Läkarmissionen gåvoshop

image

Jag har fått ett fint mail från Läkarmisionen där jag fick bekräftelse att mina inlägg har gett resultat och skapar skillnad.

Ett exempel är att 167 kvinnor har fått föda barn på sjukhus istället för hemma i hyddan) bara en sådan sak får mig att vilja skriva mer.

Jag är heller inte intresserad av att ta emot gåvor eller annat liknande för jag skriver för det viktiga och vad det kan ge, inte vad jag kan få.

– Läkarmissionens gåvoshop kan du köpa en gris till en ensamstående mamma i Nicaragua, en brunn till Sydsudan så att flickorna slipper gå flera kilometer för att hämta vatten, en förlossning till en fattig kvinna i DR Kongo eller stöd till föräldralösa spädbarn i Tanzania så att de får kärlek och omsorg i väntan på en egen familj. Vi har otroligt vackra bilder så inläggen brukar kunna bli jättefina.

Här kan du läsa mer om våra julklappsförslag.

Söderhamn 1/12

image

Hiv idag är inte som igår!

Den 1 december uppmärksammas World Aids Day över hela världen.
___

Vi bjuder in föreläsaren Jon Gjønnes, som är projektledare för hiv och hälsa på RFSL-förbundet.

Vi ser framemot ett spännande och viktigt upplägg:

– Vad är hiv?

– ‘Hiv igår och idag’ – 80-talets hysteri/dagens effektiva behandling.

– Hur arbetar RFSL med hiv-prevention?
___

World Aids Day äger rum varje år den 1 december. UNAIDS är FN:s organ för aidsfrågor och instiftade dagen för mer än 20 år sedan, för att lyfta och uppmärksamma hiv och aids.

World Aids Day är en bra dag för alla som vill minnas, hedra och uppmärksamma människor som är drabbade av hiv.
___

Ungdomsmottagningen Söderhamn kommer att finnas på Stadsbiblioteket mellan 11.00-16.00 för er som vill få information, fråga, få svar och stöd inför framtiden och nuet.

< http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/Ungdomsmottagningen-Soderhamn/

Ungdomsmottagningen Söderhamn
Plats: Stadsbiblioteket
Tid: 11.00-16.00

Föreläsare: Jon Gjønnes (RFSL)
Plats: Stadsbiblioteket
Tid: 18.00

___

Efteråt och för den som önskar så går vi till Arton.78 där restaurang & bar är öppet för mat och dryck.

___

Söderhamn Pride och RFSL Hälsingland i samarbete Hiv/STI-grupp Gävleborg

image

Omgiven av idioter

Häromdagen var jag på en liten utbildning och blev rekommenderad boken ”omgiven av idioter” det är den första boken som passar mig. Jag tycker ju verkligen att jag är omgiven men ordet idiot kanske inte är rätt bemärkelse och funderingen kan vara ömsesidig beroende på vem du frågar.

Har du någon gång försökt resonera med din partner och ingenting gick som du tänkt dig? Eller i förvirring lämnat ett möte med känslan att du inte begrep dig på de övriga i rummet? Och värst av allt: vissa verkar aldrig förstå vad du säger – hur tydlig du än är. Visst är det ett mysterium?

Välkommen till en rad uppfriskande aha-upplevelser – möjligen även en eller annan åh nej-upplevelse – och med lite flyt är det inte du som är idioten. Efter att ha läst den här boken kommer du att förstå vad din omgivning egentligen vill säga dig. Jag garanterar att du radikalt kommer att minska mängden idioter i din omgivning, hälsar Thomas Erikson.

Omgiven av idioter beskriver konkret och underhållande en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Via den vetenskapliga bakgrunden, genom vardagens möten, ger den ett konkret hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikations stilar. Den visar på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen – dålig kommunikation. Och den ger dig som läsare svaret på frågan: vad gör jag åt det? Efter att ha läst boken kommer ingenting att se ut som förr.

Thomas Erikson är beteendevetare, coach, föreläsare, ledarskapstränare och författare. Han driver en konsultverksamhet med fokus på att förändra beteenden inom olika typer av organisationer, och coachar ett antal chefer varje år inom det svenska näringslivet.”

