STARTA EN BLOGG!
14145
Bloggar

‘Jag signerade en pung’ – Finest träffar De Vet Du

Kategori : Kändisliv, Musik/Klubb

Skribent: Alexander Erwik / 21 Maj 2017 / 1 kommentarer

Sommar och sol är stekarens högsäsong. Just nu är det bara goda nyheter för den som gillar drinkbord och champagne och gärna steker ofta, ordentligt, och dyrt. I sällskap av vackra damer. University of reading rapporterar nämligen att de ädla bubblorna faktiskt kan motverka demens. Stekare verkar dessutom aldrig bli riktigt ute. Istället är de ännu en gång ämne i en låt och musikvideo signerad De Vet du. Finest träffade två av medlemmarna Johan Gunterberg och Christopher Martland för att prata om varför stekare är ett tacksamt ämne, vilka fördomar de själva möter från sin publik, varför de hatar VIP och om idolen Penny Schulman. Och så måste vi ju prata om den där gången när någon fick en pung signerad – med blyertspenna. 

Ni är aktuella med ny singel; ’Fy fan vad stek’, det låter knappast som någon hyllning till stekaren?

Johan: Nej, det är det ju inte. (skratt)

Vad är det med stekare som är så vedervärdigt?

Johan: Egentligen är vi bara så trötta på att folk gör stek-klipp hela tiden, Sverige är så tråkigt på det sättet. Nu ska vi inte nämna några namn, vill inte göra reklam för så tråkig humor, men det var nån som gjorde ett stekklipp på facebook som fick massa likes. Shit, det här är ju astråkigt. Hur kan folk fortfarande skratta åt stek? Sen ser det ju fortfarande ut så där när man är ute och festar, folk beställer in nån champagne som är asdyr och försöker stå och vara kung…

Christopher:…med unga tjejer runtomkring. Som bara byts ut varje år. Mot några yngre.

Johan: Allt annat förändras i världen hela tiden, men inte det där.

Varför är det så, tror ni?

Christopher: Det känns som att det borde vara ute, men det är det tydligen inte.

Johan: Kollar man på bilder för tio år sen, på t.ex finest, och idag, så ser det ju typ likadant ut. Det kanske är nya skräddarsydda snitt på kostymerna och lite andra kläder.

Christopher: Men många ansikten är desamma.

Är det inte något lite antifeministiskt över Stureplan?

Johan: Det är ju väldigt mycket män som gör det, om man nu ska kalla de män. Som ska hålla på och visa pengar och så. Det är ju sällan en tjej beställer in en skumpa och bara ’kolla mitt bord’…

Christopher: … och står med ett gäng killar runtomkring. Det hade varit rätt kul i och för sig.

Johan: Jag hade stått där.

Varför är stekare ett sånt tacksamt ämne att driva med?

Christopher: Vår tredje låt hette Sture P. När vi gjorde den kände vi att det var lite pin redan då, att det kändes gammalt på nåt sätt. Vi fick väldigt mycket respons ute i landet att vi drev så bra med ’stockholmare’. Stekare representerar ju inte Stockholmare. Det är en helt snedvriden bild. 

Johan: Stekare är nånting som finns både i Göteborg och hela landet. I varje stad finns det ju nån storfräsare som ska visa att han har pengar.

Christopher: Han som brukar ha VIP-bordet på Harrys.

detvetdu3

Händer det att stekare blir lacka på er?

Johan: Jag tror att de tycker att det är kul. Det har alltid varit vår grej, vi vill driva men också göra det roligt  även för de som blir drivna med. Att de också ska kunna se humor i det. Vi vill ju aldrig vara taskiga mot folk. Det är töntigt och larvigt att göra sig rolig på någons bekostnad så att den personen blir ledsen. Vi vill att folk ska njuta även om man känner sig träffad.

Christopher: Vi får en del medhåll också, från just stekare. Vi är ju själva på de här ställena ibland, men vi har ju inte samma outfits, det kan jag säga.

Är det framför allt stekarens kläder som gör dem till just stekare?

Christopher: Det är framför allt utstrålningen och att de tar in en massa dyr onödig dricka.

