Blå kokboken


Efter succén med Rosa kokböckera känns det oerhört angeläget att äntligen släppa Blå kokboken. Denna gång är det männens tur och förmånstagare är Prostatacancerförbundet. Så viktigt. Så spännande!
 
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom idag – nästan 10 000 män drabbas årligen. Prognosen säger att detta ökar.Vi behöver uppmärksamma detta. Samla pengar, prata, stödja, diskutera och lära oss. Jag är med på tåget. Du också?
Det krävs så lite. Men vi kan faktiskt göra skillnad. Tillsammans.
 
 
Blå kokboken är uppföljaren till succéböckerna Rosa kokboken I och II som släpptes hösten 2014 respektive 2015 av författaren och konstnären Anna Benson. 100 kr per bok gick till kampen mot cancer. Rosa kokböckerna vann juryns specialpris två år i rad på World Gourmand Awards. De tapetserade dessutom Sverige genom såväl löpsedlar som stortavlor vilket medförde till böckerna hittills har samlat in knappt 1,6 miljon kronor till förmån för Cancerfonden. Nu är målet högre. Denna gång är det Prostatacancerförbundet som är förmånstagare.
 
Blå kokboken säljs i begränsad upplaga och först till kvarn gäller. 100 kr per bok går till kampen mot cancer.
 
Upplägget är detsamma som tidigare. Men med 12 välkända män som delar med sig av sina liv och framförallt sitt möte med cancer. En del berättar för första gången. Det kan vara självupplevt, eller så kan det ha drabbat en vän, förälder eller partner. För att lägga till något mer, något som för det mesta står för det positiva och kärleksfulla i livet, så delar männen också med sig av sitt paradrecept och om sina tankar kring kost och hälsa. Samt hur man delar med sig av något så svårt.
 
Medverkande Blå kokboken: Bert Karlsson, Börje Salming, David Hellenius, Edward Blom, Özz Nûjen, Gabriel Forss, Ingvar Oldsberg, Oscar Zia, Patrik Sjöberg, Per Elofsson, Ralf Edström och Stefan Sauk.

 
http://xn--blkokboken-25a.se/till-kassan/

 

European Pride Organisers’ Association – EPOA’s årsmöte i Göteborg

På fredag startar European Pride Organisers’ Association – EPOA’s årsmöte i Göteborg. Ett hundratal pridearrangörer från hela Europa samlas för diskussioner, seminarier och omröstning gällande vilket land som ska stå värd för EuroPride 2020.

Ett steg mot EuroPride 2018 börjar redan i helgen.  Då samlas Pridefestivaler från hela Europa i Göteborg för att utbyta erfarenheter och utmaningar med att anordna Pride. En viktig del i mötet är att diskutera hur festivaler i olika länder kan stötta varandra. Enligt tradition är det värdlandet för EuroPride nästkommande år även värd för EPOA’s årsmöte. I år är det Sveriges tur.

Vi vill både visa styrkan i nordens största Pridefestival genom det täta samarbetet med samhällets olika aktörer och det unika upplägget vi har med Pride House, Pride Park, Pride City och Pride Parad. Samtidigt som vi såklart vill lära oss mer om hur andra arrangerar Pride, säger Stockholm Prides ordförande Haydar Adelson

Det känns häftigt att få visa Europa Göteborg som hbtq-stad och den resa vi gjort från mycket homofobi till en hbtq-stad att räkna med. Men framförallt känns det oerhört viktigt att vi i den europeiska priderörelsen intensifierar vårt gemensamma internationella arbete för att nå förändring i de delar av världen där förtrycket och våldet mot hbtq-personer är mer påtagligt än här i Europa, säger West Prides ordförande Tasso Stafilidis

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson håller välkomsttal vid den officiella öppningen på fredag kl 14.00. Förutom årsmötet kommer också ett antal seminarier att hållas på Clarion Post med bland andra Mariya​ ​Voyvodova, kommunalråd i Göteborg och organisationen Transfest.

Press bjuds in att delta under delar av mötet och till seminarierna. Representanter för såväl de svenska Pridefestivalerna som för Pridefestivaler i hela Europa kommer att finnas tillgängliga för intervjuer.

EuroPride arrangeras varje år i olika Europeiska länder, var avgörs genom omröstning där varje Pridefestival som är intresserad får lämna in ett bud och ansöka. Därefter väljs en vinnare av övriga festivaler. I år ska 2020 års EuroPride destination utses och det står mellan Bergen, Hamburg, Thessaloniki och Bryssel.

EuroPride 2018 är i både Stockholm och Göteborg, mellan den 27 juli och 19 augusti. Det är första gången ett EuroPride arrangeras av två städer.

Two cities, one country – for a united Europe open to the world!

Bakgrund

EuroPride är den gemensamma festival som varje år uppmärksammas extra i Europa och står värd för samtal, debatt och nätverkande för en starkare kamp för lika rättigheter. Organisationen EPOA (European Pride Organisers’ Association) är den organisation som beslutar och tilldelar värdskapet. EuroPride höll första gången 1992 och då i London.

