Stockholms feministiska filmfestival

sthlmsfilmfestivalDen 3-6 mars är det Stockholms feministiska filmfestival på Zita då visas filmer gjorda av kvinnor. så missa inte det :)

♀ ♀ Välkommen till Stockholms feministiska filmfestival! ♀ ♀

Under fyra dagar visas filmer av kvinnliga filmskapare tillsammans med samtal om hur jämställdheten i filmutbudet kan förbättras.

Filmbranschen har problem. Av alla filmer som gick upp på biograferna i Sverige under 2015 var 86 procent regisserade av män. De mest sedda filmerna under de 10 senaste åren hade till 94 procent en manlig regissör.

Stockholms feministiska filmfestival vill bidra till att kvinnors liv och erfarenheter lyfts och ställa krav på ökad jämställdhet i filmutbudet överlag.

♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀

För mer information och biljetter: www.sthlmfemfilm.se.

♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀

PROGRAM

MUSTANG (Turkiet)
ABOUT RAY (USA)
JANIS: LITTLE GIRL BLUE (USA)
MALONY (Frankrike)
MATRIARKATET (Sverige)
STOCKHOLM, PENNSYLVANIA (USA)
SPEED SISTERS (Palestina)
UNTIL I LOSE MY BREATH (Turkiet)
WOMEN IN SINK (Israel)

Fler filmer släpps inom kort.

♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀

The first edition of Stockholm Feminist Film Festival will be held March 3-6, 2016 at Zita Folkets Bio.

♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀ ♀♀ ♀

Hela festivalen äger rum på biografen Zita, som är handikappanpassad. Mer info: http://zita.se/tillganglighet

Torsk med morotspuré

image
Hittade detta ljuvligs recept på torsk som jag direkt gjorde om på mitt eget vis. Ta så mycket du tror du behöver därför skriver jag inte ut mått förutom grädde så det inte blir för mycket.

Morötter
1dl Vispgrädde
Bladspenat
Vitlök
Citron
Torsk
Salladslök
Smör

Koka morötterna och blanda i en mixer med 1 dl grädde. Salta och peppra.

Gremolatan gör du genom att mixa samman bladspenat, vitlök, citron och olja. Salta och peppra.

Använd MSC märkt torsk. Stek i smör på låg värme i panna tillsätt salladslök, citron, salt och peppar.

För presentation ta en sked och smeta ut morotspurén med ett konstnärsdrag. Under fisken lägger du lite spenatblad sen placerar du fisken ovanpå. Strö över salladslöken och ringla slutligen över gremolatan. Smaklig spis.

hot pot

bakshoi
500 g svamp
2 citrongräs eller citron
1 bit ingefära
½ chilipeppar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljong tärning, eko
2 liter vatten
4 ägg, ekologiska
200 g strimlade zucchini
2 dl kål
1 kruk koriander
50 g hampafrö, rostade (alt. pumpa och solroskärnor)
SÅ LAGAR DU

1. Riv 200 g svamp (gärna champinjon) i vattnet. Tillsätt krossat citrongräs, riven vitlök, riven ingefära, skivad chili och buljongtärning.
2. Sjud under lock i minst 1 h (blir godare ju längre tid). Smaka av med salt och soja.

3. Koka ägg 7 min i kokande vatten. Skala och dela. Koka nudlar och bok shoy hastigt i lättsaltat vatten och kyl sedan. Stek snabbt eller förväll övrig svamp.