Johan: Själva kläderna och hur de ser ut är ju starkt överdrivna i vår video, på White Room står ju också Alesso som har en helt annan stil än den traditionella stekaren, men han är ju också en storfräsare. Det är bara kul, tänkte vi, att överdriva den där stekargrejen, en gång till som är så uttjatad att man dör.

Betyder det här ständiga drivet med stekare att ni själva har lite svårt att ta ett drinkbord när ni är ute?

Christopher: Vi tycker egentligen att drinkbord är soft för då får vi hänga med varandra och med de man vill vara nära. Men vi hatar vip. Det är ett snöre som skiljer människor åt. Men det där snöret är så viktigt för många.

Johan: Innan vi höll på med musik så gick vi aldrig ut typ. För det var inget kul. Just på grund av den här kulturen. Alla får inte komma in. Vi gillar fest där alla får vara med. Vi hade ju aldrig någon lista, vi bara drog ut och sen kom vi inte in nånstans och om man gjorde det så var allt så dyrt och inget vidare kul. Men sen så hade vi gig på såna här klubbar och lärde känna folk. Då tjatade de plötsligt på att man skulle gå ut, och festandet blev en helt annan grej. Vi sålde våra själar och började gå ut.

devetdu2

Hatar VIP men är VIP kan man säga. Penny Schulman (red. ant: Calle Schulmans dotter) är med i er video, hur kommer det sig?

Johan: Hon är vår idol.

Utveckla…

Johan: Hon är en stark kvinna…(skratt) Nej, men hon är en bra symbol för kvinnor i framtiden, tror vi. Och Calle (Calle Schulman) gör ett bra jobb…med regi.

Hur enkelt var det att få med henne i videon?

Johan: Det var väldigt enkelt att få med henne i videon, men däremot när vi skulle filma var det svårare. Hon blev nervös för det var många stora killar, hon började gråta mycket och så. Men Calle fixade det bra. Vi fick trixa lite med klippningen. Det ser man inte i videon men det är Calle som står och tar emot leg, men vi klippte in så att det ser ut som att det är Penny.

Christopher: Hon var så envis. När hon blev nervös så började hon gråta och då föreslog Calle att de skulle gå hem, men det ville hon inte heller. Hon kämpade för att verkligen genomföra det.

Hade hon läppstift i videon?

Johan: Hon gillar ju att piffa till sig. Lackskor och glitter, hon var jättefin.

Ni är ju ändå fyra pers i bandet, hur gör ni när ni brainstormar?

Johan: Vi kör facebookchatten. Det brukar vara väldigts oplanerat. 

Christopher: Vi har aldrig egentligen brainstormat på det sättet…

Johan: Det ordet är så långt ifrån oss man kan komma faktiskt.

Christopher: Allt vi gjort har alltid varit väldigt spontant. Man har ett beat och så känner man att ’det här kan vi göra en låt på’. Inte att vi suttit ner och planerat.

devetdu1

Vem av er i bandet är mest drivande i era projekt?

Johan: Det är vi två. Vårt företag heter one brain. Vi har exakt samma hjärna och det har varit obehagligt många gånger. Det är obehagligt nästan varje dag. Även om vi är på olika ställen så kan vi sitta och tänka på samma sak. Connected minds på nåt sätt. Ibland när vi ska skriva saker på var sitt håll och sen sätta ihop det så kan det visa sig att vi skrivit exakt samma meningar och tänkt på samma sätt.

Christopher: Det är riktigt äckligt rätt ofta.

Ni är ju virala genier får man säga. Många är de som försöker. Varför lyckas ni?

Johan: Just det du sa, att det är många som försöker. Och vi inte försöker. Det här har Mange makers snott och sagt i intervjuer (skratt). Vi försökte inte bli kända, det är skillnad på att göra ett klipp som man tycker är kul, och att sätta sig ner och tänka att man ska göra ett klipp som ska få massiv spridning. Så har vi aldrig tänkt. Egentligen är det ju aspinigt att göra ett klipp om stekare. Men vi tycker att ämnet är kul, och att slicka på hummer. Och gör det framsteg så gör det, oavsett så är behållningen fortfarande för oss att det är roligt, för oss.

