Bör man träna kondition före eller efter ett pass?

Posted in okategoriserad

Det här är en fråga som ofta dyker upp, bör man träna kondition före eller efter ett pass?

För det första, vad har du för syfte med passet? Är det att träna styrka eller är det att träna kondition? Har du som mål att träna styrka så ska du lägga in konditionen efter passet, och ska du fokusera på konditionsträning så bör den ligga först.

Lek med tanken att du ska till gymmet för att köra ett hel-kropps pass och innan du sätter igång så bränner du av några svettiga intervaller på löpbandet. Förmodligen kommer du efter intervallerna vara lite trött i kroppen och därför inte kunna prestera maximalt i din styrketräning. När du väl ska göra dina knäböj och marklyft så har benen redan fått smaka på mjölksyra, vilket innebär att du inte kommer kunna ta i lika mycket som du hade kunnat om benen var pigga och fräscha. Du kommer helt enkelt inte få lika mycket ut av din styrka som du önskar.

Det samma gäller om du kommer till gymmet för att träna kondition, men vill lägga in lite styrka också. Skulle du starta med knäböj och marklyft och sedan avsluta på löpbandet så kommer du vara trött och mör i benen och det kommer bli tufft att springa. Du kommer få mjölksyra mycket tidigare, vilket innebär att du inte kommer kunna prestera maximalt.

Så man måste ALLTID ställa sig själv frågan Vad är syftet med dagens pass? 

_DSC8301

Foto: Fotograf Nicole Henriksson

Lämna en kommentar

Laxpasta

Posted in RECEPT

Godmorgon fredag!

Helgen står för dörren och visst är det lika härligt som alltid? Vill du ha ett fantastiskt middagstips till helgen? Klart du vill!

Hur bra är det inte när en middag är klar på 10-15 minuter och den dessutom smakar gudomligt? Det är helt underbart om du frågar mig!

Vi älskar lax här hemma och äter det ungefär en gång i veckan. Standars är att vi brukar köra den i ugnen tillsammans med rotfrukter och servera tillsammans med en kall sås, men ibland är det gott att göra något annorlunda och den här rätten är en succé.

Till 4 portioner behöver du: 

  • 4 portioner fullkornspasta/bönpasta
  • 4 bitar laxfilé
  • 1 gul lök, eller vitlök (frivilligt)
  • ca 400-500 g frysta broccolibuketter
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl cream fraiche
  • 3 msk vetemjöl
  • salt och peppar

Börja med att fräs löken tillsammans med halvtinade broccolibuketter i en stekpanna tills löken mjuknat. Under tiden blandar du mjölk, cream fraiche, mjöl och kryddor i en skål. Slå på löken/broccolin och låt koka upp. Lägg i laxen i lagom bitar och låt koka i cirka 5 minuter.

Under tiden har du kokat pastan och maten är klar att servera. Gott? JA! Snabbt? JA! Enkelt? JA! Kan det bli bättre? NEJ!

pasta-932172_960_720

Lämna en kommentar

You are good enough

Posted in ALLMÄNT

Idag är det tydligen komplimangens dag och därför vill jag passa på att skänka en fin tanke till just Dig!

Ibland behöver man en påminnelse. En påminnelse som säger att man duger som man är, visst? I dagens samhälle är det ännu viktigare att påminna sig om detta då och då. Jag vill passa på att påminna dig om detta.

Sträck på dig och var stolt för den Du är. Tänker du en negativ tanke, kompensera den med två positiva! Välj idag att älska dig själv.Under alla dina faser. Jag vill utmana dagens skönhetsideal som säger att du inte duger. Som säger att du måste vara på gymmet tio gånger i veckan för att duga. Att du måste äta på ett visst sätt, och helst visa hela världen hur nyttigt du äter. Att du måste vara så fruktansvärt lyckad på sociala medier för att duga. Att ditt förhållande till allt och alla måste vara perfekt, och ifall du mår dåligt så ska du inte berätta det för någon, absolut inte öppet.
Oavsett hur mycket eller lite du äter, tränar eller väger. Oavsett om du kanske har en dålig dag, en svacka eller en sämre period i livet. Du har ett grundvärde som ingen ta ifrån dig. Var snäll mot dig själv. Du duger, i alla lägen. Alltid. Kom ihåg det!
1 Kommentar

Glutenfritt tunnbröd

Posted in RECEPT
De senaste dagarna har jag fått dille på tunnbröd, det är ju bara för gott. Jag har ätit linssoppa med tunnbröd, tunnbröd till frukost med skivat ägg i, tunnbröd som picknick i helgen då vi var iväg och snickrade hela dagarna och igår ersatte jag till och med middagen med tunnbröd och en skål fil (ibland är det så himla gott att ersätta middagen med frukostmat, visst?)
Grattis till alla er andra som också är brödälskare, här kommer ett fantastiskt recept på ett tunnbröd. Ät det med smör och ost, skivat ägg och mosad avakado eller kalkon och keso. Det passar sig med i stort sätt allt!
 
