Man eller inte man?

Vänner! Hästbitna, fysiskt eller psykiskt, hur gör ni med hästarnas man när det är såhär varmt? Och då menar jag de hästar som har riktigt mycket man ala Fia. Flätar ni upp den eller låter ni den vara? Jag kan förstå att man vill låta den vara hängande om det finns mycket insekter som stör och bits. Vi har typ  inga insekter alls här, kanske lite flugor men de är få. Ska jag låta den vara hängande? Nu är det typ 26 grader och väldigt tryckande och Fia står i en grushage och hänger… 
Vad gör du? 🙂

Fortsätt läsa

Min midsommar- häng med!

kVälkomna till min midsommar. Jag tänkte att jag under dagen ska blogga med bilder och text om vad som händer just då. Nu ligger jag i sängen och ska gå upp och äta frukost :). Jag funderar på om jag ska uppdatera ett inlägg med nya bilder eller om jag ska gör ett nytt inlägg varje gång? Kommentera gärna vad ni tycker 🙂

15.41

Jag är påväg till kvällens firande. Dagens outfit. Vit kjol, vitt linne och vit trekvartströja i spets. Vad tycker ni? Mina skor är nya, de köpte jag på maxi. Jag upptäckte nu att de har gummisula. Kan man ha dem utomhus då? De är sjukt sköna iaf! Och vet ni, det är dags för fredagsmidsommarmys! 😀 


19.25.

Middagen är uppäten, gott! Det har även blivit en liten nubbevisa ;). Dansar ni runt   Midsommarstången än? 

22.35 

Varför ska man ha så lockigt hår :(. Annars hade jag också badat :D. Vi har lekt lekar, mitt lag vann såklart 😀 

0.37. 

Nu avslutar jag denna midsommarkväll med lite nattamat. Två korvmackor och ett glas mjölk. Trevlig midsommar på er. Vi hörs imorgon. Puss! 

Fortsätt läsa

Vi slog hopprekord!

Idag sa Fia att nu räckte det att vara på bana, hon kändes inte alls särskilt medgörlig och då blir man inte så peppad på att jobba. Jag kan säga att jag var inte heller så pepp på att vara på banan. Så tre dagar i ridhus på raken är inte något som passar Fia, det var för mycket. Det noteras i systemet så jag vet att jag inte ska ha det så 🙂

Vi hoppade idag :D. Fia var jätteduktig och hoppade faktiskt. Vanligtvis brukar hon gå över eller trava över, men idag hoppade hon :D. Vi hade en bom innan, jag vet inte om den gjorde någon skillnad eller om helt plötsligt blivit en hopptalang ;). Vi hoppade faktiskt 55 cm :D. Herregud, det hoppade jag med Leja också :P. Jag har faktiskt blivit mycket lugnare i hoppningen. Jag var hopprädd när jag köpte Leja och eftersom hon hoppade allt alltid så blev jag av med den rädslan samtidigt som jag skapade en ny rädsla ;). Därför känner jag mig rätt så säker i hoppningen. Jag hoppar bara det jag vågar och travar bara över. Men jag gör det och det är det viktigaste :D. Det var rätt roligt också ;).

Här har ni en film när Fia blir longerad över en bom och hoppar över :D.

Fortsätt läsa

Midsommarbingo!

Kolla vilket helfestligt bingo jag hittade såhär lagom till midsommar :D. Jag hoppas kunna kryssa i några väva dem. ”Någon form av otrohet tar vid” är väl inte någon man vill få kryssa i :p. Annars är det fullt ös mot fullbricka! Haha ryssen anfallet x). Hur ska ni fira er midsommar imorgon? Blommor i håret? Nubbe i magen? En sommarkyss? Ett nattbad? Se solen gå ner och sedan hinna se den gå upp också? Dagen är full av möjligheter :D. 

Fortsätt läsa

Kluringar att hitta ett system som passar Fia.

img_1052.jpg

Jag såg en video på Youtube och där berättade kvinnan som blev intervjuad att man måste hitta ett system för sin häst, så man vet hur man ska lägga upp veckans ridning och vila inför tex tävling eller träning. Så man vet vad som passar bäst för hästen, är det vila, rida på banan, rida på banan sen tävla eller vill hästen rida ut innan tävling eller vila dagen innan tävling. Detta är vad jag nu ska ta reda på. Om ni är mattegenier som jag så inser ni ganska snart att det finns väldigt många sätt att kombinera detta på. Därför tänkte jag göra en två veckors period där jag provar olika kombinaioner. Det ger utrymme för att det kan finnas dagar när man måste byta aktivitet eller kanske inte hinner/orkar rida. Eller att Fia inte är helt med på det vi ska göra.

