Min eländiga hand – det här med karpaltunneloperation…

IMG_7885

IMG_7908

IMG_7999

Kära läsare, det är nu ett tag sedan ni såg något nytt inlägg från mig. Jag opererades i höger hand i slutet av juli för karpaltunnelsyndrom. Vad är det undrade jag när neurologen efter sin tortyrliknande undersökning i maj sakligt torrt konstaterade att han rekommenderar operation.

I handloven är det som en tunnel med ben på sidan och i nederkant och ett ligament över tunneln – karpalligamentet. Se bild från handkirurgmottagningens utmärkta plansch. Det här ligamentet kan bli svullet och inflammerat och då komma att trycka på Medianusnerven som går ut till handen – främst pekfinger och långfinger. Karpaltunnelsyndrom drabbar oftare kvinnor än män och oftare smala handleder. I mitt fall trodde husläkaren att det myckna kryck-gåendet på grund av knäskadan i vintras har varit en bidragande orsak.

Jag märkte under vår USA-semester i april hur handen trots vila från både matlagning och datorskrivande blev sämre. Den blev än mer fumlig, jag tappade saker och kunde inte öppna flaskor eller burkar eller ens bre en smörgås. När jag tänker tillbaka kände jag av handleden och nerven som går i karpaltunneln redan i vintras men blandade ihop det med de problem som är i högerhanden och -armen sedan bröstcanceroperationer för snart tre år sedan – nu var det alla fingrar som var domnade och stack som nålar.  Efter lite jagande runt Stockholms ortoped- och handkirurgimottagningar landade det på att en handkirurg på SÖS specialistmottagning opererade mig. Man gör en klyvning av karpalligamentet för att ge nerven utrymme. Handkirurgen såg vid operationen att nerven var tillplattad och konstaterade att operationen varit nödvändig.

Man får en enorm boll av floff som bandage som ska sitta på i två veckor och handen ska hållas högt, över hjärtat, samtidigt som sjukgymnastiken påbörjas direkt för att hålla igång rörelse och minska svullnad. De första tre och en halv veckorna gick det sakta framåt i rätt riktning. Men sedan började det gå bakåt, vilket var både förbryllande, irriterande och lite oroande. Ett besök på handkirurgen lugnade mig då det tydligen är normalt under läkningsprocessen att det börjar sticka och domna lite mera. Men svullnaden lade sig inte riktigt och ärret fortsatte vara rött och jag fick feber. Fortfarande ingen fara, sade de vid nya besök, utan kroppens reaktion på de självupplösande stygnen och det faktum att det är min mastektomisida (operationen för bröstcancern) vilket gör att det är jobbigare för kroppen att hantera svullnad och lymfdränage.

Jag fick börja ta Alvedon igen mot smärtan (tål inte starkare värktabletter), mer vila och försiktig sjukgymnastik ordinerades. Nu sitter jag här och skriver mödosamt med min vänstra hand som ju blir överbelastad av att få dra hela lasset själv, och även den dras med känningar av karpaltunnelsyndrom. Högerhanden känns som att det går ström i den, som enkestöt man får i armbågen, ni vet – fast i handloven, det blir som kramp – efter lite sjukgymnastik och kvällarna är värst, det blir svårt att sova. Det är inte mycket man kan göra när högerhanden krånglar. Men, på den positiva sidan: mitt knä är bra så jag kan gå, gå, gå – promenader i sensommaren. Och jag kan läsa, till exempel böcker om hur man tränar en hundvalp. Mer om det framöver. Och maken lagar mat eller beställer hem färdig mat. Om några dagar ska jag träffa handkirurgen igen och se vad han har för klokt att säga om det här. Om det är någon som har tips eller egna erfarenheter får ni gärna dela med er! 

Jag hoppas snart vara tillbaka i mitt kök och hos er med matglada inlägg, recept med mera. En riktigt trevlig dag, trots det ösregn vi nu har i Stockholm, önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt vilande Kitchen!

IMG_8001IMG_7671

IMG_7739

 

IMG_8163

IMG_7993

 

 

En lååång paus i Katinkas Kitchen….

 

IMG_7587

Den trogne läsaren har noterat att det varit en ovanligt lång paus i Katinkas Kitchen.Det beror på att jag faktiskt inte kan laga mat just nu och det i sin tur beror på att min högra hand opererats för karpaltunnelsyndrom.

