STARTA EN BLOGG!
21248
Bloggar

Ryding; ‘Kan Björn Borg kan jag’

Kategori : Hälsa & Skönhet, Kändisliv, Övrigt

Skribent: Alexander Erwik / 9 Okt 2018 / 0 kommentarer

Förra veckan hade du nylansering för ditt hudvårdsmärke Yvonne Ryding. I inbjudan skriver du att du fick idéen om ett eget märke redan 1984, hur kom den till?
– Jag hade egna problem med huden och hittade egentligen ingenting som riktigt funkade. Sen så fick jag en större förståelse för hur starkt Sverige är som varumärke i samband med att jag vann Miss Universum. Fick också tidigt känslan av att folk omkring mig gillade svensktillverkat. Både hemma i Sverige och utomlands. Så jag kände att en svensk hudvårdsserie, det skulle funka även ute i världen.

Det tog ändå några år innan du förverkligade drömmen. Hur kommer det sig?
– Det var väl egentligen efter att jag hade gift mig och fått barn som jag verkligen fick motivation till att göra det. Jag var väl i ärlighetens namn lite uttråkad och behövde få utlopp för min kreativitet.

Hudvård är ju också mycket vetenskap, är inte det en ganska tråkig bit av jobbet?
– Tvärtom. Jag är fascinerad av allt som har med människan att göra. Älskar både anatomi och biologi som ämnen. Så jag tycker faktiskt att den biten är väldigt rolig. När det gäller den biten så jobbar jag i nära relation med Lena Hällstig som är kemist, som är proffs på den biten. Det var faktiskt Lena som fick igång mig på riktigt en gång i tiden. Så hon har spelat en större roll än bara med sina kunskaper. Hon fick mig att tro att jag verkligen kunde göra det här.

Trodde du inte det innan?
– Det var ju ingen annan kvinna som hade gjort svenska produkter. Det låg mig lite i fatet. Men mitt första möte med Lena skedde runt ett köksbord där Lena sa; ‘Om Björn Borg kan göra damunderkläder, så nog kan väl du göra produkter för kvinnor’. Det fick mig att tänka till. Kan Björn Borg så kan jag. Jag fick en kick i baken av det.

När du väl bestämt dig för att göra ett eget märke, vad hade du för bild i huvudet av varumärket Yvonne Ryding? Vad ville du göra som ingen hade gjort tidigare?
– Jag hade en väldigt tydlig tanke om hur jag såg på det. När jag tittar tillbaka så var jag nog rätt nytänkande. Man får minnas att det här är 18 år sen. Då hade man inte hört talas om vegetabiliska oljor och växtextrakt och det som var etablerat och fanns på marknaden innehöll sånt som jag inte ville ha i mina produkter. Jag ville inte använda mineraloljor, parafin eller vaselin. Jag var en pionjär som ville jobba med växtextrakt. Fick ofta frågan i början om ‘vad är det där för nåt?’ som fanns på innehållsförteckningen.

Att du hade vunnit Miss Universum, upplevde du det som en fördel eller nackdel?
– Min historia var svår, det måste jag säga. Inte bara det att jag är kvinna. Skönhetsindustrin, åtminstone på den tiden, var en bransch som i princip styrdes av män. Så min resa har varit lång, och stundtals tuff. Det var nog en del som var skeptiska till att jag, av alla människor, skulle starta eget företag.

Du säger att branschen styrdes av män, hur upplevde du det att vara kvinna med visioner i en sån bransch?
– Oj, det var många möten jag hade där män inte visste hur de skulle bemöta mig. Skulle de flörta eller prata till mig som ‘lilla gumman’…det var ganska svårt att hantera ibland. Jag hade ju en riktig företagsidé och en riktig produkt och ville ju bli bemött med samma förutsättningar som alla andra. Det där hängde i ganska länge. Nu när jag börjar bli äldre så har det blivit lite förbättringar. Det är nog lättare för tjejer idag. Jag var före min tid helt enkelt. Det är kul att vara pionjär, men pionjärer får också ta smällarna.