Christopher: Det var det som från början gjorde att det funkade. Att vi inte hade några förväntningar. Första klippet vi la ut gjorde vi ingen marknadsföring för. Det spreds av sig själv. Vi la ut ett klipp med några killar som hade kul. Och gjorde ingen stor grej av det. Folk hittade det ändå. Sen försökte vi göra så många olika saker och karaktärer som möjligt, för att folk skulle tycka att det var lite spännande att veta hur vi är på riktigt. Så det är väl det enda som egentligen varit strategiskt. 

Vilken är den vanligaste fördomen som folk har om er? Hur ni är som personer…

Johan: Vi har väldigt lite hat faktiskt. Om nån skulle kunna ha nån liten fördom…ja, vad skulle det handla om…

Christopher: …när vi var nya så började varje intervju med ’ni är från Lidingö’, som att vi vore ett gäng uttråkade överklasskillar typ. Och sen så blev folk förvånade över att vi inte är dryga, eller har hybris.

Johan: Det känns som en sån där klassisk fördom som folk har om folk man egentligen inte träffat, eller suttit ner och snackat med.

Christopher: Jag vet inte om det har att göra med att vi är killar i 25-årsåldern som har mycket tjejer omkring oss. Att det betyder att vi ska vara lite sviniga. Att vi ska vara som en del från Paradise Hotel. Alla har inte hybris men en del av dem. 

Johan: Att man är lite känd får folk att tro att man per definition ska vara dryg. Har aldrig fattat den grejen. Hur kan man vara oskön om nån kommer fram och vill ta en bild? Om vi hade missat en buss från ett gig för att nån skulle få ta en bild med oss, då hade vi gjort det.

Åker ni tunnelbana?

Johan: Nej, vi kör bil. Det blir lite jobbigt ibland, Sen är det mycket andedräkter.

Christopher: Om man kan slippa så…

(skratt) Det där låter ju i och för sig som väldigt mycket Lidingö. Hur kan man åka kommunalt med andedräkt, det är ju förfärligt…

Christopher: (skratt) Nu har vi bil, så why not liksom.

Johan: Ibland kan det bli lite jobbigt om det är många som vill stanna och snacka. Det måste jag erkänna. Även vi har bråttom ibland (skratt)

Har ni råkat ut för något galet när det gäller fans eller followers?

Christopher: Det enda jag tycker kan vara jobbigt ibland är när vakterna på ett ställe inte fattar grejen och tycker att vi ska kliva av scenen och sen ut, rakt igenom publiken för att ta oss ut. Det är sällen en bra idé efter en spelning. 

Johan: Då kan det bli världens kaos. Men annars tycker jag inte att det är så jobbigt. Det galnaste jag har gjort är att signera en pung.

Christopher:…med blyerts.

Johan: Med en sån här stiftpenna. Det var ju ett omöjligt uppdrag. Men han hängde fram den och bara: ’signera min pung’. Självklart sa jag. Och så var det hängpung också, det blev ju ingen vidare signatur utan jag rispade den lite bara. Det enda jag egentligen gjorde var att peta på hans pung.

Det här är ju rubriken, det fattar ni ju. Ni lär ju bli kontaktade av mycket tjejer i sociala medier, som facebook. Hur förhåller ni er till det?

Johan: Där är det ju lätt att det blir missförstånd. En del tjejer tror att det är en bra raggningsreplik att låtsas som att de inte vet vilka vi är. Fast man har sett dem på gig och så där. Har man stått längst fram i en publik några gånger och sen hör av sig på facebook eller ställer sig vid ett bord och bara ’vem är du då?’. Sen kan det ju vara nån som verkligen inte vet och man på facebookchatten ska förklara att man håller på med lite larv och är med i ett band. Man svarar på frågorna bara. Om man bara printscreenar den biten och lägger ut på twitter, då kan det ju se ut som att jag skryter. Fast jag bara svarar på frågor. En del är bara ute efter att visa för andra att de chattat med en. Så man är lite mer försiktig.

(Intervjun fortsätter nedan)

700_DE VET DU

Har ni fått ändra er mycket efter att ni blivit offentliga?

Johan: Jag tycker faktiskt inte det.

