Mera tankar om mat och hälsa… nyttigt & antiinflammatoriskt!

Så här efter helgerna med både jul, nyår och trettondagshelgen har det väl blivit en hel del god mat och härliga middagar. Efter nyårslöften och med det nya årets inträde känns det ofta fräscht att börja liksom lite nyttigare. Igår kunde ni läsa om tankar kring smalmat i ett inlägg som jag lyfte fram på nytt.

Just nu går mina mattankar mycket kring kostråd och ohälsa, inte bara i tarmar utan över huvud taget. Efter min bröstcancer föll det sig naturligt att tänka lite mer på vad jag stoppar i mig, även om jag väl alltid ätit relativt nyttigt på det stora hela. Snabbmat är jag inte förtjust i och någon sockergris är jag verkligen inte. Bakat och lagat efterrätter har jag gjort sedan jag var liten, men mest för att glädja andra. Själv brukar jag bara smaka lite på ett hörn och är mer intresserad av smakerna och resultatet. Eftersom många i min familj är glutenintoleranta faller det sig naturligt att laga och baka glutenfritt och jag älskar både quinoa och bovete. Och alla i familjen är laktosintoleranta så vi är storkonsumenter av havremjölk, mandelmjölk och Valios utmärkta produkter. 

Men så har vi det här med fibrer. Rekommendationerna vi alla hört är ju att man ska peta i sig mycket fibrer, och en vurm för raw food, det vill säga råkost har vuxit sig stark. Då jag fick problem med magen som läkarspecialisten säger är IBS (irritable bowel syndrome, ungefär lättretlig tarm) fick jag lära mig att många av dagens kostråd i själva verket skapar problem för många. Våra magar klarar inte av fibrer och att bryta ner dem, med påföljd att vi får väldigt ont i magen. Och alla vet hur jobbigt det är att röra sig och leva med en öm trilskande mage. Som vanligt får man pröva sig fram till vad som passar bäst för varje person. Socker, alkohol, vitt mjöl och fibrer kan ställa till det så vad ska man då äta?

Jag beställer oftast mat från MatHem och har i princip vid varje beställning med bladspenat som går att använda till omeletter, soppor, grytor, pastasåser, som tillbehör. Zucchini använder jag också ofta i framför allt pastasåser men även med citron och kanske lök eller tomat som tillbehör. Blomkål älskar hela familjen när jag först grillar den i skivor i ugnen med smör och därefter drar ner värmen rejält och låter den bakas helt mjuk. Sötpotatis är en annan favorit som antingen är huvudingrediens i indisksmakande grytor tillsammans med röda linser (som blötläggs för att bli mer matvänliga)
eller kyckling eller bakas i klyftor i ugn med limeskal och gärna lite chili. Citroner och lime sägs främja matsmältningen och i mitt kök går de åt i stora lass – både skalet och saften används flitigt. Pröva till exempel tahinisåsen till lax, kyckling, quinoa eller grönsaker.

Chili som jag älskar har jag fått dra ner på men fortsätter oförtrutet med vitlök och schalottenlök trots att det sägs vara tufft för magen eftersom jag älskar smakerna och de är svåra att ersätta. Dessutom har inte minst vitlöken så många goda egenskaper. Jag gör som i det ayurvediska tänket och låter den steka länge på låg värme så den blir helt uppmjukad, gärna med lite salt. Just ayurvediska kryddor som kanel, kardemumma, svartpeppar, ingefära och nejlikor är alla mycket bra för magen då de är antiflammatoriska och kan gärna användas i både frukostgröten eller -yoghurten och i grytor eller som krydda på kyckling eller fisk. 

På fruktsidan äter jag ibland banan och gillar melon när den är i säsong liksom färska bär som jag gärna frossar i. Men för känsliga magar är mycket av färsk frukt väldigt svårt att äta, såsom både citrusfrukter, äpplen och päron om de inte är tillagade och varma möjligen.