Jag som börjar få ont i magen inför vissa dagar mot jobbet bör läsa denna bok snarast för det kan ju hända att det vänder? Jag vänder dock mina problem rätt snabbt och försöker anpassa mig efter individen men frågan är hur mycket jag hela tiden måste ändra och vara den andre till lags? Nä. Idag blir det att kolla in bokhandeln.

Vällagrad fjällko-ost från Östra Arådalens fäbod

image

Cornsfood har skrivit om en mycket god fjällko-ost från Östra Arådalen fäbod. Osten är tillverkad med mycket kärlek och omsorg. Det är en smakrik delikatess ost som passar till allt om du frågar mig. Jag tärnar gärna upp ett par bitar tillsammans med mitt favoritvin Amarone Tommasi och botaniserar mig i tankens värld.

Hälsa, närhet, värme och välbefinnande för korna är extremt viktigt. Korna får extremt mycket kärlek där korna har fri tillgång till både utevistelse i en stor skog där de väljer själva var de vill vara och göra.

När du köper fjällko-ost från Arådalens fäbod så får du inte bara en exklusiv smakupplevelse, du tar också ställning för småskaligt mathantverk som bygger på en sund djursyn. Samtidigt får du en naturlig produkt helt utan några onaturliga livsmedel.

Perfekt julklapp eller till lite mingel. Beställ och läs mera här: Vagabonde.com

Se mera på Cornsfood

image

Hiv idag är inte som igår!

image

Då är det dags för ännu ett evenemang i samarbete med Söderhamn Pride och  Hiv/STI-grupp Gävleborg.

Den 1 december uppmärksammas World Aids Day över hela världen. Vi har bjudet in föreläsaren Jon Gjønnes, som är projektledare för hiv och hälsa på RFSL-förbundet.

Jon kommer att prata om vad är hiv,  om ‘Hiv igår och idag’ – 80-talets hysteri/dagens effektiva behandling samt hur RFSL idag arbetar med hiv-prevention?

World Aids Day äger rum varje år den 1 december. UNAIDS är FN:s organ för aidsfrågor och instiftade dagen för mer än 20 år sedan, för att lyfta och uppmärksamma hiv och aids.

World Aids Day är en bra dag för alla som vill minnas, hedra och uppmärksamma människor.

Efteråt besöker vi Arton.78 för en matbit eller dryck.

image

Har så mycket att skriva men…..

…..Jag är så oerhört glad över att en arbetskollega deltog under hela dagen i går. Det verkligen stärker mig i mitt arbete och allt kanske inte blir så svart eller vitt. Att det är nån på jobbet som förstår lite mer. Att nån inte förlöjligar eller försöker göra sig lustig över något hen inte känner till. Samt vikten hur vi bemöter varandra eller situationer.

En summering av Transgenderday of remembrance

image

Föreläsardagen är över med bravur. Alla medverkande har varit fantastiska och jag är oerhört stolt hur alla orkar dela med sig av sina berättelser.

Det är en sån enorm känsla att dom största delarna i stan har hissat transflaggan. Samtidigt är Söderhamn så pass litet att du kan se vilka som närvarande vilket jag tycker är en viktig del. Lyssarna var där för att det finns en vilja och intresse till att veta. Vi hade människor som har åkt långt som hade sett fram denna dag.

Några har flaggat för att annat har kommit upp därav sin frånvaro.

Samtidigt kan jag inte låta bli att undra hur intressant och viktigt det är att delta eller lyssna då ingen politiker närvarade,  eller ens nån från landsting,  vård eller omsorg.

Jag som arrangör begriper att allt inte är intressant eller att tid finns men så litet är ändå inte vår region för att skicka någon. Arbetet med Transgenderday of remembrance är gigantiskt och viktigt. Inte bara för mig eller närvarande men många enligt mig kastar sten i glashus eller sitter på en politikerpanel och pratar om hur viktigt det är med kunskap eller där det har personer har bett om ursäkt för att hen inte har kunnat delta.

Jag drar inte pekpinnen över någon men jag blir besviken när intresset verkar vara så svalt att en närvaro eller representant från något håll visas.

Idag finns det ett stort community för just transperson i regionen och det hade varit ett tillfälle helt gratis att få ta del av informationen och viktiga kunskaper. Vi kan inte skicka alla men nån, för att visa att det finns ett intresse. Magnus Svensson (C) hade ändå flaggat för att han tyvärr inte kunde närvara.

