Kyckling-taco-bönlasagne

Posted in RECEPT

Godmorgon FREDAG!

Hur kan veckorna gå så fort? Min vecka har varit fylld med aktivitet från morgon till kväll i stort sett varje dag, kanske är det just därför tiden går så fort?

Om man äter ärtsoppa och pannkakor på torsdagar så är det ännu mer obligatoriskt med tacos på fredagar numera. Ikväll gör vi en twist på vår. Nämligen Taco-lasagne, det bästa av två världar.

Du behöver: 

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 gul lök
  • 1 påse tacokrydda
  • vatten
  • 1 paket krossade tomater
  • 2.3 dl mjölk
  • salt och peppar efter smak
  • lasagneplattor (jag använde bönlasagneplattor för första gången – smaksensation!)
  • riven ost

Strimla och stek kycklingen tillsammans med en hackad gul lök. När detta är genomstekt så häller du på en påse tacokrydda och vatten och låter detta puttra ihop ett par minuter. Under tiden kan du förbereda tomatsåsen. 

Vispa ihop krossade tomater, mjölk och kryddor efter smak med en visp eller stavmixer.

När detta är gjort så varvar du kycklingröran med lasagneplattor och tomatsåsen. Toppa med ost och grädda i ugnen på 225 grader i cirka 30 min, beroende på ugn och lasagneplattor.

Servera tillsammans med en god sallad och nacochips. Vill du göra dina egna chips så hittar du recept på dem nedan.

Till en plåt behöver du:
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
Blanda alla ingredienser noggrant och låt degen stå 5-10 minuter. Lägg ut degen på en plåt och kavla ut den mellan två bakplåtspapper. Här är det noga att den blir så jämn som möjligt, annars blir det som i mitt fall att några blir brända och några mjuka. Skär ett mönster innan du ställer in plåten i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter och låt dem svalna innan du bryter dem.
Lämna en kommentar

Pannkakstorsdag, extra allt

Posted in RECEPT
När det är torsdag äter man ärtsoppa med pannkakor till efterrätt, visst?
Jag skippar dock gärna ärtsoppan och går direkt på pannkakorna (ja, det finns faktiskt pannkakor där under berget av topping).
På bilder ser du pannkakor gjord på hälften mandelmjöl och hälften vetemjöl, ägg och mjölk, toppad med keso, banan, kokoschips, jordnötssmör och kakaobitar. MUMS! Du tar lika många deciliter mjöl som ägg och dubbelt med mjölk. 
Jag säger då det, underskatta inte pannkakor!
Lämna en kommentar

När man har ont om tid

Posted in Träning/motivation

En längre period vila innebär inte att du blir svagare, snarare tvärtom så hjälper det kroppen att återhämta sig och ladda batterierna för att kunna fortsätta prestera och leverera, våga lita på det. Har du inte tränat på en vecka eller två, så få inte panik över det, var istället glad för att du gett kroppen lite extra återhämtning.

Min styrketräning har inte varit vad den borde den sista tiden, och det är ganska få pass som jag fått till. Detta beror helt enkelt på att vårt husbygge äter upp all min energi för tillfället och när jag väl ska röra på mig så vill jag hellre gå ut i friska luften och ägna mig åt rörelse där.

Men ibland händer det dock att jag riktigt saknar känslan av nytränade, skakiga muskler och avsätter tid för ett pass i gymmet. Då när det blir lite mer sällan än vanligt så har jag en del tumregler som jag går efter.

Vad ska du tänka på om du har lite sämre tid till träning?

  • Jag ser till att aktivera hela kroppen vid varje pass. Jag ägnar mig åt basövningar som aktiverar många muskelgrupper samtidigt.
  • Jag tränar smart! Vad menar jag med det? Jo, precis som punkten ovan, jag ser till att utföra övningar som aktiverar många muskelgrupper samtidigt. Istället för att sätta mig i en maskin som isolerar en enda muskel så tränar jag hellre med fria vikter. Till exempel så väljer jag att utföra en skivstångsrodd där både rygg, biceps och bål får jobba istället för att jag sätter mig i en bicepsmaskin där endast bicepsmuskeln isoleras. Istället för att jag sätter mig i maskin för axelpress så greppar jag tag i två hantlar och gör en push press, dvs. hämta kraft från benen genom en knäböj, aktivera bålen och pressa upp hantlarna mot taket, här tränar jag inte bara axlarna (som i axelpress i maskin) utan hela kroppen aktiveras. Tränar du med fria vikter/skivstång får man mycket träning på köpet.
  • Tänk kvalitet före kvantitet. Se till att utföra övningarna med kvalitet istället för att göra många övningar lite halvhjärtat. Fokusera hela tiden på muskelkontakt och var noga med att hitta den.

