SÅ ONT I MUNNEN

Jag är som sagt ganska förkyld och sedan några dagar tillbaka har jag väldigt ont i munnen. Inte tandvärk utan typ mer ont i käkarna. Googlat på dubbla visdomständer och kanske är det nåt sådant, eller så kanske jag är en ”late blomer” och får någon tand lite senare än normalt.. Eller så har jag fått en inflammation av förkylningen.

Kan i vilket fall knappt öppna munnen så att äta och tugga är ett h-vete. I morse var jag rent svullen på kinderna och kände nog som en hamster (även om det nu kanske inte syntes så mycket som det kändes). Har köpt på mig en massa färdiga soppor så jag vet ju vilken kost jag lär få suga i mig de närmaste dagarna..Kuligt värre! Har även börjat känna svårigheter att svälja så kanske hänger det ihop med förkylningen.

Gammal bild men speglar dagens aj-känsla!

Får nog ringa tandläkaren och boka tid för undersökning, eller borde jag kanske ringa hälsocentralen istället?

 

 

PROBLEM MED BLOGGEN

Jag har inte gått i ide eller liknande utan portalen som hostar min blogg (Finest) har haft tekniska problem så alla finest-bloggar låg nere under närmar två dygn. Det gick inte ta sig in för att läsa eller för min egen del, logga in för att skriva..

Nu verkar det fungera men det går väldigt segt så jag hoppas det blir bättre! Någon bild går dock inte att ladda upp så det verkar bli ett bildlös inlägg det här…

Sitter i bilen på väg hem från Gällivare/Malmberget och har några timmar i bil framför mig. Sitter inte vid ratten som du säkert förstår 🙂 Hoppas du haft en fin start på veckan ❤️

LÖRDAGSMYS OCH LÖRDAGSMUMS

Förra helgen hade jag en riktig party-lördag, följt av en riktigt hemsk söndag. Kunde inte få i mig frukosten förrän framemot eftermiddagen och huuu så hemskt det var. Att man aldrig lär sig!

Den här helgen har varit helt annorlunda. Igår skulle Selma köra skoter men eftersom vädret var så dassig ville hon hellre åka och fika. Det blev en tur bland Älvsbyns butiker och fika på Ekbergs.

Så mysigt med mamma/dotter-tid. Speciellt nu när hon själv börjat uppskatta det!

Vi handlade och bakade efterrätt. Damen fick bestämma både middag och vad vi skulle baka, det blev taccos till och kladdkaka till efterrätt. Har dock inte riktigt kommit överens med ugnen här så kladdkakan blev aningen för lite kladdig men nu vet vi det till nästa gång. Vi testade en juligare variant av kladdkaka, nämligen med skumtomtefluff (grädde som man värmer och smälter skumtomtar i, låter det svalna och sedan spritsar över kladdkakan). Gott var det men jag upplevde nog att det blev aningen för snaskigt. Det är enligt mig godare med vanlig grädde!

Selma hade väldigt skoj när hon skulle spritsa den rosa grädden och var så nöjd över resultatet ❤️

När Selma hade somnat parkerade vi i soffan och jag passade på att göra en ansiktsmask, Adam avböjde dock och ville inte testa. Jag tror att han blev för feg, hehe 🙂

FÖRKYLD IGEN!

Torsdag eftermiddag kände jag mig tung i huvudet och igår började näsan rinna lite smått. Har haft en jobbig förkylningsnatt och är dunderförkyld nu igen. Tycker att jag nyss blev frisk från förra förkylningen men det ör väl så när man har lite nersatt imunförsvar!

Adam är på skoterbanan och Selma hade tänkt köra hon också men eftersom det är så väldigt blött ute med väldigt blöt snö så har hon just sagt att hon hellre vill baka. Har lovat henne att vi ska åka och handla så får hon baka lite senare.

Titta så gulligt med miniskoter! Mars 2017 Piteå 🙂

Jag ska handla god frukt med mycket c-vitamin så kanske jag blir frisk fort!

JULKLAPPSMYS

Nu är på riktigt alla klappar inhandlade! Whop whop (dansar en liten lyckodans). Om jag nu inte glömt något vill säga men jag tror att jag fått med mig rubbet. Adam har haft ”tur” i år, han har inte behövt engagera sig alls i inhandlingen av alla klappar. Däremot tror jag att vi ska ha ”tomteverkstad” någon kväll under helgen när Selma somnat. Försöka slå in allt för det tar ju tid det också. Har börjat men är inte klar med det.

