Så snuvar du förkylningen

Posted in okategoriserad

Godmorgon!

Jag sitter hyfsat nyvaken i soffan och fryser. Trots att jag snart hinkat i mig en halv liter kaffe så fryser jag. Det har känts som att det är något i kroppen som ligger och lurar i två dagar nu och det FÅR.BARA.INTE.HÄNDA!!! På fredag åker jag till Lysekil och ska vara med på en träningshelg tillsammans med Lofsan och om jag skulle bli sjuk nu så vet jag inte vad…..

Det är samma visa varje år vid den här tidpunkten. Baciller och bacillusker lurar i varenda liten vrå och bakom varje hörn just nu. Det är förkylningarnas högtid och de festar loss totalt.

När man tränar så bryter man ner kroppen, och det är i vila som den byggs upp. När du är förkyld så är kroppen nedbruten och inte tillräckligt stark att reparera sig (lätt förklarat) och det är därför man blir sämre av att träna med en förkylning i kroppen. Man bryter helt enkelt bara ner kroppen istället för att bygga upp den. Man kan heller inte, när man börjar känna sig lite bättre, gå all in igen utan man får mjukstarta. Känna efter hur kroppen mår och låta kroppen hinna ikapp. Det är lite som efter en operation, kroppen behöver rehab.
 Den absolut bästa medicinen för förkylning heter (tyvärr) vila.
Nedanför listar jag sju stycken knep som hjälper dig att hålla förkylningen borta:
  • ÄT MYCKET C-VITAMIN. C-vitamin finns rikligt i citrusfrukter men också i tablett-form. C-vitamin förhindrar eller botar inte en förkylning, men det hjälper till så att flera symptom blir lindrigare.
  • UNDVIK SOCKER. Det stör immunförsvaret. Det finns undersökningar som visar att till och med en liten tesked med socker reducerar din motståndskraft under tre timmar efter att du ätit den
  • BEHÅLL VÄTSKEBALANSEN. Drick mycket vatten, gärna citronvatten.
  • MATEN. Jag vet att aptiten inte är den bästa, men du måste tvinga dig att äta. Ät varm och näringsrik mat, gärna kryddad med vitlök, ingefära och cayennepeppar.
  • SLÄPP VARDAGSDROGERNA. Undvik kaffe, alkohol, cigaretter och snus som gör det svårt för immunförsvaret att fungera speciellt när kroppen kämpar för att bli frisk.
  • TVÄTTA HÄNDERNA. Tvätta ofta händerna med tvål och vatten. Bakterier och smitta spider sig lättare än vad vi tror
  • VILA MYCKET OCH VAR SNÄLL MOT DIG SJÄLV. Släpp kraven på allt du har att göra. Det finns ändå inget att göra åt det just nu. Be någon handla och fixa några bra filmer åt dig och kryp ner i sängen och låt kroppen jobba medan du blir bättre. Dammråttorna och smutstvätten springer inte ifrån dig, visst?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.