Christopher: Det är mer att andra kan vända saker som är helt normala för oss, och var det innan vi blev lite kända, till att tolkas som nåt vi gör just för att vi blivit lite kända. Om Johan står och låter mycket och pratar högt på en flygplats så blir en del så här; ’han har hybris’. Fast han var likadan för tio år sen. Det är så här vi är. Om jag t.ex är på en hemmafest och tar det lugnt i soffan. Då tycker folk att jag sitter och är ’cool’. Det är väl mer den biten.

Johan: Det hände en gång när vi stod just på flygplatsen. Vi var bakis och heta. Ibland när man är bakis så blir man lycklig och het. När man inte mår illa, men är bakis. Vi är ju igång hela tiden, var vi än är, och jag pratar ganska högt. Och då blir det så att vi står och skrattar åt allt som händer, och larvar oss, som vi gjorde på finest awards som du kommenterade från scenen (skratt). Och då var det nån på twitter som skrev, eller om det var inbox ’väldigt tråkigt att se att ni fått sån hybris, såg er minsann på flygplatsen’

Christopher: Det var också en som skrev att vi hade fått deras platser på flygplanet, för att vi var kändisar. Man bara: Va?

Johan: När vi egentligen är såna som svarar när Lisa 8 år skriver till oss på chatten…

Om det nu är Lisa 8 år som skriver…

Johan: Kanske Petri 65…

Hur ofta händer det, att ni chattar med tjejer som inte är tjejer, eller som är 20 år äldre än de säger?

Christopher: Ganska sällan, eller det vet man ju egentligen inte (skratt) Vi svarar alltid och är trevliga men…

..ber att få se i webbcam först?

Christopher: Exakt. (skratt) Nej, de som man går vidare med på så sätt är ju såna som man träffat på riktigt.

Johan: Sen kan man alltid kolla upp folk på flera sätt idag, har de instagram, vilka är gemensamma vänner och så. Innan man gör nåt move. Man chansar inte där. Det gör man inte.

Vad händer i sommar?

Johan: Vi spelar mycket. Och sen har vi ett annat riktigt roligt projekt på gång. Vi är managers åt en annan artist, som är hemligt. Eller vår medverkan är hemlig eftersom det ska ha en helt annan touch än det vi gör. Och sen kan vi snacka om sprit…

Det är ju alltid politiskt korrekt att prata om…

Johan: Vi lanserar vår egen vodka. Med vårt namn. Som är extra stark.

Christopher: Och ruskigt god. Päron och vanilj. Man kan se flaskan i musikvideon faktiskt.

Johan: 2 maj släpptes den på systemet. Och finns på en hel del ställen. Det blir enkelt i baren också. ’Vad vill du ha?’: ’Det vet du’

 

 

 

1797_348_100_crop

DeDe tar med sig Papa Dee till Kina

I december 2007 blev sångerskan DeDe inbjuden till Kina för…

4 Sep 2008 / kommentarer

0
7310_348_100_crop

Tv-profil på operationsbordet

'Den här bilden togs innan jag blev sövd klockan tio…

13 Jul 2011 / kommentarer

0
4384_348_100_crop

Intervju: After dark

Foto: Peter Knutson Hur kom det sig att ni bestämde…

16 Okt 2009 / kommentarer

0
5714_348_100_crop

K-Fed deltar i bantarsåpa

Ingen har nog missat de "extra" kilon Kevin Federline har…

31 Mar 2010 / kommentarer

0
1162_348_100_crop

Michelle Williams i ny sexig video

Den föredetta Destinys Child medlemmen Michelle Williams har spelat in…

25 Apr 2008 / kommentarer

0
1800_348_100_crop

Jordan älskar hästar och kläder!

Katie Price aka Jordan har bestämt sig för att ta…

4 Sep 2008 / kommentarer

0
3238_348_100_crop

Kändislördag i Nacka Forum!

På lördag, den 16 maj, kommer Forum Nacka byta skepnad…

12 Maj 2009 / kommentarer

0
5523_348_100_crop

Darin redan en schlagersuccé i Europa

På lördag är det dags för den stora finalen av…

8 Mar 2010 / kommentarer

0
5208_348_100_crop

Veckans snyggaste v. 4

Helena af Sandeberg Guldbaggen 2009, måndag 25 januari Foto: Karina…

28 Jan 2010 / kommentarer

0
1495_348_100_crop

Britneys ätstörningsproblem!

