BLI LYCKLIGARE GENOM TANKARNA

En av de bloggar jag följer är Överlevnadsguiden.

Jag är en true believer av tankens kraft. Jag tror att jag själv kan påverka en del av mitt mående med min egen tankekraft och jag tror att jag själv har möjlighet att rikta mina tankar åt det ena eller andra hållet.

Charlotta, som driver ÖG, publicerade för några dagar sedan ett blogginlägg med ett youtubeklipp om just detta. Hon ställer frågan:

Är du medveten om hur dina tankar påverkar hur du mår?

Om du är nyfiken på hur tankar som går inåt uppmuntrar vissa känslor och hur tankar som går utåt uppmuntrar andra känslor tycker jag att du ska kika på hennes video här nedan.

NÄR TIDEN INTE RÄCKER TILL

Tänk om man kunde bygga ut dygnet så att det hade fler timmar!

Det känns som att jag har så mycket att göra men såååå lite tid. Ändå är jag så effektiv som jag bara kan vara men med heltidsjobb och familjeliv finns det inte så hemskt mycket tid över. Huset måste städas och tvätten måste tvättas så däremellan gäller det att vara tidseffektiv och klämma in så mycket som möjligt på kvällarna.

Namnlös

Tiden med Selma har dock blivit lite lidande och det måste vi ändra på. Blogg och podd kommer inte att få så hemskt mycket tid i anspråk för det är tid som jag missar med Selma. Från och med nu ska jag försöka hålla mig till sådant efter att hon har somnat. Det är nog mitt nya ”löfte” till mig själv:

Planera och förbered men gör inte jobbet förrän barnet har lagt sig.

Då får jag min egentid och egentid nu för tiden betyder blogg och podd. Träningen har jag för tillfället fått dra ner lite på men det beror bara på att jag prioriterar annat just nu när podden ska igång. Om några veckor räknar jag kallt med 4-5 träningspass per vecka, just nu blir det en halvtimma här och där när tiden räcker till.

image

Dessutom gäller det för mig att passa på med allt det jag vill göra nu när jag känner mig nog pigg till att göra allt. Jag vet att det på någon månad kommer bli sämre och då vet jag heller inte hur mycket ork jag har till mina intressen. Operationen närmar sig med stormsteg och det kanske eventuellt blir en paus från mig då om jag inte har ork/energi till podd och blogg. Nåja, det får vi se då 🙂

Har du några intressen som du väljer att prioritera eller hur tänker du runt sådant?

CARIN DA SILVA OM FÖRLOSSNINGSSKADOR

För några dagar sedan skrev Carin da Silva ett blogginlägg om förlossningsskador.

Hon undrar bland annat varför det är sådan tabu att prata om detta och varför det känns skamligt. Carin skriver även att hon tycker att det pratas för lite om hur kroppen mår efter en förlossning. Vill du läsa Carins inlägg hittar du det HÄR.

carindasilva

Jag blir så himla glad när offentliga personer yttrar sig för de når fram till en betydligt bredare skara än vad exempelvis jag själv gör. Alla behövs och tillsammans kanske vi kan nå ut ännu längre och ännu bredare. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Det är lite som det Eva Uustal sa att det är tack vare att unga kvinnor ställer upp och vågar berätta som politikerna sakta börjar vakna. Mer av detta tack! <3

TELEFONINTERVJU

Idag har jag en telefonintervju inbokad, spännande!

Det är ett tag sedan sist jag var med i media och med andra ord ett tag sedan sist jag blev intervjuad. Telefonintervjuer känns dock betydligt enklare än när man träffas ansikte mot ansikte. Intervjuer framför en kamera, speciellt en filmkamera, det känns inte alls lika lindrigt. Kanske har att göra med att jag inte gillar att bli fotograferad 🙂

IMG_3305 (2)

Jag vet egentligen inte så mycket om denna intervju så det ska bli intressant att höra vad det ska bli av den, jag återkommer under eftermiddagen med mer information!

TANKA ENERGI

Idag är vi lediga!

