Horses of iceland

Jag såg en video på Horses of icelands Facebook sida. De har gjort en video som visar islandshästen på ett nästan magiskt sätt. Jag blev rörd till tårar, det finns så mycket mer att visa av islandshästen än att det är en turridningshäst. Och det är det jag vill förmedla med min blogg. Att läsarna ska se att det går att träna och tävla en islandshäst. Att den har fyra eller fem gångarter som går att träna och utveckla. Jag hoppas att jag kanske har en och annan storhästryttare som läser och ser den fantastiska värld jag befinner mig i. Tack till Hávar som jag får utvecklas tillsammans med och tack till Fia som fick in mig i denna fantastiska värld som jag är så stolt att vara med i :D.

Här hittar ni videon från Horses of iceland.

Här är en annan video som Horses of iceland gjort, där de visar skritt, trav, galopp, tölt och pass :). Sååå fin häst!

Fortsätt läsa

Spänningshuvudvärk

Hej från ett migränanfall! Asså fy för! Jag ska orka knåpa ihop ett kort inlägg innan jag ska sova. Jag har haft spänningshuvudvärk sedan… ja för evigt. Hela min skolgång har kantats spänningshuvudvärk. Det har funnits få tillfällen där jag inte haft ont i huvudet. Spänningshuvudvärk är när man spänner musklerna i pannan som då gör att det tillslut gör ont.

Dålig ventilation, starkt ljus och stress är kombos som gör det värre. För några år sedan var jag hos en ögonläkare som konstaterade att jag har migrän. Imorgon ska jag till neurologen som jag hoppas kan hjälpa mig. Jag hoppas få botox i de muskler jag spänner, via landstinget, tror jag det är  som ordnar sådant. Genom att bedöva musklerna i pannan så kan jag inte spänna dem och då kan jag inte få ont i huvudet. Huvudvärk gör en väldigt allmänpåverkad. Hela kroppen blir förstörd en dag med huvudvärk… Någon annan som haft mycket spänningshuvudvärk/migrän och fått botox för det? Berätta gärna.

Nej kompisar, nu går det inte längre. Nu får jag stänga ner och försöka sova, 20.19. Sov gott! Håll tummarna imorgon 🙂

Hávar imorse, ljuset var magiskt, det gick inte riktigt att fånga på bild 🙂

Fortsätt läsa

En helt vanlig islandshästvlogg

Veckans video blir en video där ni får se lite smått och gott. Det händer inte jättemycket, men ni får följa med och se när vi tränar. Vi tränar i huvudsak på att han ska få in höger bog som smiter iväg. Jag fick träna på att göra det från marken och uppsuttet. Det var så svårt att göra det från marken. Han förstår inte riktigt vad jag vill. Vilket ni ser i klippet som är efter träningen. Dock är detta något som vi måste träna på. Vi tränade mycket skritt, just för att få in bogen. Sen tränade vi att gå på volt i skritt och han ska flytta inerbakben i varje steg för då får han med rumpan. Det gör att han började vila mer på steget i tölt :D. Jag gillar att jag får flera strategier för att hjälpa honom få med rumpan. Att det inte bara finns ett sätt, som man tröttnar på, utan jag kan välja :).

Glöm inte prenumerera 😀

Fortsätt läsa

Tack för att du är här

Kompisar!

Jag blir så himla glad när ni kommenterar! :D. Det är det hela bloggen bygger på, att vi diskuterar ger tips och råd. Och det är så himla mycket roligare när detta blir ett forum för diskussion och inte bara en envägskommunikation där jag skriver och ni läser. Varje kommentar och läsare, varje gång jag ser att ni är inne och läser så värmer det mitt hjärta. Det är för er jag vill gå in och skriva, varje dag. Tack för att du är inne här och läser, för att du vill vara en del av detta. Det är guldvärt! Jag är så glad för varenda en av er som är inne här <3.

En stor kram till er alla, tack för att du är här! Jag och Hávar skickar en puss 🙂

Fortsätt läsa

En sten lyfte från mattehjärtat

Idag var jag och Havve ute på en promenad :). Det har vi inte gjort sen i Maj, skäms på mig. Det är bra för kroppen att få röra sig utan ryttare :). Jag tänkte lägga upp på instastory, men min telefon gjorde vad den alltid gör så fort det är mindre än 10 grader ute. Den dog. Kanske var det meningen, att vi skulle gå där tillsammans jag och Havve och bara vara.

Vi gick en runda på alla möjliga underlag. Alldeles lagom fredagsmys inför den stundande träningen imorgon :).

Förresten, denna veckan började med att Hávar och Stirre sparkades i hagen och Hávar fick flytta till en grushage, det kändes verkligen inte bra i magen. Nu har jag äntligen fått en ny gräshage som också är en året runt hage. Alltså en hage som han får stå i hela året :D. Jag blev så lycklig och en sten lyfte från hjärtat. ÄNTLIGEN ska han få stå på gräs igen. Hans mage är van att äta gräs åtta timmar om dagen. Och att då gå från det till grus där de inte kan äta något bortsett från lunchen de får vid tolv. Det känns inte bra. Så nu får han stå i en gräshage mittemot Stirre, Sillen och Lelle. Perfekt! :D.