Jag har inte riktigt kommit fram till hur detta ska fungera som ni kanske märker. Vad är bäst:
1. Jag lägger upp veckoscheman och utvärderar på söndagen efter två veckor hur hon känts på de olika dagarna.
2. Jag sätter upp fem dagar och lägger in olika mycket uteritt och ritter på banan och på den sjätte dagen känner jag hur hon känns med upplägget ritter och uteritter.

Vad tycker ni? Som ni ser har jag skrivit siffror vid aktiviteten, det är en bedömning hur hon känts idag. Har hon varit pigg och glad, velat gå framåt, samarbetat. Så kan jag sen på söndagen två veckor efter perioden se hur hon känt på varje ridpass. 1 då har hon inte känts bra 5 då är det topp. Idag var hon fin som ni ser :).  Sen är jag mycket medveten om att den dagliga formen spelar mycket in. Jag vill även lägga in en vilodag till och fler uteritter i veckan. Men jag kan ändå ha en överblick. När jag kommit på vad som fungerar ska det givetvis inte vara så styrt med planeringen men då har jag koll på hur jag ska lägga upp ridningen innan tävling och träning :). Har ni något system för era hästar? Hur preseterar er häst bäst när ni lägger upp träningen?

Denna vecka blir det:
Måndag: Vila.
Tisdag: Bana.
Onsdag: Bana.
Torsdag: Bana.
Fredag: Uteritt.
Lördag: Bana.
Söndag: Uteritt.

Dagar jag ska hålla koll på denna vecka för att se vad som passar är imorgon, hur känns hon på tredjedagen i ridhuset. På lördag, hur är hon efter tre dagar i ridhuset och sen uteritt :).

Fortsätt läsa

Hotellfrukost, mums!

Idag bjöd jag mamma på födelsedags frukost på ett hotell. Det är så gott att ha så mycket att välja på och slippa fixa själv. Det godaste på dagens frukost var rostat bröd med en god korv på. Haha! Idag ska Fia skos, hon vrider sina skor så på ena sidan växer hoven över och på andra sidan är det mer plats. Så det är välbehövligt att hon får nya skor :). 

Vad ska ni hitta på idag? 🙂

Fortsätt läsa

Sommarmord – Fallet Bobby.

På en gård i Småland bor Bobby, hans mamma Niina och hennes sambo Eddy. Nina och Eddy har inte träffats sålänge men blivit stormförälskade. Efter att Eddy berättat om sina stora ägor, all personal som jobbar på hans gård och alla pengar han har flyttar Niina och Bobby ner till Småland. Allt för att ganska snabbt inse att Eddys gård är en gård han hyr och han äger inte alls mark. Det mesta Eddy berättat är en lögn.

Eddy har sedan tidigare blivit dömd för kvinnobrott och två fall av våldtäkt, något som Eddy bestämt nekar till. Detta är givetvis något som Niina inte har någon aning om när hon och Bobby anländer till Småland. Enda tills flytten har Niina fått hjälp med Bobby, han lider av Fragil X, ett autimsliknande tillstånd som även gör honom extremt skygg. Varannan helg har han fått bo hos en stödfamilj. Hos familjen får han leka med djuren och åka traktor. När Niina flyttar till Småland har hon inte längre någon stödfamilj som hjälper till med Bobby. Hon har vid tillfälle sagt att hon inte orkar med Bobby längre. Pågrund av Bobbys diagnos behöver han ha väldigt mycket stöd.

Hösten 2005 börjar Niina och Eddy att tortera Bobby. Niina har bland annat berättat att han fick sina nerbajsade kalsonger mot ansiktet, tvingad att ligga naken i snön och få snö skottad över sig, sprit nerhälld i en tratt mot munnen och en dammsugarslang mot könsorganet, blev slagen med träpinnar mot könsorganet, och fick grova stötar. Han blev också bränd med cigaretter och slagen med pinnar.

Den 14 januari 2006 går tortyren för långt och Niina hittar Bobby död i sin säng. Han har enligt obduktionen dött av sina egna uppkastningar. Niina ropar på Eddy som påbörjar konstgjord andning utan att lyckas. Niina ska enligt uppgifter gått och druckit sig full. Då de inte vet vad de ska göra gömmer de kroppen i vedboden. Senare lägger de kroppen i bagageluckan och kör planlöst runt för att hitta någonstans att göra av kroppen. De lägger den till slut i Lovsjön.

