extra mycket på att inte rotera i höften, utan att båda höfterna ska peka rakt uppåt. Aktivera sätet och se till att du med stöd från bålen.

Lagom att göra är cirka 15 repetitioner

Övning 4. Rodd.  Fatta tag om gungan och fall bakåt. Håll kroppen upprätt i en planka genom att spänna åt hela korsetten (gratis magträning). Dra dig själv upp genom att dra armbågarna så nära kroppen som möjligt, rakt bakåt tills du känner att du har pressat ihop skuldrorna ordentligt. Om du placerar ett ägg mellan dina skuldror så ska det krossas sönder när du är i övningens slutposition. Sänk dig tillbaka samtidigt som du håller emot.

Du bestämmer själv motståndet genom placeringen på dina fötter. Ju närmare gungans fästpunkt du står, desto jobbigare blir det och tar du ett kliv bakåt så kommer lutningen på kroppen minska, vilket gör övningen lite lättare.

Lagom att göra är 12-15 repetitioner

Övning 5. Armhävning med eller utan jacknife (OBS tung övning!!). Placera fötterna på gungan och ansiktet ned mot backen och ställ dig i armhävningsposition. Gå ner i en armhävning och kom sedan upp i en jacknife. I denna övning utmanar du nte bara bröstmusklerna, utan även hela bålen, axlarna och armarna.

Här garanterar jag att det räcker med 6-8 repetitioner, är du stark så se till att utmana dig själv med 10

Övning 6. Triceps utrullning. Vänd dig med ryggen mot gungans fästpunkt samtidigt som du fattar tag i gungan och har den rakt över huvudet. Öronen ska vara mellan öronen. Därifrån böjer du ENDAST armbågsleden och låter kroppen falla mot marken. När du har cirka 90 grader i armbågsleden så vänder du tillbaka och kommer tillbaka till utgångsläget. Att tänka på här är att öronen hela tiden ska sitta klistrade mellan överarmarna. Tänk på detta, annars kommer hela armarna vilja röra på sig och då aktiveras inte triceps på samma effektiva sätt.

Lagom att göra är 12-15 repetitioner

Övning 7. Planka med fötterna på gungan/med överkroppen på gungan. Antingen så ställer du dig i en planka då du placerar fötterna på gungan, eller så vänder du på dig och sätter armbågarna i gungan (något lättare). Även här får balansen sättas på prov och du aktiverar hela din bål. Fungerar lika bra på knä som på tå, eller raka armar som på armbågarna.
Försök att hålla en bra position i minst 30 sekunder. Så fort du känner att du tappar tekniken är det dags att bryta.

 Gör ett set av alla övningar i följd, vila sedan 1 min innan du börjar om från övning 1 (knäböj) och gör totalt 3-4 cirklar, beroende på hur mycket energi du har.
Lämna en kommentar

Tre snabba om julen

Posted in okategoriserad
Vad är ditt bästa julminne?
Julen har alltid inneburit glädje, gemenskap och kärlek för mig. Någonting fint. En högtid som man delar tillsammans med familj, släkt och vänner.
Om jag måste välja ut ett specifikt minne så måste det vara den julen då tomten ringde hem till mig. Jag var kanske runt 6-7 år, och vips så hade jag självaste tomten på andra sidan linjen Han ville bara fråga om vägen hem till mig så att han lättare kunde hitta. Bara en kort stund efteråt så såg jag honom komma traskandes över åkrarna hemma med ljuslyktan i ena handen och säcken i den andra. Snacka om att jag blev paff!
Vad är din favorit på julbordet?
Julbord är ju en blandning av en massa konstiga saker och smaker som egentligen inte gifter sig med varandra alls, men är inte det själva grejen egentligen, att man äter en mix av allt? Det tycker jag är det bästa. Men om jag måste välja något så är det mammas köttbullar.
Om du får önska dig en enda sak av tomten i år, vad skulle det då bli?
Vi byter inte så mycket julklappar i vår familj, men i år har jag varit generös mot mig själv och gett mig själv tre månader med en personlig tränare. Det var en jätte bra klapp tycker jag, där jag investerar i min egna hälsa.
IMG_2076
Lämna en kommentar

Siktar du på ett realistiskt ideal?

