Följa sin tidigare häst

Posted in tävling

Fråga: Du är en stor inspirationskälla Lina! Så kloka åsikter. Jag har en till fråga som skulle vara intressant att få din åsikt om. När man sålt en häst som man själv ridit in och utbildat, hur mycket får man ”lägga sig i” den nya ägaren/ryttarens träning? Som säljare bryr man sig ju fortfarande om hästen och vill ju inget annat än att det ska gå bra för den med dess nya ägare. Men så får man se att den nya ryttarens upplägg i träningen inte alls är det man själv skulle gjort. Hästen åker på ridrelaterade skador. Får man säga till då, peta in sin egen åsikt? Förstår att man måste respektera den nya ägaren, men det gör ont i hjärtat att se ”fel” träning… Vad är okej?

Hej!

Tack, jag försöker förmedla hur jag tänker och gör sedan behöver ju inte alla agera som mig.

Oj jobbig fråga, förstår att det är tufft att se.

Vi skickar alltid med en bilaga i kontraktet där det står foder, hage, tips, och även träningsupplägg som har fungerat för oss.

Att ha en bra dialog med de nya köparna är bara bra OM båda vill det, på det viset kan man alltid hjälpa hästen väldigt bra. Sedan får man inte glömma att är hästen såld då är det inte längre ens rättighet att lägga sig i. Men goa råd och tips tror jag alla blir tacksamma för. Jag ställer alltid upp och svarar på frågor om köparen vill ha hjälp.

Sedan blir det mycket som speglar in vid en försäljning och en häst kanske blir halt, ny sadel, nytt underlag, nytt upplägg, ny ryttare and you name it! Man får alltid tro och hoppas att den som äger hästen gör sitt bästa för att göra rätt sak. Vi ägare blir väldigt också ”min häst kan bara jag rida och förstå” men det är vad vi tror 😉 de flesta hästar anpassar sig och så länge de får bra foder och skötsel och trivs på sitt ställe tror jag de är nöjda. Många som ringer mig om försäljning vill styra vem som köper, veta allt om köparen, stall, meriter, tränare och så vidare..men så funkar det inte riktigt. Utan man säljer såklart till den man tycker passar med hästen. Bara för någon står på en väldigt fin anläggning betyder det inte att det kommer funka. För mig är det störst vikt på att jag ser kemin mellan hästen och ryttaren. Sedan två-tre passar bra blir det budgivning.

Men till frågan hehe, jag svamlar så mycket! man kan alltid höra av sig och ge råd, men bara om nya ägaren själv vill det. Det är inte längre ens rättighet. Hur tufft det än är.

Jag äger ingen av dessa två superhästar, är bara innerligt tacksam att fått förtroendet. Fattar inte riktigt hur det gick till nästan hehe. Som en dröm! Jag i min tur återkopplar såklart till ägarna, samt stämmer ALLTID av med Kristian som ridit hästarna innan om jag undrar något.

Lazzie som jag har nu har jag faktiskt aldrig ställt frågor eller så till tidigare ryttaren. Men både ryttaren och hennes uppfödare följer oss på instagram och är väldigt stolta och glada!

Hatti köptes som fölunge av fina vänner vi lärt känna genom tävlingar. Familjen Holmgren! Inga frågor till de heller. Elin kanske har ställt lite gällande råd om betäckning och fått veta mer om Hattis mammas sida iof. Vi följer varandra såklart på socialamedier, senaste åren har vi varit på olika tävlingar så vi har inte träffats så som på ponnytiden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.