Efter två veckor i stort bandage är handen sedan en vecka lössläppt men med restriktioner. Även om jag ska försöka röra den som vanligt, så gott det nu går – och därtill en hel del plågsam sjukgymnastik, ska den inte belastas och den är förtvivlat svag. Så maken står för matlagningen och jag läser böcker och går promenader och försöker se till att den stackars vänsterhanden inte blir överbelastad. Det har även blivit en del restaurangbesök där jag sitter som ett barn och får maten uppskuren så den kan ätas med en hand:)

Jag hoppas snart vara tillbaka i full sving och hoppas du under tiden hittar några trevliga recept bland de över 1600 som jag hittills skrivit.

Mycket glädje i ditt sommarkök önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt vänsterhänta Kitchen (allt tar sin tid med bara en stackars hand, och ”fel” dessutom)

Jag är så glad att de på SÖS specialisthandkirurgi kunde operera på sommaren så inte spiller in i hösten – då tänker jag återkomma med full styrka på alla fronter:)

IMG_7850

IMG_7671

 

 

En riktig vårmiddag till helgen: Gösfilé med vårprimörer och ramslökssmör – recept här!

IMG_4817

Så här års är det synd och skam att inte njuta av den otroligt delikata ramslöken. Den lyckligen finner den i sin trädgård, vi andra kan köpa den i välsorterad livsmedelsaffär. Köp eller plocka mycket! Och gör en pesto av den, med eller utan nötter (vare sig du väljer cashewnötter, mandlar eller pinjenötter). Av denna otroligt lättlagade pesto, eftersom ramslöken är både basilika och vitlök i ett, kan du sedan skapa en hel rad delikatess-middagar; ramslöksrisotto, soppor smaksatta med ramslök (såsom potatis- och purjolökssoppa till exempel), sparris med ramslökspesto eller ramslökssmör, omelett eller miniomeletter likt små pastejer i vackert vårgrönt med ramslök eller som här en god fisk med ett brynt smör smaksatt med ramslökspeston. Den som vill serverar nykokt (färsk)potatis till, men jag tycker det blir så bra med primörerna som enda tillbehör. 

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar gösfilé (eller annan fisk efter tillgång och smak)

smör till formen och att klicka lite över

2 knippen färsk grön eller vit sparris

ett knippe färska morötter, gärna med blasten kvar som du skär ner så det bara är en liten kvast

vårlök, väl sköljd

färsk mangold eller bladspenat (eller båda två)

färska örter – jag tog basilika och körvel

citron, både det finrivna skalet och saften

några msk ramslökspesto med eller utan nötter

peppar och salt

75 gram smör

Gör så här: 

Torka av fiskfiléerna och lägg dem i en smord form, peppra och salta lite, riv citronskal fint över och klicka eller kanske ännu hellre hyvla smör och lägg över fiskbitarna. Låt formen stå tills det är dags att baka den i ugn inför serveringen, det tar ca 15-20 minuter i 150-170 graders ugn.

Skala sparrisen och morötterna, dela i lagom stora bitar eller behåll dem hela om du vill. Morötterna kan skäras på längden så de blir mer jämntjocka med sparrisen. Sparrisen steker du i stekpanna med lite olivolja och flingsalt, morötterna kokar du i lite vatten med smör och salt eller bakar i ugnen med olja och salt. Skölj mangolden och strimla den, förväll den i saltat vatten i ca 5 minuter tills den mjuknat men inte kokats ur alldeles. Koka även den väl tvättade vårlöken som du kanske skurit i lagom stora bitar, dela den helst inte på längden för då faller den gärna isär. Smält smöret på medellåg värme tills det börjar puttra, låt det puttra tills det tystnat och börjar bli karamellfärgat. Drag det av värmen när du ser att det ändrar färg och börjar dofta underbart karamell-nötigt. Låt stå ett tag så att utfällningarna sjunker till botten. Häll av, gärna genom en finmaskig sil, så du har det klarade smöret i en liten kastrull. Tillsätt pressad citron och några skedar ramslökssmör. Låt stå tills det är dags att servera då du värmer upp det försiktigt just inför serveringen.