Posted in ALLMÄNT, Träning/motivation

Blir vi verkligen lyckligare av att äta perfekt och träna slaviskt för att få de resultat vi vill ha, eller kan det gå för långt? 

Är dina mål realistiska och är du villig att ”offra” det som krävs för att nå dem? Allt för ofta så sätts orealistiska mål upp och bilder som man har som idealbild är oftast på personer som sysslar med fitness och som oftast är retuscherade. De som sysslar med fitness kan se det som sitt yrke, det krävs många, många timmar dagligen för att få de resultat de får. Har du den tiden/orken?

Vare sig man vill eller inte så bombarderas man av välsvarvade ben, tvätt-bräd-magar och putande, perfekt runda rumpor i flödet på sociala medier. Det är dessa man jämför sig med och på så vis på något sätt trycker ner sig själv. Att jämföra sig med andra gör oss inte lyckligare, tvärtom, det skapar självhat. Men här någonstans glömmer vi att vi alla har olika förutsättningar, inte minst genetiska. Så ingen mer kroppsskam, bara kärlek och tacksamhet till den kropp som bär oss fram genom livet. Okej?

Vad har du för mål, och med handen på hjärtat, är de realistiska?

Fundera på varför du vill det du vill. Är det för att DU vill det? Eller för att behaga omgivningen och leva upp till samhällets idealbild av den perfekta, vältränade och lyckade karriärmänniskan?

Att går ner i vikt är hälsosamt för dig som är överviktig. Men är du redan normalviktig och rör på dig regelbundet kan du lika gärna låta de där sista kilona på din höft få vila i fred, sett ur ett hälsoperspektiv. Kommer en förändring göra dig lyckligare, vare sig det handlar om att gå ner- eller upp i vikt, bli fastare eller snabbare? Är du beredd på att livspussla till förbannelse?

Ditt liv är ditt ansvar och ingen annans. Förändring är smärtsam, vi människor är lata och bekväma av naturen och att ändra på ett beteende är läskigt. Det första du behöver ändra på är hur du ser på dig själv. I vissa fall är en attitydförändring det enda vi behöver för att nå vår målbild. Hur vi tänker om oss själva avgör hur andra ser på oss. Älska dig själv så mycket du bara förmår.

Så ännu en gång, vad har du för mål och är det värt det? Eller behöver du bara ändra synen på dig själv och acceptera att du faktiskt duger som du är?

Ge dig själv ett leende idag, du är värd det!

 

1 Kommentar

Lite tankar kring nyårslöften

Posted in ALLMÄNT, Träning/motivation

Med bara några veckor kvar av 2017 så har du kanske börjat fundera lite på ditt nyårslöfte?

Nytt år med nya möjligheter, visst? Nu kan totalrenoveringen börja! Nu ska det börja tränas och ätas bra mat. Nu ska det slutas med godis, och snacks, det ska slutas dricka alkohol och fredagsmyset ska bestå av grönsaksstavar. Nolltolerans! Från noll till hundra och till detta ska det adderas massa stenhård träning. Svetten ska lacka!

Med handen på hjärtat, hur hållbart tror du att detta blir? Du kommer kunna klara detta i någon/några veckor, absolut, men det är inte vad det handlar om. Satsa istället på något hållbart och balanserat. Se på ditt nyårslöfte som en partner, något du kan leva hela resten av ditt liv.

Går du ut för hårt så kommer du efter ett par veckor sluta på grund av skador. Om du inte drar på dig en skada så kommer du att bli förkyld eller sjuk. Men mest troligt är att du kommer sluta för att du tröttnar. Du orkar helt enkelt inte. Det blir tråkigt och sakteligen återgår du till ditt ”vanliga” liv.

