pastry chef Anna Polyviou

PASTRYCHEF2
Just nu håller jag på och kollar på alla avsnitt från masterchef Australia. Jag tycker det är så underhållande och ganska mycket mer än vad vår egen svenska masterchef är och det verkar så att Australien generellt är mycket bättre på att skapa kända personligheter alltså väldigt grymma på PR så tips om ni ska resa plugga oxå :) jag kanske drar dit en sväng snart jag med. Ja nu tillbaka till programmet. De bjöd in coola flatan Anna Polyviou som är en av Australiens bästa desertmakare och ni kan kolla in hennes hemsida här Anna Polyviou

Holland’s Next Top Model

loiza
Transgender Loiza wins Holland’s Next Top Model
A 20-year-old transgender has won this year’s Holland’s Next Top Model competition, in what is thought to be the first time a transgender has taken a ‘top model’ title. Trainee hairdresser Loiza Lambers, who is 20, won a contract valued at €50,000 with Touché Models in the show’s final. Lamers told the Gelderlander at the weekend she had been born a boy named Lucas but kept it secret from the programme makers until she had made it through to the television shows. She told the paper she decided to go public with her past because rumours were circulating on internet. American gossip website Perez Hilton described Lambers’ win as an ‘historic moment’

Read more at DutchNews.nl: Transgender Loiza wins Holland’s Next Top Model http://www.dutchnews.nl/news/archives/2015/10/transgender-loiza-wins-hollands-next-top-model/

källa: dutchnews.nl

skolor

Det här med skolor är ju så kul! jag blev mamma i år och ska redan nu börja tänka på vilken skola min lilla tjej ska gå i när hon ska börja grundskolan.

Fredrikshovs slotts skola (Stockholm) anmälan görs på hemsidan när barnet fyller 4 år. varför de är bra måste jag kolla igen.

Kunskapsskolan Saltsjöbaden (Nacka) åk 4-9 Vi lockar fram det bästa hos varje elev. Elever lär på olika sätt och i olika takt. Därför erbjuder vi en utbildning som är personligt utformad. Hos oss arbetar du mot egna personliga mål med ambitionen att nå höga slutbetyg i 9:an. Du har en personlig handledare som ger stöd och följer upp hur det går och försöker locka dig att tänja dina gränser. Vårt arbetssätt skapar god stämning mellan lärare och elever, en trygg miljö och en lust att lära. Det leder i sin tur till goda studieresultat.

Adolf Fredriks musikklasser (Stockholm) åk 4-9. Om man t ex vill söka till åk 4 anmäler man barnet under hösten i åk 3.

Musikskolan Lilla Akademien (Stockholm), Undervisningen på Lilla Akademien omfattar elever från förskoleklass till årskurs nio, med endast en klass per årskurs. Dessutom erbjuder Lilla Akademien en Spetsutbildning i musik på gymnasiets estetiska program, samt en eftergymnasial pre-collegeutbildning i musik. Alla som skickar in en ansökningsblankett inom ansökningsperioden blir kallade till färdighetsprov. Vår ansökningsperiod är 1 okt – 15 feb, då ni söker till Lilla Akademien genom att skicka in en ansökningsblankett. Vi tar endast emot ansökningar som gäller det kommande läsåret, det är alltså inte möjligt att ställa sitt barn i kö eller göra ansökan tidigare än året innan önskad skolstart. Därefter kallas barn som söker till förskoleklassen till ett färdighetsprov som genomförs under perioden 16 feb – 15 mars. Antagningsbesked ges i slutet av mars. Det är även möjligt att söka till enstaka vakanta platser i de högre årskurserna och dessa färdighetsprov genomförs något senare under våren, men ansökningstiden är densamma. http://lillaakademien.se/verksamheter/grundskolan/ansokan/

Videdals privatskolor (Malmö), 278,5.

Höglandsskolan (Stockholm), 278,3.
Skanör Falsterbo Montessoriskola (Vellinge), 275,8.
Europaportens grundskola (Malmö), 275.
Carlssons skola (Stockholm), 274,9.
Franska Skolan/Ecole francaise (Stockholm), 273,9.
Engelska Skolan i Bromma (Stockholm), 273,5.
Alfaskolan (Solna), 273,2.
Bilingual Montes.school Lund (Lund), 273,1.
Äppelviksskolan (Stockholm), 271,5.
Utbildning Silverdal, gr (Sollentuna), 270,6.
Täby Friskola-Enhagen (Täby), 270,4.

dessa verkar mindre roliga
Enskilda gymnasiet, grundskola (Stockholm) åk 7-9 (diciplin och tyst i klasserna låter hårt)

Engelska Skolan Norr (Stockholm) De pratar engelska.