Se där lite tankar kring mat som leder till nya recept och idéer. Recepten och råvarorna jag skrivit om kan du söka på i sökrutan uppe till höger. Välkommen igen och igen och lycka till med dina goda föresatser för det nya året!

Maria Borelius har just skrivit en bok om antiinflammatorisk kost som heter Hälsorevolutionen som jag ser fram emot att läsa!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Det här med nyttig mat och smalmat – goda föresatser för det nya året?

 

Jag får en hel del frågor om smalmat, nyttig mat för den som vill försöka gå ner i vikt. IMG_1330

Vad gäller frågorna om smalmat inser jag dels att jag inte riktigt haft någon särskild kategori för det, men också att jag nog inte riktigt tror på ”smalmat” eller framför allt på bantning. Fettfria mejeriprodukter är jag oerhört skeptisk emot och tänker på det som sägs om att Lätta till exempel är som små plastkulor om man tittar riktigt nära på det. Hur det än är med den saken tror jag att det naturliga är det bästa, och dessutom att vi behöver lite
fett.

Mitt råd blir därför att hellre äta mat med mycket grönsaker, och att dra ner på framför allt socker men även vitt mjöl. Den som vill kan försöka köra glutenfritt, jag tror att just det vita vetemjölet är det som vi mår bäst av att utesluta. Dels är det så pass långt från urvetet, dessutom blekt och med mycket lite av vettiga näringsämnen. Den
som fortfarande vill äta bröd kan använda dinkelmjöl som mer är som urvete. Man kan även koka hela dinkelkorn och blanda i sallad eller med rostade rotfrukter och ruccola för ett gott matigt tillbehör. Hel havre och havremjöl är också bra IMG_1502alternativ. Hel korn har också visat sig i forskning ha mycket välgörande egenskaper för tarmfloran. Jag är mycket förtjust i bovete – både i mjölform till pannkakor eller plättar men även hel kokt att servera i stället för pasta som den är med en god sås eller att sedan steka med härliga kryddor som ett tillbehör till kyckling, kött eller fisk tillsammans med grönsaker och kanske en god grönsakspuré. 

Du hittar recept här på Katinkas Kitchen genom att söka på t.ex. ”kryddig bovete” i sökrutan uppe till höger. Eller så söker du helt enkelt på ”bovete” och får upp alla recept med det
– för inspiration och tips.

En gång i veckan brukar vi göra en soppa på någon grönsak eller flera och serverar med knäckebröd eller glutenfritt bröd. Just knäckebröd, rågi, är jag mycket förtjust i. Det finns gott om sopprecept att botanisera bland här i kategorin ”soppor” till höger. 

Glöm inte proteinerna, det pratar dietister gärna om, och jag tror att detIMG_1973
kan ligga en del i det här med LCHF men att man kanske inte ska hårdra det och äta bara bacon med grönsaker. Det sunda förnuftet IMG_1656brukar vara en bra guide. Mitt förslag är att välja fisk – t.ex. lax, torsk, kummel eller räkor, tigerräkor (hållbarhetsmärkta helst), kyckling – jag väljer helst ekologisk, kött – gärna lamm eller vilt eller baljväxter såsom linser och bönor. Sojabönor är också nyttigt men mer omdebatterat, och innehåller naturliga östrogener som de som haft bröstcancer kanske inte vill få i sig så mycket av. Tillaga din fisk eller kyckling i ugn med lite olivolja, citron och kryddor. Stek IMG_2149köttet i en blandning av olja och smör eller ha det i en mustig gryta med massa grönsaker och kanske även bönor. Fisken och skaldjuren kan även bli en underbar gryta eller soppa. Använder du kokosmjölk i grytor med indiska smaker blir det extra nyttigt med alla ayurvediska kryddor.