Det var 18 år sedan som Yvonne Ryding Sweden startade, förra veckan var det nylansering. Hur har varumärket uppdaterats?
– Jag har faktiskt gjort en stor omstrukturering, så det är många förändringar. I slutet av 2012 bildade jag ett nytt bolag och köpte ut min gamla partner. Jag fick in nya delägare som är Göran och Per Agardt. Ägare till Letsfaceit Nordic AB ut som blir distributör för Yvonne Ryding. De har ett nätverk och en plattform som öppnar upp för helt nya marknader. En betydligt större plattform som YR behöver för att vi ska kunna utvecklas och utöka i strategisk takt. Förutom förändringar i själva företagsstrukturen så jobbar vi på ett helt nytt sätt. Vi har nya produkter och dragit ner till färre. YR 2013 är en serie med färre men fortfarande täckande produkter.

Vad skulle du säga kännetecknar Yvonne Ryding som märke?
– Jag vill att vi ska förknippas med hygieniska förpackningar. Inga burkar utan tuber och flaskor. Jag vill undvika för starka konserveringsmedel ( parabener) och det har varit en ambition från dag ett. Sen så är det enkelheten. En mindre men täckande serie. Vi är också praktiska, när det gäller förpackningarna, och förespråkar ärlighet mot våra kunder. Vi lutar oss mot vetenskapliga studier när det gäller produkter som är aktiva. Speciellt sånt som är antirynk. Våra kunder ska kunna förstå vad produkten innehåller och vad den verkligen och bevisligen gör. Kvalité är viktigt och att produkterna har vettiga pris. Alla ska kunna köpa våra produkter.

Du verkar i en bransch som är tuff och explosiv, kanske den tuffaste branschen av dem alla. Vad gör Yvonne ryding sweden till en vinnaren på marknaden?
– Jag har mod och envishet. Det måste man ha. Det är som du säger, en tuff bransch. Jag kan väl erkänna att jag haft mer eller mindre framgång genom åren. Du måste vara uthållig och hela tiden försöka hålla dig i framkant. Kolla vad marknaden frågar efter och försöka tillfredsställa det. Att jag vunnit Miss Universum har faktiskt varit en fördel om man kollar rent internationellt. Ute i världen är det en tillgång mer än här hemma. Det finns väl de som haft si och så tankar om det. Jag har varit lite dålig på att använda mig av det. Det är väl typiskt svenskt antar jag. Jag har en art director som pushat mig att lyfta fram det lite mer i den här serien. ‘Du är ju kult’ säger han. Jaha, ‘kult’ tänker jag, är jag så gammal nu? Haha.

Du är född 62, detta är officiella siffror, sen får andra göra matten. Du är fortfarande skitsnygg. Men vilken är din tantigaste egenskap?
– Där borde du nog fråga mina döttrar. Haha. Det är väl att jag gärna sätter håret i en stram knut. Och att jag försöker undvika att ha glasögonen på mig för jag tycker att de får mig att se äldre ut.

Och när du betraktar dig själv, och tänker Yvonne, you still got it, vad är det du tänker på då?
– Haha. Det är väl min nyfikenhet, att jag fortfarande vill lära mig nya saker. Det är en drift som jag har i mig. Jag har ju alltid tenderat att göra lite tokiga saker, utmana mig själv. Jag har testat att vara programledare fast jag inte hade en aning om hur man gjorde och sånt kan jag fortfarande hoppa på när jag får möjligheten.

Dina döttrar är ju båda unga, och i en målgrupp som konsumerar väldigt mycket skönhetsprodukter. Hur använder du dig av dem för att förstå den målgruppen bättre?
– Jag rådfrågar båda hela tiden. Vi tittar på förpackningar och dofter. De får säga vilka alternativ de tror är bäst. De har faktiskt varit med sen dag ett. När vi skulle ta fram doften på produkterna fick de lukta på fem olika. De bestämde sig för en som de sa ‘luktade mig’. Så tjejerna fick bestämma. De är en enormt viktig kugge.

Priscilla Flores; Jag ska ha på mig något riktigt porrigt!

