Vilket avslut på arbetsveckan!

image

Idag gick det överförväntan på jobbet. Jag var mäkta trött men det gick över när jag fick stå och smådutta på salladsbordet.

Det var riktigt mycket folk så några matgäster fick vänta i kanske 10 minuter men jag kompletterade med lite service som plåster på såret och en ursäkt. 10 minuter borde inte vara något problem egentligen när det serveras på tallrik men lunchen kanske ska serveras i rask takt?

image

Så mycket beröm från resterande gäster var det längesen jag hörde. Jag som alltid är trevlig? Fredag och ett riktigt bra avslut på en bra dag som jag trodde skulle bli kaos.

Hurra!

Så trött!

Det var längesen jag var så trött men skrev jag det igår också?  Vaknade den vanliga tiden och ställde om klockan. Jag hinner. Ont som satan i fötterna fortfarande. Skulle ha varit ledig igår och idag men nu kör vi en sista arbetsdag.

Fest i stan!

image

I morgon är det dags för After skate Winter edition på Arton.78. När jag var där igår tänkte jag dricka en Wisby pils. Äntligen har den ölen kommit till stan. Ölen som introducerade mig i Karlshamn men igår drack jag inget.

Det var exakt 1 månad sen jag drack alkohol. Visst låter det löjligt när jag skriver?  Tänk dom som skriver ”har inte druckit på en hel vecka” å andra sidan är det inte ens märkvärdigt om du skulle dricka ett glas rött varje dag till någon god maträtt. I Italien dricker många ett glas om dan men gör du det i landet lagom får du ett pekfinger.

Det är lite som om du går ut en tisdag. Småstadsmentaliteten stirrar ut dig och tänker ”va dricker du en tisdag” ja jag tar ett glas,  so what?

Vissa saker kanske ligger hos oss själva men ändå. Summan av kardemumman så får tiden utvisa stämning,  känsla och min egen närvaro i kroppen.

Skål!

Asiatiska smaker med Jennie Walldén

image

Mynewsdesk. För detaljer se vår cookie policy. ×
Logo_red

Bonnier Fakta
Översikt
Nyheter
Bilder & Videor
Kontaktpersoner
Mnd-retinaFölj Bonnier Fakta  32

Asiatiska smaker med Jennie Walldén

Pressmeddelande  •  2015-01-29 10:52 CET

undefined
Jennie Walldén vann Sveriges Mästerkock år 2013 och har sedan barnsben experimenterat med råvaror och mattraditioner från alla världens hörn. Nu kommer hennes andra bok ”Asiatiska smaker” där hon guidar läsaren i sitt asiatiska kök och visar hur enkelt det är att laga – allt från klassiker som pad thai och bibimbap till kimchigryta  och makrill teriyaki.

”Jag möter ofta människor som älskar asiatiska smaker. Som verkligen går igång på vad de har att erbjuda. Man gillar att maten är sprängfylld med intensiva smaker, har olika konsistenser och textturer som möter varandra och samtidigt strävar efter perfekt balans mellan salt, sött, syrligt och umami. Dessutom är den ofta hälsosam med mycket grönt som gör gott för både kropp och själ.”

”Tyvärr är det många som tror att asiatiska smaker är svåra att få till och att det krävs ovanliga och kanske lite konstiga ingredienser för att laga god asiatisk mat. Inget kunde vara mer fel!”

I boken guidar Jennie Walldén läsaren i sitt asiatiska kök och presenterar recept som både är enkla och goda. Boken utgår från åtta av hennes bästa smaksättare: fiskås, gochujang, hoisinsås, ljus soja, miso, ostronsås, risvinäger och sesamolja. Minst en av smaksättarna finns i varje recept så att de verkligen går åt. Rätterna är anpassade efter det svenska köket och innehåller vanliga råvaror så som gul lök, kyckling och morötter, som med hjälp av smaksättarna får den asiatiska fräschören och hettan.

”När du väl bekantat dig med de asiatiska smaksättarna och upptäckt vad de kan göra med en vanlig lök, morot och en bit vitkål kommer du vilja använda dem igen. Och igen”

Jennie Walldén är tvåbarnsmamma och som många andra jonglerar hon familj, jobb, vardagspussel och så klart matlagning var dag. Redan som barn i hemlandet Korea stod hon i köket hemma hos sin mormor. När hon sedan som sexåring kom till sin adoptivfamilj i Sverige tog hon med sig sina matminnen. Hon vann Sveriges Mästerkock år 2013 och arbetar sedan dess som frilansande matkreatör på tv, i tidningar och på event. Jennie Walldén har tidigare givit ut boken Smaker i mitt hjärta i samband med sin vinst i Sveriges Mästerkock 2013.

