Potatisgratäng med kassler

 

 

Du behöver

    • 800 g potatis
    • 1 st gul lök
    • 400 g kassler
    • salt peppar
    • 2 dl vispgrädde
    • 1 dl mjölk
    • 2 dl riven ost
    • 10 st körsbärstomater

Ugn: 200°

Gör så här

1
Skala och skiva potatis och lök. Tärna kasslern. Varva potatis, lök och kassler i en smord form. Krydda mellan varven men var sparsam med salt.
2
Häll på grädde och mjölk och tillaga i ugnen i 30 minuter. Strö över ost och lägg på delade tomater och baka i ugnen ca 15 minuter, tills potatisen är mjuk.
klart!

Chili con carne ala Martin

Ju längre grytan får stå och småputtra, desto godare blir den. Tips! Häll på en påse saffran i riset under koktiden. Du får ett helt underbart saffransris!

middagfest
Ingredienser
 4 portioner

500 g nötfärs

1 st stor gul lök

1 hel vitlök

2 st röda chilifrukter

2 krossade tomater av god kvalité

1 burk kidneybönor eller andra bönor du gillar.

3 msk tomatpuré

1-2 dl fylligt rött vin

4 tsk spiskummin

3 tsk torkad oregano

1/2-1 tsk chilipulver

1 msk kinesisk soja

1 msk koncentrerad kalvfond (kan uteslutas)

2-3 st kanelstänger

Färsk timjan och basilika

1 1/2 dl färsk hackad persilja

Tillbehör: Ris på mitt vis

basmatiris

riktigt god olivolja

3-4 st lagerblad

1 st grönsaksbuljongtärning

2-3 tsk gurkmeja för en härlig färg (kan uteslutas)

salt

Så här gör du
Börja med att finhacka lök, skiva 3-4 vitlöksklyftor och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i rikligt med olivolja (oljan ska täcka kastrullens botten).

Stek löken tills den börjar bli något gyllenbrun. Lägg i färsen och rör runt och bryn alltsammans. Slå därefter på krossade tomater, tomatpuré, vin, kanelstängerna, soja, kalvfond och kryddor.

Pressa ner 2-3 vitlöksklyftor (efter smak) i grytan, hacka ner persilja och basilika efter smak och släng i några kvistar färsk timjan. Låt småkoka i minst 1 timme! Ju längre desto bättre! Skölj bönorna och släng ner dem i grytan.

Smaka hela tiden av! Jag går och kryddar till med jämna mellanrum, vad behövs? Kanske lite mer oregano eller spiskummin? Lite mer soja, ja, ni hänger med! Kör på, det brukar ordna sig!

Nu till riset! Skölj ALLTID basmatiriset väl i en sil. Mät upp hur mycket du behöver. Lika mycket ris som vatten. Häll i rikligt med olivolja i en kastrull (så att det täcker botten), häll på ris, vatten, lagerblad, grönsaksbuljong och gurkmeja för att få en fin färg.

Slå på högsta värmen. När riset precis är på väg att koka upp så sänker du ner värmen och låter riset småputtra. Ställ åt sidan när all vätska är borta. Rör om (riset går klart när det får stå en stund åt sidan).

Så, nu har du precis tillagat en grym rätt! Gott som tillbehör är en guacamole eller tzatiski och en stor sallad. ÄT och NJUT!

Pastasallad med kyckling och curry

Tänkte dra en utflykt och därför passar en pastasallad väldigt bra!

 

Snabb och god pastasallad till picknick, sommarlunch eller buffé. Pastasallad på grillad kyckling, pasta, yoghurtsås med curry samt grönsaker som cocktailtomater, majs, paprika, gurka och rödlök.

Till pastasallad kan du självklart välja grönsaker efter tillgång och smak. Strimlad purjolök, vårlök, riven morot, strimlad selleri, kokt kall broccoli, kokt kall blomkål osv är gott i denna pastasallad.

Pastasalladen går bra att förbereda innan till både bjudmat, picknick och lunch.

Förvara pastasalladen i kylen eller i kylväska med kylklamp vid picknick om den inte ska ätas inom 2-3 timmar.

Istället för en halv grillad kyckling kan du ta 2-3 stekta kalla kycklingbröst eller klubbor.