Har du valt ugnsbakad fisk, kyckling eller kött serverar du åtminstone två olika grönsaker till. Vill du göra det mer varierat och trevligt till fest kan du till exempel göra en puré på grönkål, blomkål, pumpa, morötter, jordärtskockor eller selleri och sedan välja en annan grönsak till som sötpotatis (som också är kolesterolsänkande har jag lärt mig), haricots verts eller sockerärtor, broccoli, blomkål eller morötter (om du inte gjort
puré på det – eller så syltar du den grönsaken eller rotfrukten lätt och serverar till purén som en symfoni – det går även att göra sådana varianter på både pumpa och selleri med stor framgång). Andra goda och nyttiga grönsaker är svartrötter, bondbönor (gärna färska
eller frysta från Picard), romanesco (som jag tror är en korsning mellan broccoli och blomkål), zucchini och så älskar jag tomater som sägs vara ännu nyttigare när de är varma. Pröva att långsamrosta dem – helt oslagbart gott. Och kokar du broccoli ska du inte glömma att skala och skiva stjälken och koka med – broccolikarameller kallade mina barn det för när de var små.

Kolhydraterna ska man kanske hålla igen lite på om man vill försöka gå ner i vikt, så just IMG_1313hel bovete eller quinoa kan vara bra alternativ – fulla av nyttigheter. Den som tycker det är tråkigt med quinoa kan göra en mycket god och nyttig sås på tahini, citron, ingefära, soja och kanske lite vitlök och servera till – den piggar upp det mesta och passar även till fisk och kyckling.

Se till att äta dig mätt, och kom ihåg att själva mättnadskänslan tar cirka tio minuter för att kicka in när man ätit en måltid. Vänta därför kanske innan du tar en andra portion, men ät som sagt en normal portion så att kroppen får allt den behöver. Om vi äter för inte och håller ”diet” tenderar kroppen att gå ner på sparlåga vad gäller ämnesomsättningen vilket leder till att när vi återgår till mer normal kosthållning efter en period av diet är också ämnesomsättningen nerdragen och man får en så kallad jojo-bantning. Håll ämnesomsättningen uppe genom att äta ordentligt – nyttigt och fräscht med mycket grönsaker och fibrer, men inget socker. Alternativa sötningsmedel är honung och i efterrätter men ju mindre socker desto bättre, i nyttigare chokladbollar och raw godis används dadlar. Fryst banan i skivor kan mixas med frysta bär för en underbar nyttig glass. Den som har svårt att sluta med socker kan eventuellt pröva att äta kromtabletter en period, en väninna prövade det med stor framgång och berättade att det var så effektivt så det nästan var tråkigt då hon inte fick sitt vanliga sug efter sötsaker eller mackor på kvällen:)

Kom ihåg att det ska vara trevligt och gott med mat, den kan vara både det – och nyttig! Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

På den översta bilden ser du en mexikansk kycklingsoppa med lime och avokado som man alltid får när man är sjuk. På de nedersta bilderna ser du först morötter med ingefära, citron, gurkmeja, lite chili och örter och under den en bild på när en indisk grönsakscurry med sötpotatis, morötter och röda linser håller på att lagas med alla antiinflammatoriska härliga ingredienser. För recept kan du gå till www.katinkaskitchen.com

 

Tredje Advent!!! och gran via nätet!

 

Swish! säger det – så är det nästan jul och året går mot sitt slut. Vart tog den här hösten vägen?

Vi tänder vårt tredje ljus och plockar senare ikväll in granen som kom igår. Ja, den kom – hem till vår dörr sent igår kväll. Jag har nämligen för första gången beställt gran via nätet. Jag fick en rabattkupong från MatHem på Smålandsgran och gick in och tittade och fann att kungsgran som jag gärna vill ha var otroligt mycket billigare än när man köper den här i stan. Så i år prövar vi nätgran och ser hur den är. Den är än så länge dubbel nätgran eftersom den fortfarande är inpackad i sitt nät. Jag återkommer när vi kollat in den närmare.