Futuraskolan Lidingö (Lidingö), 282,1. Du börjar i åk 1 när du är 6 år. tvåspråksskola med framtida pedagogik.

Klimat & miljö

Klimat- och miljöfrågor diskuteras av människor, organisationer och politiker världen över. Många är oroade över hur miljöförstöring och klimatförändringar kommer att påverka framtida generationer. Kommer våra barn och barnbarn att få uppleva jorden som den är i dag?

Mycket tyder på att jordens resurser förbrukas på ett sätt som inte är långsiktigt hållbart. Vi tar utan att ge tillbaka. Detta är ett extra stort problem i fattiga delar av världen där den globala handeln har gjort att företag agerar utan att ta hänsyn till miljön och människorna runtomkring.

källa: globalportalen

Lev grönt

Det finns många större och mindre saker du som privatperson kan göra för att vara en positiv kraft i den gröna omställningen. Här är våra topp-fem-tips:

1. Byt till förnybar energi

De stora energibolagen har idag mycket makt. Vattenfall, Fortum och EON, som kontrollerar två tredjedelar av den svenska elmarknaden, investerar i huvudsak i fossila bränslen och kärnkraft.

Genom att byta till ett elbolag som säljer 100 procent förnybar energi sänder du en viktig signal både till våra politiker och till de stora jättarna om vilken väg du vill att Sverige ska ta framöver. Ring gärna till ditt gamla elbolag och berätta varför du lämnade dem.

2. Res klimatsmart

Att cykla eller åka kommunalt i så stor utsträckning det går gör stor skillnad mot att ta bilen. Om du skaffar bil, köp en bränslesnål. Om du har möjlighet, gå med i en bilpool. Eller starta en. Välj tåget framför flyget.

3. Ät mer grönt

Den mat vi äter idag är till stor del beroende av olja och ger stora utsläpp av växthusgaser. Genom att äta mat i säsong, köpa närproducerat och äta mindre kött kan du göra mycket för att minska dina utsläpp.

4. Påverka våra folkvalda

Politiker är beroende av sina väljare. Din röst gör skillnad, både när det gäller hur du väljer att rösta i valen och hur du agerar däremellan. Du kan skriva insändare, blogga, starta Facebookgrupper eller namnlistor, mejla politiker och engagera dig på gräsrotsnivå för att tillsammans med andra driva fram den utveckling som behövs.

Ett annat sätt att bli aktiv är att stödja Greenpeace genom att ge en gåva, engagera dig som frivillig. eller se om det finns något intressant jobb att söka.

5. Sprid information till dina nära och kära

Folk lyssnar hellre på en vän än på någon de inte känner. Du är alltså den som är allra bäst på att övertyga dina vänner och bekanta om att klimathotet är mycket allvarligt och att vi måste agera tillsammans för att lösa det.

källa: greenpeace
http://www.greenpeace.org/sweden/se/agera/lev-gronare/

Miljögifter

Kemikalier är en del av vår vardag. De finns i våra kläder, rengöringsmedel, möbler och elektronik – och i våra kroppar. Inte alla kemikalier är farliga men vi vet tyvärr med säkerhet att en lång rad kemikalier har allvarliga, dokumenterat giftiga effekter på miljö och människor. Ändå omger vi oss med tusentals farliga kemikalier utan att helt veta vilka konsekvenser det får.

Några av de ämnen som hittats i människors blod och bröstmjölk är flamskyddsmedel och ftalater. Flamskyddsmedel används för att skydda produkter från att ta eld och minska spridningen av en brand. De är gjorda för att hålla länge vilket innebär att de bryts ner väldigt långsamt. Alltså finns de kvar länge i miljön och kan spridas över stora avstånd.

Det saknas en totalbild över vilka flamskyddsmedel som används i Sverige idag – det är inte registrerat vilka varor som är flamskyddade eller exakt vilka ämnen de är flamskyddade med.

Ftalater används bland annat som mjukningsmedel i plast och man kan hitta dem i golvmattor, färger och leksaker. Ftalater kan läcka ut ur plast och tas upp av kroppen. En del ftalater får människan i sig genom direktkontakt och en del indirekt till exempel genom födan.

Vad kan man tänka på som konsument?
För den enskilde konsumenten är det ofta svårt att avgöra vilket som är ett bra eller dåligt produktval med hänsyn till miljön, men det finns saker man kan täka på:

Välj miljömärkta produkter.

Använd inte mer kemikalier än nödvändigt.

Gå igenom dina kemikalier hemma och rensa bort dem som saknar etikett eller blivit gamla. Kontakta din kommun för information om var du kan lämna dina kemikalier.
Sortera och återvinn dina sopor men framförallt – köp inte skräp. Greenpeace spårat farligt avfall över hela världen. På så sätt har världssamfundet kunnat se att elektroniskt skrot olagligt exporterats från EU till fattiga länder i Afrika och Asien.