Det blev en väldigt lång och härlig helg det här, så skönt! På förmiddagen var vi ute och trotsade kylan. Temperaturen låg på ca -18 när vi gick ut men sedan blev det varmare och varmare och när vi kom in igen visade tempen endast -9.

utelek2

Vi har även hunnit vara lite duktiga då jag insåg att vi hade SJU säckar (!!!!) fulla med pant. Hade ingen aning om att det var så mycket eftersom Adam liksom stuvat undan säck efter säck, haha. Jag började ta fram en säck med sedan fortsatte det bara så säck efter säck kom fram ur förrådet och min förvåning växte eftersom. Lyckades lasta in sex säckar i bilen och det tog oss närmare en timma att panta alltihopet. Puh! Men, nu är det gjort iallafall och jag kommer garanterat aldrig mer låta det gå så långt! Det här är liksom nackdelen med att ha en massa utrymme att ställa undan saker på!

Jag har ikväll spelat in introt till första poddavsnittet så ikväll ska jag lyssna igenom redigeringen och har jag inte gjort några större misstag är det snart dags för premiär. Jag längtar!

TRERÄTTERS MED IDA

I fredags var vi på revyn och det var en kväll som bjöd på många goda skratt.

Vi började vår kväll med trerättersmiddag på Polar Hotell. Allt var sååå gott. Förrätten var underbart god och varmrätten var även den god. Efterrätten var juvlig och jag sa till Ida att jag skulle kunna äta efterrätten till frukost, lunch och middag varje vecka (sliskmonster som jag är).

fiskefterrätt

Revyn var jättebra och alla är så duktiga. Allra roligast var nog en ”gymscen” där man förutom träningscyklar involverade ett par semlor. Hysteriskt roligt. Skrattmusklerna fick arbeta under kvällen och jag lämnade revyn med en lycklig känsla i kroppen.

JAAAA ÄNTLIGEN!

Nu är första avsnittet av min podd så gott som färdigt! Wooohoooo! Men snabb, det är jag då baske mig inte.

Sanningen är den att det tog mig nästan fem(!) timmar att redigera en inspelning! Då har jag inte hunnit lyssna igenom det heller och jag har även kvar att lägga till introt samt en presentation av gästen… Så än återstår det väl kanske  en eller två timmars arbete innan jag är helt klar!

klipp

Hade som mål att varje avsnitt ska vara 25-30 minuter långt och det här blev ganska precis 30 minuter. Är lite svårt att klippa för ofta känns det ju som att man vill ha med allt 🙂 Nåja, jag hoppas det känns bra i morgon när jag lyssnat igenom det, håll tummarna för då kanske jag kan lägga ut det snart!

OBEHAGLIG MARDRÖM

Natten till söndag vaknade jag av att jag hade världens obehagligast mardröm. Som jag berättat tidigare har jag lite halvt fobi för mask, alltså mask i magen. Du kan läsa mer om det i inlägget RÄDSLOR OCH FOBIER.

Jag har liksom skrämt upp mig själv med vad som skulle hända om en maskfamilj flyttade in och blev bofasta i alla mina fistelgångar. Tanken gör mig knäsvag då jag inte riktigt vet hur i hela faderuttan man skulle kunna rensa ut invånarna ur alla dessa gångar. Egentligen vet jag inte ens om det är möjligt men jag är iallafall orolig och rädd för just detta.

Nu har rädslan börjat visa sig även i mina drömmar. Jag vaknade andfådd och blöt i svett efter att ha drömt att jag hade en stomipåse full med både avföring OCH en massa krälande maskar i alla de olika storlekar och kulörer. Allt från små vita till gigantiska bruna. Och ALLA krälade som galningar där inne. Huuu, jag ser fortfarande drömmen framför mig och den där påsen som typ rörde sig iväg av kraften från alla slingrande maskar! Gah!

I drömmen hade jag en påse med inspektionslucka, ”luckan” gör det möjligt att kika in och se hur läget är inne i påsen och i drömmen var det ett enda krälande maskbo där inne…

inspektionslucka

Jag kanske måste prata med någon om detta för nu börjar det kännas ur proportion!

DEN PERFEKTA SOVMORGONEN

Igår vid 23 kom Adam hem från Sundsvall och det känns alltid så skönt när han väl är hemma, då först släpper min nervositet (jag är alltid orolig att det ska hända något när han är på tävling). Han är morgonpigg och vaknade runt 8 i morse och Selma strax därefter.