Montering: Lägg de bakade fiskfiléerna på tallrikar med primörerna. Värm upp sparrisen i den stekpanna de stekts i och tillsätter de övriga grönsakerna samt lite av det smälta smöret eller lägg det hela i ugnsformen du gjort morötterna i och håll varmt i ugnen, blanda i eventuell bladspenat precis på slutet så den inte blir alltför ledsen. Salta och peppra också och pressa eventuellt lite citron eller lime över. Strö örterna över och skeda ramslökssmöret över grönsaker och fisk och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

IMG_4816

IMG_4815

IMG_4817

 

Måndagsexemplar, söndagsbarn till trots..:)

IMG_1531

IMG_4961

Jag börjar tro att jag är ett måndagsexemplar, trots att jag är född på en söndag. Min mormor sade alltid: ”Söndagsbarn är lyckobarn!” Nåväl, jag har nog en hel del tur, men i ärlighetens namn även en del otur, inte minst med hälsan. Samtidigt är det ju så att jag hade oturen att till exempel få bröstcancer men turen att bli botad. Nu har jag haft oturen att få karpaltunnelsyndrom, det är att en nerv i handloven hamnat i kläm. Handen värker, domnar, sticker, det skjuter som hugg likt när man får enkestöt i armbågen och det är svårt att använda handen över huvud taget. Det gör ont att skriva på dator och min handstil har blivit ännu värre än den redan var haha. Jag tappar saker och finmotoriken är borta, det känns som handen är lite fjärrstyrd:), framför allt tummen och pekfingret. Dessvärre är det högerhanden så det är svårt att över huvud taget skriva, jobba, laga mat…

Jag genomgick en tortyrliknande undersökning på Neurology Clinic bakom Sophiahemmet. En läkare stack en lång nål rakt in i min tummuskel (utan bedövning – precis som på Dr House) och så mättes nervfunktionen så det blev fullt av vågor på datorskärmen och brusade massor. Det gjorde rejält ont och blev ett färggrannt blåmärke som gått från blålila till senapsgult – ganska dekorativt:).

Operation lyder domen och jag har snurrat runt och läst vad andra olyckssystrar (för det är oftast tjejer som drabbas av detta tydligen, och är vanligare när man är smal – kanske mindre utrymme i mina spinkiga handleder) skrivit och tyckt. Det är ömsom vin ömsom vatten. Läkarna säger att när nerven väl hamnat i kläm är det bara operation som hjälper. Hmm, och det är på min bröstcanceropererade sida dessutom. Just därför har det gått längre innan jag reagerat än det antagligen hade gjort på andra sidan. Nåväl, det kunde vara värre – jag ber om mer hjälp i köket och skriver med vänster hand, försöker vila handen och ska få några piffiga skenor av en arbetsterapeut för att hjälpa och avlasta. Nu väntar jag besked om hur snart de kan operera. Wish me luck!

En riktigt trevlig dag önskar jag alla, med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen! 

IMG_4962

 

Receptet på min glutenfria Key Lime Pie!

IMG_4818

En glutenfri ljuvlig Key Lime Pie som är lätt att göra, kan det bli mycket bättre? Ursprungsreceptet kommer från Florida Key´s där man använder en särskild sorts lime som är extra saftig och söt som jag misstänker är ganska lika de oemotståndliga mexikanska limefrukterna. Många tror att en Key Lime Pie är som en cheesecake och ibland görs den visserligen mer som en cheesecake, men egentligen har den mer likheter med en crème brûlée – helt enkelt en gräddig crème som smaksatts med lime i stället för vanilj och har en knäckig pajbotten i stället för ett avbränt sockerlager. Du bara måste pröva – med eller utan italiensk maräng! 

Du behöver: 

drygt 150 gram smält smör (ta inte allt på en gång – degen ska precis gå ihop)

300 gram digestivekex, vanliga eller glutenfria

3 äggulor (spara vitorna och gör maräng, kanske som topping enligt receptet här nedan)

skal och saft från 4 limefrukter, gärna ekologiska och väl tvättade (spara lite skal till dekoration)

1 burk kondenserad sötad mjölk, de brukar vara på 397 gram

1/2 dl grädde (jag väljer Valio laktosfri)

Till italiensk maräng: 

3 äggvitor

några droppar citron

en nypa salt

drygt 1 dl socker

drygt 1 dl socker till som kokas till sockerlag tillsammans med knappt 1 dl vatten

Gör så här: 

