ska barnen drabbas av jämställdheten?

Nu har riksdagen röstat ja till regeringens förslag om att avskaffa det kommunala vårdnadsbidraget.

Socialförsäkringsutskottet, som har förberett riksdagens beslut, instämmer i regeringens bedömning att ett slopat vårdnadsbidrag ”bidrar till ekonomisk självständighet och en mer jämställd fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet”.

Utskottet skriver i sitt ställningstagande:

”Det nuvarande mönstret för hur omsorgsarbetet om små barn fördelas mellan föräldrar leder för kvinnors del ofta till ett lägre arbetskraftsdeltagande, längre frånvaro från arbetsmarknaden i form av långa föräldraledigheter, deltidsarbete och högre frånvaro med tillfällig föräldrapenning än vad som är fallet för män med små barn. Kvinnors svagare förankring på arbetsmarknaden leder i sin tur bland annat till sämre pension och sämre ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och sjukdom.

Det talas om kvinnors rätt, om mäns rätt… 

Men var finns barnens rätt.

Vart finns vår rätt att bestämma själva. 

För mycket handlar idag om pengar, om att tjäna dem, vem som tjänar mest, vem som arbetar mest.

Jämställdhet, det är fantastiskt.

Mer män borde ta mer ansvar gällande fördelningen av föräldraledigheten, Vi bör jobba på att det ska bli så jämt som möjligt på arbetsmarknaden. Absolut.

Men kan vi snälla sluta blanda in barnen.

De som nyttjar vårdnadsbidraget gör det med största sannolikhet för att de ser att deras barn mår bäst hemma, med barnens bästa i fokus.

Det finns andra sätt att jobba jämställt utan att dra in barnen, och tvinga in barnen i förskolor.

Antagligen kommer några av de hemmaföräldrar som redan tagit detta beslut för sitt barns skull att vara hemma ändå. Fast utan någon ersättning. 

och några kommer tvingas lämna sitt barn som de inte alls ser som redo att börja förskolan. 

Vi vill åt ett samhälle där jobb och pengar ligger i fokus, ett kvitto på att man lyckas. ett kvitto på jämställdheten. 

Samtidigt varnar fler och fler forskare om konsekvenserna för barnen som ses vid stora barngrupper och betydelsen och vikten av en stark anknytning, en anknytning som skadas då man så tidigt som vid ett år sätter ett barn i förskola.

”Den allra sköraste tiden är vid ett år, just då vi sätter våra barn i förskolan. Svenska barn innehar därmed, tillsammans med danska, troligen världsrekord i tidig institutionalisering enligt utvecklingsbiologen Niels Arbøl i Danmark. Vi har samtidigt den högsta psykiska ohälsan bland flickor i Europa och bland de högsta självmordstalen. Vi är mycket tydliga i rapporten med att det ”sannolikt är många faktorer som bidrar till den ökande psykiska ohälsan bland unga, men bristande anknytning till föräldrar är en mycket viktig faktor”. Det är konsekvenserna av detta vi räknar på. Det är vetenskap, det är belagt och det är rena siffror.”

Ge fler möjligheten att vara hemma längre med sina barn!

DSC00847

Amanda Kullenberg

FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor

Idag den 25:e november är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Frihet från våld är en mänsklig rättighet.

Ändå är hot, kränkningar och övergrepp vardag för många kvinnor, tjejer och barn.

Bostadsbristen är ett stort hinder för kvinnor som vill lämna män som utsätter dem för våld.

Att hitta lösningar för de här kvinnorna är en välfärdsfråga, ett offentligt ansvar och i allra högsta grad en angelägenhet.

Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år.

Bostadsbristen gör att kvinnorna och barnen tvingas stanna längre tid på boendet, vilket gör att platserna är upptagna när nya kvinnor och barn akut söker sig dit.

Att lämna en våldsam man och söka sig till en kvinnojour är ett stort steg som kräver mycket mod. De kvinnor och barn som söker till jouren har ett stort behov av stöd och skydd. Jouren skyddar, stödjer och stärker kvinnorna och barnen tills de är redo att flytta och börja en ny vardag med ett liv fritt från våld i ett tryggt hem. Tyvärr är väntan på att börja det nya livet onödigt lång då det är svårt att få en bostad och kunna flytta ut från det skyddade boendet. 