En riktigt trevlig söndag och tredje advent önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt juliga Kitchen! 

Något hände med uppladdningen av foton, som inte funkade vare sig den dagen eller många dagar senare…:)

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

 

1600 recept på bloggen, kuriosa och ett gammalt filmtips!

 

Här på Finest har jag ju inte skrivit på ett tag, sedan min högerhand opererades i slutet av sommaren för karpaltunnelsyndrom och vägen åter har varit plågsam och tagit sin rundliga tid. På min andra blogg, som är en slags receptdatabas finns det desto mer att läsa. Där, på www.ktinkaskitchen.com finns det nu över 1600 inlägg! Varje inlägg är förvisso inte ett recept, men närapå alla är mina egna recept. Katinkas Kitchen har funnits i sju år nu och jag fortsätter att publicera mina recept som jag kommer på längs vägen, i vardagen  såväl som till fest – med mycket kärlek och magi – som jag gillar att svara när jag får frågan hur jag lagat det de gillar.

Frasen ”kärlek och magi” gillar jag skarpt och den kommer från filmen ”Kärlek het som chili”, en mexikansk film som fick stor framgång i både USA och Europa när den kom 1992. Den bygger på en bok av Laura Esquivel och hennes man Alfonso Arau – som är en mexikansk skådespelare och regissör som bland annat synts i den flamsiga men ganska roliga filmen Tre Amigos med Steve Martin – gjorde en film på sin hustrus bok. And the rest is history, som det heter. En del av historien för mig är att jag träffade Alfonso Arau när han var passagerare på ett SAS-flyg från London till Stockholm och vi började prata spanska. Han berättade lycklig som ett barn på julafton om hans frus bok som blivit enormt stor i den latinska världen och hans film som nu blivit otroligt populär så han fick resa till en massa spännande länder som Sverige. Och i filmen när den yngsta dottern, som inte fick gifta sig med sin stora kärlek utan enligt traditionen måste ta hand om den åldrande modern, lagar sin fantastiska mat och alla hennes känslor går ner i den och smittar av sig på gästerna som frågar hur hon lagat något så fantastiskt svarar hon varje gång: ”med mycket kärlek och magi!”. 

Det är fredag och vi får väl fira de 1600 inläggen i mitt kök och jag vill samtidigt annonsera att ni kommer att se mig här lite mer framöver, så välkommen igen och igen.

En riktigt trevlig fredag och tredje adventshelg önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

 

Från krokodilkött via hummer till prinskorv! Stjärnorna på Slottet 2018!

 

Rubriken kan ju låta som en lustig matbeskrivning men den är helt korrekt och gäller vad som bland annat serverades på den nya omgången av TV-serien Stjärnorna på Slottet som börjar sändas den 30/12 i SVT 1 och SVT Play.

Det första programmet dagen före nyårsafton är Peter Jöbacks, nästa på trettondagen den 6/1 är Marianne Mörcks medan det den 13/1 handlar om Regina Lund. Den 21/1 är det dags att lära känna Ann-Louise Hanson lite närmare och den 27/1 första avslutas serien med en djupdykning i Bosse Parneviks liv och gärning. Vi som var samlade till pressvisning fick se ett mycket bra pot-purri med klipp ur programmen som verkligen gav mersmak. Programmakarna har lyckats få stjärnorna att öppna sig och bjuda på sig själva vilket givit en programserie med ett avslappnat personligt anslag. Både jag och mitt sällskap blev faktiskt riktigt sugna på att se mer och dessutom ordentligt rörda vid några tillfällen.

Efter visningen hade vi förmånen att få prata med stjärnorna samt kocken Edin Dzemat som lagat maten i alla program. Han berättade att det blivit mycket matfokus och matprat, inte minst med Ann-Louise Hansson som berättade att hon är mycket matroad. Edin som bland annat jobbat på välkända Noma i Köpenhamn berättade stolt och nöjd att han till Ann-Louise middag fått laga sin signaturrätt hummer med brynt smör och lingon. Rätten förklarar han med att han gillar att ha ganska enkla smaker och något som bryter av, inte riktigt passar, väcker nyfikenhet och reaktioner.