Själv fick jag mig en välbehövlig sovmorgon. Selma väckte mig vid 10 (!) men jag lyckades halvt somna om så jag låg i sängen och drog mig fram till 10:50. Hjälpas ligen, jag kan inte komma ihåg sist jag sov så länge. Kan inte heller komma ihåg sist jag låg och viftade med tårna i 50 minuter innan jag steg upp. Kändes väldigt lyxigt.

En röd ros till min(a) älskling(ar): Du är mitt allt.

blomma

Däremot ska jag erkänna att jag blev lite stressad när jag steg upp och insåg att typ halva dagen hade passerat! Nåja, jag är ju faktiskt ledig även i morgon så jag behöver inte stressa alls. Nu ska jag bädda rent i sängarna och hänga tvätt.

Hoppas du har en fin söndag <3

NÄR HUVUDET INTE HÄNGER MED

Idag har jag intervjuat en tjej som efter vissa komplikationer under förlossningen drabbades av en förlossningsdepression. Det blir nog ett väldigt bra avsnitt och Hannah var otroligt duktig på att berätta. Och modig. Hon är jättemodig.

När jag spelade in roade sig Selma tillsammans med mormor och morfar och hon var väldigt nöjd med alla roligheter.

utelek

Nu på eftermiddagen handlade jag och Selma för en taco-middag. Vi kom hem och jag började steka köttfärs men kom plötsligt på att jag glömt köpa tacokrydda. Iväg till affären igen där jag rusade in och handlade medan Selma valde att sitta kvar i bilen. Sprang med stora kliv genom butiken och norpade åt mig kryddpåsar i farten. Betalade och rusade vidare tillbaka till bilen, vi åkte hem och fortsatte med köttfärsen. Kryddar och tänker efter en stund att det luktade lite underligt. Då har jag i brådskan naturligtvis greppat kryddmix för kycklingfajita. Hahaha, så det kan gå när huvudet inte riktigt hänger med!

Nu ska jag slå mig ner i soffan och klippa ihop så mycket jag hinner från gårdagens inspelning. På en stund blir det mellomys så det gäller att ta tillvara på tiden.

PREMIÄRAVSNITTET INSPELAT!

Hej hopp!

I morse åkte Adam mot Sundsvall för SM- deltävling 2. Som jag tidigare berättat valde jag att stanna hemma med Selma den här gången. Jag har just nu ganska mycket arbete med att få podden redo för publicering, både med avsnitt som ska spelas in men även en hel del att klippa/redigera. Därför väljer jag att den här gången heja hemifrån 🙂

Måste införskaffa bra lurar att använda när jag redigerar, dessa har jag nämligen lånat av Selma!

IMG_7617

Nu på förmiddagen har jag spelat in ett avsnitt med en kvinna som var väldigt ung när hon blev gravid och det var mycket intressant att prata om detta då det är något son jag inte alls har erfarenhet av. Förlossningen tog dessutom en plötslig vändning men mer om detta senare när avsnittet är redigerat för jag tror nämligen att detta blir premiäravsnittet!

Nu ska jag dra en dans med dammsugaren och sedan blir det en promenad i solen. Ha en fin fredag. Kram ❤

DET HÄR MED NY TELEFON…

Nog för att det var välbehövligt, ja till och med nödvändigt med en ny telefon men snacka om att det ändå är lite ”arbete” innan man fixat så allt fungerar. När man inte heller är speciellt teknik-kunnig är det nästan lite besvärligt, haha.

Jag tror minsann att det kommer ta en stund att vänja sig vid storleken för den här telefonen känns mer som en surfplatta än en telefon!

Beställde skal och plånbok från iDEALOFSWEDEN och det är supersmart gjort eftersom produkterna är magnetiska och finns i flera modeller som passar ihop (obs, ej sponsrat inlägg utan jag har betalat för dessa).

iphone7plus

Nu har jag iallafall fått igång mobilt bankID, swish, bankappen och allt det där andra som man bara räknar med att ha i sin smartphone. Tänkte på det när jag fixade mobilt bankID på den nya enheten (som det så fint kallas) att nog är det som häftigt hur allt fungerar. Man vet liksom inte egentligen hur det går till men man räknar kallt med att det ska fungera.

