Grattis Irland

Irland röstar ja till samkönade äktenskap

irland-val-folkmassa-jpg
källa http://www.svt.se/nyheter/nu-borjar-ja-sidan-fira-i-irland

Irland sade ja till homoäktenskap – och blir därmed världens första land att utöka dessa rättigheter genom en folkomröstning. Folk firar ett nytt och mer tolerant kapitel i landets historia. Omkring 62 procent av dem som lade sina röster vill se en historisk förändring i Irland.

Ett öronbedövande jubel hördes från Dublin, när Davin Roche från nätverket för gay och lesbiska, Glen, beskrev stämningen för TT över telefon. Han befann sig vid slottet i Dublin för att tillsammans med sin familj vara med där det historiska resultatet skulle tillkännages officiellt.

– Vi är jublande glada, rörda och lättade och har en stark känsla av att det irländska folket har visat anständighet och respekt för sina medmänniskor, sade han.

David Farrell, professor i statsvetenskap vid University College Dublin, konstaterade att folk köpte champagne för att fira:

– Det är ett stort steg framåt i moderniseringen av Irland, sade han till TT.

Firar i Dublin
Ett slutligt ja är en historisk vändning i landet där homosexualitet avkriminaliserades så sent som 1993 och där abort fortfarande är förbjudet om inte kvinnans liv är i fara. Ett polariserat samhälle har i månader diskuterat genus och jämställdhet. Och alla de största politiska partierna, inklusive de konservativa, har stöttat förslaget.

– Nu stänger vi kapitlet till den svåra tid som homosexuella har behövt genomleva här i landet, och påbörjar kärlekens och toleransens tid, säger Davin Roche.

Motståndare har främst varit äldre och folk på landsbygden. Den katolska kyrkan har också varit framstående i nej-kampanjen, men har legat relativt lågt, delvis på grund av de många pedofil-skandalerna, enligt David Farrell.

– Men kyrkan är fortfarande mäktig och vi får se exakt hur mäktig den dagen vi har en ordentlig debatt om abort, säger han.

Den irländska katolska kyrkans högste ledare i Irland var självkritisk efter omröstningen. Dublins ärkebiskop Diarmuid Martin sade att kyrkan måste genomgå en ”verklighetskontroll”.

– Har vi helt tappat kontakten med unga människor? frågade sig Martin.

Högt deltagande
Valdeltagandet var högre än väntat, i delar av Dublin ska upp till 70 procent ha röstat. Nej-sidans kärnfamiljsglorifierande affischer verkar dessutom ha retat många i arbetarklassområden, där många vanligtvis inte röstar men som nu mobiliserat.

– Ensamstående har blivit förolämpade av skyltarna, säger David Farrell som också berättar att cirka 66 000 människor registrerat sig för att rösta för första gången i det här valet.

Nour El Refai till Pridefesten

pride31juli2015_flyer
Vi laddar för ännu ett fantastiskt Pride i Stockholm 2015. Årets svettigaste och skönaste fest planeras när alla fina i VÅRT AVLÅNGA land kommer till stan! Katja Gustafsson “Queen of Parties” spänner musklerna för att bjuda er på en kväll med det coolaste innehållet och kvällens värdinna är ingen mindre än vår älskade underbara NOUR EL REFAI. Attenda eventet och håll dig uppdaterad när vi släpper årets pridefestprogram allt eftersom :)
DJs / Artister / Performance / Drag Kings.

Vad sägs om en efterlängtad dragkingtävling!?!?
Mimar du framför spegeln? Är du kanske en Justin Bieber-kopia? Har du ett dragkingallterego? Eller har du bara alltid drömt om att prova drag men inte fått chansen tidigare? Nu får du den! Oavsett om du är helt oerfaren, har gått någon dragkingkurs, är ett fullblodsproffs eller någonting mittimellan så är du välkommen att delta! Du/din grupp har 3-5 minuter på er att imponera på juryn! Det kan vara en sång (singback, lipsynk eller live) en dans, performance eller varför inte en dikt… du bestämmer!

För mer information maila ditt intresse till katja.gustafsson@gmail.com

Yes ladies its really time to PARTY!!!
HBTQI & transinkluderande ♥

ÅRETS STORA TJEJFEST #3 – PRIDE EDITION
@ DEBASER MEDIS FRE 31 JULI 2015
MEDBORGARPLATSEN 8 | T-MEDBORGARPLATSEN
KL. 22-03 | 20 ÅR | HBTQI & transinkluderande

https://www.facebook.com/events/1040407742653919/

förköp 200 kr (+avg) i dörren 250 kr. länk till förköp: https://secure.tickster.com/Intro.aspx?ERC=XGY9KCZNCF01EEG det går även att köpa förköp på Tickster, Bengans, Sound Pollution, Record Hunter, Kulturhuset/Kulturdirekt.

Grattis Mums mums

bästa nya nick namnet på vår käre måns :) det första jag läste när jag slog på datorn var anti-gay win eurovision… nu får käre måns leva med att han klampa i klaveret internationellt oxå stackarn inte lätt när en säger dumma saker på tv som får följa en hela ens karriär! du är iaf vår hero!

bild (11)