Till cirka 15-20 stycken behöver du:
  • 50 gram smör eller kokosolja
  • 3 dl mjölk
  • 1/2dl pofiber (finns bland glutenfria produkter i affären)
  • 25 gram jäst
  • 500 gram bovetemjöl (skulle rekommendera dig att börja med lite mindre och se om du verkligen behöver allt, degen ska vara lite kladdig)
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödkryddor
Börja med att smälta fettet och rör ner mjölken och pofiber. Låt det bli ljummet innan du slår ut det över jästen.
Rör .ner de övriga ingridienserna och låt jäsa i cirka 30 minuter under handduk.
Lägg sedan upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 115-20 bitar. Platta ut varje bit med handen till små runda kakor och hjälp i slutet till med en kavel så att de blir riktigt tunna.
Grädda i torr stekpanna cirka 30-60 sekunder på varje sida
Lämna en kommentar

Motivationstips

Posted in okategoriserad

Hej på er!

Vet ni vad, jag har just nu haft en paus från träningen i 14 dagar. Jag njuter av att låta kroppen återhämta sig, om man nu kan kalla det återhämtning när man bygger hus? Igår hämtade vi hem inredning till en hel tvättstuga och ett badrum vilket innebär x-antal skåp och lådor att bära.

Men hur som, så får jag ingen panik över att min träning uteblir, min rörelse har jag ju igång iallafall och detta är minst lika viktigt.

När jag väl är igång och tränar så har jag ju förmånen att kunna göra det på morgonen eller förmiddagen, det är den absolut bästa tiden för mig. På eftermiddagarna och kvällarna kommer jag bara inte iväg. Då krävs det extremt mycket pannben och jag får argumentera med mig själv om och om och om ige… Har du precis som jag svårt att motivera dig till träning på kvällen?  

Här är några knep som gör det lite lättare:
  • Förberedelse! Packa väskan redan dagen innan så att den är klar på morgonen när du ska åka. Gör i ordning ett mellanmål du kan ta med dig och äta innan träningen och ta vägen förbi gymmet på vägen hem. Förläng dagen med en extra friskvårdstimma helt enkelt. Råkar man komma hem och sätta sig till rätta är steget ut igen gigantiskt vissa dagar, så undvik detta.
  • Planering! Planera in träningen i kalendern precis som vilket möte som helst. Inte skulle du avboka en tandläkartid för att du vill slökolla på TV i soffan under en filt?
  • Man ångrar aldrig ett utfört pass! Vad mer kan jag säga? Hur motigt det än är innan så finns det inga ursäkter som är tillräckliga för att låta bli. Känslan efter är oersättlig.
  • Håll energin uppe hela dagen! Förbered dig med bra mat och vatten under hela dagen så att blodsockernivån slipper dippa i botten, då kommer det garanterat bli svårt att ta sig till gymmet.
  • Sänk ribban utefter dina förutsättningar! Varje pass behöver inte innebära blod, svett och tårar. Kommer du iväg och kan prestera effektivt i 20-30 minuter så är det bättre än inget. Alla pass behöver inte sträcka sig upp emot timman om du tränar smart.
Skulle detta mot all förmodan inte fungera, så testa att imorgon ställa klockan en timma tidigare och se till att få gjort träningen på morgonen. Det är inte fy skam att kunna komma till jobbet, pigg och fräsch och säga till sina arbetskollegor att du har bränt av ett pass medans de sov. Egoboosta dig själv och skryt lite vetja! 
Lämna en kommentar

Taco-fredag

Posted in RECEPT

Godmorgon!

Veckans bästa dag är här, visst?

Vi mjukstartade helgen redan igår jag och min sambo. Vi hade en dejt-night i Göteborg med god mat på Taras och sedan en GRYM konsert med Sveriges vackraste röst; Darin. Wow, vilken kille alltså.