Så helgen kommer att bestå av klappinslagning och eventuellt lite julbak. Hittade en julig kladdkaka som jag är sugen på att provbaka. Selma vill göra chokladpuffar så det ska hon få dona med. Lite sugen på Rocky Road men jag vet ju att jag kommer smälla i mig en himla massa bitar så det kanske vi får vänta med, hehe 🙂

Jag hoppas även att det här är helgen när kommande avsnitt av podden blir färdigt, den (podden alltså) har hamnat i skymundan de senaste månaderna eftersom jag lagt allt fokus på flytten och mitt nya jobb!

Vad ska du göra den här helgen?

CHRISTMAS NIGHT

Igår var det dags för Christmas Night med Molly Sanden, Thomas Di Leva och David Lindgren.

Svärmor stod för notan och bjöd mig och mina svägerskor på middag och julshow. En fantastiskt mysig kväll med mycket julkänsla! Och jag säger bara MOLLY SANDÉN. WOW. Hon är helt jädra fenomenal live. Gåshud och ståpäls fick jag vid flera tillfällen. Och Di Levas hyllning till David Bowie. Wow på den också! David Lindgren verkar vara en himla härlig kille med så mycket energi. Det blev verkligen en helmysig kväll.

Vi kom fram till att vi borde hitta på liknande tillsammans åtminstone en gång per år och det borde väl inte vara så svårt att hålla?! Jag såg faktiskt för någon dag sedan att Jill Johnson kommer till Luleå i mars 2018 (om jag inte minns helt galet). Så det kanske kan bli vår nästa gemensamma ”utflykt”.

AVBOKAD OPERATIONSTID

I slutet av förra veckan damp det ner en kallselse i vår brevlåda. En kallelse till den operation som kirurgen bedömde lämplig efter mitt besök på Sunderbyn (sjukhus) för någon vecka sedan.

Då upplevde jag ökad smärta och dessutom en jäkla massa vätska från mitt problemområde.

Nu har det dock lugnat ner sig. Jag känner mig betydligt bättre och smärtan är på ”normal” nivå igen. Det vätskar inte alls i närheten av lika mycket och allt känns liksom betydligt bättre. Jag gissar att kroppen själv tog hand om problemet och kanske löste det sig tack vare all denna vätska.. vad vet jag men bättre är det och det är ju faktiskt det viktiga 🙂

Såhär såg jag ut före min senaste operation. Vaknade någon timma senare och fick besked att lagningsförsöket hade misslyckats. Då bröt jag ihop.

Ringde kirurgen i måndags för att säga att jag känner mig bättre så idag ringde de upp och vi kom fram till att vi avbokar operationen (som var inplanerad tisdag 12/12) men att de behåller mig i rullarna för planerad op så skulle jag bli sämre är det bara ringa så lägger de in en ny tid. Känns ganska skönt faktiskt och nu är det bara hoppas att det här håller i sig ❤️

JAG OCH MIN STOMI

Min personlighet och vem jag är sitter inte i var på kroppen jag har mitt rövhål. Jag är jag, med eller utan stomi. Anledningen till att jag tar upp ämnet är för att jag ganska ofta får frågor om detta. Den här gången är det en fellow-stomikompis som behöver goda råd ❤️

”Hei på alle der ute,med rumpan på magen .vet ikke hvordan ni taklar det. Men for meg er det värsta som noen gang har skedde meg. Är rölägger 0g allt är tungt…. Har ni noen goda råd?”

Är du själv stomiopererad kanske du har några bra tips?! Svara då gärna här nedan med en kommentar.

Själv kan jag säga att för min egen del var det absolut jobbigast och som mest kämpigt de första två veckorna post stomioperation. Det var så jäkla läskigt att byta påse och tvingas röra i stumpen på magen. Jag kände mig (med handen på hjärtat) ganska äcklad av att den helt plötsligt satt där och ”förstörde” min mage. Jag kommer ihåg hur jag darrade på handen när jag skulle lossa påsen och rengöra stumpen. Huuuu, det var väldigt påfrestande rent psykiskt.

Nyopererad november 2015.

Med tiden gick det lättare och lättare men jag hade faktiskt redan före operationen bestämt mig för att jag skulle fixa det galant. Jag hade bestämt mig för att göra det bästa av situationen. Som ett steg i processen att acceptera min stomi bestämde jag mig för att ge den ett namn, det kändes på något sätt lättare att hantera stumpen om den hade ett namn. Jag bestämde att jag skulle bli ”Hanna med Märta på magen”.

