Lite semester:)

Åkte på en minisemeter under midsommar med barnen, tyckte att det var så mysigt att det blev längre och längre(inkl större tält:))

Satsade på att komma iväg en sväng under midsommar, helt oplanerat – trivdes grymt bra på en camping så vi stannade tills igår. Okej, vi åkte hem några dagar emellan men ändå.

 

Skolavslutning.

Jag håller på att organisera skolavslutningen…
På fredag går min älskade dotter ut 2-an, Eddan går ut 3-an och börjar i mellanstadiet till hösten.. Tiden går grymt fort och nu måste jag handla de sista sakerna så att jag kan baka hela dagen imorgon!
På min bjudar-lista står;
Jordgubbstårta(jordgubbsmoussse och grädde)
Mums-mums
Arraksbollar
kakor

Sedan blir det lite plockmat då barnen inte kan leva på godsaker.
Allt är i vanlig ordning glutenfritt och recepten kommer när jag har bakat det. Och tagit mina urusla kort:)

Mums-mums

En klassiker som alltid går hem, funkar för alla…
Den är otroligt lätt att göra men den tar sin tid. I första omgången vispar man i 35 minuter och i andra drygt 20 min.

 

4 dl socker
1 äggvita
1½ dl vatten
1 dl floursocker
1 msk vaniljsocker(jag har i 1 tsk flytande vanilj)
(vissa har i 3 msk potatismjöl men jag hoppar alltid det och det funkar lika bra)

2 msk gelantin
1½ dl kokande vatten

2 dl kokosflingor
2 msk kakao
(blandas väl)

Vipsa ihop allt i 30-40 minuter.
Lös upp 2 msk gelantin i 1½ dl kokande vatten.
Rör först ner det eller vispa lätt ner det med det andra. Orsaken till att jag tar det sakta här är att allt socker skall smälta…
Vispa i ytterligare 20 min(det skall börja bli segare)

Häll direkt på en bädd av kokosblandingen eller i en långpanna(mindre modell), strö över kokosblandning och låt det stå tills det är som en mumsmums-massa. dvs lite dallrigt men går att skäras upp.
Skär i lämpliga bitar och vänd i kokosen.
Servera och ät

 

Blogga igen…

Jag bestämde mig för att blogga lite igen.
Jag har inte samma behov av att vräka ur mig saker, gå in på de mest privata delarna i mitt liv längre. Lite kanske kommer men inte som det varit förr. Har vuxit lite, blivit säkrare på mig och min förmåga. Jag har även insett att mina barn har det bra, jag gör rätt och de växer upp till relativt väluppfostrade flickor(min pojke är bara ett år så det är lite för tidigt att säga hur han blir)…
Barnfrågor ligger mig dock varmt om hjärtat och jag har väldigt starka åsikter när det gäller huruvida man gör allt för sina barn. Det finns så många bitar som måste stämma när man har flera barn och att se till att barnen har allt är viktigt. Man skaffar barn för att man älskar dem inte för att man vill ha flera barn. Ju fler barn man har desto stökigare blir det och desto viktigare är det med regler osv. Detta kommer jag att fortsätta att diskutera då det står en hel del i tidningarn och då kan jag inte vara tyst!

Men, jag bakar mycket, lagar mycket mat!
Det har blivit min hobby att ändra på grundrecept, på olika bakverk och bröd! Lagar mer mat än förr och jag är väldigt noga med att min ”gluten-dotter” får äta det mesta som andra kan äta. Marknaden är större gällande glutenprodukter än innan, men allt är inte lika gott som hembakat. Och det finns fortfarande en hel del saker som jag inte hittar på hyllorna…
Sedan är glutenfria produkter extremt dyra så vill man ge resten av familjen samma mat så funkar det nog inte i längden. Det har med bekvämlighet att göra, att ha flera byttor smör mm är inget för mig. Det jag äter skall alla kunna äta i familjen. Visst är det väl mysigare om vi sitter vid bordet och äter samma mat? För mig är det värt den tid som det tar mig att baka och barnen uppskattar verkligen att få hjälpa till lite och att äta det som vi har gjort själva…

Min minsta, lilla Erik, kommer att ta blodprov snart. Hans vikt har planat lite och risken finns att han också är glutenintollerant…
Jag har gett honom burkmat med spagetti just för att han skall få i sig gluten i lagom mängder. Annars har jag gjort hans mat med, det är ganska enklelt att ta ett par timmar på söndagen och koka ihop olika saker till honom under veckan. Och då blir det ju även glutenfritt till honom. Så, ja, jag har fuskat lite, köpt lite burkar så att han utsätts!

