Du får inte köpa sex på Statoil?

Igår när jag kom in på Statoil för att köpa tuggummi.

Jag ska bara  köpa ett tuggummipaket.
– Du får 2 för 25 kronor!
Okej.
– Du kan också få köpa 4a?
Nä tack!
– Däremot får du inte köpa sex!
Nä men jag får sälja, kontrade jag  snabbt.

Det var den roligaste upplevelsen jag har haft på Statoil.

image

Det är inte bara en resa med en väska. Det är en resa med minnen!

Jag har varit och lyssnat på Tehusets grundare Shoelia Fors, kurdisk prinsessa och fd gerillasoldat. På Tehuset får kvinnor dagligen hjälp och stöd. Hennes tehus bryter kvinnors isolering och hon har hjälpt många invandrarkvinnor.

Shoelias  ideella förening heter Khatoon och driver verksamheten. Tehuset har blivit en fristad och en plats för invandrarkvinnor, framför allt från Mellanöstern om jag hörde rätt? Det är  många kvinnor som tidigare var isolerade i sina hem som besöker Tehuset och får chans att lära sig svenska och umgås med nya vänner i liknande situationer.

Shoelia önskar att verksamheten utvecklas i flera orter där varje kommun kan bygga broar över alla gränser och övervinna ondska och hat.

När jag gick från Stadsbiblioteket med hennes bok i handen så sa jag till en bibliotekarie att vi har det väldigt bra. Att få höra Shoelia dela med sig av hennes livsberättelse var gripande och tuff. Det var en tuff uppväxt i kurdiska delen av Iran, flykten till Sverige, misshandeln hon utsattes för av sin dåvarande man. Alla resor kors och tvärs. Usch. Shoelia berättade om en speciell resa där hon mötte Gud genom en stark uppenbarelse. Den resan resulterade till ett Tehus.

Shoelia berättar hur hon har kämpat sig upp gång för gång. Vad fick hon för hjälp, vem såg henne, hur hon levde på 17 olika tabletter per dag för att orka, hennes självmordsförsök och listan på maktlöshet kan fortsätta.

Det går inte ens att sätta sig in i hennes situation även om vi vet att många kvinnor lever så idag. Instängd, kuvad och där kvinnor knappt får titta ut genom fönstret. Shoelias berättelse är hemsk och viktig. Vi lever i sårbara situationer .

Alla som orkar åka runt och föreläsa om hedersrelaterat våld, trakasserier och diskriminering från det verkliga livet är starka och riktigt bra förebilder för den som behöver.

Shoelia Fors berättade att hennes resa till Sverige inte bara handlade om en resväska utan det är en resa med minnen till en helt ny värld.  Resan till friheten är den svåraste.

Shoelia Fors tog även upp hur vi bör abeta aktivt mot bostadsintegration, språkkrav och krav på kulturförståelse och där mänskliga rättigheter gäller även kvinnor och invandrare som måste få bra verktyg för att lyckas i Sverige.

Kortsiktigt på mindre än ett år bör vara att målsättningen här är att skydda liv i en aktuell situation, jourtelefon, akutrådgivning och skyddade boenden, en kedja av kunniga personer. Ett samarbete mellan frivilligorganisationer polis och sociala myndigheter är ao.

Medelsiktigt 1-5 år är att personal i alla människovårdande yrken utbildas i att känna igen tecken på hedersrestriktioner och att ha dessa personer under särskild uppsikt för att kunna larma när situationen förvärras. Hur vi sen bör arbeta långsiktigt är att vi måste få några gemensamma värderingar för alla i Sverige, hedersfrågor bör integreras i skolans undervisning, målet är en attitydförändring som ska slå igenom inom en integration, när de unga själva är föräldrar.

Shoelia Fors tog upp väldigt mycket bra punkter och poängterade även om vår frihet. Vikten av att vi måste kunna säga vad vi tycker och att vi måste kunna hissa svenska flaggan utan att vara rasist. Vi ska inte använda rasistkortet i allt?

Tack till Kristdemokrater Söderhamn för ett bra evenemang.

image

image

Ett brev från de dömda:
Jag har dömts för att jag är kvinna.
min själ har dömts till en långsam död,
med omskärelse dödades mina känslor,
med syra fräts all skörhet bort,
Jag är förslavas, köps och säljs som boskap och egendom.
I domen har allt förbjudits
Leendet, håret, rösten
– Allt är förbjudet
– Allt bestraffas
Inte ens i min dödsannons får min bild visas
Även efter livet är jag förbjuden.

Ramlösa Kärlek till Söderhamn!

Ramlösa Kärlek till Söderhamn och Pridefestivalen, finns nu på Ica Alen. Företagarna förstår grejen utan att en behöver påpeka eller förklara vikten på acceptans för allas rätt till att få vara som h*n är och önskar sig vara.

Det är just det här jag har efterfrågat frågat i samband med Pride och nu händer det saker. Jag är jättestolt över att Ica Alen i Söderhamn uppmärksammar Prideveckan på sitt sätt och i den mån av möjlighet dom klarar av.

Bara 1 timme med flyg över till Ryssland så är det inte alls så öppet som vi har det. I stora delar av världen är det dödsstraff och fängelse. Här i Sverige har vi kommit en bra bit på väg men den känslan har jag just nu. Frågar du mig eller den h*n som inte alls tycker som mig nästa gång kanske känslan är förändrad. Beroende på vem du frågar så har vi kanske inte kommit någonvart. Alls?

