Rent vatten är en självklarhet i Sverige

I mitt jobb som lärare i SO för år 5 ingår det att prata om människors levnadsvillkor i olika delar av världen. Denna diskussion tycker jag är extra intressant då dagens barn och ungdomar inte har en aning om hur människor i världen faktiskt har det. De tar för givet att alla har mobil, dator, bil, hus, föräldrar som arbetar, alla går i skolan och att det finns vatten i kranen. Dagens barn i Sverige lever i väldigt stor lyx om vi jämför hur barn i många länder i Afrika lever. Och just detta har barn väldigt svårt att begripa.

Ta det här med att alla hushåll i detta land har rent vatten i kranen. Dygnet runt, året om. Bara att lyfta på kranen så kommer det vatten. Rent vatten dessutom!  När jag sedan berättar om hur det finns barn och vuxna som måste gå flera mil varje dag för att hämta vatten i en brunn är det många hakar som nuddar golvet.

Jag skulle tro att även många vuxna har svårt att greppa detta. Vi tar ju för givet att alltid ha vatten i hemmet.

vattenkran

Personligen tycker jag det är extra intressant att då göra resor runt om i världen och då möta länder och platser där denna lyxvara inte finns. Detta är ett ypperligt tillfälle att visa och förklara för ens barn hur andra människor har det, och hur levnadsvillkoren ser olika ut. Det räcker med att ta sig delar av södra Europa och man kan inte dricka vattnet ur kranen. Jag har besökt Indien och där var vattnet gult i vattenkranen.

Jag blir extra imponerad av vänner och bekanta som har sommarstugor utan vatten i huset.  Där de måste hämta vatten i en brunn varje dag!

Vill du läsa mer om vattenrening och rent vatten kan du läsa mer HÄR!

 

I samarbete med bravattenrening.se
Fortsätt läsa

Murphy’s lag för mammor! 

Jag fastnade vid denna bild på Facebook här om dagen: Murphy’s lag för mammor.  Hur många gånger har man inte genom åren som mamma svurit surt när ens barn kladdat på ens vita tröja eller när de var bebisar gjorde i blöjan precis efter ett blöjbyte?! Nu har jag fått svaret; Murphy’s lag! 
Som mamma är det förbestämt att man ska tåla mycket. Det är olika kroppsvätskor från sina barn, det är sura och bittra miner, känslor som är all over the place  (!) och mycket mer. Vi mammor är som en slasktratt som bara ska ta emot och stå ut. Det känns ofta helt för jävligt , i synnerhet klockan 06,30 på morgonen och allt bara skiter sig när man ska gå till förskola & skola men jag intalar  igen själv att om x antal år när barnen är stora kommer återbetalningen. I någonslags form. Jag vet inte hur men jag tror innerligt att det blir bra. 

Eller för den delen; då kommer man sakna dessa skitiga år när barnen torkar sin snoriga näsa på ens arm eller när man trampar i något misstänkt kletigt på golvet. Eller dessa kletiga fingrar som fastnar på min fina klänning exakt i den sekunden man kliver ut genom dörren. Att vara ren och fin är en lyxvara! 

Fortsätt läsa

Dille på klänningar 


Livet tuffar på här. Idag är jag klädd i min nya klänning från H&M som jag är riktigt nöjd med. Jag har fått dille på klänningar så jag passar på nu när vädret är fint och varmt.  

Jag har jobbat klart för dagen och ska nu åka hem. Det blir nog ut och springa innan  middagen. 

Fortsätt läsa

Att planera vardagen

Att augusti är en månad då många startar om på nytt efter en sommarlov är sedan länge gammalt. Det är nu många börjar träna igen, kanske söker nytt jobb etc. På vår hemmafront har vi gett oss sjutton på att få ordning på våra middagar i vardagen. Just middagar har länge och ofta varit ett stressmoment som gett en många stunder av huvudvärk. Frågor som ”vad ska vi äta till middag?” när man står där på förskolan och ska hämta barnen strax efter 16 är inte kul. Barnen är trötta och grinig, en själv är sur som attan och lusten att springa in på ICA är lika med noll.

