Vanja Vikström ”jag har definitivt inte kul om jag dricker”

vanja1

Från Vanjas blogg

Pang-härliga Vanja Wikström, grundare av GlamMom och bloggare på Modette har valt att inte fira midsommar skålandes i snaps. Hur kommer detta sig?

Folk tror att det är omöjligt att ha kul utan alkohol. Men det viktiga att komma ihåg är att folk är olika, och jag har definitivt inte kul om jag dricker. Alkohol i festsammanhang innebär för min del minnesluckor och ångest. Inget jag är särskilt sugen på.

Många är rädda för att uppfattas som tråkiga när de inte dricker, hur tänker du kring det? 

– Varför skulle man automatiskt bli ” tråkig” helt plötsligt bara för att man inte dricker? Jag anses nog vara en rätt skojig person i mitt vardagliga liv, så varför skulle jag sluta vara skojig på fest – bara för att jag inte tar en drink? Nää, lurig logik tycker jag.

Vi är ju flockdjur i grunden och känner oss som tryggast när alla gör på samma sätt. Står någon ut från normen genom att t ex välja att festa nyktert blir de andra osäkra. Så det handlar nog egentligen mer om de som dricker blir obekväma av nykterheten än de som inte dricker.

skålen1      Skål! från @vanja_wikstrom Instagram

Och till den smarriga midsommardrinken, vad behöver man?

– Flädersaft, pressad citron, lite mynta toppat med bubbelvatten!

Men jäklar vad gott! Imorgon smäller det, hur får du till en göttig afton?

– För att jag ska tycka att en midsommarafton är lyckad vill jag träffa folk jag tycker om och äta god mat i en avslappnad atmosfär. Jag är inte så himla mycket för lekar, bara jag får umgås med fina mänskor som jag tycker om och som tycker om mig, är jag toknöjd.

#TBT Vem var jag utan prestationerna?

capri111Vi skojade om det ganska nyligen jag och en killkompis, att det egentligen inte var så konstigt att jag blev sjuk. Jag körde bara på. MVG i skolan, ”perfekta” flickvännen och det där SM:et i fälttävlan. Den här bilden togs 24 timmar efter att jag åkt akut till sjukhuset. Det blev mitt tredje och sista SM.

För mig fanns det inget mellanläge- det var allt eller inget. När jag ser bilden idag är det med lika blandande känslor. Jag är otroligt stolt över att vi lyckades ta oss till SM, jag och min älskade Capri. När mina föräldrar köpte henne åt mig kunde hon inte ens hoppa över en bom… Samtidigt som jag då aldrig riktigt såg till mitt eget mående. Det var bara prestation som gällde, för vem var jag annars?

Med åren som gått har insikten också växt fram att det var just på grund av min ständiga jakt på prestation som jag blev sjuk. Det är värt att tänka på. Ständigt prestera ger sämre prestationer…♥

Hur du rockar midsommarfesten nykter

Nubbe och fylleslag är inte allas definition av midsommarafton. Modettes chefredaktör Josefin Dahlberg är nykter alkoholist och delar med sig av den vanligaste myten kring nyktert firande, favoritdrinken och sina bästa tips för en lyckad midsommar, utan alkohol.

josefin       Lånad bild från Josefins blogg (klick!)

Vilken är den vanligaste myten folk har kring nyktert firande? Hur spräcker du den?

– De flesta tror att man inte kan ha kul utan alkohol. Att man som nykter på en fest är tråkigare än alla andra och kommer gå och lägga sig först. De klassiska myterna om nyktra personer lixom. Jag spräcker hål på dem genom att dansa mest och ofta vara kvar sist…

Varför tror du folk är rädda för att tacka nej till alkohol? Och hur kan man tänka för att strunta i andras åsikter?

– Man är rädd för vad andra ska tycka. Man vill inte känna sig utanför eller annorlunda. Just eftersom man ofta får den typ av reaktioner (att man är tråkig) om man ska fira något nykter. Men det är så trångsynt av oss att se det på det sättet. Det är otroligt många människor som har problem med alkohol och som behöver avstå och det är så okunnigt att bemöta personer som väljer alkoholfritt på det sättet. Vi måste respektera att vi alla inte har samma inställning och tolerans av alkohol.

midsommardrinken        Recept på Instagram @josefinsoso

Vilket är det godaste receptet på midsommardrinken?

Min vattenmelon och mynta drick du blandar med bubbelvatten – galet god och fräsch!

Vad gör du för en lyckad midsommarafton utan alkohol?

Bra sällskap och grym musik! Jag kommer inte vara på någon fylleslagsfest utan jag umgås med personer som jag just kan umgås 🙂 Och så kan jag vara uppe och dansa hur länge som helst om det är bra musik!

Finns det en så finns det flera

tribe11

Det är så lätt att fastna i tron om att vara ensam med en tanke eller känsla. Jag hade länge känt att livet jag levde, inte var ämnat för mig. En ur usel jägare- ständigt på jakt, men hade ingen aning om vad jag egentligen sökte.

Det var inte förrän jag berättade hur jag kände som dem dök upp; människorna som likt mig känt sig helt ensamma, när vi i själva verket har varit en hel stam. Alla dessa stunder.

För att få svar krävs det ibland att göra sig hörd. Finns det en så finns det flera.

Self-care is self love

fin2

Under det senaste har jag brottas med hur mycket tid jag egentligen ska lägga ner på mitt yttre. ”Det är ju egentligen inte så viktigt” tänker jag när jag för fjärde dagen i rad går upp och ut genom dörren. Jag insåg igår, sittandes i den där frisörstolen att bara för att jag jobbar med insidan, utesluts per automatik inte utsidan.

