Träna ett dräktigt sto

Posted in tävling

Fråga: varför tränar du på din dräktiga häst? Bör inte alla vettiga personer förstå att vila är det viktigaste? Tänk på det tack!

Svar: Hej muntergöken!

Vettig och vettig, nu tror jag mer att du låter lite dåligt påläst. Och det är inte min häst, utan Elins och pappas.

Ett dräktigt sto får TÄVLA till den 5e dräktighetsmånaden. Hatti rids inte mycket och väldigt korta pass, hon är dräktig inte skadad 😉 Det är i 8e månaden som dräktiga hästar gör den största delen av fostertillväxten. En häst som är van att ridas och fortfarande är pigg för det mår bara bra av att få träna. Jag lovar att hon ställs av så fort vi tycker hon behöver det. Vi är väldigt måna om Hatti och lilla SpringDance DD i hennes mage. Och en sak till, man kan ställa frågan trevligt, ett tips till dig ifrån mig alldeles gratis 😉

13 Kommentarer

 1. Petra säger:

  Bra inlägg! Precis som hos människor orkar de olika mycket. Att ha god kondition och muskler underlättar vid en födsel oavsett djur eller människa. Lina om någon känner sina egna djur och lyssnar till 100 % på dem upplever jag genom det hon delar med oss på bloggen. Att vara gravid/dräktig är ingen sjukdom, en del mår sämre andra väldigt bra, men graviditet/dräktighet i sig själv är inte farligt (finns fall med diverse sjukdomar/åkommor som gör det farligt mm, men det är ju en annan sak).

  1. liinadolk säger:

   Exakt! Man får anpassa hela tiden efter varje häst. Ännu är Hatti pigg och tycker det är roligt att ridas så då gör vi det. Väldigt lätta och korta pass 🙂

 2. Caroline säger:

  Vissa hästar blir påverkade av att vara dräktiga snart in i dräktigheten och behöver ställas av. Andra motionsrids mer eller mindre fram tills det är dags. Jag tycker frågan är befogad, men borde ställts på ett sätt som ändå förutsatte att du ville din hästs bästa och respekterade om du skulle känna att hon ”tappade gnistan”. Min egen dräktiga treåring hoppades in när hon var 4-5 månader gången. Det var sockerbitshöjder och jag var så stolt och la upp det i en avelsgrupp på Facebook. Där fick man bannor minsann och ord som antydde att jag skulle framtvinga en abortering av fostret. Ut kom iallafall en mycket glad, fin och pigg liten hingstunge. Som situationen såg ut för hästen när hon hoppades in så hade jag henne på inackorderingsstall med rätt snåla utetider; hon skulle blivit deprimerad om hon inte fått komma ut och få stimulans. När hon var för tung och tackade nej till motion flyttades hon till en lösdrift med andra dräktiga ston, där fick hon annan typ av stimulans och var också helnöjd. Hur planerar ni att göra med Hatti? Ska hon föla hemma eller kör ni henne till någon uppfödare när hon inte ska ridas längre? Ska ni ha något sällskap till fölet? Hur som helst så ser hon fantastisk ut och verkar gilla att aktiveras.

  1. liinadolk säger:

   Hatti ska till en gård i Sala 1 april, hon kommer gå kvar där hela sommaren. Ska bli väldigt spännande!

 3. Cicci säger:

  Jag red min till april någon gång (fölade i juni). Mot slutet mest barbacka skritt typ i skogen. Hon visade tydligt när hon tyckte att det var nog. Hon var även tydlig ute när vi väl red och kunde börja trava självmant om hon kände för det, haha. Är de bara vana tror jag det är nyttigt för dem att de får lite egentid och blir ompysslade och får känna att de också får vara med 🙂

  1. liinadolk säger:

   Absolut det tror jag med 🙂 känner Hatti så väl att jag kommer kunna läsa hennes signaler 🙂

 4. Annelie säger:

  Lina, jag beundrar dig för en massa saker, din hästhållning, din ridkänsla, din kämparanda, din framåtandra, din ödmjukhet men jäklar (ursäkta!) vad jag beundrar hur du hanterar dumma kommentarer. Du tar dig tid att förklara även för de som bara vill klaga och du är alltid snäll tillbaka. Helt rätt sätt!

  1. Emma säger:

   Håller med föregående skribent. Hatten av för dig Lina vilket sätt att bemöta en oförskämt spydig kommentar!
   Och tack för all inspiration och sunda tankar du delar med dig av.

 5. N säger:

  Även jag håller med Anneli och Emma angående ditt tålamod och din pedagogiska ådra att förklara och hantera denna typ av kommentarer. Ju mer jag följer dig, desto mer imponerad blir jag!

  1. liinadolk säger:

   Tusen tack vad snälla ni är!

 6. Mallan säger:

  Vi har under åren fött upp ett 10-tal hästar på några olika ston & de har varit väldigt olika. Ena stoet var ”träningsnarkoman” hon höll igång hela dräktigheten & dagen innan hon fölade var vi ute & galopperade på fälten, 36 h senare föddes ett kanonfint friskt stoföl.
  Ett annat av våra ston visade bara 4 månader in i dräktigheten att hon inte längre ville träna.
  Så träna på och med största sannolikhet säger stoet ifrån när det räcker!

  1. liinadolk säger:

   Ja precis exakt det vi tänker också, vi kommer märka den dagen hon inte vill mer. Samtidigt som vi själva väljer att ge henne ”mamma-ledigt” 1 april då ska hon åka iväg för att få semester och föla i lugn och ro trots det inte beräknat förrän juli 🙂

 7. Elin säger:

  Red SM på min ponny när hon var dräktig i andra månaden, allt gick hur bra som helst. Sen är det förstås upp till var och en hur man väljer att hantera sin dräktiga häst, men det är som sagt ingen sjukdom att vara dräktig 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.