Dessa tillfällen får mig att tänka på om det ens är värt det? Det är det.

Det är viktigt.

image

image

image

image

image

image

Program inför 20 november

image

Idag är det 1 vecka kvar till 20 november.

Fler än var tredje transperson har under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv. Det visar en enkätstudie från Folkhälsomyndigheten. För att höja kunskapsnivån kring transpersoners utsatthet och förbättra transpersoners hälsa arrangerar Söderhamn Pride/RFSL Hälsingland en heldag för att uppmärksamma hur situationer ser ut.  Vi  vill med denna dag bidra till att höja kunskapsnivån kring transpersoners utsatthet och ge en mötesplats för dig som möter transpersoner i din yrkesroll, samhället och vardagen.
___

10.00: Hissar Transflaggan utanför Rådhuset (samt längst hela Söderhamnsån)

11.00 Transgender day öppnar upp dörrarna till en heldag med kunskap, glädje skratt och tårar

11.00-13.00 Info kommer

13.00-13.45 Transsexuella med funktionsvariationer har svårt att få remis till utredningsteam
Föreläsare: Maria Hansson Nielsen

Paus

14.00-14.45 Han är född som biologisk kvinna men känner mig som och är kille. Det är inget val, men det är något han ändå tycker om att vara, dvs transexuell trans’person, trans*kille. man. kille. Ibland  stöter han på missförstånd och blir felkönad. Det gör förbaskat ont.
Föreläsare: Nino Ramsby

Paus

15.00-15.45 Ett liv i smyg. Om att hemlighålla sin bakgrund och göra allt för att inte ”synas på radar” för att kunna bli sedd som sig själv fullt ut.  När lögnen är det som skapar sanning, och transfobin vänds inåt och växer.
Föreläsare: Hanna

Paus

16.00-16.45 Min man blev min fru. Jag vaknade en morgon och orkade inte ljuga längreRedan som barn visste Nathalie att det var någonting som inte stämde. Hon föddes som pojken Niklas, men trivdes bäst i tjejkläder. Under många år levde hon dubbelliv innan hon till slut vågade berätta sanningen för sin fru Mia.
Föreläsare: Nathalie

17.00: Restaurangen öppnar
21:00: Nino Ramsby uppträder (Ensam med röst och gitarr framför han med oerhörd närvaro sina verk om sorg, förtryck, kamp, resning och förförandets konst. Nino för en politisk kamp, en kamp för friheten, en kamp för att alla ska ha rätten att accepteras precis som de är, en kamp för att alla ska få plats och ska ha samma rättigheter i det här samhället. Han påminner oss även om den kamp varje människa själv bör föra, kampen för sin egen inre frihet, den frihet som varje människa har ansvar att formulera inför sig själv.)

22.00: Nattklubb: Dj Micke Hi (PRISM festival (Toronto), Push Club (Rome), Fly (Toronto), Hero Club (Milan), Alimania (Moscow), Destination (Cologne), Pulse (Hamburg), Mediterranea Circuit Festival (Tuscany), Propaganda ( Moscow), Matinee Group (Brussels), The Hoxton (Toronto), Aviator (Zürich), Central Station (Moscow), Clean Event (Stockholm) WONK (Malmö/Stockholm)

– His style of music is a rhythmic mix of tribal, tech house, vocal & progressive, mixed (brought) in a very sensual sexy way (of mixing) say, Ernesto Demiguel from Gusmen Lifestyle Magazine!

Nu kommer Micke Hi till nattklubb Arton.78 (Söderhamn) 20 november för att fylla huset med house.

Tack till: Alf Kjeller konsult AB
http://www.alfkjeller.se, Svenska Kyrkan Norrala/Trönö, Arton78, Söderhamns Kommun, RFSL Hälsingland, Söderhamn Pride och  ScandChoco

___

Transgender day of remembrance uppmärksammas globalt den 20 november varje år. Transgender day of remembrance (TGDOR) är en dag att uppmärksamma de hatbrott som transpersoner utsätts för i vårt samhälle, enbart på grund av transfobi.