Dagens outfit, sekunden innan telefonen fryser ihjäl och dör 😉

Fortsätt läsa

Tips på lastning

I helgen när vi åkte och tränade hos Helena så tog det 1 timme (!!!) att lasta. Vi provade allt, vi väntade ut honom, vi hade linor, vi blev arga, vi mutade med mat, vi gjorde ledarskapsövningar. Men inget funkade. Till slut kände jag att jag inte längre visste vad jag skulle göra. Till slut tog det två linor runt rumpan och en person som puttade in, han är jättesnäll att åka med och lasta ur. Men jag kan inte ha det så att han inte vill bli lastad.  På vägen hem fick vi hjälp av Helena och då tog det typ 1 minut. Metoden var att bli arg/bestämd och inte acceptera att han bara står och väntar. För ett tag när vi lastade innan vi åkte iväg så stod han och hängde i linorna. Och det är bara trams. Så kan vi inte ha det.

Ska jag köra på den mer arga men bestämda metoden så han inser att man inte kan tramsa och stå och vila påväg in i släpet. För det är bara trams, han står och vilar och det kan jag inte ha. Vi ska lastträna i helgen. Har ni några tips på hur jag ska lastträna? Vi ska iväg och tävla nästa helg och det funkar inte att jag ska lasta två timmar innan vi ska åka för att hoppas att han går in. Alla tips är välkomna :). Han är även expert på att backa, och backa och backa… -_-

Fortsätt läsa

Bilder från i maj

Kolla, jag hittade bilder från i maj. Jag har sparat mycket bilder och filmklipp under tiden jag haft Hávar. Det är roligt att titta tillbaka och se skillnaden på idag och då :). Det ska bli roligt att se om ett år :). Här kommer lite bilder vi inte sett på länge :). Tänk vad härligt, där var det påväg att bli vår och säkert lite varmt. Nu är det så grått och tråkigt. Hur gör ni för att få inspiration att rida när vädret är grått?

 

Fortsätt läsa

Det känns som att jag gör rätt

Jag har börjat bli förkyld, jag är trött i kroppen, täppt i näsan och hostar… :/. Jag gick ner med Hávar till ridhuset med tanken att han skulle få röra sig lite. Och vilken tur att jag gjorde det! Han var sååååå fin :D. Vi lägger mest fokus på tölt nu eftersom vi ska tävla om två veckor, i t8 och firmakeppni. Jag tycker han är mer uppåt redan från början. Ibland får jag påminna honom. Jag kände verkligen under ridpasset att jag gör rätt. Att jag nu tar steget vidare mot en ny nivå. Så han får komma tillbaka till där vi började. Vi tränade på att han ska slappna av i nacken och inte bli hög som en giraff. Jag ställde honom inåt och efter några steg uttåt. Vi gjorde svaga serbentinbågar på långsidan för att han skulle släppa i bogarna. Det var inte perfekt men han var verkligen sååå mycket bättre! Han började slappna av och kom ner med halsen! Jag känner i tölten när han gör rätt, då måste jag spänna magmusklerna mer ;). Jag är dock lite rädd att han ska bli för mycket på bogarna. Men sålänge jag måste spänna magen så är han lyft :).

Sen tog vi lite trav, han var avslappnad och travade fint :). Galoppen var också bra, det enda är att han fortfarande går nere i grisepass/pass när han galopperat en bit. Men vi lägger inget fokus på det nu. Det är tölten som ligger i fokus. Vi travar korta bitar för att han ska få sträcka ut lång och låg :).

Jag var så glad under ridpasset och förkylningen var som bortblåst, dock känner jag av den nu istället ;). Det känns verkligen som att vi arbetar rätt nu. Som att det börjar ta sig. Dock vet jag att poängen på tävlingen kan göra mycket. Det är tråkigt om det känns såhär bra och poängen skulle vara jättedåliga :P. Sen kanske den ritten inte gör oss rättvisa. Ja, ni förstår vad jag menar :).

Min lilla Havve! <3

Fortsätt läsa

Det är inte min dag idag

Det är inte min dag idag.

Hávar och Stirre stod och sparkade på varandra så Hávar har fått flytta till en grushage. Superbesviken matte, men såklart lättad att ingen av dem blivit skadade.

Min väska går sönder, axelremmen går av.

Jag ska öppna en låda i sovrummet. Och eftersom Mulle extra jobbar med att skala elkablar med tänderna så smäller det i uttaget och det börjar spraka och el flyger åt alla håll. Följ – det blir mörkt. Det hände inget med mig men eluttaget såg lite ledset ut…

Jag borde nog bara gå och lägga mig istället.

Ni får en bild från i somras när Hávar stod högre i kurs i mattehjärtat…

Fortsätt läsa

Träning för Helena Kroghen Adlasteinsdottir

Här kommer veckans video. En träningsvideo från gårdagens träning för Helena Kroghen Adlasteinsdottir! Det är ett kvitto på att den träning jag gjort tillsammans med Emilia gett resultat! Det känns så skönt! Vi tränade på att Hávar ska böja i nacken efter att han kommit upp från bogarna. Jag provade även att rida honom på bogarna för att känna hur det kändes. Och jag kände verkligen skillnad, han blir mer uppåt och det känns som att han är mer ”i lådan” när han går uppåt men får med nacken och ryggen :). Sen måste jag säga att underlaget var guld! I vårt ridhus är det så mycket djupare… Han kändes mycket piggare och var väldigt fin och stadig i traven :). Mycket mer stadig än han brukar vara. Undra om det kan vara att underlaget inte är lika djupt… :). Överlag är jag nöjd med träningen :).

Glöm inte prenumerera 😀

Fortsätt läsa