Så, jag kommer att dela med mig av de bästa recepten på glutenfri matt och bakning.
Det finns fler än jag som måste baka allt och förhoppningsvis kan några hitta hit med tiden och byta lite idéer med mig. Testa mina recept och berätta om de fick samma resultat. Sedan känner väl alla någon som är allergis och kanske vill baka något till dem:)
Tja, om inte annat så sparar jag mina recept och kort på det jag lagar så att jag själv har dem. Jag är nämligen väldigt slarvig med lappar och de recept som jag inte skrivit in på facebook är sedan länge kastade och tyvärr glömda…

Jag kan ärligt erkänna att jag plöjer mer än 20 kg per varannan månad(ibland betydligt mer men sällan mindre):)

 

Ciabatta, glutenfritt

10 dl mjölmix(glutenfritt)
5 dl kallt vatten
1 dl rapsolja
50 gram jäst

Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet och klicka ut 4-6 stora klumpar(gärna höga) – forma lite med mjöliga eller vattninga händer(vattnet gör dem jämna och fina).
Låt bröden jäsa under en timma, in i ugnen 200 g mellan 20-40 min.
Lägg på aluminiumfolie i sluten om de endast skall vara gyllenbruna.
Ät med en gång eller frys in när de svalnat…

 

Jag gillar att hälla på lite mjöl när de skall gräddas, just för att de blir lite roligare då.
Pröva gärna med att krossa rent havre och häll på efter penslingen…
Njut;)

Kina-mat

Jag har ett väldigt bra grundrecept på frityrsmet som jag alltid kör med. Det går inte att misslyckas;

  • 2 dl mjölmix(glutenfritt)

1,5 dl vatten eller ljust öl(har ingen öl pga gluten)
1 hårt vispad äggvita
2½  tsk bakpulver

  • ca 1 liter vegetabilisk olja till fritering
    Vispa äggvitan hård.
    Blanda bakpulver och mjöl, rör ner ölen/vattnet och vänd sedan ner i ägget.
    Sedan är det bara att doppa kött, kyckling, räkor, lökringar, champinjoner, banan mm.
    Fritera, servera och njut.

  • Våra lökringar är underbart gyllena och riktigt krispiga.
    Kycklingen(nedre bilden), blev minst lika bra som från restaurangen. Receptet är kanon, speciellt om man har i öl.

    Kommer inte köpa från kinarestauranger fler gånger då detta blev lika gott. Just att få till fluffigheten och den krispiga ytan är inte lätt. Men, som sagt, receptet är BRA!

    Sötsur sås;
    2 dl socker
    ½ dl äppelcidervinäger
    1 msk sojasås
    3 msk ketchup
    potatismjöl som är blandat i vatten

    Koka ihop allt utan potatismjölet, blanda sedan i lösningen(lite vatten och potatismjöl). Ställ det på plattan och koka upp. Nu tjocknar det…
    Vill man kan man även skiva ner bananer, äpplen, apelsiner, paprika och morötter i såsen.
    Såsen är perfekt att dippa friterad mat i.

Dumpling, glutenfria

Dumplingar är kanongott, en riktig fullträff från det kinesiska köket.
Dessa är så grymt goda att de faktiskt är värda den extra tid som det tar i köket…

Degen;
5 dl mjölblandning(kör fin mjölmix)
2 dl vatten
Blanda till en jämn deg(mjöl, vatten och degkrokar)
Ställ i kylen!

Fyllning;
250 g köttfärs
1 riven purjulök
½ riven lök
1 tsk ingefära, riven eller finhackad(i nödfall färdigmald)
2 rivna vitlöksklyftor
2 msk sojasås
1 msk(sesam)olja
Blanda allt, ev med degkrokar(lättast)

Dipsås;
5msk sojasås
3 msk ris- eller vitvinsvinäger
2 msk (sesam)olja
2 msk riven purjolök
1 krm ingefära
Lite socker eller sirap
Blanda och förvara i liten skål i frysen

Knåda degen mjuk igen, dela i 8 delar(beroende storlek. Kavla ut och tryck ut i lagon storlek(från liten raviolistorlek till den storlek som man vill ha)
Det skall vara tunt, jag menar riktigt tunn så att den nästan blir genomskinlig när den kokas!
Fyll fyrkanter, rundeller med smeten, vik ihop och koka sedan tills de flyter upp(koka därefter ca 5min till beroende på storlek)
Det blir ett par vändor i kastrullen innan alla är kokta.
Här går det även bra att fritera:)

Lägg upp på tallrikar och servera med såsen.
Blir det för många är det bara att frysa in.

Kanderade äpplen.

Jag älskade kandera äpplen som barn. Man kunde alltid köpa dessa på marknaden så visst blir det ett barndomsminne…

2 dl vatten
4,5 dl socker
1 msk glukos
Häll ner allt i en gryta. Blanda inget ännu utan låt det smälta ihop först.
Blanda runt lite och låt det koka upp till 150 grader(ca 20 min på 5-an)

Använd små äpplen. Mängden äpplen beror på storleken men räkna med runt 6-10 st.
Man torkar av äpplerna ordentligt och sätter en blompinne/grillpinne/glasspinne i varje.

När sockerlösningen är klar doppar man bara äpplena och låter dem torka på bakplåtspapper. Vill man ha mer smak så går det bra att vänd dem i strössel/kokos/nötter.