Lägg digustivekexen i en matberedare och kör så att det blir små smulor. Tillsätt det smälta smöret och kör ett tag till så att du får en jämn massa. Här misslyckades jag och hade i mer smör (receptet är justerat så du använder den angivna mängden) och fick en platt botten av paj i formen. 🙂 Tryck ut pajdegen i pajformen och ställ att svalna ett tag innan du gräddar den i ca 175 grader i ca 10-15 minuter tills du fått ett bra pajskal utan att det tar för mycket färg. Under tiden blandar du ihop fyllningen: Vispa äggulorna med limeskal och limejuice och tillsätt den kondenserade mjölken – vispa ihop i några minuter till en jämn smet. Fyll det avsvalnade pajskalet med blandningen och ställ åter in pajen i ugnen att gräddas klart i ca 15-20 minuter tills fyllningen stannat (testa med en sticka). Låt pajen svalna i minst en timme innan du ställer den i kylen och låter den stå där i minst 2-3 timmars, gärna över natten, innan servering. Servera med vispad grädde eller en klick crème fraîche. Jag blandade i limoncello i grädden och det blev riktigt mumsigt och passade perfekt till pajen! Dekorera gärna pajen med lite finrivet limeskal och kanske till och med färska hallon – gott och vackert!

Om du vill ha italiensk maräng på toppen: 

Vispa äggvitorna med den första mängden (1 1/2 dl) socker i tio minuter. Under tiden kokar du ihop övriga 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll den varma sockerlagen i marängvispet i en stråle under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter. Marängsmeten ska bli fluffig, blank och svalna under vispningen. Spritsa eller bred marängsmeten över pajen, bränn av med brännare eller ställ den under ugnens grillelement tills marängen fått fin yta. Låt svalna och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

IMG_4818

 

Grattis Norge!

IMG_4814

IMG_4703

Heja Norge! Även om vi gärna hade velat ha er och er olja skänker vi vårt västra grannland en tanke denna nationaldag som firas så storslaget över hela Norge och till och med i Stockholm. Eftersom jag inte har en norsk flagga att publicera får det bli en bild på en av mina efterrätter i norska färger:) Det är en glutenfri förförisk Key Lime Pie som serverats med färska hallon och limoncello-grädde – en garanterad hit! Recept kommer lite senare i eget inlägg. En riktigt trevlig dag önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen! 

fullsizeoutput_86c

IMG_4818

 

Ingen lust eller ork laga middag men vill inte ha färdigmat? Här är det perfekta receptet för dig!

IMG_4575

Kort om tid och ingen lust att gå ut och skaffa färdigmat – då är det här receptet perfekt! Medan pastan kokar svänger du ihop den underbart goda aromatiska såsen som får extra smak och fyllighet med massa umaminoter av sardellfilér tillsammans med cocktailtomaterna och vitlöken.

Du behöver för 4 personer:IMG_4573

2-3 paket cocktailtomater eller Romanticatomater, skurna i halvor eller kvartar beroende på storleken

4 vitlöksklyftor, skalade, delade i halvor och tunt skivade

en rejäl skvätt olivolja

salt och peppar

gärna lite chili, torkad eller färsk, för extra sting och bett

örter efter tillgång och smak, gärna färska – jag tog oregano, timjan och slätbladig persiljaIMG_4574

1 burk sardellfiléer

det finrivna skalet och saften från 1/2 – 1 citron, helst ekologisk och ordentligt tvättad

pasta efter tycke och smak

Gör så här: 

Sätt på pastavattnet. Koka pastan al dente medan du gör såsen:

Fräs vitlök på medellåg värme i rikligt med olja tills den blir mjuk, höj värmen och lägg i de hackade IMG_4575sardellfiléerna, tillsätt det finrivna citronskalet, pressa över citron och fräs ett litet tag innan du tillsätter tomatbitarna. Tillsätt även en del av oljan sardellerna legat i. Låt puttra på ganska hög värme, krydda med örter, peppar och salt men tänk på att sardellerna har sälta. Häll av pastan, skölj den helt lätt i kallt vatten, låt droppa av lite och lägg pastan i pastasåsen. Rör runt och blanda så att pastan täcks av såsen. Servera direkt, gärna med lite örtgrönt ovanpå.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

IMG_4575

 

Old Bay Caramel Ice Cream – en annorlunda mycket god glass – här är receptet!