Idag ska jag jobba några timmar, gå på akupuntur och sedan ta en fika med två fina vänner innan jag och min sambo avslutar veckan med den traditionella fredags-tacosen. Tacofredag. Det här ordet borde snart få en plats i ordboken då det nästan har kommit att bli lika självklart som sillen på julbordet och små grodorna på midsommarafton, för oss svenskar.

Jag älskar tacos och skulle på riktigt kunna äta det flera dagar i veckan. Min favorit är att lägga i fetaost och mango tillsammans med allt annat gott i tortillabrödet. Smula över lite nacoschips innan du viker ihop och ät och njut! Vi brukar alltid variera oss mellan att steka nötfärs, kyclingfärs eller kyclingfilé men till kvällen blir det den klassiska nötfärsen.

Ska du också äta tacos ikväll så tänkte jag tipsa om hur du enkelt kan göra dina egna nachochips:

Till en plåt behöver du:

  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk olja
  • 1,5 dl majsmjöl
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt

Blanda alla ingredienser noggrant och låt degen stå 5-10 minuter. Lägg ut degen på en plåt och kavla ut den mellan två bakplåtspapper. Här är det noga att den blir så jämn som möjligt, annars blir det som i mitt fall att några blir brända och några mjuka. Skär ett mönster innan du ställer in plåten i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 minuter och låt dem svalna innan du bryter dem.

 

IMG_4598IMG_4599 IMG_4600

 

Lämna en kommentar

Så får du den perfekta strandkroppen

Posted in ALLMÄNT

Visst, vi har bara februari fortfarande, men snart kommer vårljuset att göra oss påminda om att sommaren är på ingång. Årets lättklädda säsong. Vart än du passerar en söndagsbilaga så är det rubriker som dessa som du snart kommer mötas av; Bli smal på bara 4 veckor, såhär får du den perfekta semesterformen, osv. Självklart tjänar tidningarna ofantligt med pengar på det här, för vi köper det ju, gång, på gång, på gång. År, efter år, efter år…. Vem vill inte ha en perfekt kropp liksom?

Men det här får mig att fundera, vad är ens en perfekt kropp och vad är det som avgör det? Vi alla ser olika ut, har olika förutsättningar och gener. Även om vi alla skulle sträva efter exakt samma ideal så skulle det aldrig gå. Jag är jag och du är du. Vad som är perfekt för mig, är inte perfekt för dig. Vad som är perfekt är ju egentligen väldigt subjekt och det som jag anser vara attraktivt kanske inte du finner som attraktivt. Det finns liksom inget mått som heter perfekt eller rätt. 

Under en period i mitt liv så fick jag jobba extra mycket på att tycka om min kropp. Jag hade en otroligt skev självbild och lyckades på något sätt få en slags ångestrelaterad relation till mat. Nu har jag insett att huruvida jag är nöjd med mig själv eller inte, sitter inte i hur min kropp ser ut, vad vågen visar eller vilken storlek jag har på mina kläder. Det sitter i hur jag väljer att se på mig själv. Vilka tankar jag väljer att tänka om mig själv. Man måste se på sig själv med snälla ögon, uppmärksamma det man tycker om. Man ska kunna ta sig ner till vattenbrynet klädd i bikini med stolthet. Man ska inte behöva dra in magen och ha en molande oro i kroppen som skriker att någon tittar ner på dig. Det må vara svårt, men är ändå fullt möjligt att påverka vad vi tänker om oss själva.  Den perfekta kroppen är inte ett specifikt utseende, utan en upplevelse av att må bra i sig själv.

Det här må låta väldigt klyschigt, men det är så sant. Såhär går du till väga för att få den perfekta bikinikroppen:

  1. Ha en kropp, 2. Ta på en bikini, 3. Var stolt, KLART! 

38111_471422266392_7748972_n

Lämna en kommentar

Aprikos -och kakaobars

Posted in RECEPT

För ett par veckor sedan så fick jag konstaterat att jag har lite för lågt järnvärde. Jag fick utskrivet järntabletter och alla ni som har ätit detta någongång vet hur magen regarer, man blir ganska knasig i magen. Ofta är en vanlig biverkning att man kan bli lite förstoppad. Jag har kikat runt lite på järnrika livsmedel och har tänkt att försöka få i mig mer järn via maten. Spenat och broccoli är två typiska förslag som man får fram, men även torkade aprikoser och då blev jag så himla jätte glad när jag såg att Anna Mellberg hade lagt upp ett recept på energibars med just aprikoser på sin instagram häromdagen. Dessa har jag givetvis testat och de blev ur-goda! Aprikoser har ju dessutom motsatt effekt mot magen, vilket är hur bra som helst då ju. Dessutom innehåller chiafrö en hel del järn så det har jag valt att addera.

