God morgon!

God morgon!

Jag håller på att filma en vlogg, det blir en vlogg över hela dagen och inte bara i stallet som det varit de senaste gångerna. Tycker ni det är roligt med vloggar? Det är väldigt roligt för det kommer hela tiden nya prenumeranter :D. Då blir jag glad :D. Det peppar mig att filma mer. Jag har ju insett att det finns typ inga islandsryttare som filmar vloggar, vet ni några så säg gärna till. Jag skulle gärna vilja följa islandsryttare som filmar sin vardag, träningar och tävlingar :).

Det blev ingen träning idag, Sandra var sjuk. Så vi får boka om träningen. Nästa söndag ska jag träna för Unn Kroghen Adlasteinsson. Det är läskigt, hon har ju en meritlista som heter duga. Det ska bli väldigt spännande att se hennes träningar men även få träna för henne. Och vad hon tycker om Fia! Det ska bli så roligt, jag längtar redan! :D.

Nu ska jag snart göra mig i ordning och jag, mamma och pappa ska åka på ärenden :). Sen blir det stallet i eftermiddag :). Vi hörs senare, glöm inte att följa mig på mina sociala medier, Linnsblogg på instagram. När ni ska prenumerera på Youtube sök på Linn Winberg så hittar ni alla mina videos. Där är videos från flera år tillbaka :).

img_1408.jpg

Fortsätt läsa

FREDAGSMYS!

Jag tänkte imorse när jag släppte ut Fia att det var så längesedan det regnade senast. Fia fick gå ut utan täcke. Nu öser regnet ner…. Klippthäst utan täcke och regn, ingen bra kombination -_-. Idag tänkte jag att vi ska rida i ridhuset och öva på att hålla energin samt bli mer känsliga för vikthjälperna inför morgondagens träning. Det ska bli roligt och se om det blivit någon skillnad. Om Sandra tycker att vi blivit bättre ;). Strax ska jag till hemmakväll och handla godis. Obligatoriskt på en fredagseftermiddag :D. Ikväll ska jag träffa Hanna som jag inte träffat på typ två veckor. Vi ska äta på donken och sen blir det bio. MYS!

Vet ni vad? DET ÄR DAGS FÖR FREDAGSMYS! 😀

img_1474.jpg

 

Fortsätt läsa

Vår mysiga septembertur!

Jag och Fia var på en väldigt härlig tur! Vi töltade och galopperade rätt mycket. Det var härligt att bara ligga och rulla i galoppen. Och jag töltade utan att tänka för mycket. Det viktigaste var att ha roligt och träna på Fias framåtbjudning. Vi red en riktig mystur! Hon var pigg och glad :). Jag tycker dock att i traven och galoppen så ligger hon i ett tempo och det går inte att öka det tempot så mycket. Hon är liksom där hon är. Det går säkert att hitta en högre växel. Men jag är samtidigt väldigt nöjd att hon är så stabil och lugn som hon är. Då kan jag galoppera i lätt sits utan att bli orolig att hon sticker.

Här kommer lite bilder från turen. En riktigt härlig septembertur! 🙂
img_1604.jpg

img_1605.jpg

img_1602.jpg

img_1603.jpg

 

Fortsätt läsa

:(

Fia var billig igår. Jag la på henne sitt amigo regntäcke på morgonen. Sen fick jag höra att hon inte alls hade något täcke på sig. För det låg en bit bort i hagen. Hon har dragit sönder benremmarna. Täcket är använt typ 5 gånger -_-. Jag får försöka hitta någon som kan laga täcket. Det känns inte lönt att köpa ett nytt… :(. Kunde hon inte dragit sönder sitt Biltematäcke ;).

Fortsätt läsa

Vad föredrar du?

Hej vänner! Vad hittar ni på? Hur är det med er? Det var längesedan ni delade med er! 🙂

Som ni ser har jag ändrat utseende på bloggen. Jag gillar att i headern finns det tre bilder som skiftar. Jag gillar inte att mina sidor försvunnit. Jag hade sidor om Leja, Fia, om mig och de ser jag inte nu… Jag vill att mina sociala medier ska vara synliga så ni lätt hittar dem. Jag vill att det ska finna en ruta där jag kan skriva om mig själv och bloggen.

Vad tycker ni om detta utseende? Är det bättre eller föredrar ni det förra?

img_1503.jpg

Fortsätt läsa

Jag ska lära mig rida utan spö.

