Videopremiär och visfestival!

Ingen panik, allt på en gång, det är mottot just nu. Idag premiärvisas min nya musikvideo till singeln ”Som att dansa men på radio” i Gaffa.se
Gå väligt gärna in och läs artikeln och kolla videon ifall ni känner för det:

http://gaffa.se/nyhet/85484

Samtidigt är jag med och sätter upp PaVISfestivalen och nu är jag precis hemkommen från en väldigt uttömmande men lyckad första spelkväll. Fullsatt, toppstämning och vädret på vår sida. Publiken vrålade ”Ta mig till havet” för full hals redan innan Peter Lundblad gick upp på scenen och väl däruppe sjöng han den, många andra och till och med en ”Vem ska trösta knyttet”-låt.

Imorgon fortsätter festivalen och då blir det bl.a. Susanne Alfvengren och Alfred Backa.

Over and out.

/F

I Sammetsskogens sus…

…har jag vandrat omkring i två dar i rad nu. Midsommarfirande på barndomsmark. FFF för FF. Fotboll, föräldraomsorg (jag blev ombesörjd av föräldrarna) och Fäboda.

Det var viktigt att ladda ordentligt eftersom nästa vecka bjuder på allt från festivalrep, kafferep, vasaresor, visvandring och visfestival. Och kanske även på en musikvideopremiär, om allt går vägen.

Spännande att Susanne Alfvengren och Peter Lundblad kommer till Jakobstad och PaVISfestivalen. Det är två legender och jag blev nästan lite kallsvettig när jag hörde hur grymt bra Mikael Rickfors sjunger duetten som jag nu försöker lära mig (#somstormen). Men, men jag hoppas och tror att det går som en dans (#somattdansa) nästa lördag.

Med dessa rader och en bild av en bekant men ändå obekant barrstig i Sammetsskogen, Fäboda, Jakobstad kommer jag sannolikt att passera en halv miljon visningar på min blogg. Jag tackar stort och ödmjukt för att ni vill gå in och läsa det jag skriver och jag ska göra mitt bästa för att det ska bli mer kontinuitet i bloggandet.

Men som ni alla vet så finns det ett liv utanför det trygga internätet också… Och det är värt att kolla in det livet också ibland.
Så ha nu en skön vecka och våga stiga av den bekanta stigen emellanåt. Det kan dyka upp nåt nytt, oväntat och spännande!

/F

Som att dansa kring en midsommars(t)ång…

Äntligen är den klar! Min nya singel ”Som att dansa men på radio”.

Lyssna gärna och säg vad ni tycker 🙂

Fredrik Furu – Som att dansa men på radio

Snart är det också dags för en musikvideo, så fullt program för mig trots helgen. Glad midsommar på er alla!

/F

Ps. Skivomslaget nedan gjordes av Ulrika Öhman på ett ambitiöst och finurligt ”pre-photoshop”-sätt 🙂 Kolla in bilderna.

 

Det är visst nån som är tillbaka…

…för att citera Winnerbäck såhär inledningsvis. Jag har haft en paus i bloggandet. Mest för att jag haft för mycket att stå i och inget att skriva om. Så kändes det i alla fall.

Men nu är jag tillbaka, om än inte lika tätt, men jag kommer att hålla er up to date. Sedan jag skrev sist har jag hunnit gå in i studion och spela in fem nya låtar. Inom ett par veckor ska det läggas sång och jag siktar på att kunna släppa en sprillans ny EP lagom till påsk. Det känns som alltid när man är mitt i en inspelning: Bergochdalbana bigtime. Stressigt, nervöst, förbannat bra, tvivlande osäkert, bra igen, upp och hoppa, men sen ner i dyn igen. Precis så jobbigt som det ska vara. EP:n går under arbetsnamnet ”Nåt som fastnar” och är första delen i en trilogi som jag jobbar på. Jag gillar att ha ett koncepttänk i allt jag gör, även om jag nu är på väg att överge den klassiska albumtanken, och trilogin kommer att fånga mina ögonblick på tre olika platser som är och har varit viktiga för mig.