Alla som stärker Pride och lyfter upp är tillsammans med och skapat en öppenhet och vilja på förändring. Det är bra att Söderhamns bästa matvaruaffär är med och stärker evenemanget och stöttar mångfalden.

image

image

Ideella föreningen TILIA finns kvar i sommar för ungdomar med psykisk ohälsa

Snart är det sommar – en tid då alla borde få chansen att njuta av det fina runt omkring oss, vara lediga och ladda batterierna. Men för många ungdomar med psykisk ohälsa innebär sommaren snarare en tid av ökad oro och ängslan. – Redan på våren hör ungdomar av sig till oss och berättar om sin oro inför sommaren, när rutiner bryts och behandlingar stänger ner, säger Annesofie Blixt, grundare av den ideella föreningen TILIA som håller öppet hela sommaren.

Annesofie Blixt har arbetat nära ungdomar i många år och upptäckte snart att det som samhället erbjuder i form av stöd och hjälp till ungdomar med psykisk ohälsa inte alltid motsvarar vad barn och unga behöver och ber om. Hon bestämde sig därför för att fylla detta glapp och startade TILIA, som syftar till att finnas till för ungdomar med psykisk ohälsa utifrån just deras behov och önskemål. Därför har TILIA bland annat en stödchatt som är öppen varje kväll, 365 dagar om året och det är också därför som de nu anordnar ett sommarläger.
– Oro, ångest, depression eller en ätstörning tar inte semester. Om vi på ideella krafter kan visa att det går att hålla verksamhet öppen på sommartid, tror och hoppas vi att fler följer vårt exempel, säger Annesofie.

Till TILIA får man komma om man ”bara” vill prata av sig, om man vill vända sig till någon under sin väntetid till vården eller om man vill ha uppföljning efter en behandling eller liknande – och alla är välkomna precis som de är. Ätstörningar, oro/nedstämdhet, ångest, depression och en skev självbild är bara några exempel på volontärernas kunskapsområden. Lägerveckan i sommar ska fokusera på självkänsla, självförtroende, motivation, relationer, stress och press.
– Vi ger utrymme för reflektion kring ämnen som vi vet att våra ungdomar funderar på, och vågar stå kvar i det vi får höra. Idag behöver utsatta ungdomar en trygg plats att bara få vara extra mycket! säger Annesofie.

Sommarlägret går att genomföra tack vare ideella krafter, där ledare avsätter en veckas tid från sin semester. TILIA har även startat en insamling via Polstjärna, som arbetar med att minska utanförskap i samhället genom sin insamlingsstiftelse. Pengarna som kommer in går till mat och boende under lägret.
– Alla ideella krafter och initiativ är fantastiska! Men det som känns allra bäst är att vi har ungdomar som vill åka, som känner att vi mött deras önskemål. Vi har en full intresselista och har tyvärr fått avböja tredubbelt av de som deltar. Så vi letar medel för fullt att kunna satsa större kommande år.

Länk till insamlingen hos Polstjärna.

Swisha en sommargåva: 123 170 71 81 (Märk betalningen ”sommargåva”)

image

En del bör slå upp ordet samarbeta!

Ibland glömmer en del bort hur det är att vara förälder åt tonåringar. Det är inte alltid en dans på rosor eller så enkelt som det ser ut.

Om du omger dig med 15 härliga personligheter från olika länder med individuella möjligheter så är kommunikation och förståelse det mest spännande utmaning du kan få.

Ibland tar vissa saker längre tid att jobba på speciellt om små förändringar korrigeras.

Det kan en del som har varit tonårsföräldrar ha glömt bort. Känslan när en grupp blir motarbetad. Den känslan.

Det är inte teamwork för mig men å andra sidan har en viss myndighet inte stått högt i kurs för mig personligen. Dock finns det små guldkorn som är ett undantag.

Den känslan.

image

Bakslag?

Idag har det varit fullt ös men har hunnit med rätt mycket. Det vart ett litet bakslag som jag absolut inte ville skulle inträffa men, men.

Det kan hända att jag kanske ställer höga krav på mig själv men å andra sidan vill ju jag att det ska vara på topp. Varför ska jag annars lägga ner hela min själ på detta?

image

Det var kul med lite kiosk-arbete

image

Idag har vi jobbat i Kiosken ute i Nymåla i samband med Söderhamns FF P17. Vi mötte Bollnäs. Vi vann inte men vi sålde mycket korv, kaffe och kaka. En utav föräldrarna hade bakat fantastisk fina och härliga kärleksmums. Jag hann dock inte smaka men jag såg hur saftiga dom var. Det var kul men jag kände mig rätt överflödig då vi var minst  5 personer. Det var i allafall trevligt. Gör det gärna flera gånger om jag får arbeta med samma.

image

För att Kungsgården ska synas och höras!

Jag jobbar en hel del med Kungsgården och det är så förbaskat roligt. Det är uppskattat som tusan  och fina hejarop kommer från olika håll över hela landet och mycket kommer utifrån. Från gäster som bosätter sig nära Hälsingland och ofta har vägarna förbi Skärså, Trönö och Kungsgården av alla ställen.

Det är lite som en bortglömd idyll men ändå inte? Det är kul att få vara med och lyfta upp kringliggande evenemang samt skapa frön hos grannarna och andra näringsidkare.

Vi måste ta vara på våra fina landsorter och se till att det aldrig dör ut. Vi har alla ett eget ansvar genom att lyfta upp det som står oss närmast. För att Kungsgården ska höras och synas.

image