Jag hade min första träning förra måndagen på Fia. Och Sandra sa då att jag måste ha mer energi i Fia. Jag märkte på tävlingen att utan spö hade jag ingen motor. Jag måste helt enkelt lära mig att rida utan spö på Fia. Jag tror att en bra början är att rida en stund utan spö och sen kunna ta till spöet om det blir för långsamt, sen kan jag öka tiden utan spö. Jag tror vi ska ut i skogen, för där har Fia naturligt en bättre motor. Ut i skogen och busa. Hur mycket jag än älskar Fias lugna sida så i tävlingssammanhang måste hon tagga till. Vi ska göra saker som är roliga och träna upp Fias kondition ute i skogen :). Imorgon ska jag prova att rida ut utan spö :). Spännande!

IMG_2757

Fortsätt läsa

Vilken form ska hästen ha på nacken i tölten?

När jag började rida islandshäst så trodde jag att de i tölten skulle gå med halsen uppåt och ha huvudet i en öppen form. Förra några veckor sedan fick jag höra att hästen ska ”gå i form”(?)i tölten. Jag förstår att den måste ha med sig hela kroppen och vara samlad och ha ryggen med sig. Men att hästen ska gå med nacken böjd trodde jag inte. Så idag hittade jag en podd med Unn Kroghen Adlasteinsson på islandsnyheter, jag länkar den i inlägget. Där hon pratade om att formen utgår från förutsättningen för rörelsen. Att travhästen går i form när de travar. De går i den form som de har förutsättningar för för den rörelsen. Att de skulle inte kunna gå med böj på nacken för det är inte optimalt för den fart de uppnår kräver att de har en öppen form.

Form handlar inte om dressyrhästens form. Att hästen ska gå jättesamlat och gör en piaff kräver att hästen har ryggen med sig vilket leder till att nacken till slut kommer med, en häst kan gå i en korrekt form i kroppen utan att nacken är böjd. Det är det alla pratar om, börja bakifrån och när hästen arbetar rätt i kroppen så kommer halsen med. Att travhästen ska kunna gå jättefort i trav kräver att de är öppna i formen. Att passhästen ska kunna springa så fort som möjligt kräver att den är öppen i formen. Jag blev verkligen fundersam när jag lyssnade på Unn. Att islandshästen ska i tölt gå i form måste ju innebära att den ska gå i den formen som passar hästens exteriör. Vi har alla sett hästar som har halsen satt så de naturligt har en böj på halsen utan att någon håller i tyglarna. De hästarna har lättare för att samla sig. Fia har halsen satt rätt rakt fram, hon kommer aldrig kunna samla sig som dressyrhästen. Därav kommer hennes form i tölten vara mer öppen för att resten av kroppen ska kunna utföra rörelserna så bra som möjligt.

Ni som kan detta, vart ska halsen vara i tölten?

Ni hittar podden plus extra avsnitt här 😀

IMG_2795

 

Fortsätt läsa

Hur gick det för Fia på återbesöket?

Idag kom kiropraktorn tillbaka för att se hur Fia svarat på behandlingen för två och en halv vecka sedan. Ann tyckte Fia såg fin ut och var inte alls lika spänd som förra gången. Hon tog bort en spänning vid bogen och det tyckte Fia var jätteskönt! Fia är lite sne i vänster höft, Ann trodde att det var för att Fia avlastar något annat. Jag blev rekomenderad att kolla tänderna. Något jag tänkte ett tag nu. Fia tjafsar rätt mycket med bettet. Hon tuggar en hel del. När jag besiktigade Fia så kollade veterinären tänderna, men det var utan att Fia fått lugnande så det gick nog inte att se så mycket. Det kan ju vara något i tänderna som gör att hon inte vill ställa ordentligt i höger. Så jag ska ringa och kolla när vi får en tid för att fixa tänderna.

I vilket fall så fick Fia godkänt och vi ska fortsätta som vi gjort. Ann kunde även konstatera att sadeln ligger bra eftersom det inte fanns några spänningar vid sadelläget. Super! :D.

Såhär skönt var det när Ann tryckte på rätt punkter ;).
img_1586.jpg

Fortsätt läsa

Vlogg – Fia klipps.

Här kommer dagens vlogg :D. Fia blev klippt och ni får även hänga med på ridturen :). Som ni ser busar Fia när jag ska galoppera eftersom jag petade till henne med spöet, jag brukar göra det när hon inte är taktren i galoppen. Jag blev lite rädd och blev då passiv och vågade inte gå på henne. Fia är jättesnäll och busar sällan. Men jag märker ändå när hon busar till att jag blir rädd och hur nära min rädsla ligger. Skulle Fia busa en gång och sen busa nästa gång jag rider så hade jag nog kunnat bli rädd igen. Jag blir ledsen när jag så lätt blir rädd. Fia är jättesnäll, men tänk om jag skulle köpa en annan häst och den kanske testar och busar. Då känns det som att jag aldrig kommer kunna rida en annan häst… :/.

Glöm inte prenumerera på min kanal :D.

Fortsätt läsa