_DSC8276

Lämna en kommentar

Varför uteblir dina träningsresultat?

Posted in ALLMÄNT, Träning/motivation

En del människor tränar och tränar men känner att det inte ger några resultat alls. Man lägger ner tid och engagemang och det händer ingenting, vilket givetvis är oerhört frustrerande och otacksamt. Oavsett vad det handlar om för mål så vill man ju såklart ha någon typ av bekräftelse på att det vi gör fungerar, visst?

 

Ta en titt nedan och se om något av detta kan passa in på dig!

  • Du lyssnar inte på kroppen och dess behov. Är du trött men du kör på ändå? Känner du dig stressad men trots det så klämmer du in ett träningspass? Tränar du helt enkelt för mycket? Att träna är silver, men att vila är guld. 
  • Du har inte hittat din träningsform. Du tycker inte att det du gör är tillräckligt roligt. Du känner dig omotiverad till den träning du gör vilket gör att du inte tar i tillräckligt. Anstränger du dig tillräckligt och prioriterar du tid för din träning?
  • Du har ett stillasittande arbete. Jag har skrivit om det här så många gånger förut, men vardagsmotionen är viktigare än vad vi tror. Tar du bilen till jobbet, sitter stilla på arbetet, tar bilen till affären efter jobbet, åker hem och sätter dig vid middagsbordet innan du slår dig ner i soffan? Även om du klämmer in 45 min träning på lunchen så täcker inte det upp för alla andra timmar på dygnet som du är inaktiv. Ett dygn består av 24 timmar och en vecka av 7 dagar, detta innebär att du har 168 h/vecka. Okej om du tränar 3 timmar i veckan, men resterande 165 h, vad gör du med dem?
  • Kosten. Har du koll på vad det är du stoppar i munnen och hur mycket du bör stoppa i munnen? Äter du tillräckligt eller äter du kanske för mycket? Har du koll på hur mycket du bör stoppa i dig per dag?
  • Du fokuserar för mycket på målet och glömmer av vägen dit. Glöm inte att se hela processen och att du gör framsteg varje dag, även om du inte är framme vid slutdestinationen ännu. Har du bara ett enda stort mål så kommer du bara gång på gång konstatera att du inte nått dit ännu, vilket i sin tur resulterar i besvikelse och frustration. Försök att fokusera på det du HAR presterat istället för det du INTE har presterat.
  • Du har en för hög stressnivå i vardagen. Känner du dig ofta slutkörd och tar aldrig en paus? Sänk ribban! Om du ofta tränar högintensivt så är det dags att byta fokus för ett tag. Högintensiv träning ökar stresshormonerna i kroppen så varför inte testa yoga, rörlighetsträning, promenader, lugnare joggingturer, styrketräning och sådant som inte spär på känslan av stress.
  • Du sätter ribban så högt att det inte är realistiskt att nå den. Se över ditt mål och dina förutsättningar. Har du den tid det krävs att nå dit?
  • Du är för hård mot dig själv.  Ser du på träningen som något som ska få dig att må bra eller ser du det som ett straff snarare? Vi ska träna för att vi älskar vår kropp, inte för att vi hatar den. Träningen ska vara en naturlig del i ditt liv, inte vara ditt liv.

IMG_0385

Lämna en kommentar

Smakbox

Posted in ALLMÄNT

I veckan fick jag hem min allra första smakbok och jag blev så positivt överraskad så jag känner att jag måste ägna ett helt inlägg åt det här.

Jag prenumererade på en annan box tidigare, men valde att avsluta då jag månad efter månad blev så besviken på innehållet och tyckte att det var att slänga pengarna i sjön, men inte den här gången. SÅ mycket härligt och jag ser verkligen fram emot att få använda det i min matlagning framöver. Det som var extra positivt var att det följde med en liten folder med inspirerande recept och tips på hur man kan använda innehållet i boxen på ett spännande sätt. Det första som jag kommer att testa blir en kycklinglasagne med bönlasagneplattor som jag tänker servera med nacochipsen som ingick och en god sallad till det. Receptet är inget som jag hämtat ur foldern utan det har jag kommit på själv och jag lovar att det dyker upp så fort det är klart.