Det ni. Think big. Efter trilogin kommer kanske en uppföljningstrilogi om vad som hände min farfar innan trilogin. It´s the ring Frodo… 😉

På torsdag 6.2 blir det vernissage i Stockholm för ett konstprojekt som jag gör tillsammans med konstnärinnan Susanne Remahl. Hon har målat in mina låttexter i sina tavlor och nu ställer vi ut på Noels på Södermalm. Så kom till Skånegatan kl19 om ni vill se tavlorna, äta gott och höra några av mina nya låtar. Jag kommer alltså att spela live också.


Tills dess. Peace.

/F

Ps. vill ni ha lite tätare uppdateringar kan ni antingen följa mig på instagram eller på twitter. Där liksom i verkliga livet heter jag fredrikfuru

Nattbok ackompanjerad av Frida Andersson…

Novembernatt vid Skanstull. Att nyktert åka tunnelbana vid midnatt och iaktta folk i fredagsrus är nog det närmaste man kan komma att vara en fluga på väggen här i Sthlm. Åtminstone kändes det så nyss.

Jag beslöt mig för några år sedan att börja skriva nattbok. Det är nästan exakt som en dagbok men med den skillnaden att den skrivs på natten. Jag har en hypotes om att det blir råare och kanske lite ödsligare så. Jag skrev rätt mycket en tid, blev väldigt inspirerad av Pluras ”Svart Blogg”, men det är länge sen jag fått ner nåt nu. Lovar mig själv att jag ska ta upp det igen, snart.

Nattvaktens tips 1: Fröken Andersson har gjort en alldeles fantastisk version av Ulf Lundells ”Jag saknar dej”. Och snart släpper hon ett album på svenska.

Nattvaktens tips 2: U2 – The Fly

Bland Svartfåglar & Stjärnfall på Söder…

Hej! Jag har inte bloggat så tätt den senaste tiden. Det beror bl.a. på detta projekt.

https://www.facebook.com/svartfaglar?fref=ts

Konstnären Susanne Remahl kom fram efter ett gig i somras och frågade ifall hon fick använda mina låttexter i sina tavlor. Det fick hon, men då ville jag att vi skulle utveckla samarbetet till nåt ännu mer. Och så funderade vi och kom fram till att det skulle bli en väggalmanacka med utvalda texter och motiv och dessutom vykort. Vernissagen i Vasa i slutet på oktober gick strålande och Susanne sålde 7 av 12 tavlor. Om man vill beställa kalendrar kan man ta kontakt med mig här i bloggens inbox eller på

https://www.facebook.com/fredrikfuruofficial?ref=hl

 

Ikväll har jag spelning i Stockholm på Southside Cavern i Zinkensdamm. Så fly in i värmen undan regnet och lyssna på mig och två andra singersongwriters. Kl21.00 börjar jag lira!

Foto: Erik Cronberg

 

Långsam i Snabbkassan…

I Finland har vi så vitt jag vet inga snabbkassor i snabbköpet. Där köar man under tystnad, svär kanske lite inombords och lägger sen upp sina varor på rullbandet och så är det en kassafröken eller herre eller tant eller farbror som scannar in och säger vad man ska betala.

I Sverige (Stockholm) däremot har man förutom dom vanliga kassorna även snabbkassor. Allt för att underlätta för den allt mer stressade storstadsbon. Där ska man scanna in sina varor och väga in dom och sen betala med kort och så ska allt gå mycket snabbare. Idag skulle jag endast handla en burk svartpeppar och som den moderna samhällsmedborgare jag är valde jag förstås en snabbkassa för att underlätta för mig och alla andra. Jag gick dit och tog scannern i högsta hugg och scannade in streckkoden på pepparburken. Då börjar ett larm plötsligt tjuta och jag hoppar till. En kvinna i röd kassamundering kikar fram bakom en hylla och ser på mig som om jag är dum i huvudet… Jag frågar:

”Det här är inte en snabbkassa, va?”