Så för tre veckor sedan började vi med att på söndagen skriva en matsedel för veckan. Vi börjar lugnt med att helt enkelt skriva en meny för veckan. Just storhandlingen har vi inte kommit till utan nu är själva rätterna förbestämda. Då vet vi åtminstone VAD vi ska äta. Och många kvällar handlar vi så maten finns hemma till dagen efter eller liknande.

 

 

Så här ser menyn ut för denna vecka. Rent spontant kan ni lätt se vilka middagar som jag ansvarar för! Vi har lyckats hålla våra menyer i två hela veckor, det var först igår måndag som det blev en spontan pizzakväll med våra grannar istället.

När vi planerar vår meny tänker vi 1 fisk, 1 kött, 1 kyckling etc och sätter ut en enkel middag den kvällen som kanske är lite stressig eller liknande.  Denna vecka är Niklas bortrest två kvällar ( bla ikväll) och just idag har jag fyra barn hemma så det bli en enkel blodpudding. När jag har suttit med denna planering har jag faktiskt suttit med olika kokböcker och valt ut lockande recept.

Nästa steg i detta projekt/utmaning är att storhandla på söndagar. Det tar vi när vi har fått in rutinen på detta ordentligt.

Det bästa med att ha denna meny är att inte behöva fundera på vad vi ska äta till middag. Det är ju redan bestämt. Bort med energitjuvar i vardagen!

Hur gör ni för att få en enkel vardag med middagarna?

Fortsätt läsa

Min plan för höstlovet!

Trots att det ”bara” är är augusti och första skolveckan på läsåret precis börjat så blickar jag framåt. I synnerhet som förälder som ska underhålla mina barn under höstlovet i slutet av oktober. Jag är ju en sådan person tycker om att ha saker att se fram emot och har under en tid funderat på hur vi ska spendera höstlovet, har nu bestämt mig. Det blir en kryssning!

Först var planen att jag skulle åka ensam med barnen till Helsingfors men det slutade med att Niklas bokade in sig också. Han kände sig nog lite övergiven och ensam.

silja

bild hämtat från Google

Nu blir det en kryssning till Helsingfors tillsammans med Tallink Silja. Bara händelsevis ”råkade” jag boka in oss samma kväll som Måns Zelmerlöv uppträder ombord. Hoppsan! Det kommer vara jag som armbågar mig genom folkmassan för att stå längst fram. Men i övrigt blir det buffé, bollhav, karaoke och ett blåsigt Helsingfors för hela slanten (det brukar alltid vara dåligt väder när vi är där…). Kul!

Fortsätt läsa

Tisdag 

God morgon. Vi har inte riktigt fått in rutinen än på morgonen efter sommarlovet. Barnen är trötta och tar tid på sig så det blir lite stressigt till slut. Men jag tror och hoppas att det kommer lösa sig till slut.  Mycket har att göra med att de har svårt att somna i tid på kvällarna. Det är ju ljust ute och de vill leka. 

Det är tisdag och idag sätter vi igång med våra hämtningar av barn. Förra läsåret hade vi onsdagar som gemensam hämtning men i år blir det tisdag.  Det betyder att vi hjälps åt att hämta varandras barn. Varannan vecka per familj.  På så vis hjälps vi åt och varannan tisdag behöver jag inte stressa hem. Oceaner av tid alltså! 

Fortsätt läsa

Så här ska man alltid fira en måndag!

Efter jobbet gick jag ner till Sats för ett träningspass. Jag hade sett fram emot att komma igång med min måndagstradition igen. Att just starta veckan och måndagen med träning är något jag kört med de senaste 2 åren och det passar mig väldigt bra.

Upp på löparbandet och trampade igång. Efter bara någon minut kom jag på dock på att jag hade glömt högen med papper att fylla i från Lykkas skola på mitt skrivbord på jobbet. Åh nej! Kontrollfreak och perfektionist vill jag fylla i dessa papper nu ikväll så jag kan lämna in allt imorgon. Gör jag inte det glömmer jag bort det. Plus för att jag vill vara en ”duktig” förälder (yrkesskadad som jag är…) hehehe.


Alla dessa tankar gjorde mig stressad och ofokuserad. Så jag sprang mina 30 minuter på löpbandet och sedan klev jag. Gick tillbaka till jobbet (tack och lov är det bara rakt över gatan!) och upp till mitt klassrum för att hämta bunten av papper. Lite småirriterad att min träning inte blev som planerad men ändå nöjd att jag fick hem papperna.