I januari 2006 rings det in en anmälan om en försvunnen pojke. Han ska ha försvunnit på en parkering i Göteborg. Då kroppen inte hittas misstänker polisen att pojken blivit bragts om livet. Niina och Eddy grips snart misstänkta för mordet på Bobby.

I maj samma år inleds rättsprocessen. Paret åtalas för mord, eventuellt grov misshandel eller grovt vållande till annans död. Paret skyller på varandra och deras historier stämmer inte. Niina nekar bestämt till brott och hävdar att Eddy utsatt henne för sexuella övergrepp, något som Eddy nekar och hävdar att de som Niina påstår vara övergrepp har varit ömsesidigt. Den 9 juni dömds de båda till 10 års fängelse för brott mot griftefriden, grov misshandel och vållande till annans död. I oktober 2012 har båda parter släppts.

Fallet Bobby väckte stora reaktioner och expressen anordnade en rosinsamling vilket resulterade i 30 000 rosor på Bobbys begravning. Lex Bobby kallas den svenska lag som trädde i kraft 2008 som säger att en särskild barnskyddsutredning ska genomföras om ett barn dött på grund av våld eller annat brott och barnet har varit i behov av skydd.

Bobby.

bobby

Fortsätt läsa

En liten Elsa <3

Imorse blev faster för andra gången till en liten Elsa! Åh så mysigt :D. Nu har jag fyra syskonbarn. Jag är moster till två och faster till två. Så mycket kärlek till dessa fyra barn! <3. Grattis Johan och Emelie! <3

Fortsätt läsa

Höstskräck – galgbackar.

Några få generationer bak fanns ett helgnöje som vi aldrig skulle kunna tänka oss att gå på, än mindre ta med våra barn till. Runt om i Sverige reste sig backar, backar dit folk tog sig för att få sin dom. De tog sig till såkallade galgbackar. Backar dit människor avrättades, fick sina huvud avlägsnade från sina kroppar. För 130 år sedan var dessa avrättningar offentliga och vem helst som hade tid över en dag kunde ta sig dit för att bevittna de hemska. Befinner du dig på hammarhöjden i Stockholm, Södermalm, Pelarberget eller Stigberget? Har du känt av att du inte är ensam? Att det finns någon som tittar på dig? Kanske hör du ett avlägsnet skrik, ett dödsskrik. Någon som i ren dödsångest skrikit, lagt sitt huvud på plats och väntat på att bödeln, som förhoppningsvis var nykter nog att träffa rätt för att slippa hugga flertalet gånger, ska höja sin yxa och ta kraft.

Du kanske tror att du är skonad för att du inte bor i Stockholm? Då har du fel, på platser i Käglinge, Helsingborg, i Grötingebo, på Gotland och i Vadstena finns galgbackar, allt för att låta människor sona för sina brott.

Var du kvinna under denna tid blev du kanske inte straffad med en snabb död med yxa, hade du otur blev du levande begrav. I annat fall kunde du bli hängd, från en trädgren eller galge. Detta var ett sätt att dö på som tog tid, du kvävdes långsamt till döds. Dock ansågs det vara oanständigt att hänga kvinnor då deras underliv blev synligt. Därav alternativet halshuggning.

Har du tur blev dessa människor begravda efter en plågsam död begravda med huvudet avlägsnat från kroppen placerat mellan benen för att de inte skulle kunna spöka. Kanske har du hört något skrik eller sett någon hänga från en gren en sen skymning. Fick du titta två gånger för att verkligen se om där hängde någon eller inte?

2 galgbacke

Fortsätt läsa

Linn<3 mig

Asså ibland blir jag avundsjuk på mig själv. Min middag idag kommer direkt från spezio på Malmö central. Jag älskar när man får se när de lagar maten. Det känns så ordentligt och fräscht då! Till pastan fick jag sallad och bröd, och vilket bröd! Nybakat så det fortfarande var varmt och med flingsalt ovanpå! Det doppade jag i olja med ännu mera salt i. Såååå gott :D. Riktig lyxmiddag!

Vad gör ni idag Mina favoriter? Hoppas allt är bra med er! Jag var på body shop i lördags och köpte en lermask jag måste visa er! Den har en speciell egenskap som jag verkligen inte säger nej till! ;). Håll ut så kommer mer info om den! ;).

Vi hörs ikväll! Ta hand om er! <3

Fortsätt läsa