STARTA EN BLOGG!
14514
Bloggar

Smal – men till vilket pris?

Kategori : Hälsa & Skönhet

Skribent: Fredrika Johnson / 23 Nov 2017 / 0 kommentarer

Meral Tasbas

Har du bantat någon gång?
– Jag är naturligt smal, och har svårt att gå upp i vikt, så jag har aldrig någonsin bantat. Men jag skulle aldrig orka svälta mig. Däremot fettsög jag magen en gång. Jag tog bort nästan två kilo fett och det gick hur smidigt som helst och var definitivt värt 30 000 kr. När man bantar och inte får i sig all näring man inte behöver så förstör man massa viktiga funktioner i kroppen – man får dålig hy, tänderna tar stryk, immunförsvaret blir jättedåligt, man tappar koncentrationsförmågan, listan kan göras hur lång som helst. Men jag är ingen moralkärring, folk får göra vad de vill men personligen föredrar jag att lägga mig under kniven.

Följer du någon diet nu?
– Jag försöker faktiskt gå upp i vikt. Folk snackar så mycket om hur jobbigt det är att banta, men det är lika svårt att gå upp i vikt! Jag äter frukost, lunch och middag och massor därtill, jag har en helt otrolig ämnesomsättning och får tvinga i mig sötsaker för att inte gå ner i vikt.

Har du någon gång lidit av ätstörningar?
– Jag hade anorexi när jag var tio år gammal, då vägde jag 22 kilo, och var bara skinn och ben och låg med dropp på sjukhus i flera månader. Jag hatade mat och ville inte äta. Det händer att min avsky för mat kommer tillbaka, då kan jag tycka att det är jobbigt att äta. Men om jag inte äter så blir jag svimfärdig så jag försöker att alltid äta ordentligt även under de perioder när jag egentligen inte vill.

Vilka är dina bästa tips för att hålla figuren?
– Träna för en snygg sund kropp, oavsett om du vill gå ner eller upp i vikt. Träning fungerar jättebra för mig för då blir jag hungrigare och har lättare att få i mig mat.

Tienne Jonback

Har du bantat någon gång?
– När jag började arbeta på IBM i Dublin och fick mitt nyckelkort med bild på mig själv insåg jag att min vikt hade ökat något enormt de senaste åren. Jag kunde inte urskilja några av mina naturliga drag utan såg bara två bulliga kinder med en liten näsa i mitten. Då bestämde jag mig i samma sekund för att gå ner i vikt och började undersöka olika metoder på nätet. Hittade en sida där man kunde kalkylera nästan exakt hur många kalorier man bränner på en dag och hur mycket färre kalorier man måste äta för att gå ner en bestämd vikt per vecka. Jag bestämde exakt hur mycket kalorier jag fick äta och följde mitt schema slaviskt. Samtidigt slutade jag dricka alkohol eftersom jag annars inte skulle ”ha råd” att äta på grund av de höga kalorihalterna. När jag redan efter en vecka kunde se att jag tappat exakt den vikten jag beräknat fick jag en kick och mådde jättebra med mig själv. Efter bara tre-fyra månader hade jag tappat 15 kilo och efter ytterligare några månader hade jag tappat totalt 20 kilo. Jag både kände mig och såg ut som en helt ny människa! Jag hade mycket mer energi, sov mycket bättre, var gladare och självkänslan fick en superkick! Jag har lyckats hålla min vikt ganska bra sedan dess, när jag blir sugen på godsaker vänder jag förpackningen och kollar kalorihalten och brukar oftast bestämma mig för att låta bli och istället äta något nyttigt.

Följer du någon diet nu?
– Nej, men jag försöker undvika varor med hög kalorihalt.

Har du någon gång lidit av ätstörningar?
– På högstadiet fick vi se många skrämmande filmer där personer med olika ätstörningar berättade om hur de såg på sig själva och hur de mådde. Detta fungerade väldigt bra som ett skräckexempel och jag tror att jag löper en väldigt låg risk för att någonsin bli drabbad av någon ätstörning. Jag är väldigt nöjd med hur jag ser ut idag. Idag känner jag ingen som jag vet har en ätstörning, även om de flesta från Robinson har haft tillfälliga problem med mathållningen efter programmet.

