Det berömda brödträsket och Dinkel -och keso frallor

Posted in RECEPT

Vi svenskar trampar lätt runt i det här smörgåsträsket. Det är lättvindigt och att bre sig en smörgås är något som alla har tid med.

Lek med tanken att du tar dig två skivor av limpan Lingongrova som ändå sägs vara ett ”bra” bröd, det är ju ändå ganska mörkt? Låt dig inte luras. Läser man på innehållsförteckningen så står lingon bland de sista ingredienserna och motsvarar ENDAST 2%. Till och med socker står innan lingon, vilket betyder att brödet innehåller mer socker än lingon.

Du vill trots detta ha två skivor lingongrova. Du brer ungefär 1 msk Bregott på vardera skiva och hyvlar upp två ostskivor per smörgås. Detta motsvarar ungefär 540 kcal, vilket är lika mycket som en hel middag.

Skulle du istället ersätta dina smörgåsar med 1,5 kycklingfilé, 3 kokta potatisar, kokt broccoli, grönsallad och en halv deciliter tzatziki gjord på kvarg, gurka och vitlök så har du ändå inte kommit upp i dessa kalorier. Denna middagen motsvarar ungefär 500 kcal.

Vilken måltid blir du mättast av? 

Jag är en av alla dessa smörgåsmänniskor. Jag älskar nybakat bröd med smör och ost, det är ju försvinnande gott, visst? Jag bakar dock gärna mitt egna bröd för då vet man precis vad det är man stoppar i sig och det är dessutom betydligt godare. Vad passar inte bättre nu när det är riktigt busväder ute att vara inne och baka?

Testa gärna dessa dinkel -och keso frallorna eller världens godaste limpa: 

Receptet till 16 st dinkelfrallor

  • 50 g jäst
  • 4 dl ljummet vatten 37°
  • 250 g keso
  • 4 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk brödsirap
  • 5 dl dinkelmjöl, fullkorn
  • 6 dl vetemjöl special alternativt dinkelmjöl
  • 2 dl pumpakärnor

Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt keso, smör-&rapsolja, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg, ca 10 min. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Forma degen till en rulle. Skär den i 16 bitar. Doppa ena snittytan i pumpakärnor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Låt jäsa ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen 10–12 min. Låt bröden svalna på galler.

 

Fil 2016-11-15 06 03 45

 

Min favorit limpa:

6 dl grahamsmjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl rågkross (går att utesluta)
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl russin/torkad aprikos/gojjibär (jag använder nästan alltid russin)
1/2 dl grovt hackade valnötter
1/2 dl grovt hackad sötmandel
1/2 dl grovt hackade hasselnötter
6 dl filmjölk
3 msk mörk brödsirap (går att använda lingonsylt eller honung)
Ev. ett rivet äpple, går att utesluta
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt


Blanda alla torra ingredienser, blanda sedan ner filmjölken och sirapen. Vänd ner smeten i en smord form. Jag brukar smörja formen med smör/olja och sedan använda solroskärnor som ett slags ströbröd.
Grädda brödet längst ner i ugnen på 175 grader i en timma. 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.