Tänk så mycket som har hänt bara de senaste 5-10 åren. Jag kan inte annat än undra var vi kommer att vara om ytterligare 5-10 år. Spännande! 🙂

REGERINGEN ÄR MED OSS

SVT Öst har gjort ett inslag om förlossningsskador med min kära vän och stöttepelare Jenny Aakula, även överläkare Eva Uustal medverkar.

Jenny informerar om skador och om vad vi önskar åstadkomma med Våga Vägra Förlossningsskador och när Eva Uustal i inslaget säger:

”Idag har vi ju faktiskt unga kvinnor som ställer upp och berättar om det här och DÅ får vi plötsligt regeringen med oss… får man facebook-grupper och organiserade unga kvinnor som ställer upp för varandra. Då får man effekt och jag tycker att det är superhäftigt.”

Då får jag gåshud och känner

HALLELULJA! VI GÖR FAKTISKT SKILLNAD!

Inslaget med Jenny och Eva kan du se HÄR (obs, bilden är ej en länk).

jennysvt

INSPELNINGARNA FORTSÄTTER

Nu rullar det på med inspelningar och jag tror snart att jag är redo att publicera det första avsnittet!

Ikväll ska jag spela in ett avsnitt med en kvinna som blev mamma vid väldigt ung ålder och i morgon kommer Pernilla in för ytterligare inspelning (det var hennes första inspelning jag råkade radera förra veckan, höhö). Fredag, lördag och söndag har jag inget bokat utan då ska jag försöka få lite tid för redigering.

Jag gillar verkligen min poddbild. Rosen påminner om ett underliv, ungen ser lagom argsint ut och rosa/glittrigt står för alla förväntningar och att allt inte alltid är lika sparkling som man kanske vill påskina. 

Underlivet och livets under

På måndag har jag ytterligare två bokningar, en på förmiddagen och en på eftermiddagen så när det är gjort tror jag minsann att jag är redo. Whoop whoop!

Vad jag har förstått kan det vara lite ”svårt” när man ska publicera poddens första avsnitt, om jag har någon läsare som är bra på detta tar jag tacksamt emot hjälp 🙂 Tydligen ska det vara lättare efter avsnitt 1 för då är allt liksom redan ”godkänt och klart”. Måste sätta mig in i detta nu när det snart är skarpt läge, spännande!!

OMPLANERING INFÖR KOMMANDE HELG

Kommande helg hade vi planerat att följa Adam till Sundsvall på tävling men igår tänkte jag om.

Jag har ganska mycket att stå i själv så för att slippa allt vad stress heter har jag bestämt mig för att stanna hemma. Jag är ledig från jobbet fredag och måndag vilket det tänker jag vara även om jag inte åker. På fredag ska jag redigera några inspelade avsnitt av min podd och på måndag ska jag spela in ett avsnitt med en annan Hanna.

image

Det är fullt upp för oss under vintrarna och det är ganska tufft att vara så mycket själv som jag faktiskt är. Det är lite som att vara ensamstående men fortfarande ”sörja” för exkexet. Och med det menar jag att jag tar hand om många av Adams ”sysslor” samtidigt som jag är väldigt mycket själv med Selma. Jag jobbar heltid, lämnar och hämtar henne på förskolan varje dag, lagar middag, tvättar, städar och sköter allt hemma. Adam är oftast inte hemma förrän mellan 21 och 22. Samtidigt förbereder jag inför hans tävlingar genom att handla, laga mat och tvätta inför alla resor skotertävlandet innebär. Det blir ganska mycket för någon som inte ens är helt frisk. Därför känns det skönt att stanna hemma, ta några dagar med lugn och ro och arbeta med podden. Nog för att jag kan ta med datorn och redigera i bussen men jag tror att jag för tillfället mår bäst av att vara hemma.

Vad har du för planer till helgen?

NU SNACKAR VI KISS OCH BAJS!

Hur normalt är det egentligen att kunna prata om kiss och bajs i vuxen ålder utan att det känns obekvämt?