Många som varit utsatta för våld har tvingats sjukskriva sig eller vara borta från arbetet. Deras partner kan ha tagit lån i deras namn, gett dem betalningsanmärkningar eller spelat bort deras pengar. Då är det svårt att hävda sig på den tuffa bostadsmarknaden. Det är därför avgörande att kommunerna har rutiner för att stötta kvinnor som utsatts för mäns våld i att få tillgång till en bostad, med hyror som går att klara av som ensamstående. Att ge kvinnor som utsatts för våld förtur i bostadskön är en bra början.

Ett alternativ är att flytta på förövaren. Männen får då ta ansvar för det brottsliga agerande det innebär att utsätta någon för hot, kränkningar, övergrepp och andra former av våld. Det finns en lag om kontaktförbud i det egna hemmet, om den används i större utsträckning skulle kvinnor som vill stanna i det egna hemmet få ett bättre skydd mot en våldsam partner och slippa flytta.

Bostadsbristen drabbar inte bara kvinnor och barn som utsätts för våld och vår mening är inte att ställa bostadslösa grupper mot varandra. Men de här kvinnorna och barnen utsätts för brott i sitt eget hem, av våld som i värsta fall är livshotande. Det är avgörande att det finns en reell möjlighet till ett nytt boende när de fattar det livsviktiga beslutet om att försöka lämna förövaren.

Frågan är komplex och det krävs en nationell samling för hur bostadspolitiken ska se ut. Vi hoppas att den 25 november blir starten och vill uppmana politiker och beslutsfattare att:

-Se över förturssystem i bostadsköer för kvinnor och barn som utsatts för mäns våld

-Börja använda lagen om kontaktförbud i det egna hemmet, att flytta på männen ger en tydlig signal om vem som bär ansvaret för våldet

-Ge frågan om bostad för kvinnor och barn som utsatts för våld den prioritet och dignitet som den kräver

Amanda Kullenberg, Atsub

atsub

Junibacken

Efter läkarbesöket ville jag och Ava hitta på nått kul, det blev för sent för att gå tillbaka till förskolan, så vi gick till Junibacken istället.

Det är verkligen lyxigt att ha Junibacken så nära.

idag va det riktigt roligt och nästan helt folktomt.

Vi hade verkligen en toppendag.

Som vanligt började vi med en tur i sagotåget, den absoluta favoriten.

Som vanligt började vi med en tur i sagotåget, den absoluta favoriten.

När man åkt färdigt hamnar man på andra våningen och vid Pippis hus, där är det riktigt roligt... En ridtur på lillagubben är ett måste!

När man åkt färdigt hamnar man på andra våningen och vid Pippis hus, där är det riktigt roligt… En ridtur på lillagubben är ett måste!

junibacken

De har julpyntat på junibacken nu, och ser ni att Ava har lite julinspirerat på sig... Ava valde klänningen själv här om dagen.

De har julpyntat på junibacken nu, och ser ni att Ava har lite julinspirerat på sig… Ava valde klänningen själv här om dagen.

Vi hann med att gå på två teaterföreställningar också, gittan och älgbrorsorna och Mumin- vad hände sen? Ava älskar teater och det blev en liten dans vid scen efter att Gittan va slut.

Vi hann med att gå på två teaterföreställningar också, gittan och älgbrorsorna och Mumin- vad hände sen? Ava älskar teater och det blev en liten dans vid scen efter att Gittan va slut.

När vi kom hem va vi båda helt slut, så vi somnade tidigt… 

både jag och Ava. dock vaknade jag nyss och min man kom precis hem. 

Läkare med Ava!

Idag har vi varit hos läkare med Ava.

Som jag tidigare såg så va det otroligt mycket vax, så mycket att läkaren inte kunde se in i örat ens, så vi ska använda örondroppar och spola örat fram tills på måndag då vi ska tillbaka och titta, antingen är det vaxet som gör ont, eller nått annat. 

Det får vi se då.

Men som sagt har hon inte jätteont så jag tror på att det kommer bli bättre bara av detta. 

Nu sover hon med örondroppar och fetvadd i örat och i morgon ska vi spola.