Hej Priscilla, grattis till nomineringen till "Finest Awards". Hur glad…

17 Jan 2013 / kommentarer

0

Daniel Paris släpper bok

Besök Daniels blogg på finest! Hallå Daniel Paris, ska du…

10 Aug 2011 / kommentarer

0

Låt skuggan sitta fast!

Grunda noga Använd foundation som du duttar över hela ögat,…

2 Nov 2010 / kommentarer

1

Eftersnack – Nakenbilder, Eric Prydz och en världsstjärna!

Långhelger är till för att festas på, tiden ska till…

1 Maj 2009 / kommentarer

0

Krönika: Killen som gjorde alla fel

Några killar jag träffat i mina dagar har hajat. Ni…

1 Jul 2009 / kommentarer

0

De vann en signerad upplaga av Robin Stjernbergs vinnarlåt ”YOU”

Den 18 maj går Eurovision Song Contest av stapeln i…

11 Apr 2013 / kommentarer

0

Hotellet drinktipsar!

Äntligen helg! Och oavsett om du ska på fest eller…

30 Jan 2009 / kommentarer

0

Swift, det går bra nu

Taylor Swift vann stort på måndagens 37-årliga upplaga av ”American…

25 Nov 2009 / kommentarer

0

Därför går kändisparet skilda vägar

Läs mer i Sandras blogg på finest!

4 Mar 2010 / kommentarer

0

TÄVLING! Vinn biobiljetter till Fifty Shades Darker

Tävling i samarbete med United International Pictures Jamie Dornan och…

25 Jan 2017 / kommentarer

5

Hittade inga artiklar..

BLI FÖRST ATT SE JOEL KINNAMAN SOM CARL EDMOND!

BLI FÖRST ATT SE JOEL KINNAMAN SOM CARL EDMOND! Klockmärket…

20 Mar 2018 / kommentarer

5

Dessertlikör med smak av Semla!

Nu kommer uppföljaren till succén dessertlikör med smak av kanelbulle &…

8 Feb 2018 / kommentarer

9

OPI lanserar SS18 – Lisbon Collection by OPI

OPIs kollektion för våren/sommaren 2018 speglar en stad som rymmer…

8 Feb 2018 / kommentarer

8

Tävla och vinn dina favoriter från Rosenserien!

Tävling i samarbete med Rosenserien Tävla och vinn dina favoritprodukter…

26 Jan 2018 / kommentarer

19

SKAFFA EN NY FLAMMA I VINTER!

SKAFFA EN NY FLAMMA I VINTER! Av: Tom Hjelte VAD…

3 Jan 2018 / kommentarer

15

Nyhet! Likör med smak av cognac – By Braastad

Sedan introduktionen på 70-talet har gräddlikören haft en speciell plats…

22 Dec 2017 / kommentarer

11

Café Opera Nightclub – New Years Eve

Café Opera Nightclub - New Years Eve Date: Sunday December…

18 Dec 2017 / kommentarer

18

Bilder från pressfrukost med Motiva Implants

Lifestyle World bjöd in utvalda profiler till en pressfrukost tillsammans…

14 Dec 2017 / kommentarer

11

TWINS WILL SUIT YOU!

Annonssamarbete med Twins TWINS ÄR GÖTEBORGS ÄLDSTA HERREKIPERINGSBUTIK, MED SNART…

30 Nov 2017 / kommentarer

21

Kapten Röd intar Globen i December

 Den 16 december intar Kapten Röd Globen, och alla biljetter…

5 Nov 2017 / kommentarer

18

Heta Artiklar

Stockholms 6 bästa bruncher

Vad passar bättre än att inleda semestern med ett par välbehövliga återhämtningstimmar tillsammans med familjen, väninnorna eller din kära partner under en härlig och lyxig brunch? Brunchen har gått från att vara någonting att unna sig då och då, till att bli en riktig helgklassiker. Då är det trist att bli besviken på trötta bröd och dålig service, men misströsta ej!

Trivago har listat 10 fantastiska bruncher runt om i Stockholm. Här får du tid att umgås med dina nära och kära under en lång och välkomponerad måltid (som du inte lagat själv, och slipper diska efter).

Juli 23, 2014
2