Det här med att prata naturligt om kiss och bajs, det har jag nog inte riktigt gjort förrän jag stomiopererades. Idag kan jag prata om bajs och stomipåsar som om det vore det mest naturliga i hela världen. Jag tycker inte alls att det känns obehagligt eller obekvämt. Jag menar, alla måste då och då tömma tarmen eller blåsan. Vi gör det bara på olika sätt.

Den här bilden har jag använt tidigare när jag skrivit om pruttar/fisar, mer kan du läsa HÄR.

image

*Bildkälla.

Till och med madonna, Brad Pitt och Ellen DeGeneres fiser. Det är naturligt men ändå känns det lite pinsamt eller hysch hysch att prata om. Varför är det egentligen så? Varför smyger man in på dass på jobbet och försöker utföra sina behov så tyst som möjligt för att kollegorna inte ska ”höra att man gör nummer 2”?

Jag är mycket mer öppen och obrydd sedan jag stomiopererades och ibland glömmer jag att folk faktiskt kan bli generade eller obekväma när man pratar om underliv eller när jag berättar att påsen råkade läcka. Eller när jag helt ogenerat kikar in i byxlinningen för att se att påsen sitter ordentligt (en ”ovana” som jag lagt mig till sedan jag fick såret under stomin och påsen började släppa titt som tätt). Vulgär kanske vissa skulle säga, naturlig och säker på mig själv säger jag 🙂

Här snackar vi skitfull påse!

image

Hur upplever du att det är att prata kiss och bajs i vuxen ålder? Är du som jag eller känner du dig obekväm att snacka fisar i sällskap med andra vuxna?

ÄNTLIGEN ÄR DEN PÅ VÄG

För en dryg vecka sedan visade min iPhone ytterligare tecken på att den snart inte orkar längre..

Jag har skjutit på det ett tag eftersom jag tycker att det är väldigt mycket pengar för en ny telefon men nu efter en del vånda insåg jag att om jag inte fixar en ny telefon så kommer jag snart vara helt utan.

Klicketiklick sa det så var det en ny telefon på g 😉

Valde mellan rosa och guld men efter att ha kikat lite på båda valde jag till slut guld. Såååå snygg 🙂

iphone7plus

*Bildkälla

Igår fick jag ett mail om att telefonen är skickad och på väg hem till mig. Jippiiiiiie som jag längtar! Den här gången valde jag en plus-modell. Något som jag inte testat tidigare så det blir spännande att se hur det känns med en telefon modell större.

Jag beställde skal och skydd i samma veva och dessa har redan kommit så jag ska visa så snart jag hunnit ta några bilder.

Hoppas du får en fin dag.

INSAMLING TILL CATJA

För ungefär ett år sedan skadades Catja svårt under sin förlossning.

Jag personligen kan inte låta bli att känna extra mycket för Catja eftersom hennes skada så mycket liknar min. Vi fick båda en sfinkterruptur (dvs vi sprack från slidan till ändtarmen), vi fick båda problem då även slemhinnorna i tarmen tog skada och vi lever båda med stomi. Familjelivet/samlivet och alla delar av livet påverkas av den skada vi drabbades av. Det är inte bara smärtan, det är alla saker vi inte kan göra, alla saker vi drömmer om att göra tillsammans med våra familjer.

Catjas privata bild.

IMG_2341

Jag har då och då kontakt med Catja och jag försöker stötta och peppa henne så gott jag kan. Under sommaren 2016 gästbloggade Catja och vill du läsa hennes historia kan du göra det nedan.

Mycket har hunnit hända sedan Catja gästbloggade och jag kan som sagt inte låta bli att tänka extra mycket på henne just eftersom jag ser så mycket av mig själv och det jag tvingats igenom nu när jag följer hennes resa.

Det ekonomiska läget för Catja och hennes familj är idag väldigt påverkat och de behöver hjälp. Därför har en kvinna vid namn Victoria Huss startat en insamling till förmån för Catja och om du vill läsa mer om denna insamling kan du göra det på facebook i den grupp Victoria startat:

https://www.facebook.com/groups/1680347178924657/

Ingen kan göra allt men alla kan göra något <3