Ta hand om huset du bor i. Self-care is self love. ♥

Resultaten dyker upp när du gör det

Dagen jag insåg att jobbet jag har inte var mitt drömjobb längre tappade jag det helt. Hela min värld vändes upp och ner. ”Vad fan ska jag göra nu?”. Resan till att inse vad min nya väg i livet är, får vi ta en annan gång men det jag insåg var att aldrig vänta på livet.

De drömmar du har, de känslor du känner för en viss person, tankarna om att det finns något bättre någon annanstans- de blir till verklighet i samma stund som du gör någonting med dem.

Så gör det! Världen väntar på dig, vad väntar du på? Egentligen?

Något svalkande efter helgen

smoothie

Glad söndag, babes! Den här är en riktig tiopoängare om du har haft en fullspäckad helg, lider av inflammationer eller sur mage- Pear Mint Cooler. Kokosvattnet är riktigt återfuktande och en höjdare ihop med mynta, fänkål och lime. Yum!

Kom ihåg att dricka din juice minst 20-30 minuter innan du äter en måltid så att kroppen kan smälta den ordentligt (eller dricka den 2-3 timmar efter en måltid).

Pear Mint Cooler

1 päron, 1/2 fänkål, 10 myntablad, 1 dl havremjölk, 1 dl kokosvatten, 1 avokado, 1 lime. Jag hakade upp och mixade sedan allt i blendern. Vaniljpulver med eventuellt överblivna blad blir topping. Enjoy!

Förstoppad, oro, ångest? Ta istället En återställare!

Känner du dig snarare svullen, matt, orkeslös? Satsa på Green boost och dra gärna ner på mango och banan.

När ensamheten tar över

med1Har du som jag en lördagskväll utan några planer? Under den senaste tiden har mina helger sett ut så men istället för att låta dem vara tomma, har jag fyllt dem med något. Även om jag inte dricker någon alkohol, finns det andra sätt att döva tomrummet på: skitsnack med polarna, scrollande genom instagramflödet, äta…

I eftermiddags valde jag att stanna kvar i känslorna som tomheten skapar och delade dem med 11 000 andra. Det var en sådan lättnad att bara få gråta. Du hittar meditationen jag gjorde ”A Meditation For The Heart” på Yoga girls facebooksida.

Ha en fin lördagskväll hörrni. Du är okej. ♥

Vi måste inte äta frukost

frukost3”Frukost är det viktigaste målet under dagen” vi har hört det förut, eller hur? Grejen är den att jag inte håller med. Precis som stora delar av våra liv går på rutin, gör även frukosten det.

Och vi vet ju att när livet går på rutin, kopplar vi bort känslorna. Det skapar obalanser som övervikt och IBS.

Våra hunger- och mättnadskänslor är fantastiska vägvisare för vad magen behöver. Börjar du ställa frågor, kommer den må bättre: äter du för frukost för att du är hungrig eller går det bara på ren rutin, att du faktiskt bara äter för ätandets skull…?

”De pengarna kunde du väl gjort något vettigare för?”

space1Frågan kommer från pappa där jag på spårvagnen släppt något i stil med att ”ta alla mina sparpengar och starta eget.” Efter ett lättare sammanbrott från pappas sida och en gråtfest från min, förstod jag vad som just hade hänt.

Pappa hade ju bara utgått från sig själv. Och i hans värld, startar man inte eget på pengar som sparats under flera års tid. Jag och andra sidan utgick från min och där fortsätter man inte spara till sen om man har en dröm som kan uppfyllas nu

Att lyssna på andra är viktigt men att inse att andras ord alltid utgår ifrån dem själva, är viktigare. 

#TBT När jag inte brydde mig alls

kallis22Idag blickar jag tillbaka till en sommar för snart tre år sedan. Det finns en del jag hade velat säga till mitt då 19-åriga jag, men jag tror inte jag hade lyssnat ändå. Förutom att Stockholm var the place to be, lyssnade jag slaviskt till Isabel och Rebeccas podcast och mottot ”kör bara kör”. Och nog gjorde jag allt det, körde på alltså.

Jag tror det syns på bilden att jag har gått loss en del. Förutom att jag hade festat stenhårt flera dagar i rad hade jag dessutom gått på någon hets-diet i kombination med ett saftigt träningsschema veckorna innan. Det märkliga är att just när bilden togs kände jag mig både mentalt och fysiskt oövervinnlig. (Kanske var just det  var alkoholens förtjänst..? 😉 )

Annars är det rätt uppenbart att livsstilen inte skulle hålla, huden sa ifrån big time och någon vidare sparkle i dem ögonen är det inte. Däremot var det lärorikt, för följderna blev en minst sagt oskön sjukdom, flytt och ett ”riktigt” jobb. Det blev på något sätt det sista sommarlovet, och kanske var det också det jag hade på känn, där jag dansade en julidag på Kallis?

En skål för lugnare mage

vegan33vegan22Lunchtime! Och det slår mig hur lätt jag idag slänger ihop en lunch utan att tänka på om maten kommer ge magknip eller gravidmage efteråt. Att ha haft en stressad, sur mage har verkligen tagit musten ur mig många gånger, så en hjälp på vägen har varit att tänka grönt. Ni vet: grönkål, haricoverts, persilja, oregano, avokado… Smarrigt, och blir enkelt en lunch. Jag steker i kokosolja (ta en annan olja vid förstoppning), toppar med salt, citronmango och kikärtor (stekta för lugnare mage).

Vill du få en mer balanserad magen? Boka tid för rådgivning här.