Nästa år arrangeras EuroPride tillsammans av Stockholm Pride och West Pride mellan 27 juli och 19 augusti. Det är första gången två städer arrangerar detta tillsammans och tredje gången som Stockholm Pride är med som arrangör. Stockholm Pride har tidigare arrangerat EuroPride 1998 och 2008.

Datum för EuroPride 2018

Stockholm 27 juli – 5 augusti
Göteborg 14 – 19 augusti

Söderhamn Pride goes 90´s 7-10 juni – 2018

För någon månad sen fick jag ett glädjande mail. Jag är en av  de nominerade till Diversityindex Award. På plats kommer ca 200 valda personer som representerar näringsliv, forskning, media, politik och organisationer som jobbar med samhällsfrågor att infinna sig.

På plats kommer en att träffa drygt 200 valda personer som representerar näringsliv, forskning, media, politik och organisationer som jobbar med samhällsfrågor. Det är helt sjukt att jag ens är nominerad.

Vad har jag egentligen gjort förutom ägnat mig åt det jag brinner för och delvis älskar. Samtidigt är det självfallet trevligt att vara tilltänkt kandidat till att få ett pris. Det sporrar mig ännu mera även om all planering inför framtida bruk redan är på G.

Tyvärr kan jag inte närvara men som sagt, även en nominering är oerhört hedrande. Tack.

Vad som är på gång förutom arbete så är en ny logga inför Söderhamn Pride 2018 under process. Nästa års Pride sker mellan 7 – 10 e juni. En kan egentligen säg att det är hela veckan men det kanske blir fokus på bara ett par dagar och självfallet kommer Pridelördagen bjudas på något väldigt roligt och igenkännande.

Just saying…

The Winery Hotel – Världens första vinhotell‎

Vill ni unna er en riktigt lyxig weekend med mat, goda viner och service av allra högsta toppklass så är The Winery hotell en pärla att upptäcka.

Druvor skördas hos producenten Terreno i Toscana och fraktas till Solna i kylbilar. I hotellet väntar cisterner och vintunnor, för pressning och jäsning och lagring. Det här är riktigt unikt i sitt slag.

Hotellrummen är skapad i tegel, ruff och rustik tillsammans med värmande blanding på Italien, New York och en oupptäckt pärla i Sverige. Inredningsmässigt är magisk med allt ni behöver för en skön helkväll.

Här kan ni som gäst äta kummel to die for i restaurang samtidigt som en rekommenderas goda viner eller champagne. Vill man smaka mera på det goda eller hitta nya favoriter så går det utmärkt att boka in kurser, guidade visningar som sker varje dag liksom dagliga vinprovningar.

Högst upp på 6:e finns det en pool, takbar som har öppet säsongsvis och utsikt så långt som ni behöver.

The Winery hotell är det som alltid har saknats. Här finns personal som vill skapa det lilla extra, Deli, fantastiska smakupplevelser i matväg och det är här en önskar sig jobba. Ni måste förstå vilken kunskap en kan erbjudas.

Boka in en eftermiddag och gör ett besök om ni så bara önskar prova drycker.

http://www.thewineryhotel.se

 

Backa eller blunda aldrig för mobbning

Angående inlägget nedan så har jag fått mycket tips och hjälp på vägen från nära och utomstående och en politiker som sitter i skolnämnden i Söderhamn. Det kan alltid vara en början för min vän som inte ska behöva gå igenom det här själv. Jag är inte med fysiskt och jag kan inte göra allt men alla kan göra något.

Jag skrev bla till Friends och rådfrågade och fick ett givande och viktigt svar som flera kan ta till sig:

– Utifrån det jag läser i blogginlägget så skulle jag säga att skolan inte gjort tillräckligt för att hantera kränkningarna av barnet. Lagstiftningen (Skollagen kap. 6) är tydlig gällande skolans ansvar:

  • När skolan får veta att en elev upplever sig utsatt för kränkningar ska den personal (exempelvis lärare, fritidspedagog eller övrig personal) som får vetskap om detta informera rektor om att en elev upplever sig utsatt.
  • Rektor ska i sin tur delge huvudmannen om detta (anmälningsplikt enl. skollagen).
  • Rektor och huvudman (kommunen om det är en kommunal skola och styrelse/ägare om det är en fristående skola) ska därefter skyndsamt påbörja en utredning. Det vill säga: ta reda på varför eleven upplever sig utsatt, hur länge det pågått, vem/vilka som utsätter, på vilket sätt, under vilka specifika lektioner/platser under skoldagen etc.
  • När skolan fått en helhetsbild av vad eleven är utsatt för behöver skolan analysera orsakerna till varför kränkningarna uppkommer. Här är det vanligt att skolan oftast utgår från individperspektivet, det vill säga den som är utsatt eller den/de som utsätter för att få en förklaring till varför kränkningarna uppkommit. Vår erfarenhet, liksom forskning, menar att kränkningar/mobbning behövs analyseras från fler perspektiv såsom gruppnivå (klassen där eleverna går) och organisationsnivå (strukturer/kulturer på skolnivå). Vilka brister finns det i det förebyggande och främjande arbetet på skolan som gör att kränkningar uppkommer?
  • Skolan ska efter att ha analyserat orsaker upprätta en handlingsplan som bygger på kort- och långsiktiga åtgärder för att kränkningarna ska upphöra och för att förebygga risken att kränkningarna uppkommer i framtiden. I upprättandet av handlingsplanen ska elev och vårdnadshavare vara delaktiga så att det finns en samverkan och kommunikation mellan hem och skola vad gäller åtgärder, samt om åtgärderna ger önskad effekt (det vill säga att kränkningarna upphör). Handlingsplanen ska tydligt visa vilka åtgärder som sätts in, vem som ansvarar för att de blir gjorda och när de ska göras.
  • Det är viktigt att åtgärderna följs upp och utvärderas och att eleven får komma tals om åtgärderna gett något resultat. Om inte, så ska skolan upprätta nya åtgärder till dess att kränkningarna upphörÄven om det blivit bättre men inte helt bra, ska nya åtgärder sättas in.

