Gör om, gör rätt – För oss som tävlar islandshästar.

När jag satt i klubblokalen häromdagen så låg aftonbladets extrabilaga. Det handlade om hästar, jag minns inte vad den hette. Försöker hitta artikeln på aftonbladets hemsida. Men hittar det inte. Ska se om tidningen ligger kvar i klubblokalen. I alla fall.

Det stod på framsidan att det var lång läsning om islandshästen. Jag blev eld och lågor och bläddrade snabbt fram till sidorna. Men det var en enda lång besviken läsning. Jag förstår att om du skriver om islandshästen så får du skriva väldigt generellt. Men eftersom detta var en bilaga som var inriktad på ridsport så kunde man gått lite djupare in på detaljerna. Jag tycker att journalisten fick det låta som att islandshästen mest användes till uteritter och som en parantes nämndes det att man även kunde tävla.

Istället för att man inriktat sig på tävlingsbiten och visar att vi som rider för att tävla inte bara ”busar” runder i tölt. Att man visar den bit av islandshästen som så sällan visas, tävlingshästen. Det finns tävlingshästar, individer som tränas till sm, dm, nm, vm, em. Varför inte inrikta sig på den biten? Det krävs noggrann planering, träningar, foder ja allt som hör en satsning till. Allt handlar om okunskap. Och genom att lägga fokus på uteritter och mys så glömmer man så lätt att det går att satsa lika seriöst på en islandshäst som en vanlig häst. Visa vad toppen av islandsryttare gör för att förbereda sig inför de största tävlingarna. Hur ser livet på en gård med islandshästar ut? Med träningar, tävlingar och avel. Det finns så mycket att berätta och dela med sig av hur det är att rida och tävla islandshäst, glöm inte den biten.

Det är ingen journalist som skulle skriva om halvblodet och lägga största fokus på att det går att rida ut och ha mysigt. Utan då skriver man om tävlingar, om hoppövningar, om dressyrövningar. Man går så in på detaljer inte bara nämner det generellt. Men när man ska skriva om islandshästen så är det mys och uteritter som står i fokus. Nej, gör om gör rätt, om inte för er skull så för alla oss som tävlar islandshästar och blir missförstådda att vi bara busar runder i ridhuset när vi satsar högre än vad många andra gör.

IMG_2973

Fortsätt läsa

Kallt!

Asså när blev det så kallt! I Blekinge och Småland hade det snöat! :O. På med vinterkläderna nu då! 

Kolla mysevalle! Han låg och mös med min hand! Haha! Jag skulle vilja ha era åsikter om vad ni vill läsa om? :). Mer Fia, mer om mitt liv utanför hästarna, om jag nu har något x)? Något annat? :). Tell me! 🙂

Fortsätt läsa

Ska Fia vila?

Jag funderar på vila. På Fias vila. Hon har inte sedan jag köpt henne haft en sammanhängande vila. Hon har inte gått på bete, inte fått någon vintervila. Hon gick på gräs någon timme om dagen i somras. Hon fick ingen vintervila förra vintern. Sen tror jag inte att hon behöver det. Hon rids inte så hårt. Men ändå. Vad tror ni? Skulle en sammanhängande vila göra någon nytta? Jag tänker att hon får en/två veckor där hon inte rids, promeneras men inte rids. Unga hästar ska ofta vila för att hinna med allt det de lär sig. Behöver vuxna hästar det också?

Sista tävlingen är den 19 november. Då är tävlingssäsongen över för detta året. Sen nästa år börjar tävlingssäsongen igen den 26/2 och sen ligger det två tävlingar till rätt tätt inpå. Så om hon får vilan slutet av november till andra veckan i december. Så hinner vi börja träna och komma igång till tävlingen i slutet av februari.

Hur ska era hästar vila?

img_1821.jpg

Fortsätt läsa

Fredagsfrys?

Det är dags för fredagsmys!