 

 

 

Spaghetti och köttfärssås

Favoritmat nummer ett! Alla – oavsett ålder – älskar spagetti och köttfärssås! Här är ett smakfullt och pålitligt recept som du lyckas med. Servera gärna med riven parmesanost.
Ingredienser  – 4 portioner
500 g nötfärs

1 gul lök (skalad och hackad)

2 vitlöksklyftor (skalade och finhackade)

2 morötter (skalade och rivna)

2 msk matolja

1/2 dl tomatpuré

500 g krossade tomater

2 dl hönsbuljong

2 msk kinesisk soja

 salt och svartpeppar

4 portioner spaghetti

Till servering

 parmesanost

 körsbärstomater

Pannkaka med havregryn

Pannkaka-med-havregryn

idag blev pannkaka med havregryn

 

enkelt respekt:

 

4 port.

4 ägg
1½ dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
½ dl havregryn
6 dl mjölk
smör
½ tsk salt
1 tsk honung
1 tsk vaniljsocker

Vispa ägg tillsammans med mjölken, lägg i mjölet och havren och vispa ordentligt. 
Smält sedan smör, och häll i det i smeten, häll i honungen, saltet och vaniljsockret. 
Ställ in smeten i kylen och låt stå där i minst tio minuter. 
Ta sedan fram smeten och stek pannkakorna i smör.

Igår blev det även gratinerad fläskfilé med banan och curry

Det här är en riktig efter jobbet-rätt. Kanske en fredag, när du vill äta gott utan att lägga ner alltför mycket tid på matlagning. Servera med ris och mango chutney.
4 portioner
Du behöver

400 g fläskfilé

1 msk smör

2 dl grädde (valfri fetthalt)

1 grön paprika

1 röd paprika

2 bananer

0,5 dl riven ost

1 dl jordnötter

1 tsk salt

1 krm grovmalen svartpeppar

1 tsk curry

Till servering:

kokt ris

Mango Chutney

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°. Dela fläskfilén i 2 cm-bitar och bryn dem i smör i omgångar. Krydda med curry, salt och peppar. Lägg över de färdigstekta bitarna i en smord ugnssäker form efter hand.

2. Kärna ur paprikorna och tärna dem och skiva bananen. Lägg det ovanpå filén, häll på grädden och strö över osten. Gratinera i ca 15 minuter.

3. Strö jordnötterna över före servering.

KLADDKAKA MED MARÄNGSVISS!

Hej godingar! Hoppas att allt är bra med er och att ni är laddade inför midsommar. Här är vi laddade. Vi har planerat en mysig picknick nere på stranden. Kanske kan det bli ett och ett annat dopp i havet också. Men innan dess ska jag jobba. Bland annat till Radio Gotland för att prata lite. Så roligt!

Och om ni ännu inte har bestämt vad ni ska baka till midsommar ännu så kommer här ett sista tips på en kladdkaka som jag gjorde här om dagen. En Kladdkaka med marängswiss. Den blev så god att jag inte vet vad. MUMS!

kladdkaka

Jag menar. En kladdkaka fylld med Vaniljglass, maränger och jordgubbar? Hur gott kan det bli!

 

kladdkaka

Jamen nu förstår ni kanske? Det är verkligen det bästa av alla världar.

kladdkaka

Kladdkaka serveras ju ofta med glass och jordgubbar. Så jag tänkte – varför inte servera tillbehören I Kladdkakan?

Kladdkaka med Marängswiss:
200 g Smör
4 Ägg
4 dl Strösocker
1.25 dl Kakao
3 dl Vetemjöl
1 msk Vaniljsocker
1 tsk Salt

Börja med att sätta ugnen på 175°C och smöra- samt mjöla en springform på 15 cm.
Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa upp ägg och strösocker lätt. Rör ner smöret och tillsätt sedan de torra ingredienserna. Rör ihop till en klumpfri smet.
Fyll formen och grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.
Låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar, gärna över natten.
Tag bort kanterna och lägg kakan på ett tårtfat.
Gröp ur lite av mitten och fyll med Vaniljglass, maränger och färska jordgubbar. Serveras direkt.

Ha nu en toppenfin torsdag! Stor kram. ♥ /Martin

Swedbank tar bort tjänsten e-kort (kunder rasar)

E-kort är en tjänst som tillåter användaren att skapa egna kortnummer med valfritt belopp för att slippa råka bli länsad.

Swedbank meddelande under dagen sina kunder att deras banktjänst e-kort kommer att försvinna 1 oktober och på swedbanks hemsida och även på Flashback skriver rasande kunder om besvikelse och att e-kort var en av anledningen till att bli Swedbank kund och att det inte finns någon anledning att ta bort e-kort förutom att de bara kostar banken pengar genom att ha kvar tjänsten.