Skollagen kap. 6, som reglerar skolans uppdrag när det kommer till krav på nolltolerans mot alla former av kränkningar, bygger på ett systematiskt arbete som jag kortfattat försökt att beskriva ovan.

Jag råder vårdnadshavaren att kontakt med huvudmannen igen (det vill säga skolchefen eller motsvarande på kommunen) och berätta om situationen. Samtidigt kan hen ta kontakt med Skolinspektionen och Barn- och elevombudet (BEO). Dit kan man vända sig om skolan inte lyckas få stopp på kränkningarna, eller om man upplever att skolan inte gjort tillräckligt. Där kan man göra en anmälan och då kommer BEO att granska skolans åtgärdande arbete. Jag skickar en länk till Skolinspektionen så kan du läsa mer: https://beo.skolinspektionen.se/sv/For-foraldrar/    

Du och/eller din vän kan, om ni vill, vända er dit redan nu och fråga om råd i denna situation.

Vi på Friends har skapat en e-simulering för vårdnadshavare när det kommer till att stötta barns trygghet i skolan, samt vad vårdnadshavare kan kräva och förvänta sig av skolan. Jag länkar dig den om du eller din vän vill genomföra denna snabbkurs (ca 30 min) om elevers rättigheter och hur en vuxen kan stötta sitt barn: https://friends.se/snabbkurs

Tack Friends för stöttning med råd och tips…

 

Måndag!

Idag är det egentligen första dagen jag inte kommer att befinna mig på sommarens bästa häng. Jag ska inte dit för att öppna eller stänga vilket känns lite melankoliskt. Det har varit en riktig intensiv sommar med mycket roliga upptåg, event, oanade planeringar men även struktur. Jag har nog inte riktigt hunnit landa. Jag hade ovanligt svårt att somna och jag vakande okristligt tidigt. På något sätt är jag ändå utvilad eller så är jag oerhört grymt uppe i varv. Vad tror ni?

Jag känner mig dock väldigt välkomnande. Har flera garderober jag kan fylla, ett helt badrumsskåp som står halvtomt eftersom jag inte drunknar i pinaler och nyckeln till soporna är väl lite pricken över i:et.

Kärlek med vänskap med ett stort V.

Hur hanterar vi mobbning på skola som föräldrar om skolan inte agerar?

Jag blir så bestört och upprörd när en väldigt god vän till mig hörde av sig och frågade hur jag har det. Det som gjorde mig bestört är när hon berättar hur det är i livet och varje dag.

Hur hennes barn blir mobbad i skolan, flera andra som är utsatta sen tidigare men inget har hänt. Flera föräldrar gick ihop och gick högst upp till kommun men inget hände. Enligt min vän så vågar lärarna inte göra något. Vem agerar om inte lärarna törs?

Ska ett barn behöva höra hur tjock en är redan vid 7 års ålder, eller ingen ska behöva höra oavsett.

Vem är det en bör vända sig till egentligen när sådant sker och om inget händer vad gör en? Flytta på baren, låta mobbarna vara kvar, prata med lärarna som bara rycker på axlarna, kommunen som sitter med bakbundna händer? Frustration och ilska från föräldrar, barn inte längre vill gå till skolan, ser sig i spegeln och vet inte längre hur en ska se ut.

Det är här gäller en skola utanför Söderhamn mot Bollnäshållet. Vad kan man som vän göra? Maila skolan och lägga sig i? Alldeles för många säger att man inte ska lägga sig i, låta föräldrar sköta sitt. Men när föräldrar inte längre orkar kämpa (fast dom gör det ändå) när många andra tittar bort, vad gör vi? Vad hade du önskat?

Sista dagen

Det känns så himla vemodigt med en sista dag. Sommaren har verkligen varit annorlunda men också givande för mig själv vars ansvar till sig själv har varit punkt nummer 1 utan att jag ens har haft en tanke på att följa den inställningen. Jag tycker alla borde välja sig själv och det en mår bäst över. Välj dig själv.