Vet ni vad, jag har ingen fredagsfeeling alls idag :(. Det regnar ute och är grått. Jag vill helst gå och handla godis sen åka hem och sova. Fia har vilat två dagar och tanken för idag var uteritt, men det regnar så det känns inte så roligt. Det får bli en tur på banan. Jag känner mig inte alls pigg. Känner mig hängig och inte sugen på att göra något alls. Det gör ont att veta lika ont att undra. Så känns det just nu. Jag hoppas när jag skriver nästa inlägg att det helt har ändrats. Hej kryptiska linn.

Vi hörs senare.

Fake it til you make it….?

img_1829.jpg

Fortsätt läsa

Jag har inte glömt er!

Vänner jag har inte glömt er! Jag har bara haft fullt upp! 

Kommer ni ihåg mitt ridschema som jag la upp i måndags? Det har gått sådär med det. I tisdags red vi ut, igår vilade hon och idag får hon vila också. Jag ska iväg vid halv sex så jag hinner inte rida :/. Imorgon tror jag att jag vill rida ut, eller om jag ska rida i ridhuset? Har inte bestämt mig än. 

Kan ni fatta att det redan är fredag imorgon?! Jag går verkligen och njuter av torsdageftermiddag. Det är lovley! Bara helgen framför oss! 

Vi hörs senare!

Här får ni ett par bilder på Fia från idag :). Min fina häst!

Fortsätt läsa

Julen är här!

I lördags kom julen till familjen Winberg. Det blev premiär av julmust och skumtomtar. För att spä på julKänslan så drog jag igång Christer Sjögren när han sjöng ”stilla natt”. Mer jul än så blir det inte! 😉

Fortsätt läsa

Fias vecka :)

Tömkörningen igår gick jättebra. Fia är väldigt snäll, och lat. Hon går inte så mycket snabbare än hon behöver ;). Det är bra för mig som inte kan så mycket :P. Hon var dock lite trött igår, så idag var jag och Malin på en promenad med hästarna. Det var välbehövligt. Jag är alldeles för dålig på att gå ut och gå med Fia. Det blir ridning och sen vilar hon två gånger i veckan. Det får läggas in en promenad i veckan.

Jag tänkte skriva Fias vecka. Den kan dock komma att ändras. Jag är rätt så mycket för dagsform. Vad jag känner den dagen jag ska rida. Jag gör så att jag skriver de dagar jag vet :).

Måndag: Promenad.
Tisdag: Det får bli en uteritt. Det var längesedan vi red ut. Lite kravlöst och bara mystur.
Onsdag: Rida i ridhuset, dressyr och träna tölten.
Torsdag: Vila.
Fredag:
Lördag:
Söndag:

Detta är hur långt jag kommit i min planering :). Jag skulle vilja träna nästa helg, om Unn har en tid :). Fia ska vila en dag till. Det ska bli ett pass till på banan och en uteritt till :). Kanske uteritt på fredag? Det är så mysigt att ha helgen framför sig och ta en härlig uteritt i skogen :).

Hur lägger ni upp schemat för era hästar? 🙂

img_1538.jpg

Fortsätt läsa

Mysdag!

God förmiddag vänner!

Vloggen från tävlingen är färdigredigerad och ikväll när jag är hos mamma och pappa så kommer den upp :). Idag är en riktig mysdag, det är grått ute och det är mysigt. Jag och Fia ska iväg och tömköra,  sen blir det gomiddag hos mamma och pappa! Vet ni att jag verkligen kan tycka det är supermysigt att köra släp med Fia. Haha! Vi ska tömköra på den gård jag stod från januari 2012, till juli 2014. Så det är många härliga minnen och kompisar som står kvar där. Vill ni ha det som en vlogg? Jag vet inte vad jag ska filma till nästa veckas vlogg, så kanske en tömkörningsvlog? Jag har dock ingen som kan filma på plats.. Jaja jag får se :).

Vi hörs ikväll, ha en mysig dag vänner! :).

Här kommer lite bilder från tävlingen igår 🙂

IMG_2976

IMG_2960

IMG_2977

IMG_2973

IMG_2975

 

Fortsätt läsa