För att lyckas med ditt nyårslöfte så ska du först och främst tänka på:

 1. Sätt upp ett realistiskt mål! Vet du om att du kommer att fixa det så kör, om inte så sänk kraven. Det är mycket bättre att starta lugnt för att sedan öka successivt. Har du som mål att börja träna så börja med tre pass i veckan och addera eventuellt ett pass till efter några veckor när du har fått in det på rutin. Har du som mål att få till en bättre kost? Börja med att skala bort sådan som du klarar dig utan. Byt ut ditt vita bröd mot grovt bröd eller knäckebröd. Ät mer fullkornsprodukter, ät mer grönsaker, dra ner på socker och ta en sak i taget. Någon förändring varje dag kommer så småningom ta dig dit du vill. Som Samuel Johnson uttryckte det: ”Stora framgångar uppnås inte genom kraft men genom ihärdighet”.
 2. Gör en plan! Utan en plan så kommer du heller inte att kunna nå ditt mål. Har du som mål att börja träna så skriv upp dina träningstillfällen i en almanacka precis som vilket annat bokat möte som helst och håll dig till din plan. Har du som plan att börja äta bättre mat så gör en veckomatsedel. Då slipper du tänka så mycket. Gör upp en matsedel och en handlingslista. Handla bara sådant som du behöver och inte massa onödigt.
 3. Bli konsekvent! Om man konsekvent jobbar mot att nå sitt mål så kommer det tillslut att bli en vana och det är vad vi vill sträva efter. Att det ska bli till en naturlig del i din vardag.
 4. Det allra bästa du kan göra är att skippa nyårslöften och satsa på att hitta en balans hela året, inte bara veckorna efter nyår. Håller man en god balans under hela året så behöver man inte starta året som ett färgglatt fyrverkeri.

 

 

Bildresultat för nyårslöften 2017

3 Kommentarer

Köttfärssås, vardagens räddning

Posted in RECEPT

Hej!

Sajten har legat nere så det har varit lite tomt här. Som ursäkt bjussar jag på vardagens räddande räddning, min köttfärssås! Den passar hela familjen, det går snabbt att slänga ihop och att göra storkok och frysa ner är perfekt.

Till cirka 8 portioner behöver du: 

 • 1 kg nötfärs
 • 2 stycken gula lökar
 • 2 paket krossade tomater, gärna smaksatt med vitlök/örter
 • Köttbuljong/kalvfond
 • 1-2 dl cream fraiche
 • 2-3 rivna morötter
 • Valfria kryddor, mina favoriter är salt, peppar, oregano och dragon

Börja med att hacka lök och riva morötter och fräs det tillsammans med färsen tills färsen är helt genomstekt. Krydda med salt och peppar och tillsätt tomatkross, cream fraiche, buljong. Låt puttra ihop i några minuter. Krydda av och smaka av så att du får till den där perfekta smaken som passar dig. Har du aldrig testat att ha dragon i din köttfärssås så har du det som hemläxa nästa gång. Under tiden som du gör din köttfärssås så kokar du pasta, välj då fullkorn eller bönpasta. Jag brukar koka hälften av varje och blanda. 

Jag serverar gärna min köttfärssås med pasta, kidneybönor, färsk spenat, ketchup, flingsalt och ev. riven ost på toppen. MUMS!

Lämna en kommentar

Saffrans-ostkaka med hemgjord hallonsylt

Posted in okategoriserad, RECEPT

När andra ljuset brinner vi julklapparna syr, och vi bakar kakor och har ett fasligt styr.

Jag vaknar i ett svalt sovrum bland varma, skrynkliga lakan. Jag gnuggar sömniga ögon till liv och väljer att tassa upp och göra i orning en god frukost. Jag tänder ljus och slår mig ner i soffan, under filten med vetskapen om att vi idag kommer ta lite ledigt från husbygget. Jag smuttar på mitt kaffe och tänker att här kommer jag sitta länge.

Känner du också för att lyxa till din morgon lite extra idag? Testa då denna saffransostkaka som tillagar sig själv i ugnen.

Till ostkakan behöver du:

 • 2 ägg
 • 250 g lättkeso
 • 2 msk mandelmjöl/annat mjöl
 • 1 nypa vaniljpulver
 • saffran efter smak, fungerar även med saffransarom
 • några hackade mandlar
 • 1 skvätt mjölk

Mixa samman allt och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter.