Vem som beställt krokodilkött till sin middag fick vi aldrig reda på men vi undrar om det kan ha varit Regina Lund som för övrigt ville ha ”syndig frukost” med bara en massa tårtor och bakverk. Bosse Parnevik däremot var mer jordnära med sin enda önskan om tunnbröd och prinskorv. Vi ser fram emot att se mer och lära känna stjärnorna ännu mer och inte minst se vad som serverades till tidig frukost, till lunch och till middag i det storståtliga Teleborgs Slott vid Växjö. 

Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

 

Min eländiga hand – det här med karpaltunneloperation…

IMG_7885

IMG_7908

IMG_7999

Kära läsare, det är nu ett tag sedan ni såg något nytt inlägg från mig. Jag opererades i höger hand i slutet av juli för karpaltunnelsyndrom. Vad är det undrade jag när neurologen efter sin tortyrliknande undersökning i maj sakligt torrt konstaterade att han rekommenderar operation.

I handloven är det som en tunnel med ben på sidan och i nederkant och ett ligament över tunneln – karpalligamentet. Se bild från handkirurgmottagningens utmärkta plansch. Det här ligamentet kan bli svullet och inflammerat och då komma att trycka på Medianusnerven som går ut till handen – främst pekfinger och långfinger. Karpaltunnelsyndrom drabbar oftare kvinnor än män och oftare smala handleder. I mitt fall trodde husläkaren att det myckna kryck-gåendet på grund av knäskadan i vintras har varit en bidragande orsak.

Jag märkte under vår USA-semester i april hur handen trots vila från både matlagning och datorskrivande blev sämre. Den blev än mer fumlig, jag tappade saker och kunde inte öppna flaskor eller burkar eller ens bre en smörgås. När jag tänker tillbaka kände jag av handleden och nerven som går i karpaltunneln redan i vintras men blandade ihop det med de problem som är i högerhanden och -armen sedan bröstcanceroperationer för snart tre år sedan – nu var det alla fingrar som var domnade och stack som nålar.  Efter lite jagande runt Stockholms ortoped- och handkirurgimottagningar landade det på att en handkirurg på SÖS specialistmottagning opererade mig. Man gör en klyvning av karpalligamentet för att ge nerven utrymme. Handkirurgen såg vid operationen att nerven var tillplattad och konstaterade att operationen varit nödvändig.

Man får en enorm boll av floff som bandage som ska sitta på i två veckor och handen ska hållas högt, över hjärtat, samtidigt som sjukgymnastiken påbörjas direkt för att hålla igång rörelse och minska svullnad. De första tre och en halv veckorna gick det sakta framåt i rätt riktning. Men sedan började det gå bakåt, vilket var både förbryllande, irriterande och lite oroande. Ett besök på handkirurgen lugnade mig då det tydligen är normalt under läkningsprocessen att det börjar sticka och domna lite mera. Men svullnaden lade sig inte riktigt och ärret fortsatte vara rött och jag fick feber. Fortfarande ingen fara, sade de vid nya besök, utan kroppens reaktion på de självupplösande stygnen och det faktum att det är min mastektomisida (operationen för bröstcancern) vilket gör att det är jobbigare för kroppen att hantera svullnad och lymfdränage.