Jag är otroligt lycklig över att hon hittills varit så förskonad från öronproblem, jag va ett riktigt öronbarn och hade rör i öronen i flera omgångar som liten och även större.

Det är ju så fruktansvärt att ha ont i örat. 

Bra att vi tittar till det iallafall. 

Idag fick vi ett riktigt bra bemötande, dock blev det en stor besvikelse då inte doktorn hade några klistermärken. 

Men jag blev en sån där jobbig mamma som frågade i receptionen istället, och där hade de klistermärken och Ava fick även en skummtomte och blev riktigt nöjd.

men så är det, går man till doktorn som liten ska man ju ha en belöning… 

Ava räknar lite pengar innan vi ska till doktorn...

Ava räknar lite pengar innan vi ska till doktorn…

Julklappar!

Jag måste nästan ge mig själv en applåd! 

Det är inte ens December och jag har handlat det mesta i julklappsväg åt Ava!

Annars brukar vi vara ute i sista, ABSOLUT sista stund… Förra året handlade vi den 23:e vill jag minnas.

Det här året tänkte jag undvika julhandeln, jag är för ängslig och orolig med allt som hänt i världen, så att shoppa via nätet är perfekt!

Sedan trodde jag ALDRIG att jag skulle bli ”en sån här” förälder, som köper allt som har med frost att göra, haha 

Men det mesta på Avas utförliga önskelista kom därifrån, såklart…

Jag har dock ännu inte lyckats hitta Elsas iskrafter. 

Jag söker och söker desperat, nu har jag delegerat ut uppgiften till familj och vänner. 

OM någon hittar de förbaskade iskrafterna så får ni säga till!

Jag fortsätter jakten.

Ett axplock av De kommande julklapparna…

Jollyroom.se

Dessa är inte tänkt som julklapp, men Ava önskade sig detta. och hon behöver nytt till vårt nya kök!

Dessa är inte tänkt som julklapp, men Ava önskade sig detta. och hon behöver nytt till vårt nya kök!

jollyroom.se

jollyroom.se lillaamanda

jollyroom.se

Lekmer.se :

lekmer.se

lekmer.se

Fyndiq.se :

fyndiq anna klänning lillaaamanda

elsa

läkare i morgon

Under Avas alla sjukdomsturer har hon till och från klagat på ont i örat, men det har inte utvecklat sig mer än att hon klagar då och då, men nu såg jag i hennes öra att hon har enormt mycket vax, och hon klagar fortfarande. 

Så nu har jag bokat en läkartid så att det kollas upp. 

Tror det är en vaxpropp. 

Jag avskyr vc, hoppas vi får ett bra bemötande denna gång. 

Det kommer bli bra. 

Ava är ju frisk igen och det känns fantastiskt!

Nu kan vi väl få hålla oss friska ett litet tag!

IMG_4174

Mässa, lekland, bus!

Vi har haft en fantastisk helg! 

Den har nog innehållit allt som en helg ska innehålla. 

På lördagen började vi med att åka ut till kistamässan där det va bostadsrättsmässa. 

Säker bostad som min man äger ställde ut där och jag och Ava va med och jobbade. Ava charmade alla och spelade fotboll och mamman drog in kunder. 

Riktigt roligt! 

www.sakerbostad.se

   
 
Efter vår tid på mässan åkte jag och Ava vidare till det nyöppnade Andys i Bromma! 

Det va verkligen fantastiskt där, men lite väl mycket folk. 

De skulle nog tjäna mycket av att ha lite mer personal synlig och hålla på sina regler bättre. 

Det va väldigt många stora barn utan föräldrar som röjde i 0-3 års avdelningen och jag såg föräldrar med små pluttar som behövde passa sina små för att de inte skulle skadas av de större barnen. 

Jag blir alltid lite provocerad då man ser föräldrars frånvaro. De har ju ändå ansvar för sina barn. 

Men jag och Ava hade det helt fantastiskt där, det är ju så stort så trots att det va mycket folk hade man mycket egen yta att röra sig på! 

Ava hittade ett fantastiskt bollhav med bollar som lös i olika färger! 

Efter åkte vi iväg på kalas till mina gudföräldrar. Mycket trevligt! 

   
    
  

minnesskåp- Vilya

Det tar sin tid, som med allt för mig. 