EU har förbjudit flera kemikalier och tungmetaller. Greenpeace arbetar för ytterligare förbud, bland annat mot all PVC-plast, bromerade flamskyddsmedel och alla ftalater.

källa: greenpeace

BAGARE OCH KONDITOR

EFTERGYMNASIAL GRUNDUTBILDNING
Vi får ofta frågan om hur man ska gå till väga för att utbilda sig till bagare/konditor om man redan har arbetat ett par år inom en annan bransch, man vill helt enkelt följa en passion och ”skola om sig” – vilka alternativ finns då?

Generellt kan man säga att det blir mycket svårare att få en fullgod grundläggande utbildning inom bageri/konditori om man valt en annan väg på gymnasiet. Det finns helt enkelt inte speciellt många vägar att gå. Här nedan listar vi möjliga sätt.

Ett sätt att få lära sig grunderna inom bageri/konditori kan vara att söka till en bageri- och konditoriutbildning vid någon KOMVUX-skola. Exempel på en sådan KOMVUX-utbildning är vid Studium, Burgården i Göteborg (www.goteborg.se/burgarden), vid Kanalskolan i Töreboda (www.kanalskolan.se) eller vid Astar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Nässjö och Jönköping (www.astar.se).

Lernia har också utbildningar, men endast på ett fåtal platser i landet och dessutom med ett fåtal elevplatser. För att se var dessa utbildningar nu finns så kan du gå in på Lernias hemsida, www.lernia.se.

Ett annat sätt att utbilda sig på är att du söker till de skolor och företag som erbjuder kortare kurser av utbildningar. Denna möjlighet förekommer vid bland annat Restaurangakademin och ett flertal råvaruleverantörer. Gå in på Restaurangakademiens hemsida www.restaurangakademien.se.

källa:
Sveriges bagare & konditorer AB
Box 55680
102 15 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-762 67 90

utbildning för ht 2016

i januari tänkte jag söka till filmlinjen i sundbyberg det är nära och bra! Filmlinjen är en ettårig utbildning i filmskapande vid Sundbybergs Folkhögskola.

Om utbildningen
Filmlinjen är till för dig som har ett brinnande intresse av att lära dig grunderna i:

Manusskrivande
Regiövningar
Bildberättande
Filmanalys
Videofilmning
Digitalredigering
Vi arbetar med bildanalys och produktion av

kortare spelfilmer
dokumentärer
musikvideo
Kursen omfattar filmövningar som utvecklas stegvis till kortfilm. Du arbetar med teori och praktik kring regi, filmövningar och videoredigering.

Vi utbildar dig för den verklighet som väntar efter kursen. Vårt mål är att du ska bli en blivande Gerillafilmare som bemästrar alla leden i filmproduktion med semi-professionell kamera.

Arbetet sker i grupper om fyra personer. Produktionsperioder med handledning varvas med fördjupning inom de tre huvudområdena

manus
video/bildberättande
redigering
Under vårterminen får alla deltagare göra en egen slutproduktion.

Det vi gör på utbildningen är att få en bas i vad filmskapande är och en introduktion till alla yrkesgrupper som jobbar med film. Efter halva utbildningen får man nischa in sig på det man vill göra efter utbildningen till exempel Filmregi eller Filmfoto. Då jobbar vi med ett tre veckor långt projekt med skolans Sång- och Teaterlinje efter ett färdigskrivet manus, då är det första gången man jobbar i ett ”riktigt” produktionsteam. Med fasta roller och med riktiga skådespelare. Det är även det längsta projektet som vi gör på skolan, filmerna brukar sluta på 10-13 minuter beroende på omskrivningar av teamets dramaturg.

Observera: På grund av mycket fysiskt arbete i och utanför skolan kan det innebära svårigheter för vissa att delta i denna kurs.

Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri. För studiematerial, kopiering, studiebesök och gästföreläsare betalar du 3 900 kr per termin. (7 800 kr för hela kursen)

Ansökan
Ansökan till Filmlinjen ska vara inlämnad till skolan senast den 20 april.Det går även att ansöka senare, om det blir lediga platser.
Ett brinnande intresse för film och skrivande krävs. Ett urval av de sökande kallas till intervjuer.

Inga fler ansökningar tas emot för detta läsår!

Studiefinansiering
Studierna bedrivs på gymnasienivå och ger rätt till studiestöd från CSN/Centrala Studiestödsnämnden. Mer information kan du få från CSN 0771-27 60 00 eller csn

Kulturparaplyet
Filmlinjen ingår i Sundbybergs Folkhögskolas Kulturparaply – en arena för berättande och gestaltning. Här samlar vi våra profilkurser. Kursdeltagarna i Filmlinjen, Skrivarlinjen och Sång- och Teaterlinjen möts och arbetar tillsammans i korta projekt.