Jag fick börja ta Alvedon igen mot smärtan (tål inte starkare värktabletter), mer vila och försiktig sjukgymnastik ordinerades. Nu sitter jag här och skriver mödosamt med min vänstra hand som ju blir överbelastad av att få dra hela lasset själv, och även den dras med känningar av karpaltunnelsyndrom. Högerhanden känns som att det går ström i den, som enkestöt man får i armbågen, ni vet – fast i handloven, det blir som kramp – efter lite sjukgymnastik och kvällarna är värst, det blir svårt att sova. Det är inte mycket man kan göra när högerhanden krånglar. Men, på den positiva sidan: mitt knä är bra så jag kan gå, gå, gå – promenader i sensommaren. Och jag kan läsa, till exempel böcker om hur man tränar en hundvalp. Mer om det framöver. Och maken lagar mat eller beställer hem färdig mat. Om några dagar ska jag träffa handkirurgen igen och se vad han har för klokt att säga om det här. Om det är någon som har tips eller egna erfarenheter får ni gärna dela med er! 

Jag hoppas snart vara tillbaka i mitt kök och hos er med matglada inlägg, recept med mera. En riktigt trevlig dag, trots det ösregn vi nu har i Stockholm, önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt vilande Kitchen!

IMG_8001IMG_7671

IMG_7739

 

IMG_8163

IMG_7993

 

 

En lååång paus i Katinkas Kitchen….

 

IMG_7587

Den trogne läsaren har noterat att det varit en ovanligt lång paus i Katinkas Kitchen.Det beror på att jag faktiskt inte kan laga mat just nu och det i sin tur beror på att min högra hand opererats för karpaltunnelsyndrom.

Efter två veckor i stort bandage är handen sedan en vecka lössläppt men med restriktioner. Även om jag ska försöka röra den som vanligt, så gott det nu går – och därtill en hel del plågsam sjukgymnastik, ska den inte belastas och den är förtvivlat svag. Så maken står för matlagningen och jag läser böcker och går promenader och försöker se till att den stackars vänsterhanden inte blir överbelastad. Det har även blivit en del restaurangbesök där jag sitter som ett barn och får maten uppskuren så den kan ätas med en hand:)

Jag hoppas snart vara tillbaka i full sving och hoppas du under tiden hittar några trevliga recept bland de över 1600 som jag hittills skrivit.

Mycket glädje i ditt sommarkök önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt vänsterhänta Kitchen (allt tar sin tid med bara en stackars hand, och ”fel” dessutom)

Jag är så glad att de på SÖS specialisthandkirurgi kunde operera på sommaren så inte spiller in i hösten – då tänker jag återkomma med full styrka på alla fronter:)

IMG_7850

IMG_7671

 

 

En riktig vårmiddag till helgen: Gösfilé med vårprimörer och ramslökssmör – recept här!

IMG_4817

Så här års är det synd och skam att inte njuta av den otroligt delikata ramslöken. Den lyckligen finner den i sin trädgård, vi andra kan köpa den i välsorterad livsmedelsaffär. Köp eller plocka mycket! Och gör en pesto av den, med eller utan nötter (vare sig du väljer cashewnötter, mandlar eller pinjenötter). Av denna otroligt lättlagade pesto, eftersom ramslöken är både basilika och vitlök i ett, kan du sedan skapa en hel rad delikatess-middagar; ramslöksrisotto, soppor smaksatta med ramslök (såsom potatis- och purjolökssoppa till exempel), sparris med ramslökspesto eller ramslökssmör, omelett eller miniomeletter likt små pastejer i vackert vårgrönt med ramslök eller som här en god fisk med ett brynt smör smaksatt med ramslökspeston. Den som vill serverar nykokt (färsk)potatis till, men jag tycker det blir så bra med primörerna som enda tillbehör. 

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar gösfilé (eller annan fisk efter tillgång och smak)

smör till formen och att klicka lite över

2 knippen färsk grön eller vit sparris

ett knippe färska morötter, gärna med blasten kvar som du skär ner så det bara är en liten kvast

vårlök, väl sköljd

färsk mangold eller bladspenat (eller båda två)

färska örter – jag tog basilika och körvel

citron, både det finrivna skalet och saften

några msk ramslökspesto med eller utan nötter

peppar och salt

75 gram smör

Gör så här: 

Torka av fiskfiléerna och lägg dem i en smord form, peppra och salta lite, riv citronskal fint över och klicka eller kanske ännu hellre hyvla smör och lägg över fiskbitarna. Låt formen stå tills det är dags att baka den i ugn inför serveringen, det tar ca 15-20 minuter i 150-170 graders ugn.