Vilka är dina bästa tips för att hålla figuren?
– Att inte falla tillbaka i sina gamla vanor efter att man nått sin idealvikt. Om du var överviktig innan så åt du troligtvis mer kalorier än du förbrukar och börjar du äta lika mycket igen så går du sakta upp i vikt. Sen är det viktigt att inte vara alltför kritisk mot sig själv och istället fortsätta rasa i vikt. Vännerna är jätteviktiga här, ge komplimanger, uppmuntra och stötta varandra!

Jane Timglas

Har du bantat någon gång?
– Jag tror att de flesta tjejer har bantat minst en gång i sitt liv, precis som de flesta killar har deffat… Jag själv har jojobantat hela mitt liv utan att kunna hålla mig till en speciell diet en längre tid. Jag är en liten chokladgris och är en sucker för Marabous apelsinkrokant och mitt sockersug tar alltid över min bantning. Jag har testat de flest dieter, allt från ”atkins” till endast sallad och tonfisk till pulverdrinkar av olika slag. Jag har tyvärr aldrig varit något fan av att träna men har ändå kunnat hålla mig i någorlunda form fram tills nu.

Följer du någon diet nu?
– Just nu följer jag en strikt diet. Jag dricker shakers istället för mat, tar dock en sallad eller liknande när jag är riktigt less, och tar två olika bantningspiller för bästa resultat . (Förutom idag, då åt jag på Mc Donalds…) Jag har inte tålamod för att banta på ett bra och hälsosamt sätt, jag vill att det ska gå fort, kilona ska rasa . Och när man inte har lagat mat på två och ett halvt år så orkar man inte ställa sig i köket och laga nyttiga måltider. Och ja, restaurangmat har bidragit till denna kvinnas former…

Har du någon gång lidit av ätstörningar?
– När jag gick i nian på högstadiet led jag av bulimi. Jag var nere i 46 kilo och var nog redan då 1.78 lång. Man får en syn på sig själv som inte är av denna värld.

– Jag minns att jag vaknade varje morgon, hopkurad, och var tvungen att sakta sakta stäcka ut mig för att magen hade dragit ihop sig så pass mycket under natten. Man blir störd av att väga sig flera gånger om dagen och spana in hur många hekto man gått ner. Man tänker ständigt ”bara ett kilo till”. Men efter en lång utomlandsresa och ett träningsfreak till väninna tog jag mig ur detta, även chokladen hade sitt i detta. Mina vänner gick in och tog kontakt med min familj och skola och så vidare. Tyvärr har jag fått men för livet av det här, jag kan till exempel inte äta snabbt utan måste äta väldigt sakta annars kommer det upp lika fort. Jag tänker fortfarande på att det var det smidigaste alternativet… Men det är ju helt sjuk, och inget jag skulle rekommendera min värsta fiende. Jag har mött jättemånga under mitt liv som har haft olika typer av ätstörningar och det är vanligare än man kan ana…

Vilka är dina bästa tips för att hålla figuren?
– Man ska alltid tänka på vad man stoppar i sig men det som är A och O är att träna, det går inte att komma ifrån. Man mår så mycket bättre både fysiskt och psykiskt. Och att efter 20 går det bara utför… Att unna sig något gott, måste man göra…men det får inte bli en daglig vana. En daglig långpromenad är något av det skönaste som finns. Alkohol gör dig heller inte gott, fråga mig… Jag har blivit kallad ”hamstern” under perioder då man har varit extremt spritplufsig… Tur att jag inte är självmordsbenägen…

Emma Thorsell

Har du bantat någon gång?
– Ja, det har jag. Första gången jag bantade var i tonåren, då var bantning lika med att äta så lite som möjligt. Men genom åren då jag har fått mer kunskap i ämnet har innebörden ändrats drastiskt. Idag när jag jobbar som personlig tränare och har kunskapen om kost och träning ser det väldigt annorlunda ut mot innan. Tidigare så hade min kost och träning inget samband men idag
går det alltid en röd tråd mellan mat och motion. Jag anpassar helt enkelt maten efter träningen och träningen anpassas efter vilken träningsperiod jag är i.

Följer du någon diet nu?
– Nej, det gör jag inte. Men eftersom jag som många andra har det stressigt, är det svårt att alltid hinna laga god och nyttig mat. Därför har jag en tjänst som varje söndag kör hem middagar för måndag till torsdag. Där alla baser i maten redan är lagad av deras kockar. Själv behöver jag bara koka fisken, ugnsbaka kycklingen eller vad det nu är för mat just den dagen. Allt är ekologiskt, fritt från konserveringsmedel, nyttigt och de har dessutom en garanti på att det tar max 30 minuter att laga maten. Passar toppenbra för min familj.