Hela den här processen påbörjade jag egentligen långt innan min operation men när operationstiden plötsligt tidigarelades på grund av att jag blev sämre, ja då föll min planering. Den som känner mig vet att jag gillar att planera och inför operationen var jag övertygad om att ju bättre förberedd jag var desto lättare skulle jag klara av att hantera situationen. Nu blev det inte som jag tänkt och första tiden var som sagt väldigt kämpig även om jag gjorde mitt allra bästa för att vara stark. Jag fick verkligen kämpa och det var tufft med självkänslan där ett tag…

Jag bestämde mig snabbt för att jag skulle bära min påse med stolthet. Att jag inte skulle låta mig kuvas som en slav under påsen. Svårt att förklara men ta till exempel det här med att bära bikini med låga bikinitrosor och påsen på ”frihäng”. Det var inte någon självklarhet utan jag bestämde mig helt enkelt för att jag skulle ”rocka påsen” och stå stadigt med huvudet högt inför alla blickar jag visste skulle komma. Det gjorde jag också men visst var det tufft första gången, med övning kommer dock självförtroendet och självkänslan så idag när jag svassar runt på stranden kan jag känna mig skittuff (haha) med en svart eller grå ”snygg-påse”!

Det är så jäkla befriande att våga bära påsen synlig och det ger mig en boost att jag faktiskt vågar göra det och att det inte känns jobbigt eller obehagligt. Jag är jag och jag rockar med eller utan påse! Min personlighet och den jag är sitter inte i var på kroppen jag har mitt skithål ❤️

Mitt bästa råd är nog att försöka bli kompis med din stomi och försöka acceptera den. Alla vill inte vara offentliga med påsen och det är ju det bästa: vi får och kan göra precis som vi själva vill och alla är vi olika så det gäller att hitta det som funkar för just DIG.

Har du som läser detta någon ytterligare stomirelaterad fråga är du välkommen att ställa den i en kommentar nedan.

KRAM ❤️

DEN STORA TRÖTTHETEN

Är det bara jag som är sjukt trött? Jag lägger mig tidigt varje kväll typ men ändå bär jag på konstant trötthet!

Nog för att jag stiger upp tidigt men det har jag gjort tidigare också och förr var jag ofta vaken mycket senare på kvällarna. Nu lägger jag mig i tid och får rikligt med sömn. Kanske är det mörkret som gör det och då kanske det snart blir bättre för nu går vi strax mot ljusare tider! Wohooo så härligt!

Jag vill ha sommar och sol!

Och nej jag är inte gravid om du nu trodde det utan helt enkelt bara jäkligt trött!

HEKTISK VECKA

God morgon och välkommen måndag!

Tiden går så fort så jag fattar inte var helgerna tar vägen. Det liksom bara swishar till så har helgen passerat och det är måndag morgon igen! Själv gjorde jag dessutom en tidig kväll igår och det känns verkligen bra idag.

I morgon kväll ska vi till Luleå på Christmas Night med David Lindgren, Molly Sandén och Thomas Di Leva. Vi börjar med middag och sedan show så jag ser verkligen framemot morgondagen. Jag läste att även Peter Jöback är med men jag vet inte om han bara är med under vissa föreställningar, håller tummarna för att han dyker upp och river av någon vacker jultrudelutt!

Du kan läsa mer på www.christmasnight.se

Blir en tidig kväll även ikväll för i morgon blir det sent och på onsdag morgon ska jag till Gällivare. Torsdag är jag på hemmaplan och fredag ska jag tillbaka till Gällivare igen. Gissar att kommande helg blir lugn och skön, det behöver jag efter lördagens vilda partykväll!

Hur ser din vecka ut?

ONT I HÅRET

Vilken helg!

Vi började fredagsmyset med ett besök hos lilla Hedvig, Ida och Viktors fina bebbe endast en vecka gammal ❤️ Behöver jag säga att hjärtat slog dubbelskutt av något så vackert och det började garanterat rycka i livmodern! Både jag och Adam somnade med Selma så det blev en väldigt tidig kväll, gissar att vi slocknade strax efter 20. Adam vaknade 22:30 och tyckte att vi skulle stiga upp en stund men jag orkade inte, hehe.

Lördagen tillbringade jag på stan och shoppade de sista julklapparna! Whop whop, nu ska allt bara slås in men det känns som att läget är under kontroll och december lär inte bli någon stressig månad!

