Skadad häst

Posted in tävling

Kommentar: Hej Lina! Jag tycker alltid att du har väldigt kloka funderingar och tankar så jag har en fråga till dig. Min häst blev idag behandlad i båda fram benen efter att veterinären upptäckt en mindre inflammation efter ett böjprov. Och veterinären tror att inflammationen uppstått från en tidigare knäskada ev. Grejen är att jag känner mig verkligen dålig som ryttare och ägare till min häst för tillfället, att jag inte gjort något som kunna hindrat detta tidigare och liknande. Sedan känns det även jobbigt att behöva berätta för folk hur allt ligger till. Känns jobbigt för jag vet att det ”är mitt fel” att detta uppstått. Har du känt så någon gång? Att man ”måste” dela med sig av allt. Känner liksom att jag kan ju inte ljuga när folk frågar hur det är med hästen, men att folk då ska se dåligt på mig som ryttare och ägare.

Svar: Hej!

Men åhhh jag tror de flesta av oss som har behandlat våra hästar för hältor verkligen har tagit till oss rätt hårt när sin älskade häst blir halt.

Men! Precis som oss människor får ont i ett knä/höft/arm eller vad som så får även hästar skador.

På ett SM hade Mads en clinic för oss ryttare där han sa ”de flesta av oss ryttare kommer att få en skadad häst, det är bara frågan om när” och så är det. Antingen ridrelaterade skador eller olyckor där hästen kanske slagit på sig i boxen, eller på promenaden där den brallat till ordentligt, i hagen, fel utrusning? Dåligt underlag? Tränat för mycket? Tränat fel?

Somliga hästar är mer sköra, har sämre benställning, byggda i en icke lämplig exteriör som gör det svårare som kommer påverka träningen. Somliga hästar har röntgenförändringar som säkert funkar med rätt träning, men för att hitta rätt träning gäller det att pröva sig fram. Varierdträning är jag 100% säker på att det alltid gynnar hållbarheten! Jag rådfrågar alltid min veterinär om vilket upplägg han rekommenderar och vägleder oss precis som jag lägger upp planeringen med min tränare.

Och ja, jag har absolut känt som du. Jag var själv ledsen över att behandla Lazzies bakknän, det kanske inte hade behövs om jag hade gett henne vila eller byggt upp henne ännu mer innan jag tog klivet upp med rörelserna. Läst av henne tidigare än vad vi gjorde. Men det viktigaste är att man faktiskt tar hjälp! Och det gjorde du 🙂

Ingen kommer se ner på dig för detta. Fall de gör det så skit i dom.

Sedan så händer olyckor, i söndags skadades Isabella T jättefina U25 häst så illa att den fick avlivas. Det låter som ett OJ OJs fall, så fruktansvärt hemskt att hitta sin häst med brutet ben. Jag kommer aldrig få bort den bilden ur minnet när Oj Oj försökte gå med sitt skadade ben. Jag tycker så synd om detta jättefina ekipage och lider verkligen med Isabella. Sverige tappade där en av sina bästa ekipage på U25 sidan. Stor kram till dig och din familj!

Jag är rädd varje dag att mina hästar ska skada sig. Men även om man hela tiden tänker på säkerheten och försöker göra sitt bästa för att hålla hästarna hela så händer det även lyckor.

Fler hästar är skadade än vi tror, bara att det är så mycket hysande om det. Varför? Vi tävlingsryttare som rider på elitnivå får skador precis som ex en fotbollspelare.

9 Kommentarer

 1. Anna säger:

  Hur broddar du dina hästar? Två eller fyra?
  Tack för en super bra blogg, du är en stor inspirations källa. Lycka till 2018!

  1. liinadolk säger:

   2 brodd! Tack snälla!

 2. Anna säger:

  Inspirationskälla givetvis 🙂

 3. Linn säger:

  som med Kurre..Inget sägs men vissa vet

  1. liinadolk säger:

   Kurre har jag även skrivit att allt kommer jag berätta när det är klart. Nu är det advokater inkopplade så då kanske även du Linn kan inse att det inte går att skriva i en blogg som är en av Sveriges största? Eller? Tänk till lite

   1. Maria säger:

    Bra svarat Lina! Förstår inte att inte att folk lägger sig i och är så respektlösa trots att du klart och tydligt skrivit att du inte kan kommentera nåt om det som händer runt Kurre. Tack för en superbra blogg och ditt sätt att vara och hantera saker trots att du är så ung, det är beundransvärt!

   2. Lisa säger:

    Fan va tråkigt att höra, Lina! Det är vidrigt när man ska behöva göra en rättsprocess och hästen ”kommer imellan”. Nu vet jag inte alls av vilka anledningar men hoppas att det kmr gå bra med dig och Kurre.

    Köpte en häst sommaren 2016 som bara fick vara frisk i 4månader och henne fick vi ta bort den 21/12 2017 då hon inte svarade på behandlingen. Fd ägaren är nu uppe i rätten och tjejen som är målsägande har samlat in över 20 (!) historier från personer som fått hem skadade hästar. Självfallet har vi försökt diskutera hästens hälsa med den tidigare ägaren men hon svarar inte och vill inte höras vid det. Usch

 4. Lillan säger:

  Lina, tack för att vi får följa dig och dina fina hästar. Du är en otrolig förebild för så många. Min favorit är Lazzie som du har gjort ett grymt jobb med, så vacker.
  Heja er 2018..kram

 5. Säljare säger:

  Du är en stor inspirationskälla Lina! Så kloka åsikter. Jag har en till fråga som skulle vara intressant att få din åsikt om. När man sålt en häst som man själv ridit in och utbildat, hur mycket får man ”lägga sig i” den nya ägaren/ryttarens träning? Som säljare bryr man sig ju fortfarande om hästen och vill ju inget annat än att det ska gå bra för den med dess nya ägare. Men så får man se att den nya ryttarens upplägg i träningen inte alls är det man själv skulle gjort. Hästen åker på ridrelaterade skador. Får man säga till då, peta in sin egen åsikt? Förstår att man måste respektera den nya ägaren, men det gör ont i hjärtat att se ”fel” träning… Vad är okej?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.