En brittisk tidning med namnet Look har skrivit om Britney…

2 Jul 2008 / kommentarer

0
Skärmavbild 2016-09-09 kl. 09.43.45

Starta helgen med nytt från Lady Gaga

Poker Face, Bad Romance, Alejandro, Born This Way, Applause -…

9 Sep 2016 / kommentarer

8
H28A41711

Exklusiv intervju med ”Lot to learn”-stjärnan Luke Christopher

Den som missat låten "Lot To Learn" har antingen inte…

11 Apr 2016 / kommentarer

5
banner1-liten

Veckans hetaste musiktips presenterade av Alex Moreno

Nu kommer du att hitta de senaste musiktipsen varje vecka…

14 Jan 2016 / kommentarer

13
jhfytdxrfijstm1uraoa

The Royal Concept släpper nya EPn ”Smile”

Efter stora framgångar i världen bytte svenska bandet The Royal…

20 Aug 2015 / kommentarer

0

Alex Moreno presenterar helgens musiktips V.40

Nu börjar det äntligen bli helg och dags att presentera…

4 Okt 2016 / kommentarer

9
img_1462

Årets sommarplåga är här!

Nu är det äntligen fest igen! Anna Untz, tjejen bakom…

13 Maj 2016 / kommentarer

8
finest

Alex Moreno presenterar helgens musiktips V.42

Nu börjar det äntligen bli helg och dags att presentera…

21 Okt 2016 / kommentarer

2
DSC_454

Artisten Sebastian Krantz bloggar på Finest!

Sebastian Krantz, artist och låtskrivare är född 1994 är och…

26 Maj 2015 / kommentarer

5
finest-musiklista1

Veckans musiklista med Alex Moreno!

Imorgon är det äntligen fredag! Ladda upp inför helgen med…

20 Nov 2014 / kommentarer

5
9036_348_100_crop

Unik musikfestival – Life in Color!

MISSA INTE HELGENS GRYMMASTE FEST! Vi på FINEST har fått…

8 Okt 2014 / kommentarer

0
cold-1972619_960_720

Bli av med din förkylning snabbt

Bli av med din förkylning snabbt Nu när våren är…

24 Mar 2017 / kommentarer

6
recept

Helgrecept: Frukost, lunch, middag och dessert

Helgen är här och vi passar på att bjuda på…

24 Mar 2017 / kommentarer

5
oslofru-94

Tro på kärlek eller skilsmässa?

Tro på kärlek eller skilsmässa? På senare år har det…

24 Mar 2017 / kommentarer

6
1490089985-10300

Få tillbaka din naturliga hårfärg på bästa sätt

Hur går man göra om man vill gå från sitt…

23 Mar 2017 / kommentarer

5
pexels-photo

10 tips för att bli en gladare person

10 tips för att bli en gladare person Nu när…

22 Mar 2017 / kommentarer

7
klocka

TÄVLING! Vinn ett äkta schweizerur från Roamer of switzerland (Värde 3780 kr)

Tävling i samarbete med Roamer of switzerland Tävla och ha chansen…

21 Mar 2017 / kommentarer

8
1489576796-10300

Att planera en färgförändring – Från mörk till ljus

Nu har vi passerat vårdagjämning och om drygt en vecka…

21 Mar 2017 / kommentarer

1
1487952008-13810

”TILL DIG SOM TYCKER ATT FEMINISM HAR GÅTT FÖR LÅNGT”

Emmy Winther är känd för sina raka inlägg om killar…

20 Mar 2017 / kommentarer

6
cafe opera 1

Senaste bilderna från Café Opera

Se alla bilder från helgen på Café Opera >>

20 Mar 2017 / kommentarer

6
7A5FF465-F883-4B54-BB1D-B96324B9E3BD

Köp dina märkesskor före alla andra och till lägre pris

Sponsrad artikel Tänk dig att få köpa märkesskor innan de…

20 Mar 2017 / kommentarer

22