Lördag kväll var jag bjuden på tjejmiddag och planen för mig var en lugn middagstillställning med ett glas eller två till maten men det blev dock inte så.. Linda tog fram shotglasen och kvällen efter det är en enda dimma! En blöt kväll men en massa gamla galna morsor som dammade av partystassen för en kväll och gick all in. Ångrade det bittert idag! Vi hade många planer för dagen men den här trötta bakistanten har tillbringat största delen av dagen ojandes i soffan. Först nu ikväll som jag känner mig som en människa igen!

Vad har du gjort i helgen?

EN YRVAKEN TRÖTTMÖSSA

God morgon!

Vilken kväll jag fick igår med en tidig och välbehövlig  vila. Råkade nämligen somna med Selma och vaknade med ett ryck senare under kvällen när Adam kom hem. Yrvaket traskade jag upp och förstod att jag sovit 2,5 timmar.

Hade några saker jag behövde göra så pliktskyldigt satte jag mig vid datorn en stund innan jag borstade tänderna och kröp ner i sängen igen. Trots lång natt med god sömn var jag trött nu på morgonen men det är ju fredag så det känns ändå helt ok!

Bjuder på en bild på mig och Lillhumlan från december 2015 ❤️

Vad har du för planer den här helgen?

NÄR LITEN BLIR STOR

Min fina lilla tjej, så många funderingar och så smart på alla sätt och vis. Nyss var du en lillskrutt som surrade oavbrutet och nu har du ett ordförråd utan dess like och argumenterar omkull mig med jämna mellanrum. Vad ska du bli när du blir stor mina älskade lilla tös, världen ligger framför dina fötter och dina drömmar är till för att förverkligas.

Vare sig du blir doktor (mamma,när jag blir stor ska jag bli doktor och laga dig) eller hästryttare (som tant Hilda), skoterproffs (som tant Elina) eller veterinär (för att även djuren behöver en doktor mamma) så ska du se att ingenting är omöjligt.

Du kan göra mig gråhårig och kanske till och med flintskallig men Du är också den jag älskar mest av allt i hela världen <3

VI SKÄNKER JULKLAPPSPENGEN

Vi har de senaste åren alltid spelat ”julklappsspelet” på julafton och det har varit ett roligt inslag eftersom vi vuxna valt att inte köpa julklappar till varandra.

Förra året spelade vi detta vid två tillfällen och vår familj handlade klappar för strax under 1000-lappen. Även om det är ett roligt moment under julafton (eller vilken dag man än träffas runt julhelgen) så känns det inte jättekul att köpa ”skitsaker” för så pass mycket pengar, speciellt när sakerna man köper kanske inte kommer till användning och personen som får sakerna kanske inte har någon nytta av dem.

I år när ämnet kom på tapeten för en av dagarna runt julhelgen sa jag direkt att jag hellre vill skänka pengarna till välgörenhet.

Mitt förslag är att vi istället väljer en organisation vi vill skänka summan för julklapparna till (om man ska köpa för 300kr skänker man istället 300kr). Sedan kan man under kvällen ”redovisa” vilken organisation man valt och varför. Sällskapsspel finns det gott om och om alla par tar med varsitt spel har vi gott om valmöjligheter och garanterat bäddat för en trevlig kväll med goda skratt.

Jag var lite fundersam på vad de andra skulle tycka om mitt förslag men kände att jag ville åtminstone nämna det och det mottogs faktiskt väldigt positivt! Vi brukar spela julklapsspelet vid ytterligare ett tillfälle men där har ämnet inte kommit upp ännu så vi får se om det kanske blir något liknande där.

Hur gör ni dagarna runt julafton, har ni någon lek eller något spel som tradition? Skulle du kunna tänka dig att göra som vi och istället skänka eventuell slant till något välgörande ändamål?

MEDVERKAN I SBU´S PROJEKT INOM FÖRLOSSNINGSVÅRDEN!

För ungefär ett år sedan blev jag kontaktat av SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering), de skulle då påbörja ett arbete för att prioritera kunskapsluckor inom förlossningsvården och kontaktade mig för att höra om jag var intresserad av att delta i projektet.

Jag tackade såklart JAAAAA och hoppade jämfora av lycka här för någon dag sedan när jag fick meddelande om att projektet nu är i rullning och att det planeras in en dag i februari/mars när vi kommer att träffas för att tillsammans genomföra någon typ av workshops.

Det känns fantastiskt bra och i deltagarlistan hittar jag flera ”kända” namn, vilket betyder att jag äntligen kommer att få träffa flera av de kvinnor jag hittills bara pratat med i telefon eller skrivit med via mail och/eller pm .