IMG_2817

Hallonsylt: Häll i lagom mängd hallon i en kastrull och koka upp. Mosa med en gaffel och smaksätt med lite honung. Enkelt? Javisst!

Totalt för hela ostkakan: 450kcal

Protein: 42%

Fett: 45%

Kolhydrater: 10%

Om du adderar hallonsylten så blir det lite fler kalorier samt lite mer kolhydrater.

IMG_2818

2 Kommentarer

Hur gör man egentligen för att komma över sitt sockersug?

Posted in ALLMÄNT, Träning/motivation

Helgen är här och då hamnar vi lätt i ”fredag -och lördagsmys träsket”. Känner du att det oftast blir för mycket sötsaker under helgen? Har du svårt att få bukt på ditt sötsug?

Hur gör man egentligen för att komma över sitt sockerbegär?

 • Först och främst så börja med att rensa. Det som inte finns hemma kan man heller inte äta, visst?
 • Berätta för din omgivning och gör de medvetna kring dina problem, då kan de enklare hjälpa till att stötta dig än fresta dig.
 • Se till att hålla blodsockret på en jämn nivå under hela dagen och fyll kroppen med bra energi, så slipper du hamna i djupa dalar där suget är som värst. Ät mat som får sig att känna dig mätt, vilket är en bra kombination av kolhydrater, protein och fett. Ät stabila mellanmål.
 • Byt ut suget mot aktivitet! Bryt suget mot en liten promenad, borsta tänderna, ring en vän eller ta ett stort glas vatten. Se efter om du fortfarande är lika sugen? Ibland kopplar vi samman hunger med tristess vilket leder oss in på nästa punkt..
 • Lär känna skillnaden på hunger och sug. Är du verkligen sugen eller är det ett tecken på att du är uttråkad?
 • Lär även känna när på dygnet som suget är som värst och agera utefter det. Är det på eftermiddagen då man börjar bli trött? Då kanske det är dags för ett mellanmål. Är det på kvällen då man satt sig till rätta i soffan? Ta en frukt och en kopp te, och borsta sedan tänderna. Är det när du är bortbjuden och det bjuds på fika? Ta ett medvetet beslut och smaka på en liten bit och nöj dig med det. Det är heller inte oartigt att säga ”tack, men nej tack”.
 • Byt ut sockret mot bättre alternativ. Ta en frukt till kaffet istället för en kaka. Gör en god fruktsallad med lite riven mörk choklad som lördagsgodis. Hitta alternativ som faktiskt är bra för dig, det finns goda saker som är näringsrika, som GER mer energi än TAR. Socker kan ge dig energi för en kort stund, men sen garanterar jag att du är trött igen, kanske ännu tröttare.

2015-12-30-1611_5683f4052a6b22a376a680a2

Lämna en kommentar

Oreo-bollar täckta i smältchoklad

Posted in RECEPT
Godmorgon!
Under tiden som jag sitter på möte i Stockholm hela dagen så har jag förberett ett UNDERBART recept till er, perfekt som julbak.
Med bara några veckor kvar till dopparedan så är förberedelserna i full gång i de flesta stugor, det bakas och det pyntas.
Att baka och greja i köket är något som ska vara enkelt och roligt. Ju enklare det är, desto roligare, visst? Att det dessutom blir galet gott är ju en bra bonus. 
Dessa bollar är så enkla så att det nästan blir löjligt. Du behöver endast tre ingredienser:
 • 2 paket oreo-kex
 • 1 paket Phiadelphiaost (200g)
 • Mörk choklad att doppa bollarna i
Börja med att lägga alla kex i en plastpåse och slå sönder dem till smulor (jag använde en kavel). Blanda smulorna ihop med osten och rulla till cirka 20 stycken bollar i önskad storlek.
Smält chokladen i mikron och doppa bollarna där i. Låt svalna och förvara gärna bollarna i kylen eller frysen.
Lämna en kommentar