IMG_4627

fullsizeoutput_85d

IMG_4628

Jag gav mig friskt i kast med att försöka återskapa en mycket intressant smakupplevelse jag hade i Baltimore, Maryland på USA:s östkust. En av Baltimores stoltheter är kryddblandningen Old Bay Seasoning som tillverkats där sedan 1939. Det var en tysk immigrant som skapade den och kryddan är fortfarande mycket populär och används flitigt överallt i Maryland och till och med i närliggande Washington DC och i sydstaterna.

Den har ett visst bett av chili men också mycket milda fylliga noter av muskot, muskotblomma, kardemumma, nejlikor och ingefära utöver paprikapulver, svartpeppar, kryddpeppar, senapskorn, lagerblad, sellerisalt. Resultatet blir en härlig smak av både en smakförhöjande kryddblandning och indisk kakdeg. 🙂 (Nejlikor och ingefära ingår ju i pepparkakor och kardemumma associerar vi oftast med bakverk)

Old Bay används framför allt på och till skaldjur, till exempel räkor, musslor och deras stolthet och symbol – krabba. Men det stannar inte där; den används även med fördel på ris, kyckling, pommes frites och annan potatis, i dipsåser, på popcorn, i Bloody Mary – och i glass! När jag hörde det sistnämnda blev jag lite undrande och samtidigt nyfiken. Vår Baltimore-väninna tog oss då till glassbaren The Charmery i charmiga stadsdelen Hampden. Receptet verkar de hålla hemligt så jag har fått gissa mig fram till hur jag tror den görs. Jag är övertygad om att den görs på kondenserad mjölk i någon form, men är osäker på om det bara är kondenserad mjölk och kanske lite grädde eller om det rentav är kolasås gjord på kondenserad mjölk, dulce de leche. Jag får fortsätta att testa mig fram. Det svåra är att beräkna mängden Old Bay så det inte blir för mesigt och inte heller för starkt. Här är mitt första försök som blev ganska lyckat enligt maken. 

Väl medveten om att en av de viktigare ingredienserna sannolikt inte kan hittas i Sverige publicerar jag ändå det här receptet – alla som har möjlighet att köpa Old Bay i USA kan ju sedan pröva att laga denna goda glass. Men för er andra har jag även en versioner där jag försökt återskapa smakerna i en kryddblandning som kan ge lite samma känsla som Old Bay för alla som inte har tillgång till den.

Eftersom kondenserad mjölk är väldigt söt behövs inget extra tillsatt socker. Det är mycket gott att servera glassen med upptinade frysta tranbär eller lingon. Röda vinbär passar också alldeles utmärkt!

Du behöver, Old Bay-versionen: 

1 burk eller ca 2 1/2 dl kondenserad mjölk

1 1/2 dl dulce de leche på kondenserad mjölk (finns att köpa numera)

2-3 dl grädde

1-2 tsk Old Bay Seasoning (se bilden)

Du behöver för ersättnings-versionen: 

1 burk eller ca 2 1/2 dl kondenserad mjölk

1 1/2 dl dulce de leche på kondenserad mjölk

2-3 dl grädde

1 kryddmått mald nejlika

1 kryddmått mald kardemumma

1 kryddmått mald ingefära

1 kryddmått mald eller finriven muskotnöt

1/4 muskotblomma som du krossar i mortel, kanske med en sockerbit för att det ska gå lättare

1/4 kryddmått finmald svartpeppar (kör den också i morteln med det andra)

1/2 kryddmått kryddpeppar

1/2 kryddmått chilipulver eller några chiliflakes som du krossar i mortel

1-2 kryddmått salt med god smak (tänk salted caramel – blir jättegott och lyfter smakerna!)

Gör så här: 

Blanda ihop alla ingredienser i en bunke eller ett litermått, vispa gärna ihop dem så att kolasåsen (dulce de leche) blandar sig väl med övriga ingredienser. Smaka av men tänk på att smakerna dämpas en aning av kylan när smeten fryses. När jag gjorde glassen insåg jag att jag hade tagit för mycket dulce de leche och kryddblandning och fick späda ut med mer grädde.