Krögarens sidfläsk!

image

Du ska kunna stå för vad du serverar. Det har jag gjort ett par dagar nu och det är så härligt med komplimanger. Jag får det alldeles för sällan. Förut fick jag det varje dag. Sånt kan jag sakna. Detta upplyft jag blev van med i ca 6 år. Du ska aldrig vänja dig.

I alla fall.

När jag lägger upp mat så kan en tallrik ta evigheter. Det är egentligen inte bra. Inte under lunch då dom flesta vill ha sin lunch snabbt. Samtidigt kan jag känna att en lunchservering bör ta lite tid.

image

Jag fick fin beröm idag för smak och upplägg. Det värmer i hjärtat.

image

Prosciuttolindad kyckling med potatisgratäng och rödvinsås som toppas med timjan och rosépeppar. Jag är ingen lunchkocka, typ. Men det får bli vad en gör det till.

Officiella ambassadörer för Eurogames

Jag vet vad som innebär att vara officiell ambassadör. Jag har tidigare varit för Spring Pride, transdagen i Eskilstuna som jag anordnade med Helene Svanberg och Sörmlands landsting, Stockholm Pride samt lakritsfestivalen under några år och lite småföretag. Du ska helt enkelt leverera med mål som facit. Det ska frontas, spridas och bolla. Lite som sporten rent allmänt.

image

Den svenska fotbollslandslagsstjärnan Nilla Fischer, den före detta fotbollsproffset Victoria Sandell Svensson och den tyska fotbollsstjärnan Thomas Hitzlsperger är stolta ambassadörer för EuroGames Stockholm 2015. Tidigare offentliggjorda ambassadörer är skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg, politikern Birgitta Ohlsson, konstnären Lars Lerin och handbollsspelaren Tobias Karlsson. EuroGames Stockholm pågår mellan 5 – 9 Augusti 2015.

- Som atlet önskar jag förhindra all sorts diskriminering inom idrotten, såsom sexism, homofobi och rasism. Men framförallt stödjer jag, helhjärtat, allas rätt att idrotta. För mig är det en mänsklig rättighet! Jag känner tacksamhet då jag vet att EuroGames Stockholm 2015 kommer att bli en plattform för ”love and liberty” för så många, säger landslagsstjärnan Nilla Fischer.

- Jag är jättestolt att vara ambassadör för EuroGames Stockholm 2015. Jag tycker att det är otroligt viktigt att stå upp för människors lika värde oavsett hudfärg, sexuell läggning eller könsidentitet. Alla människor är lika mycket värda. Jag vill vara med och sträva efter ett samhälle fritt från diskriminering. Dessutom så älskar jag idrott och vill vara med och stödja rättigheten till att utöva sin sport oberoende av kön och sexualitet, säger det före detta fotbollsproffset Victoria Sandell Svensson.

- Att få representera EuroGames Stockholm 2015 är för mig en stor ära och jag känner att det EuroGames står för står mig själv varmt om hjärtat. Att få utöva sin sport utan att bli utsatt för sexism, homofobi eller rasism är för mig en självklarhet och det borde vara allas rättighet att få göra det. För mig är sport lika med gemenskap och EuroGames är en bra plattform där vi alla är välkomna att utöva vår sport och känna oss välkomna oavsett kön, sexualitet eller bakgrund, säger den tyska fotbollsstjärnan Thomas Hitzlsperger.

- Vi är stolta att kunna presentera tre så renommerade fotbollsförebilder som ambassadörer för EuroGames Stockholm 2015. Nilla, Thomas och Victoria är otroligt viktiga profiler på såväl som utanför planen. Något som betyder otroligt mycket i de situationer där hbtq och den organiserade idrotten möts, säger Jakob Jansson, ordförande för EuroGames Stockholm 2015.

Som ambassadör för EuroGames Stockholm står man bakom organisationens värdegrund om alla människors lika värde oavsett könsidentitet, könsuttryck och sexuell läggning inom områdena sport, kultur och politik. Man får chansen att öka medvetenheten om dessa frågor samt vara delaktig i planerandet och genomförandet av ett av de största evenemangen i Stockholm 2015.

Information om Nilla Fischer
Nilla Fischer är världsspelaren som sadlade om från mittfältare till mittback och gjorde succé. Idag är hon lagkapten för Champions League-mästarna Wolfsburg och mittback i det svenska landslaget. Hon har ett brinnande engagemang inom jämställdhet- och HBTQ-frågor sedan ett par år tillbaka då hon träffade sin fru. Nilla Fischer blev utsedd till Årets Flata 2013 och blev även Årets Homo på QX-galan 2014.