Tänk att vi tillsammans får chansen att skapa förändring! Jag får en sådan kick bara av tanken på hur stort det här är!

TACK HANNA FÖR ATT DU VÅGAR

På sista tiden har jag varit väldigt nära att kasta in handduken med den här bloggen. Jag har inte riktigt haft energi till att skriva det många av er besöker bloggen för:

Inlägg om förlossningsskador.

Jag har mycket runt omkring mig, jag har dessutom ett nytt och spännande arbete med högt tempo och många bollar i luften samt en familj som behöver en närvarande mamma. Sedan finns inte så mycket kvar och jag har nästan sedan bloggen startades lagt minst en timme per dag och ofta mer till just bloggen men nu under några månader har inte den tiden funnits.Jag har dessutom känt att jag inte gör skillnad längre, att bloggen behövdes mer tidigare men nu när så många fler vågar öppna sig och berätta så är behovet av min egen berättelse och öppenhet inte lika stor. Så kom där helt plötsligt ett mail från en kvinna och vips kände jag hur energin kom strålande och pulserande tillbaka!

Någon som inte känner mig berättar varför jag ska känna mig stolt över mig själv. Någon som tackar mig för att jag hjälper till att bryta tabun runt förlossningsskador och som belyser hur viktigt det här ”arbetet” är. Som tackar mig för att jag vågar dela med mig av min historia.

Jag inser att jag fortfarande faktiskt gör skillnad. Jag förstår att jag behöver fortsätta dela med mig. Så länge jag kan hjälpa en enda kvinna med den här bloggen är den viktig och så länge den är viktig ska den inte ges upp!

OBS, bilden är inte någon länk så du kan inte se klippet genom att klicka på bilden.

 

GOD NATT MIN SKATT

Helgen gick verkligen med rekordfart, den liksom swishade förbi och vips var det måndag igen!

Nu har vi äntligen börjat hitta rutiner gällande nattningen och jag hoppas verkligen att vi kan få det här att hålla i sig. Vi har som jag tidigare berättat testat allt. ALLT! Från bra pedagogiska vinklar till mindre bra ideer men allt är testat hemma hos oss. Nu gör vi helt enkelt så att vi  gör alla kvällsrutiner med kvällsis, bokläsning, toabesök och dylikt och sedan släcker vi ner och säger att klockan är mycket och att det är dags för sängen. Även vi vuxna bäddar ner oss i vår säng och vill hon då sova hos oss så får hon det, vill hon sova i egen säng får hon det. Vi bråkar inte om val av sovplats utan välkomnar det val hon själv gör.

För ett år sedan funkade ”Kaninen som så gärna ville somna” som ljudbok, den räddade många kvällar och har du inte testat den kan jag rekommendera den!

I veckan jobbar Adam natt så jag är ensam med nattningen och den här kvällen gick det superbra. 10 minuter tog det så andades hon tungt och hade somnat. Jag kan inte komma ihåg sist hon somnade före kl 20, det var nog länge sedan. Eftersom Adam som sagt jobbar valde hon att sova med mig i stora sängen och jag måste erkänna att jag tycker att det är ganska mysigt! Jag ställde dessutom väckaren innan vi la oss ifall jag själv skulle råka somna, hehe. Steg upp igen för en stund sedan och nu har jag tänkt se ett avsnitt av The Blacklist innan jag lägger mig ”på riktigt”!

Vad gör du ikväll?

LÖRDAGSMYS

Idag har Selma kört skoter och leendet var stort när hon fått köra några varv på den stora banan 🙂 Film finns på instagram @hannaohman84

I morgon ska vi ta fram julen, ja jag vet att det inte är första advent men vi fuskar lite! Selma tog fram sin lilla gran ikväll och vi hade en mysig stund när den skulle kläs.

När blir det jul hemma hos dig?

INFÖR VALET 2018

Du som drabbats av en förlossningsskada, finns det något speciellt gällande förlossnings- och eftervård som du är extra intresserad av såhär inför valtider? Något du nyfiket väntar på att höra mer om? Finns det kanske någon fråga du skulle vilja ställa till politikerna?

Själv är jag väldigt osäker på vilket parti som kommer få min röst. Det som blir avgörande för mig är just förlossningsvården och jag hoppas innerligt att vi, jag och mina vänner/kollegor i föreningen Våga Vägra Förlossningsskador, kommer att befinna oss i Visby under Almedalsveckan!