Vad är en smakbox? Såhär skriver de på sin hemsida :

VAD ÄR SMAKBOX

Smakbox är till för dig som är matintresserad, söker inspiration och vill upptäcka nya produkter!

Varannan månad får du ca 15 nya smaker och produkter från små och stora varumärken. Recept och inspiration medföljer!

Se tidigare boxar här.

Smakbox finns i två varianter: Smakbox och Smakbox Balans. Läs mer om likheter och olikheter längre ner.

Du betalar 199 kr per box och värdet uppgår till 350 – 450 kr. Frakt ingår i priset. Det är ingen bindningstid och det är enkelt att starta, pausa eller avsluta din prenumeration.

Smakbox skickas via DHL över hela Sverige och hämtas hos ditt närmaste utlämningsställe. Hemma i köket packar du upp, överraskas och upplever nya smaker och produkter. Vill du kan du inspireras eller dela med dig på #smakbox på Instagram och Facebook.

Prova Smakbox och hitta nya favoriter!

Vill du också testa en smakbox så kan du nu beställa en och få 50% rabatt (!!!). Ange koden: FIASHALSA när du tecknar upp dig så får du din första box för halva priset.

Lämna en kommentar

Cookie-dough tryfflar

Posted in RECEPT

Godmorgon fredag!

Fredag den 13e, innebär det otur för dig? Jag ska försöka pigga upp otursdagen med ett av mina favoritrecept,  nämligen dessa fantastiska tryfflar.

IMG_3056

Att hitta tid till att baka är verkligen något jag uppskattar. Det får mig att må bra. Inte bara när man får slicka ur bunken, utan hela grejen med att få sätta på favorit musiken och skapa något. Jag har fått upp ögonen för Leila Lindholms program Leilas supermat där hon lagar och bakar god och nyttig mat och efterrätter. Detta receptet innehåller en så otippad ingrediens som kikärtor, vilket låter lite skrämmande, men det är faktiskt något bland det godaste jag bakat.

IMG_3070

Till 25 stycken cookie-douht tryfflar behöver du:

▪️1 burk (410 g) kikärtor
▪️3 msk honung
▪️1 msk kokossocker
▪️4 msk mandelsmör
▪️½ krm bakpulver
▪️1 tsk vaniljpulver
▪️1 nypa flingsalt
▪️1 ½ dl mandelmjöl
▪️75 g mörk choklad, 80%, hackad
▪️1 tsk nystött kardemumma
Överdrag:

▪️100 g mörk choklad

Gör såhär:


Skölj kikärtorna väl och häll bort spadet. Mixa dem sedan tillsammans med honung, kokossocker, mandelsmör, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt i en matberedare eller med en stavmixer. Rör tillsist ner mandelmj och grovhackad choklad och blanda om med handen eller en slev, ej mixer. Rulla degen till bollar med lätt fuktade händer och lägg på en plåt. Ställ in plåten i frysen för att stelna. Under tiden smälter du mörk choklad i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel eller sked, toppa med lite flingsalt innan chokladen stelnar och försvara bollarna i frysen. Det går även bra i kylen.

IMG_3063IMG_3057IMG_3074

Lämna en kommentar

Du kan vara i form eller så kan du ha ursäkter

Posted in ALLMÄNT, Träning/motivation
Frostigt gräs övergår långsamt i fuktig dagg. En bild av fullmånen finns fortfarande kvar på den ljusblå himlen som sakta börjar färgas till en blandning av orange och rosa. Det är solen som börjar väcka dagen till liv. Några fiskmåsar skriker sig hesa och ett tidningsbud hälsar sömnigt men glatt godmorgon. Klockan är strax efter 7 och jag startar dagen på absolut bästa sätt. Långsamt väcker jag kroppen till liv i joggingskorna. Alltså, vem kan motstå en sådan morgon? Ett par prestigelösa kilometer genom en fantastisk omgivning, långsamt i takt med att solen går upp.
I förgår satt det långt inne att ge sig ut. Jag fick argumentera med mig själv och tänkte tillslut ”men bara en liten svang” och så fort jag kom ut så kände jag hur det GAV mig mer energi, istället för att TA min energi. En sådan där dag då jag aldrig ville sluta. Då jag ville stanna tiden och leva kvar i nuet lite. Fortsätta vara i det otroligt vackra ögonblicket, då solen gick upp över havet.
Är jag inte riktigt klok kanske du tänker nu? Det är ofta det jag får höra. Hur kan jag gå upp så tidigt när jag inte behöver och framförallt, hur kan jag ens tänka tanken att ge mig ut och springa? Jag brukar få tröttsamma kommentarer som ”är du inte frisk?”
Det är ju just precis vad jag är! Allt handlar om prioritet! Högst upp på min prioriteringslista står välbefinnande. Att få må bra, att få ha en god hälsa. Att kunna ge sig ut på en joggingrunda tidigt en dag är för många helt oförståeligt, men för mig är det en självklarhet. Det är den bästa medicin och lyckopiller man kan ge sig själv. Det bästa sättet att få tanka energi. Tänk också att stanna till vid affären precis här intill och köpa färska frallor, ta en dusch och äta dagens andra frukost i lugn och ro.
Det gäller att bestämma sig om man vill jaga sin dröm eller om man vill trycka på snooze och fortsätta drömma.
Nyckeln i att nå sina mål ligger i våra dagliga rutiner. Man måste skapa vanor. Att röra på mig är för mig en vana, lika självklar som att borsta mina tänder. Det är liksom inget jag går och tänker på, utan det bara sker. Inte tänker du ”åh, nu ska jag borsta tänderna igen”?
Lämna en kommentar