Skala sparrisen och morötterna, dela i lagom stora bitar eller behåll dem hela om du vill. Morötterna kan skäras på längden så de blir mer jämntjocka med sparrisen. Sparrisen steker du i stekpanna med lite olivolja och flingsalt, morötterna kokar du i lite vatten med smör och salt eller bakar i ugnen med olja och salt. Skölj mangolden och strimla den, förväll den i saltat vatten i ca 5 minuter tills den mjuknat men inte kokats ur alldeles. Koka även den väl tvättade vårlöken som du kanske skurit i lagom stora bitar, dela den helst inte på längden för då faller den gärna isär. Smält smöret på medellåg värme tills det börjar puttra, låt det puttra tills det tystnat och börjar bli karamellfärgat. Drag det av värmen när du ser att det ändrar färg och börjar dofta underbart karamell-nötigt. Låt stå ett tag så att utfällningarna sjunker till botten. Häll av, gärna genom en finmaskig sil, så du har det klarade smöret i en liten kastrull. Tillsätt pressad citron och några skedar ramslökssmör. Låt stå tills det är dags att servera då du värmer upp det försiktigt just inför serveringen.

Montering: Lägg de bakade fiskfiléerna på tallrikar med primörerna. Värm upp sparrisen i den stekpanna de stekts i och tillsätter de övriga grönsakerna samt lite av det smälta smöret eller lägg det hela i ugnsformen du gjort morötterna i och håll varmt i ugnen, blanda i eventuell bladspenat precis på slutet så den inte blir alltför ledsen. Salta och peppra också och pressa eventuellt lite citron eller lime över. Strö örterna över och skeda ramslökssmöret över grönsaker och fisk och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

IMG_4816

IMG_4815

IMG_4817

 

Måndagsexemplar, söndagsbarn till trots..:)

IMG_1531

IMG_4961

Jag börjar tro att jag är ett måndagsexemplar, trots att jag är född på en söndag. Min mormor sade alltid: ”Söndagsbarn är lyckobarn!” Nåväl, jag har nog en hel del tur, men i ärlighetens namn även en del otur, inte minst med hälsan. Samtidigt är det ju så att jag hade oturen att till exempel få bröstcancer men turen att bli botad. Nu har jag haft oturen att få karpaltunnelsyndrom, det är att en nerv i handloven hamnat i kläm. Handen värker, domnar, sticker, det skjuter som hugg likt när man får enkestöt i armbågen och det är svårt att använda handen över huvud taget. Det gör ont att skriva på dator och min handstil har blivit ännu värre än den redan var haha. Jag tappar saker och finmotoriken är borta, det känns som handen är lite fjärrstyrd:), framför allt tummen och pekfingret. Dessvärre är det högerhanden så det är svårt att över huvud taget skriva, jobba, laga mat…

Jag genomgick en tortyrliknande undersökning på Neurology Clinic bakom Sophiahemmet. En läkare stack en lång nål rakt in i min tummuskel (utan bedövning – precis som på Dr House) och så mättes nervfunktionen så det blev fullt av vågor på datorskärmen och brusade massor. Det gjorde rejält ont och blev ett färggrannt blåmärke som gått från blålila till senapsgult – ganska dekorativt:).