Du behöver:

  •  10 st ekologiska torkade aprikoser
  • 2 dl (blötlagda) mandlar, här gick jag ifrån Annas recept lite och tog torade mandlar istället.
  • 1 dl kokos
  • 2 msk kakao, jag tog tre för att få ännu mer chokladsmak
  • 1-2 ms chiafrön
  • 1 msk kokosolja
  • 1/2 dl vatten, jag fick ta lite mer då mina mandlar inte var mjuka. Så ca 1 dl totalt
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 2 dl havregryn
  • två (stora) nypor flingsalt
  • Om du vill, choklad att smälta på toppen, jag använde 90%

Mixa allt och tryck ut smeten mellan två baplåtspapper. Smält choklad och bred över. Låt stå och svalna och när allt har stelnat så kan du enkelt skära upp lagom stora bitar. Jag tycker att de blir godast att förvara i frysen och ta upp dem och äta dem direkt. 

2 Kommentarer

Måndagslista

Posted in ALLMÄNT

1. Vad har du på dig?
– Mysbyxor, en gosig tröja och filt på fötterna (Fördelen med att jobba hemifrån är att kunna gå klädd i pyjamas hela dagen om det vore så).

2. Har du varit förälskad någon gång?
– Ja! Man kan definiera förälskelse på så många sätt. En dotters första kärlek är ens far brukar man ju säga och det stämmer i mitt fall, pappa har alltid stått mig nära.

Björn föll jag pladask för allra första gången jag såg honom och sedan dess har han ägt en stor del av mitt hjärta och jag får erkänna att jag varit lite förälskad i honom sedan den där första gången. Sen har det bara växt och utvecklats till en helt villkorslös kärlek.

3. Vad ser du fram emot?
– Jag längtar såklart tills vårt hus är klart, eller i alla fall till det är såpass klart så att vi kan flytta dit. Det kommer att bli påskhelgen, vilket innebär att det bara är drygt en månad kvar. I samband med det även kan fortsätta att leva våra liv som har varit lite som på paus under ett års tid. Mycket har fått stå till sidan och det sociala livet har inte varit som vi önskat, så det ska bli otroligt härligt.

4. Hur lång är du?
– 164,5 cm.

5. Vad var det sista du åt?
– Min frukost alldeles nyss. En skål med naturell kvarg blandat med keso, toppad med skivat äpple och hemgjord granola. Detta är standard och något som jag aldrig får nog av. Ännu godare blir det såklart med svenska, söta, röda jordgubbar, men det dröjer några månader till.

6. Vad var det sista du drack?

– Sitter och smuttar på mitt kaffe nu.

7. Vad har du för drömresemål?

– Jag vill ju så hemskt gärna komma iväg till Afrika för att bestiga Kilimanjaro och åka på Safari. Men USA står också högt upp på min bucketlist.

8. Svart eller vitt?
– Det beror på i vilket samband. Gäller det kläder så väljer jag nog hellre svart för så fort jag får på mig vitt så spiller jag. När det kommer till inredning så föredrar jag vitt.

9. Favorit tv-serie?
– One tree hill är en stående favorit hos mig!

10. Favoritband/ artist?
– Lars Winerbäck helt klart.

11. Har du någon piercing?
– Nope, ingen just nu.

12. Vilken är din favoritsång?
– Jag har jätte svårt att bara välja en. Men ”kom änglar” med Lasse kommer alltid betyda något speciellt.

13. Hur gammal är du?
– Blir 28 i maj

14. Stjärntecken?

– Tvilling

15. Finns det något du saknar?

– Jag saknar att kunna vakna en lördag morgon till en helt oplanerad dag och kunna göra precis det man känner för (just nu är det givet att vi ska snickra) men den tiden kommer. Jag kan tycker att det är viktigt att man får sakna lite ibland.

Jag saknar vännerna i Uddevalla och även det jobbet jag hade där.

16. Vad letar du efter i en livspartner?

– Den största byggstenen i ett förhållande är tillit tycker jag. Man måste kunna lite på varandra och inte ta varandra för givet. Humor, ärlighet och ödmjukhet är också viktigt. Att skratta tillsammans är härligt. Allt detta finner jag hos Björn.