Väl hemma slog vi följe med våra grannar till pizzerian för att dels fira stora tjejernas första skoldag men även att det är måndag. En massa prat, skratt och sällskap. Egentligen det bästa för en måndag. Varför firar man inte alla måndagar på detta vis? Bort med måndagsångesten och istället fira med vänner. Perfekt ju!

Fortsätt läsa

Idag börjar hon ettan! 

Idag är det en mycket viktig dag. För oss allihopa men i synnerhet för Lykka. Hon börjar ettan! Äntligen! 
Det största av allt, enligt henne, är att nu kommer hon ha matte och läxor! 

Nu på morgonen gick vi tillsammans till skolan där vi först hade en stor samling på gården och sen gick vi in till klassrummet.  Där fick hon sätta sig på sin plats och läraren hade upprop. Ganska snart fick vi föräldrar säga hej då. Lykka såg väldigt nöjd ut där hon satt vid sin bänk men samtidigt lite nervös. Lilla tjejen ! Som egentligen är rätt stor nu ju….

Fortsätt läsa

Söndagsfys…. 

Nu är vi tillbaka med vår söndagsrutin att träna på Sats Sjöstaden på eftermiddagen. Deras Mini Sats öppnar klockan 15,30 så då är vi först i kön till att lämna in våra barn! 

För mig blev det 30 minuter kondition (cykel samt promenad på bandet med uppförsbacke) och sedan styrka för ben och rumpa.  Jag gillar att hålla till i lilla hörnan med spegeln på detta gym. Jag lägger fram alla vikter och gummiband jag behöver och sedan kör jag igenom mitt program. Allt under tystnad och fokus. Avslutningsvis mage på mattan..

Nu känner jag mig redo för måndag och ny vecka ! Tror jag…. 

Fortsätt läsa

#enbokimånaden: Avdelning 73 av Sofie Sarenbrant


Det här är fjärde boken om Emma Sköld som jobbar som polis i Stockholm. I den tredje boken får vi följa Emma när hon är gravid och nu i den fjärde boken har vi hoppat fram ett par månader och den lilla dottern har blivit sex månader gammal. Dock har Emma varit med om en ridolycka och legat i koma i hela fem månader och det är när hon vaknar upp ur denna koma som boken tar vid. Vad är det som har hänt egentligen?

Nu får vi följa hur Emma ligger hjälplös i sjukhussängen men har ändå en känsla av att nånting inte är OK med varken sin ”olycka” i ridspåret eller med sin sambo Kristoffer som beter sig konstigt med dottern. Det är som att han döljer något som pågår hemma i lägenheten.  Tyvärr är det ingen som tar hennes oro på allvar med varken olyckan eller sambon. Den enda som till slut gör det är hennes kollega Nyllet som får i uppdrag att luska lite. Till Emmas pappa Everts förtret. Han är nämligen en gammal länspolismästare och litar inte alls på Emmas och Nyllets relation. I boken framställs Evert som ganska känslokall person.

Det jag har gillat med Sarenbrants böcker är att de är spännande, lättlästa samt obehagliga. Historierna är riktigt rysliga och creepy. Många gånger har jag blivit tvungen att lägga ner boken för jag blivit så skrämd. Till viss del håller Avdelning 73 samma nivå på spänningen och det obehagliga. Men jag saknar de invecklade historierna och det läskiga. Visst är det läskigt med sjukhusmiljön i boken men den kommer inte upp det mörka och kalla som ofta sjukhus gör.  Däremot blev jag förvånad och chockad över slutet och precis som alltid lämnas det många frågetecken. Frågetecken som jag hoppas kommer besvaras i nästa bok.

För mig personligen tycker jag Avdelning 73 är den sämsta boken i serien, då den var för jämn. För lite dramatik, för lite action, för lite rysliga scener etc. Men den är absolut en mycket bra bok och har man läst de första böckern måste man definitivt läsa den!

Om #enbokimånaden: istället för att fastna framför serier på datorn varenda kväll har jag satt igång en utmaning som lyder:  läsa minst  en bok i månaden. Detta satte jag igång nu i augusti och Avdelning 73 är den första i detta projekt. Läs mer HÄR!

 

 

Fortsätt läsa