Ställ smeten kallt tills det är dags att hälla den i glassmaskinen. Kör tills den stelnat och lägg den sedan i en form i frysen. Min glass hade svårt att stelna och jag tror det hade med dulce de lechen att göra eller kanske berodde det på den kondenserade mjölken och sockret. Det blir i vart fall en mycket krämig glass med ganska tjock bra glasskonsistens. Frys helst skålarna du ska servera glassen i – förvara dem minst en halvtimme i frysen innan servering så smälter inte glassen direkt. Dessutom blir det vackert immigt (som du ser på bilderna glömde jag det…). Lägg upp en eller flera kulor per person i skålarna, häll tranbär, lingon eller röda vinbär över och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

IMG_4629

fullsizeoutput_85f

IMG_4627

 

Mitt recept på Eggs Benedict – Royal!

 

 

IMG_4615

Det här är en klassiker som jag smakade första gången i min ungdom i New York. Den klassiska eggs Benedict görs med skinka eller snarare ofta canadian bacon men jag föredrar den här versionen med rökt lax och spenat som tillsammans med de pocherade äggen och den smörlena hollandaisen blir till smakharmoni. Hollandaisen gör du faktiskt lätt själv med hjälp av en stavmixer – receptet finner du här nedan eller på min receptblogg www.katinkaskitchen.comIMG_3118

Det här receptet är gjort för hungriga brunchare som vill ha två smörgåsar och ägg var. I originalversionen används English muffins som är svårt att få tag på i Sverige. En väninna och hennes make gör egna, som jag inte prövat.

Du behöver en bra hålslev för att plocka upp de pocherade äggen med.IMG_3119

Du behöver för 4 personer: 

8 skivor gott vitt bröd, lätt rostat (gärna surdegsbröd, bra rostebröd eller glutenfritt bröd att rosta)

2 paket blad- eller babyspenat, sköljd och färdig att använda

någon msk smör eller olja att smälta ner spenaten i

peppar och salt, eventuellt örtsaltIMG_4244

8 skivor kallrökt lax

8 ägg

vatten uppkokat med 1 msk vinäger eller ättika och 1 1/2 tsk salt

1 sats hollandaise (se eget recept eller köp färdig)

Gör så här: 

Rosta brödkivorna lätt, lägg dem på tallrikar och bred eventuellt lite smör på dem. Lägg en skiva IMG_4245kallrökt lax på varje brödskiva. Smält ner spenaten i olja eller smör, salta och peppra och ställ den åt sidan medan du gör i ordning för att pochera äggen.

Värm upp vatten i en kastrull, tillsätt vinäger och salt – ca 1 msk vinäger och 1 tsk salt per liter vatten. Jag använder gärna en sauteuse som har sluttande kanter och fyller den med ca 6-7 cm vatten så att det kan täcka äggen. Se till att vattnet precis är på kokgränsen så det inte stormkokar men heller inte är för svalt. Knäck ner ett eller två ägg i taget i det heta vattnet. Vänta lite och ”ös” eventuellt sedan äggvitan med en sked över äggulemitten – äggen brukar klara sig själva tycker IMG_3122jag, särskilt om jag inte rör runt i vattnet som många recept föreskriver. Då kan jag också pochera två eller till och med tre ägg åt gången. Låt äggen sjuda försiktigt tills du ser att vitan stelnat men du beräknar att gulan fortfarande är lös. Lyft försiktigt upp äggen med en hålslev, låt rinna av helt kort på hushållspapper eller kökshandduk. Se till att ha den mer ojämna sidan uppåt i hålsleven – när du sedan stjälper upp ägget får du den vackra släta sidan uppåt.

Lägg lite smörfräst spenat på varje smörgås ovanpå laxen, toppa med ett pocherat ägg på varje och klicka försiktigt hollandaisen över. Tänk på att om IMG_4243äggen är för varma smälter hollandaisen, så vänta en liten aning – men inte för länge så att rätten blir kall. Peppra eventuellt och servera direkt.

Du behöver till hollandaisen: 

3 äggulor

1/4 tsk salt

en nypa peppar (jag väljer gärna vitpeppar)IMG_3119

2 msk vätska – 1 1/2 msk pressad citron och 1/2 msk vatten

120 gram smör, skuret i bitar och smält över måttlig värme tills det skummar

Gör så här med hollandaisen: 

Häll äggulorna i mixerbunken tillsammans med kryddor och
vätskan. Ta mindre mängd citron till att börja med. Man kan vispa i mer när såsen är färdig och på se sätt får man redan på exakt hur mycket citron och hur mycket vatten man ska ta nästa gång.