Operation lyder domen och jag har snurrat runt och läst vad andra olyckssystrar (för det är oftast tjejer som drabbas av detta tydligen, och är vanligare när man är smal – kanske mindre utrymme i mina spinkiga handleder) skrivit och tyckt. Det är ömsom vin ömsom vatten. Läkarna säger att när nerven väl hamnat i kläm är det bara operation som hjälper. Hmm, och det är på min bröstcanceropererade sida dessutom. Just därför har det gått längre innan jag reagerat än det antagligen hade gjort på andra sidan. Nåväl, det kunde vara värre – jag ber om mer hjälp i köket och skriver med vänster hand, försöker vila handen och ska få några piffiga skenor av en arbetsterapeut för att hjälpa och avlasta. Nu väntar jag besked om hur snart de kan operera. Wish me luck!

En riktigt trevlig dag önskar jag alla, med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen! 

IMG_4962

 

Receptet på min glutenfria Key Lime Pie!

IMG_4818

En glutenfri ljuvlig Key Lime Pie som är lätt att göra, kan det bli mycket bättre? Ursprungsreceptet kommer från Florida Key´s där man använder en särskild sorts lime som är extra saftig och söt som jag misstänker är ganska lika de oemotståndliga mexikanska limefrukterna. Många tror att en Key Lime Pie är som en cheesecake och ibland görs den visserligen mer som en cheesecake, men egentligen har den mer likheter med en crème brûlée – helt enkelt en gräddig crème som smaksatts med lime i stället för vanilj och har en knäckig pajbotten i stället för ett avbränt sockerlager. Du bara måste pröva – med eller utan italiensk maräng! 

Du behöver: 

drygt 150 gram smält smör (ta inte allt på en gång – degen ska precis gå ihop)

300 gram digestivekex, vanliga eller glutenfria

3 äggulor (spara vitorna och gör maräng, kanske som topping enligt receptet här nedan)

skal och saft från 4 limefrukter, gärna ekologiska och väl tvättade (spara lite skal till dekoration)

1 burk kondenserad sötad mjölk, de brukar vara på 397 gram

1/2 dl grädde (jag väljer Valio laktosfri)

Till italiensk maräng: 

3 äggvitor

några droppar citron

en nypa salt

drygt 1 dl socker

drygt 1 dl socker till som kokas till sockerlag tillsammans med knappt 1 dl vatten

Gör så här: 

Lägg digustivekexen i en matberedare och kör så att det blir små smulor. Tillsätt det smälta smöret och kör ett tag till så att du får en jämn massa. Här misslyckades jag och hade i mer smör (receptet är justerat så du använder den angivna mängden) och fick en platt botten av paj i formen. 🙂 Tryck ut pajdegen i pajformen och ställ att svalna ett tag innan du gräddar den i ca 175 grader i ca 10-15 minuter tills du fått ett bra pajskal utan att det tar för mycket färg. Under tiden blandar du ihop fyllningen: Vispa äggulorna med limeskal och limejuice och tillsätt den kondenserade mjölken – vispa ihop i några minuter till en jämn smet. Fyll det avsvalnade pajskalet med blandningen och ställ åter in pajen i ugnen att gräddas klart i ca 15-20 minuter tills fyllningen stannat (testa med en sticka). Låt pajen svalna i minst en timme innan du ställer den i kylen och låter den stå där i minst 2-3 timmars, gärna över natten, innan servering. Servera med vispad grädde eller en klick crème fraîche. Jag blandade i limoncello i grädden och det blev riktigt mumsigt och passade perfekt till pajen! Dekorera gärna pajen med lite finrivet limeskal och kanske till och med färska hallon – gott och vackert!

Om du vill ha italiensk maräng på toppen: 

Vispa äggvitorna med den första mängden (1 1/2 dl) socker i tio minuter. Under tiden kokar du ihop övriga 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll den varma sockerlagen i marängvispet i en stråle under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter. Marängsmeten ska bli fluffig, blank och svalna under vispningen. Spritsa eller bred marängsmeten över pajen, bränn av med brännare eller ställ den under ugnens grillelement tills marängen fått fin yta. Låt svalna och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

IMG_4818