Har du någon gång lidit av ätstörningar?
– Jag har tack och lov inte lidit av ätstörningar och jag tycker väldigt synd om de som hamnar i det. Som tur är så finns det idag väldigt bra hjälp mot det. I mitt jobb stöter jag väldigt ofta på människor med ätstörningar och hur vi hanterar det ser lite olika ut från fall till fall.

Vilka är dina bästa tips för att hålla figuren?
– Mitt bästa tips för att hålla figuren är såklart som jag skrev innan att hitta en god balans mellan kost och träning. Har man själv inte kunskapen så ta hjälp av en utbildad person inom detta
område som kan hjälpa dig. Det räcker oftast med att bara skaffa sig en förståelse och grunderna inom ämnet för att man själv ska kunna fixa det och tro mig, det är det som är nyckeln och snälla strunta i alla ”snabbdieter” i kvällstidningarna.

Louise Adolphson

Har du bantat någon gång?
– Ja jag har testat olika dieter. Resultat har i stort sett alltid hållit i sig, allt handlar om vilja och disciplin. För mig som redan är hyfsat smal vill jag bara få bort några få kilon.

Följer du någon diet nu?
– Just nu följer jag min egen diet, vilket betyder ät väldigt, väldigt lite men av det du vill. Min hemlighet är att äta sötsaker, men i små mängder, istället för mat. Man bli snabbt mätt av sockret och blir inte sugen på att äta något på flera timmar.

Har du någon gång lidit av ätstörningar?
– Nej det har jag inte, men jag är i och för sig rätt extrem i mitt tänk med vikt och utseende. Det är nog rätt vanligt, men det är få som vågar erkänna det.

Vilka är dina bästa tips för att hålla figuren?
– Gå mycket powerwalks, ät aldrig mat om du ätit sötsaker och tvärt om, utan välj antingen sötsaker eller nyttig mat och titta på bilder där du är ditt mest perfekta-jag när motivationen börjar svika.

Elina Hasslund

Har du bantat någon gång?
– Under min korta singelperiod för ett par år sedan gick jag ut väldigt mycket och åt oregelbundet. Det gjorde att jag gick upp åtta kilo på kort tid som satte sig på de kroppsdelar där jag minst vill ha överflödiga kilon. Då började jag konditionsträna tre pass i veckan, gick till jobbet och åt bra mat. Jag har en hyfsad ämnesomsättning och alla kilon försvann inom några månader utan någon drastisk förändring. Jag har gått upp tre kilo sedan dess men jag är nöjd ändå.

Följer du någon diet nu?
– Jag äter precis det jag vill, så svaret är nej. Det blir ofta restaurangbesök, take away-luncher och snabbmat, men jag ska skärpa mig, mest för energins skull. Hade jag inte haft en hyfsad ämnesomsättning hade det gått utför för länge sedan. Nu tränar jag två till tre gånger i veckan och festar sällan, det gör mycket för figuren.

Har du någon gång lidit av ätstörningar?
– När jag gick upp dessa kilon mådde jag inte alls bra och jag fick lite smått panik över hur jag såg ut. Trivdes inte alls med min kropp. Däremot var jag smart nog att inse att det inte finns någon genväg till att gå ner i vikt snabbt utan att förstöra sin kropp. Inget festande, bra mat och motion är den enda lösningen, så viktnedgången fick ta tid. Jag tror att alla tjejer har haft en släng av ätstörningar på ett eller annat sett. Många kanske inte går så långt att de svälter sig. Men ångest över mat och träningshets är en annan form av ätstörningar.

Vilka är dina bästa tips för att hålla figuren?
– Vardagsmotion (ta cykeln eller gå om du kan), hälsosam kost och träning. Men glöm inte att unna dig själv godsaker emellanåt, annars blir livet jävligt tråkigt.

Englaklinikenlogo

Fixa bikinilinjen inför sommaren!