Smält smöret tills det skummar, drag kastrullen av värmen och låt svalna en aning.IMG_3122

Mixa äggsmeten på högsta hastighet med stavmixern i två sekunder. Börja därefter hälla det smälta smöret i en mycket tunn stråle samtidigt som du hela tiden kör mixern på högsta hastighet. Här kan det vara bra att ha hjälp av ett annat par händer i köket. När 2/3 av smöret tillsatts bör såsen ha fått en krämliknande konsistens. Ta inte med den mjölkliknande bottensatsen i kastullen – det är mjölkrester. Smaka av såsen med mer kryddor och citron om behövs.

Om såsen inte ska användas genast sätter du behållaren i ljummet men inte för varmt vatten. För mycket värme gör att äggulorna koagulerar och såsen skär sig.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

IMG_4615

 

 

Valborg – Glada Vappen!

IMG_4422

IMG_1388

Valborgsmässoafton är en väldigt svensk helg, som firats hos oss sedan länge. Valborgsfirandet finns även i Finland där den kallas Vappen (och firas alldeles fenomenalt kan vi intyga!), och i Estland och Lettland. Det sägs att man även firar Valborg i Tjeckien, Slovenien och Tyskland, även om jag aldrig hört talas om det och min man som vuxit upp i Tyskland hävdar att man inte gör det. Hur det än är med den saken är det ursprungligen en hednisk högtid men som senare kom att gälla helgonet den heliga Valborg och firas just den 30 april för att Walpurgis blev helgonförklarad den 1 maj år 779, enligt Wikipedia.

Man trodde ursprungligen att häxorna denna natt red på kvastar eller getabockar till offerplatser för att fira med själva djävulen. Enligt den kristna versionen av Valborgsmässoafton samlades man därför för att tända eldar och föra oväsen för att störa häxorna.

Valborg är vidare en viktig högtid vid universitet eftersom det är då studentmössorna åker på inför den kommande studenten. Valborg ses även som festligheten då man firar in våren.

För de flesta är nog Valborg en helg då det är skönt att vara ledig och fira med vänner och familj. Festmiddagen kan bestå av nästan vad som helst, men en del passar nog på att inleda grillsäsongen, särskilt om vädret för en gångs skull är bra. Här kommer ett förslag på en god, lättlagad Valborgsmiddag.

Till förrätt föreslår jag en enkel och väldigt god laxtartar som görs på fin laxfile i små kuber tillsammans med avokado, lite tomat och vårlök. Receptet finner du här bredvid eller på länken längst ner på den här sidan. Ett annat passande recept salmon ceviche swe style Katinkas Kitchenär ceviche på svenska, gjord på lax med knapriga gurkbitar, dillvippor och toppad med forellrom – gott och vackert. Den som vill vara mer traditionell serverar sill enligt konstens alla regler med hackad gräslök och gräddfil, eller den fantastiskt goda matjessillröran som du finner på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=1876 Man kan även välja att servera sill eller matjessillröra med potatis och knäckebröd till lunch för att senare göra laxtartaren till middagens förrätt.

Till huvudrätt föreslår jag underbar och prisvärd flankstek som kryddas härligt och sedan steks i stek- eller grillpanna eller rentav grillas ute. Den kan serveras med potatisgratäng i cocotter smaksatta med parmesan, eller med klyftpotatis i ugn och ett kryddsmör alternativt citronsmör. Vill du hellre ha fisk till huvudrätt föreslår jag lax som lagas enkelt i ugn och serveras med färsk sparris och persiljepotatis tillsammans med en underbar specialsås jag hittade på i helgen. Recepten finner du här bredvid eller på länkarna nedan.

Efterrätten så – förslagssvis en väldigt lättlagad pärontarte frangipane som brukar göra succé. Det är något som händer smakmässigt när päronet och mandelmassan förenas. Päronskivor läggs på en botten av utkavlad färdigköpt smördeg (Picard har väldigt bra äkta smördeg) och får ett lager riven mandelmassa över sig. Baka i ugnen och servera med vaniljglass eller lösvispad grädde, gärna smaksatt med lite vaniljvodka eller konjak. Den som äter glutenfritt tar fram cocotter (eller ramequins) och lägger päronbitar i de smorda formarna, toppar med riven mandelmassa och gratinerar i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

 

fullsizeoutput_1arabarber 2 Katinkas Kitchen