4 frågor och 1 svar

Posted in ALLMÄNT, Träning/motivation
Hur ser jag på träning? Vad tränar jag? Hur ofta tränar jag? Har jag haft något osunt förhållande mellan mat och träning någon gång?
 
Min generella syn på träning är att det är ett fantastiskt verktyg för att ge kroppen och själen balans, lycka och energi. Det är det bästa receptet man kan hitta för att må bra! Jag har alltid älskat rörelse. Det fanns inget roligare än när man fick packa gymnastikpåsen och dagens schema visade en timmas gympa? Eller när den första vårsolen visade sig och jag och syrran kunde bygga hinderbanor i trädgården och leka cirkus-ackrobatörer? Att vara fysisk aktiv har alltid varit en naturlig del i min vardag.
Jag har dansat, ridit, spelat handboll, basket, fotboll, plasklekt i vatten, åkt rullskridskor och cyklat bakom hundarna medan mamma sprang bredvid. Jag har testat på det mesta helt enkelt. Efter gymnasiet slutade jag med basketen, som jag ägnat mig åt ganska seriöst i många år, och fick då istället upp ögonen för löpningen.
Just nu försöker jag springa någon gång i veckan och utöver det styrketränar jag. Ibland i gymmet, ibland går jag på gruppass där man peppar och pushar varandra. Hur ofta jag tränar varierar ganska mycket vecka till vecka, men allt mellan 2-4 gånger i veckan. Däremot försöker jag få in den vardagliga motionen alla dagar i veckan, hundpromenad blir det ju dagligen såklart.
Jag har som mål att träna mer rörlighets träning i form av bodybalance en gång i veckan och jag ska verkligen unna min kropp att ta sig tid till det framöver.
Ja, jag har haft ett osunt förhållande till mat (inte längre), dock aldrig till träning. Träningen är något som aldrig kommer få förstöras i form av något tvångsbeteende. Jag ska även tillägga att jag nu heller aldrig skulle skapa ett osunt förhållande till mat, eller låta det bli någon ångestrelaterad fiende. Mat är gott och mat gör kroppen gott!
 
Kropp och själ hör ihop så otroligt mycket. Lyckas vi värna om båda delarna, gynnas även båda delarna avsevärt av det. Uppmuntra er att älska kroppen och knoppen! Den är fantastisk, i alla dess storlekar och former!
 
Här är jag och min kropp rätt upp och ned i en otroligt vacker vik i röda havet.
Alla tycker säkert något om denna bilden, att ha åsikter om allt och alla tycks vara lätt, sen vad ni alla väljer att tycka rör mig faktiskt inte i ryggen. Det väsentliga här är att min kropp är frisk och jävligt grym som alltid ställer upp för mig.
Jag äger min kropp med stolthet, glädje och kärlek och det är en sjuhelsike power!
Vår kropp besitter en fantastisk styrka, vishet och respekt många av oss aldrig får uppleva fullt ut eftersom att vi sällan får lära oss att lyssna på vår egna kropps röst, utan istället på en massa andra röster om hur vi bör se ut och vara. Försök att börja lyssna inåt och försök att börja äga din kropp med den respekt den är värd!
Lämna en kommentar

Det berömda brödträsket och Dinkel -och keso frallor

Posted in RECEPT

Vi svenskar trampar lätt runt i det här smörgåsträsket. Det är lättvindigt och att bre sig en smörgås är något som alla har tid med.