”Nej, dom e där borta”

”Okej, men då går jag dit, tack snälla…”

Jag går bort från det jag trodde var en snabbkassa (vet ännu inte vad det var för en tjutande manick…) tar mig runt en hylla och ser en massa ”riktiga” snabbkassor med våg och scanner och allt möjligt annat fint.

Kassadamen i rött följer efter mig och säger ”Tryck där först och sen är det bara att börja scanna”. Jag trycker på skärmen och scannar och det säger ”biip”, men sen tar det stopp och någon konstig fråga om bonuspoäng dyker upp på skärmen. Damen i rött ger ifrån sig en högljudd suck och kommer fram och klickar två gånger på touch-screenen. ”Sådärja, nu är det bara att lägga i kortet och betala då”.

”Ööh, okej, tack så jättemycket…”

Det var den snabbkassan. Och jag som tycker att jag är rätt kvicktänkt… Det måste vara mörkret och söndagen som gör mig trög.

”biip, biip”

/F

Röda dagar…

Idag har jag min röda dag. Försöker slå fast att jag ska ha en sån varje vecka, så långt det är möjligt. Noll fokus på jobb. Låter det röda trädet inspirera mig. ”Kunnon Ruska” som det heter på finska. Glad helg!

Seriefigur…

En sån är jag idag. Fastnar i serier. Först den svenskdanska Bron som efter en enastående första säsong verkar ha en riktigt bra säsong 2 på gång. Den lätt autistiska Saga Norén blir bara bättre och den danska bulldoggskommisarien Martin som morrande lyfter överläppen när han besöker sin sons mördare i fängelset. Bra tonårsskådisar också och bra badguys som man nu dessutom bytte ut i senaste avsnittet. Kan knappt vänta till nästa söndag…

Och så har jag börjat följa Homeland, där CIA jagar terrorister från mellanöstern, men verkar ha mest interna problem. Och så är ju Claire Danes med, hon är en nästan lika stor ögonsten för mig som Tuva Novotny.

På tal om Tuva Novotny så är hon ju med i min senaste favoritserie norsksvenska ”Dag”. Den ska ni också kolla in. Grymt skön humor.

Det verkar vara dags för en svenskfinsk serie snart nu när dom svensknorska och svenskdanska funkar. Där ska jag själv spela huvudrollen mot Tuva Novotny. Bäst att börja skriva på manus nu…

Fångarna på Föglö, utkast ur manus:

”Finlandsfärjan ‘Petronella’ går på grund nära Föglö utanför Åland. Ingen skadas allvarligt, men den estniska kaptenen Taavi Rahvapill är försvunnen och likaså ett tiotal politiker från miljöpartiet, varav en av dom partiledaren Cecilia Broccoli. Är det en kidnappning eller en pr-kupp för att fiska röster? Den finlandssvenske musikern och journalisten Frank Tallskott (spelad av Fredrik Furu) är den sista som såg politikerna kort efter det att han hade spelat klart för dem i kabinett Maritim. Den ryska luftakrobaten Tatjana Sputnik (spelad av Tuva Novotny) sveps tillsammans med Frank Tallskott in i ett hårdrypande äventyr i den finländska skärgården som involverar ryska atomubåtar, feta åländska fiskare som pratar så att ingen förstår och miljöbovar av värsta sort. Fortsättning följer…”  

”O, höstmörker omhulda mig!”

Det är nåt speciellt med hösten som ger mig energi. Nåt friskt i kylan och dom fuktigt krispiga morgnarna. Nåt i det allt tidigare kvällsmörkret som plockar fram en annan laddning än den man får på sommaren, eller på nån av om andra årstiderna för den delen. Här några mörka höstbilder som jag tog under kvällsjoggen.

Nu blir det Fotbollskanalen Europa. Önskar er en bra start på veckan!