Små knyten med smak av kanelbulle

Posted in RECEPT

Idag är det ju, som ni säkert alla vet, kanelbullens dag. Visst finns det en dag för det mesta nu för tiden, men just kanelbullens dag känns väl som en av de dagar vi haft längst.

Vill ni testa en ny variant och ha något gott som tilltugg till kaffet i eftermiddag? Då tycker jag verkligen att ni bör testa att göra dessa små knyten med smak av kardemumma som är fyllda med pistagekräm. De är fria från gluten och raffinerat socker och påminner lite om en kanelbulle. 

Till cirka 10 stycken små knyten behöver du:

  • 1/2 msk chiafrön blandat med 2 msk vatten
  • 2 msk bovetemjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 3 msk kokossocker eller annan valfri sötning
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl valfri mjölk
  • 2 msk kokosolja

Till pistagekrämen behöver du:

  • 1 1/2 dl skalade, osaltade pistagenötter
  • 1 1/2 msk kokosolja
  • 1 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning
  • Nypa salt
  • Nypa äkta vaniljpulver

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda chiafrön med vatten och låt stå tills du har en tjock, geléaktig massa.
  3.  Blanda ihop mjölk, sötning, kardemumma och kokosolja på svag värme i en kastrull.
  4. Blanda alla torra ingredienser till degen.
  5. När chiafrön blivit en tjock, geléaktig massa blandar du dom torra ingredienserna, chiagelén och mjölk – och kardemummablandingen från kastrullen till en jämnt smet. Låt stå i 5-10 minuter och svälla.
  6. Under tiden gör du pistagekrämen.  Mixa pistagenötterma till ett fint mjöl i en hushållsmaskin eller blender. Blanda sedan pistagemjölet med kokosolja, agave sirap, salt och vaniljpulver.
  7. Lägg sedan degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut den jämnt över hela bakplåtspappret. Inte tunnare än 3 mm, då blir den svår att jobba med. Ta av översta pappret och skär sedan ut fyrkanter i degen och lägg en klick pistagekräm på varje ruta. Vik ihop varje knyte genom att vika kanterna diagonalt mot varandra.
  8.  Grädda sedan i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna på galler innan servering.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.