För mer än 1 år sedan köpte jag ett minnesskåp som jag tänkt lägga lite av Vilyas saker i. 

Det tog ända tills igår att påbörja detta.

och det blev inte färdigt ens.

Jag fastnade med att ännu en gång gråta till förlossningsjournalerna.

Det blir alltid så, det vet jag.

Det går inte att stoppa, jag vill läsa och jag vill minnas.

Samtidigt gör det så ont, varje gång jag läser.

Varje gång jag tar i hennes saker, linnet jag sparat och aldrig tvättat sedan den sista gången jag höll henne i min famn och hon somnade in, hennes små kläder som det va tänkt att hon skulle få bära, graviditetstestet, rosen som va på tårtan från hennes begravning, alla brev vi fick efter att hon dog, hennes små fotavtryck, hennes gipsavtryck med en liten liten droppe av hennes blod kvar. Hennes och mina förlossningsband.

Mina band, sargade och med thailandsand då jag inte tog av mig dem förens de ramlade av utav sig själv, och hennes fortfarande lika fina, orörda som de va efter den tionde dagen då hon somnade in.

Mycket fick så klart inte plats, men några få utvalda saker har fått en plats.

Det blev inte klart…

men det blev en början, och jag är nöjd över min insats.

Vilyas minnesskåp står just nu i vårt vardagsrum, bredvid vår tv. Det blev en bra plats. hon har även en hörna i vårt sovrumsfönster.

Vilyas minnesskåp står just nu i vårt vardagsrum, bredvid vår tv. Det blev en bra plats. hon har även en hörna i vårt sovrumsfönster.

Jag hittade graviditetstestet från Vilya, och jag minns det som igår.

Jag trodde inte alls att jag va gravid, jag och Robin hade inte varit ett par så länge.

Men de på jobbet tjatade och sedan köpte de ett test till mig, de väntade utanför toaletten och sedan väntade vi på resultatet tillsammans.

jag sa hela tiden att det är omöjligt, men när jag såg resultatet började jag gråta, av lycka!

Jag gick ut på gården och ringde robin och va så nervös över vad han skulle säga.

Men han blev också glad, riktigt glad.

och sedan den dagen och alla dagar framöver så har du varit min första dotter Vilya.

Jag va säker från början att det va en tjej som låg där i magen, och bara kort därefter så visste jag att det va Vilya du skulle heta.

Jag saknar dig så otroligt, oändligt mycket!

minnesskåp clearblue

Till livet du kom

Från livet du gick

Du såg på oss ett ögonblick

Varför du vände?

-vi söker ett svar

För alltid ska minnet av dig finnas kvar!

lillaamanda

 

 

krupp och bus

Ava va fruktansvärt dålig i sin krupp natten till idag, men på dagen är hon pigg och hittar på alla möjliga bus.

Hon kräver ständig underhållning och vid matlagning eller andra ”måsten” som jag tog mig för har hon hittat på allt möjligt bus!

Jag har verkligen fått hålla i mig själv för att inte börja julpynta dessutom.

Jag är så enormt sugen, men det känns lite tidigt.

När tar ni fram julpysslet?

Ava efter lite påhitt när mamman lagade mat! haha

Ava efter lite påhitt när mamman lagade mat! haha

Världsprematurdagen!

Idag är det världsprematurdagen…

Jag tänker på det vi upplevt, det vi missat, det vi saknar och det vi borde ha fått upplevt,

på det som berövats oss och det som vi har fått erfara…

Alla dessa dagar, minnesdagar och andra gör lite ont…

men en sak gör det lättare och till en befrielse… jag är inte ensam…

Idag den 17 november är tillägnat alla som fött sina barn förtidigt,

barnen som kommit till världen alldelles för snabbt,

mormödrar, farmödrar, vänner, bekanta, farbröder…

ja alla som har någon i sin närhet som har upplevt detta…

Idag tänker jag lite extra mycket på min lilla vilya som inte fick stanna.

jag tänker på alla som nyss fått sin lilla guldklimp, för tidigt.

som svävar mellan liv och död, som kämpar. som befinner sig på neonatalen…

idag tänker jag extra mycket på er…

Vår älskade vilya!

Vår älskade vilya!

älskade Ava

älskade Ava

Mina små flickor!!!

Mina små flickor!!!