Lek med tanken att du tar dig två skivor av limpan Lingongrova som ändå sägs vara ett ”bra” bröd, det är ju ändå ganska mörkt? Låt dig inte luras. Läser man på innehållsförteckningen så står lingon bland de sista ingredienserna och motsvarar ENDAST 2%. Till och med socker står innan lingon, vilket betyder att brödet innehåller mer socker än lingon.

Du vill trots detta ha två skivor lingongrova. Du brer ungefär 1 msk Bregott på vardera skiva och hyvlar upp två ostskivor per smörgås. Detta motsvarar ungefär 540 kcal, vilket är lika mycket som en hel middag.

Skulle du istället ersätta dina smörgåsar med 1,5 kycklingfilé, 3 kokta potatisar, kokt broccoli, grönsallad och en halv deciliter tzatziki gjord på kvarg, gurka och vitlök så har du ändå inte kommit upp i dessa kalorier. Denna middagen motsvarar ungefär 500 kcal.

Vilken måltid blir du mättast av? 

Jag är en av alla dessa smörgåsmänniskor. Jag älskar nybakat bröd med smör och ost, det är ju försvinnande gott, visst? Jag bakar dock gärna mitt egna bröd för då vet man precis vad det är man stoppar i sig och det är dessutom betydligt godare. Vad passar inte bättre nu när det är riktigt busväder ute att vara inne och baka?

Testa gärna dessa dinkel -och keso frallorna eller världens godaste limpa: 

Receptet till 16 st dinkelfrallor

  • 50 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten 37°
  • 250 g keso
  • 4 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 5 dl dinkelmjöl, fullkorn
  • 6 dl vetemjöl special alternativt dinkelmjöl
  • 2 dl pumpakärnor

Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt keso, smör-&rapsolja, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Forma degen till en rulle. Skär den i 16 bitar. Doppa ena snittytan i pumpakärnor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen 10–12 min. Låt bröden svalna på galler.

 

Fil 2016-11-15 06 03 45

 

Min favorit limpa:

6 dl grahamsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl rågkross (går att utesluta)
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl russin/torkad aprikos/gojjibär (jag använder nästan alltid russin)
1/2 dl grovt hackade valnötter
1/2 dl grovt hackad sötmandel
1/2 dl grovt hackade hasselnötter
6 dl filmjölk
3 msk mörk brödsirap (går att använda lingonsylt eller honung)
Ev. ett rivet äpple, går att utesluta
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt


Blanda alla torra ingredienser, blanda sedan ner filmjölken och sirapen. Vänd ner smeten i en smord form. Jag brukar smörja formen med smör/olja och sedan använda solroskärnor som ett slags ströbröd.
Grädda brödet längst ner i ugnen på 175 grader i en timma. 

 

Lämna en kommentar

Fira helg med kantarellpizza

Posted in RECEPT

GODMORGON fredag!

Det är verkligen en GOD morgon idag. Jag vaknade i lugn och ro och tassade upp för att slå på kaffet. Medan det bryggde sig varmt fick hunden kissa och sedan svirade jag ihop en extra lyxig frukost. Vissa dagar kräver det.

Så här sitter jag nu, mätt och belåten och smuttar på min andra kopp kaffe. Jag ska jobba ett par timmar och sedan ta en riktigt lång promenad med hunden, det sägs bli fint väder idag.

Det som gör dagen lite extra bra är att min lunch redan står klar i kylen, rester från en tidigare middag i veckan, nämligen KANTARELLPIZZA! Receptet har jag tagit från min kära vän och kollega Melinda

Om du letar lite bland hennes recept så har hon även en bovetepizza och detta använde jag till min pizzabotten, men i övrigt så gick jag efter hennes recept på kantarellpizzan. Min sambo är inte överförtjust i svamp, men den här pizzan fick han minsann inte nog av.

SÅ, mitt tips inför helgen: Ge er ut i den UNDERBARA höstvädret, plocka svamp och baka er en god pizza!

Gör såhär: 

Sätt ugnen på 225 grader. Baka en valfri pizzadeg (förslagsvis Melindas bovetebotten) och kavla ut den på ett bakplåtspapper. Toppa med tomatsås eller créme fraîche som grund, oregano, massor med spenat, riven och (gärna smörstekta innan) kantareller i mängder. 

Lägg allt på din botten och grädda i ugnen i ca 20 min. Servera med hemgjord pizzasallad och sedan äter du och njuter. 

Lämna en kommentar