17. Favoritfärg?

– Rosa.

18. Vad gör du när du har tråkigt?

– Jag är ur-usel på att ha tråkigt. Jag har väldigt svårt för att bara sitta stilla och låta tiden gå, om jag gör det så läser jag gärna om jag har en bra bok. Men jag ser gärna till att ha något att göra, mest hela tiden. Antingen så sätter jag igång något projekt i köket, aktiverar hunden på något sätt eller bjuder hem en vän på kaffe.

19. Hur lång tid tar du på dig i duschen?

-Det beror på vilken tid på dygnet det är. Jag gillar verkligen inte att duscha på morgonen så då är jag snabb, på eftermiddagen eller kvällen är det allt skönt att stå lite längre.

20. Hur lång tid tar det för dig att bli klar på morgonen?

– Det sorgliga är att jag aldrig behöver göra mig i ordning. Som jag skrev tidigare så är fördelen med att jobba hemifrån att man kan gå och se ut lite hur man vill. Men om vi ska iväg så räcker det med tio minuter, så är jag klar.

21. Hög eller låg musik?

– Hög för fest, städning och bilkörning, sen har jag gärna lite låg musik på när jag grejar i köket och ibland när jag jobbar.

22. Vad är du rädd för?

-Jag är livrädd för döden.

23. Vad var det sista som fick dig att skratta?

– Vi fick en ur-gullig film på ett av Björns brorsbarn igår, det gav oss ett hjärligt skratt.

24. När grät du sist?

– Det är nog ett par veckor sedan. Det är såpass längesedan så att jag inte minns det i alla fall.

25. När sa du att du älskade någon sist?

-Igårkväll, precis innan vi somnade.

26. Vilken bok läser du nu?

– Ett litet liv.

27. Vilken tv-serie såg du sist?

– Younger. Har du inte sett den, så se den!

28. Vem pratade du med senast?

– Björn

 

29. Vad har du för dialekt?

– Jag vet faktiskt inte. Marbo-dialekt kallas det där ifrån jag kommer, jag hoppas att den finns kvar.

30. Vart var du på din senaste resa?

-Vi var på weekend i Budapest föri September och en vecka i Grekland i maj.

31. Din favorittid på dygnet?

– Morgonen, helt klart! Är riktigt morgonpigg och får för mig att göra allt samtidigt på morgonen. Jobba, träna, städa och laga mat. Sen tar det ut sin rätt på kvällen då jag är otroligt trött.

32. När kysste du någon senast?
– För bara en liten tund sedan, innan Björn skulle kila iväg till jobbet.

33. Vilket är ditt favoritgodis/snacks?
– CHOKLAD!

34. Vilket är ditt favoritsmycke?
– Jag tycker det är riktigt snyggt med klockor. Sen är jag självklart förtjust i min förlovningsring som jag kollar på med en barnsligt leende nästan en gång om dagen.

35. Vilken sport utövade du sist?
– Basket! Jag har spelat basket på seriös nivå i många år, men slutade i samband med studenten. Jag gick basketgymnasiet och tyckte att det blev för mycket, så jag tröttnade efter att ha tagit ett SM-guld och ett brons. Man ska ju sluta när man är på topp, visst?

46. Nämn tre saker som du inte skulle klara dig utan?

– Min familj, vänner och frukost

1 Kommentar

Brunchtips – chokladvåfflor

Posted in RECEPT
Godmorgon!
Jag hoppas ni har haft en skön helg såhär långt?
Detta receptet passar perfekt som helg-brunch, men det går även lika bra som mellanmål, kvällsmål eller varför inte lyxa till frukosten imorgon och starta veckan med chokladvåfflor??? 
Du behöver:
  • 1 dl havregyn
  • 0,5-1dl vatten/mjölk
  • 2 stycken äggvitor
  • 0,5-1 skopa proteinpulver (jag använde chokladmilkshake smak, men här är valfritt, funkar med t.ex. vanilj också och då kan man tillsätta lite kakao i smeten istället)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk kokosolja
Mixa samman alla ingredienser och låt gärna stå i kylen en stund. Smörj våffeljärnet med kokosolja och stek våfflorna i några minuter. Servera med valfri topping så som frukt, bär, kvarg eller grädde. 
Receptet räcker till 2 våfflor vilket blir en lagom portion.
Totalt: cirka 300 kcal utan topping
Protein: 30 gram
Kolhydrater: 23 gram
Fett: 8 gram
Lämna en kommentar