Sagt av tidigare kursdeltagare
”Jag har fortsatt göra några kortfilmer och känner att Sundbybergs Folkhögskolas undervisning verkligen hjälpt mig med mycket” / Adam

Efter Filmlinjen
August Florén gick Filmlinjen 2011-12 och har nu medverkat i produktionen av Persona Non Grata.

En kortfilm om Ambassadör Harald Edelstam, en svensk hjälte som räddade mer än 1500 liv under militärkuppen i Chile 1973. En historia upplevd och berättad av medstiftaren och vice ordförande i Stiftelsen Harald Edelstam, Henrik Janbell.

Filmen är gjord av studenter på ”Diagonalakademin” August Florén, Sandra Frisell, Beatrice Lorén, Erik J. Olofsson, Robin Thorman, Niclas Wass.
Se filmen på Youtube

Ahmed Abdullahi berättar

Skolan har betytt otroligt mycket för mig.

Jag började på skolan för att plugga upp mina betyg. Då upptäckte jag skolans filmlinje och såg att jag hade historier att berätta genom att göra film. Ville därför gå Filmlinjen ett år för att testa.

Nu vet jag att det är detta jag vill göra resten av mitt liv. Fortsatte den s.k. projektterminen på folkhögskolan. Vi var en grupp på skolan som startade Röd Betong, ett litet produktionsbolag.

Jag har bl a regisserat filmen ”Farax” som visades på Cinema Africa Filmfestival.

Ahmed har studerat på Sundbybergs Folkhögskola Allmän påbyggnadskurs med estetisk inriktning, Filmlinjen, Kulturparaplyets Projekttermin (2006-2009)

Fortsatte sedan till
Stockholms Dramatiska Institutet – Basår (2010-2011)
Stockholms Dramatiska Högskola – Filmregi (färdig 2015)

http://www.stdh.se/vara-studenter/filmregi/avgangsklassen-2015

skådespelarprogrammet

Vill du gå skådespelarprogrammet på Calle Flygare VT 2016 så har du lite info här :)

Skådespelarprogrammet år ett
Under första året lär du dig grundläggande teaterteknik och får praktisera gruppdynamiska övningar, monolog och dialogteknik, rörelse och dans, samt röst och sång.

Skådespelarprogrammet år två
Efter år ett sker en bedömning av vilka elever som går vidare till år två. Andra året specialiserar sig på inriktningar inom bland annat improvisation, filmskådespelarteknik, röst och sång, rörelse och dans. Utbildningen avslutas med en föreställning inför publik där studenterna får visa prov på sitt kunnande.
Under utbildningen vid Calle Flygare
Utbildningen består även av många kortkurser som exempelvis smink, devising, teaterhistoria och scenkamp. Du undervisas i både klassisk och modern teater, samt löpande undervisning i röst, tal och sång.

Som student vid Skådespelarprogrammet på Calle Flygare genomgår du en mognadsprocess inför ditt yrkesval där du tränas inför skådespelarens krävande yrke. Många gånger kan framtidsplanerna omprövas under vägen, men oavsett vilken bana du än hamnar inom så kommer grundutbildningen vara ovärderlig som verktyg vad gäller din kommunikativa förmåga.

Nära samarbete med Edith Cowan University (ECU) i Australien
Calle Flygare Teaterskola har ett nära samarbete med Edith Cowan University (ECU) som är en av Australiens absolut främsta teaterskolor. Som diplomerad Calle Flygare-student kan du söka och gå direkt in på andra året på den 3-åriga utbildningen som ger dig en fil kand-examen i contemporary art. Läs mer under Fortsatta studier.

Avgifter & delbetalning
Avgifter för läsåret är from HT 2015 är:
49.000 kr för hela läsåret om hela avgiften betalas före skolstart.
51.000 kr om avgiften betalas vid 2 betalningstillfällen: 25.500 kr före respektive termins början.
53.000 kr om avgiften betalas vid 8 betalningstillfällen: 
Första och femte delbetalningen om 14.500 kr före respektive termins början, övriga 6 delbetalningar à 4.000 kr månadsvis.
Avgiften för andra läsåret (2016) kan komma att justeras med belopp som ungefär motsvarar inflation och andra kostnadsökningar.
Kostnad för studiemateriel tillkommer (ca 1000 kr/läsår).
Finansiering
Lånefinansiering via bank kan eventuellt erhållas. För mer info kontakta skolan.
Med reservation för eventuella ändringar.