(sponsrat inlägg) Brasilianskt eller landningsbana? Ansad eller trekant? Vilka preferenser…

26 Maj 2015 / kommentarer

4
4182_348_100_crop

Fröken Sverige i Paris

"Befinner mig just nu i underbara Paris. Har utforskat det…

22 Sep 2009 / kommentarer

0
8898_348_100_crop

Finest nyförvärv – Rebecca Edenström

Ålder: 18 Bor: Stockholm Civilstatus: Förhållande Gillar: Resa Ogillar: Dömande…

13 Jun 2014 / kommentarer

0
musche

Håriga avslöjanden från toppbloggaren

"Även solen har sina fläckar" lyder uttrycket som menar att…

8 Nov 2015 / kommentarer

11
omelett

Smakrik, snabb och smal ugnsomelett

 Den här fluffiga och fylliga läckerheten är mycket lättare att…

2 Mar 2016 / kommentarer

10
1

Håll koll på hälsan och ta träningen till en ny nivå med UP3

Efter den stora succén med aktivitetsarmbandet UP2, släpper Jawbone nu…

15 Apr 2016 / kommentarer

9
var

”Tagit studenten, arbetslös eller allmänt lost?”

"Vad ska hända med mig?" är en fråga som de…

3 Nov 2015 / kommentarer

5
emmywh

”Vi två, vi kommer aldrig bli vänner igen”

Att förlåta och försöka glömma eller radera personen ur ditt register?…

31 Aug 2016 / kommentarer

4
2397_348_100_crop

Nyårs-fin!

I den här artikeln hittar du tips på produkter du…

29 Dec 2008 / kommentarer

0
wpid-wp-1463873364814

Bjud vännerna på somriga laxtortillas

För dig som älskar tacos men vill bjuda vännerna på…

25 Maj 2016 / kommentarer

2

Hittade inga artiklar..

1499732818061

Sanna Ansaldo om veganism ”Det är helt sjukt när man förstår vad som pågår”

Är du vegetarian eller har planer på att bli? Finest…

27 Jul 2017 / kommentarer

1
1499412860-14096

Recept: Härlig tropisk smoothie

Bloggerskan Emilia (Emimiil) har riktigt bra inspiration när det gäller…

26 Jul 2017 / kommentarer

8
1498978576-11820

Recept: Chokladbollar med salted caramel och hasselnötter

Hos Tessanbakar hittar du alltid fantastiskt goda recept och godsaker,…

22 Jul 2017 / kommentarer

4
a29e8baa-7213-462d-b9a3-442fa8a61df3

”Ska jag också behöva redigera min kropp för att få mer likes?”

Att instagram har blivit en slags "drömvärld" där man numera…

19 Jul 2017 / kommentarer

1
1499860078-6916

Packa smart inför semestern – 5 bra tips

Ska du resa iväg i sommar? Vare sig om du…

17 Jul 2017 / kommentarer

5
20162610814_e08246098a_b

Så får du din crush att falla för dig

Har du en crush som du vill ska falla för…

16 Jul 2017 / kommentarer

10
1499853715-14781

”Jag kände mig så oattraktiv”

Skönhetsprofilen Johanna Herrstedt delar dagligen med sig av sminktips på blogg…

14 Jul 2017 / kommentarer

5
1499806671-13327

”Jag ville ta mig ur den besatthet jag hade till min egen kropp”

I 12 år levde Sophia Anderberg (Fiiaan) i en mardröm…

13 Jul 2017 / kommentarer

2
1499670631-6916

Johanna Sjöö slutade äta gluten ”Jag mår bättre än någonsin”

Finest toppbloggare Johanna Sjöö har slutat äta gluten och nu…

13 Jul 2017 / kommentarer

11
1499148711-13327

Så gör du en egen kroppsskrubb

Finest toppbloggare Fiiaan lägger ofta upp egna recept och inspirerande…

12 Jul 2017 / kommentarer

8

Heta Artiklar

Stockholms 6 bästa bruncher

Vad passar bättre än att inleda semestern med ett par välbehövliga återhämtningstimmar tillsammans med familjen, väninnorna eller din kära partner under en härlig och lyxig brunch? Brunchen har gått från att vara någonting att unna sig då och då, till att bli en riktig helgklassiker. Då är det trist att bli besviken på trötta bröd och dålig service, men misströsta ej!

Trivago har listat 10 fantastiska bruncher runt om i Stockholm. Här får du tid att umgås med dina nära och kära under en lång och välkomponerad måltid (som du inte lagat själv, och slipper diska efter).

Juli 23, 2014
2

Jackie Ferm intar Finest.se

Jackie Ferm vann Paradise Hotel 2009 och kammade hem "Årets TV-personlighet" på Finest Awards 2010. Men enligt Jackie själv har hon lagt det där bakom sig, "nu är det nya tider för mig" berättar hon, och det firar hon med en ny blogg - här på Finest.se.

Maj 21, 2013