Transfobiskt våld utgör ett demokratiskt problem i Sverige, och på många andra platser i världen. Gruppen transpersoner drabbas av osynliggörande, okunskap och våld.
___
Datum och plats:
Fredag 20 november kl 13.00-17.00
Plats: Restaurang Arton.78, Centralhotellet, Kyrkogatan 8, 826 32, Söderhamn

image

Lakritsfabrikens Martin Jörgensen nominerad till ”Årets mest företagsamma människa”

image

Lägg gärna en röst på Martin Jörgensen. ScandChoco är med och sponsrar Söderhamn Pride för andra året på rad med härligheter. ScandChoco gör det dom mäktar med i tid och engagemang. Jag har en oerhört bra dialog med Ann-Sofie Malmgren, Marketing Manager som bekräftar arbetat utåt, kommunikations-förebild och förmedling med ansvar och finhet.

Bara företagsamma människor skapar jobb. Jobb som ger fler chansen att komma in på arbetsmarknaden, som utvecklar vår region och Sverige och som tryggar vår välfärd. Med ”Årets mest företagsamma människa 2015” vill Svenskt Näringsliv hylla och rikta ljuset mot de som skapar möjligheter för fler än sig själva. De som vågar när andra tvekar och tar idé till verklighet.

Nominering och röstning sker regionvis och bland de nominerade väljer juryn ut fem finalister som; är besjälade av företagsamhet, skapar jobb, har ett driv att lösa utmaningar, kan fungera som inspiratörer och förebilder för andra i vår region.

Röstningen pågår fram till och 29 november och under december månad kommer vinnarna att utses under festliga former. Vill du lägga din egen röst eller se vem som mer är nominerad; svensktnaringsliv.se

Om du ser tillbaka på det senaste året – vad av det du gjort som företagare är du mest stolt över?

Jag är mest stolt över att ha skapat en stark grund för Lakritsfabriken att stå på. Det har jag åstadkommit genom att lyfta personalen och ge dem ansvar. Detta för att kunna vidareutveckla mitt entreprenörskap och skapa fler företag och produkter.

Bara företagsamma människor kan skapa jobb. Vad skulle kunna få dig att anställa fler?

Jag har startat ett nytt företag, Självständig.se, just för att fler unga lättare ska kunna få arbete genom att erbjuda sina tjänster. Arbetssökande som är beredda att ge av sin tid kan jag satsa på och på sikt anställa. Om man vet vad man får så är det lättare att anställa känner jag.

Varför tycker du att man ska rösta på dig som Skånes mest företagsamma människa 2015?

Det är inte bara mig man röstar på utan hela vårt team bakom Lakritsfabriken. På kort tid har vi satt Lakritsfabriken på kartan. Vi startade för fyra år sedan och finns idag över hela landet, i flera länder i Europa och vi exporterar till USA. Vi har dessutom vuxit av egen kraft och gått med vinst varje år.

Juryns motivering

Med innovativ och företagsam marknadsföring har Martin tagit en läcker produkt på en tillväxtresa till såväl kontinenten som USA och tagit hela Skåne med storm.

OM LAKRITSFABRIKEN

Sveriges första glutenfria premiumlakrits lanserades av Lakritsfabriken år 2011 och finns inte bara i Sverige utan även våra nordiska länder samt i Tyskland, Schweiz, Spanien, England och USA.

Nu fyra år senare har sortimentet vuxit och innehåller flera nya spännande produkter som chokladdoppad lakrits med olika smaksättningar, toffee, lakritspulver och granulat. Förutom lansering av nya produkter, utökad export har upplevelsebutiken i Helsingborg nyligen antagits i White Guide för Caféer i Sverige.

Lakritsfabriken i Ramlösa drivs av Martin Jörgensen tidigare kock och sommelier, och distribueras på den

Söderhamn 2015 – 20 november

image

Igår och idag skickar vi ut en massa påminnelser om Transgender day of Remembrance till olika beröda som kanske inte ser vår information på samma sätt som vänner och bekanta.

Transgender day of remembrance (TGDOR) är en dag att uppmärksamma de hatbrott som transpersoner utsätts för i vårt samhälle, enbart på grund av transfobi.

Transfobiskt våld utgör ett demokratiskt problem i Sverige, och på många andra platser i världen. Gruppen transpersoner drabbas av osynliggörande, okunskap och våld.

För att minnas och hylla de som inte längre finns ibland oss, samt för att visa att vi är många som fortsätter kämpa så är alla Välkommen till Arton.78 på våra föreläsningar och uppträdande samt fest på kvällen.

image