4. Fördela svamp, skuren kål och strimlad zukini i skålar. Toppa med halverade ägg och rostade hampa frö. Sila sedan riktigt varm buljong över rätten så att det nästan täcker. Klipp över lite koriander. Ät med pinnar och sked.

receptet är hämtat från: http://www.svt.se/recept/asiatisk-hot-pot-med-shitake-lantagg-och-bok-choy

Vegetariskt matprogram på SVT

vegoratt-520x347
Nu kommer det, Sveriges första rakt igenom vegetariska matprogram. 100% hälsosamt och naturligt. Karoline och Elenore odlar sina grönsaker utanför dörren, plockar det som växer vilt i naturen och kryddar vego-kartan med massor av smakexplosioner.
I varje program får tittaren inspiration till galet god, vegetarisk mat och ett helt nytt sätt att använda olika råvaror på. Programledarna Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn lagar lemonad på björksav, boostar frukosten med nya twister och svänger ihop gröna rätter som alla kan (och vill!) göra. Programmet lovar att vara en inspirationskälla och ögonöppnare, för både vegetarianer, hälsomedvetna och andra nyfikna. Om man som tittare vill laga maten spelar det ingen roll om man har eget trädgårdsland, odlar på fönsterblecket i stan eller köper råvarorna i affären.

– Vi bjuder på löjligt goda recept som blir tillagade med mycket passion. Och så några roliga upptåg på det. Ni kommer att få se oss som vi är när vi skapar med det vi älskar mest. Rena råvaror och spännande smaker, säger Elenore.

Varför just ett vegetariskt matprogram?
– Vi visste hela tiden att om vi skulle få uppdraget som programledare så skulle vi välja att göra ett helt vilt härligt vego-program. Något utöver det vanliga och som framförallt kan börja fylla det hålrum som finns vad det gäller grön matlagning på tv, säger Elenore.

”Många vill äta mer grönt”

– I dag vet vi att vi måste äta mer vegetariskt för klimatets skull och många har tröttnat på alla köttskandaler, detta har gjort att många människor vill äta mer grönt men har svårt att hitta en varierad inspiration och få in rutinen i vardagen, menar Karoline.

Inga mjölk- eller äggprodukter används utan de enda ingredienser som kommer från det animaliska riket är honung och bipollen. Programmet är inspelat hemma i Karolines trädgård på den sydskånska landsbygden. Varje program innehåller ett antal recept på olika teman som till exempel grillning, fredagsmys, frukost, pasta och många fler.

Elenore Bendel-Zahn är 26 år, vegetarisk kock, ekologisk trädgårdsmästare och hälsocoach. Hon valde att bli vegetarian för sju år sedan och har märkt att hon mått bättre av det. Elenore driver hemsidan earthsprout.com och appen 30 Raw Breakfasts som följs av matintresserade fans från hela världen.

Vad fick dig in på det vegetariska spåret?
– Min kreativitet. Köket är en utomordentligt bra lekplats och att få skapa med smaker, färger, texturer och former är fantastiskt kul. Detta kombinerat med min passion för hälsa, ekologi, odling och en välmående jord har lett mig till där jag är idag. Ekologisk trädgårdsmästare, matkreatör och hälsocoach med en ryggsäck full av galna gröna idéer och smakexplotioner.

Karoline Jönsson är 27 år, är själv vegetarian och driver bloggen Det gröna skafferiet. 2012 vann hon Stora matbloggspriset och 2014 kom hon ut med kokboken Det gröna skafferiet.

Var hittar du inspiration och idéer till maträtterna?

– Våra skiftande säsonger ger en ständig förnyelse av råvaror som i sig ständigt inspirerar mig till nya spännande recept och smaker.

Vilka är era bästa tips om man vill komma igång och laga vegetariskt?

– Se på Vegorätt! Välj ut några helgröna dagar i veckan och håll frukosten plantbaserad. Läs några gröna bloggar, bokmärk några recept och get going. Varje litet val vi gör varje dag har massor av potential till långsiktig spännande förändring, säger Elenore.

– Hitta några favoritrecept som du kan återvända till och variera så blir det enklare att få till en rutin som man sedan kan utveckla och bit för bit plocka in nya rätter, fyller Karoline i.

Premiär för nya programmet Vegorätt tisdagen den 19 januari klockan 20.30 i SVT2 och i SVT Play.

texten är hämtad från: http://www.svt.se/vegoratt/premiar-for-sveriges-forsta-vegetariska-matprogram/