Information om Victoria Sandell Svensson
Victoria Sandell Svensson är med sina 166 landskamper en av de mest meriterade fotbollsspelarna i svensk fotbollshistoria. Hon har gjort 68 mål i den blågula tröjan, 10 mästerskap och vunnit den ärofyllda diamantbollen två gånger. 2009 la Victoria fotbollsskorna på hyllan och nu jobbar hon både på Svenska Fotbollsförbundet med att få före detta elitspelare att jobba som mentorer för yngre fotbollslandslag och som Sportchef på ElitFotboll Dam.

Information om Thomas Hitzlsperger
Thomas Hitzlsperger är en före detta tysk landslagsspelare som spelade i den engelska klubben Everton tills han 2013 meddelade att han skulle sluta. Under sin karriär hann han med att spela över 50 stycken landslagsmatcher för Tyskland och vann VM-brons 2006 och EM-silver 2008.

Information om EuroGames Stockholm 2015
EuroGames är ett av världens största hbtq-evenemang vilket grundades av European Gay & Lesbian Sport Federation (EGLSF) 1992 för att motverka diskriminering samt främja och stödja rättigheten till att utöva sin sport oberoende av kön och sexualitet. EuroGames arrangeras cirka tre gånger per decennium och består av ett sportsligt, ett kulturellt och ett politiskt program.

EuroGames är öppet för alla som vill delta oavsett kön, ålder, sexualitet, etnicitet eller religion. Under 2013 utsågs Stockholm till värdstad för EuroGames 2015 där man väntas attrahera över 5.000 deltagare och 250.000 besökare från hela världen. EuroGames Stockholm arrangeras i samarbete med bland annat Stockholm Stad, Idrottsförvaltningen, Stockholms Idrottsförbund och RFSL.

Tidigare offentliggjorda ambassadörer är politikern Birgitta Ohlsson, konstnären Lars Lerin, handbollsspelaren Tobias Karlsson och skådespelaren och transaktivisten Aleksa Lundberg.

EuroGames Stockholm arrangeras mellan 5 – 9 augusti 2015.

Registreringen till EuroGames Stockholm 2015 som nu är öppen finns via hemsidan: här

Det är så lustigt!

Förr i tiden tog kvinnan hand om hemmet, kanske minst 4-5 barn, lagade mat, städade,  tvättade och såg till att barnen hade det bra.

Idag finns det mammor som dessutom har ett heltidsjobb och klarar av allt,  hinner allt och samtidigt vara glad. Hur enormt är inte det?

Sen kommer vi till en del arbetslösa som inte hinner med ett finger eller ens göra något konkret för att stressen sätts in. Nu talar jag inte om jobbiga nedsättningar av diverse anledningar utan fullt friska människor som en får jaga eller som suckar om jag frågar efter råd.

”Jag kanske inte hinner?” Nähe? Jag har jobb,  ett x-antal projekt samt andra kringarbeten som inte har något behov att vifta med.

Det går att vara bra utan synlighet och åstadkomma sysselsättningar med
olika mål. Ingen klarar av allt men vad är det som är så stressigt att inte ha något på agendan?

Nåja. Jag älskar friheten över att jag bara kan slänga mig på soffan i eftermiddag och bara andas.

Känner jag mig själv så kommer något arbete säkert inträffa.

Sockerkaka

image

Igår till Sveriges Mästerkock åt jag en god sockerkaka. Jag som har svårt för socker och sötsaker klarar ändå av denna galanta kaka. Det enda som saknades eller något som rättare sagt kunde ha varit en ingrediens till är, jordgubbssaft eller drottningsaft från förr. Lite sådär som farmor och farfar hade hemma ur glasflaska. Det saknades inte men det skulle ha varit nostalgi.

Restaurang Arton.78

image

Arton.78 lever upp till det klassiska köket med säsongsbetonad matlagning som omsorgsfullt förstärker de högklassiga råvarornas naturliga smaker från närproducerade gårdar.

image

Ingen krog runt om i Hälsingland förutom Växbo Krog lever upp till kombinationen med smaker och upplägg.

image

Förvisso har väl inte  tidigare upplägg varit ”wow” men nu tror jag vinden har vänt från mitt öga som både mättades och vattnas. Nu är jag uppläggsfacist men vi är ju inte heller på Noma i Köpenhamn.

På Arton.78 erbjuds du mat från grunden. Här slår kocken sina egna såser,  cuttar och hackar samt levererar ala minut. Det är så långtifrån matvarufabrik eller halvfabrikat.

Gillar!

Torsdag!

Idag orkade jag knappt kliva upp. Inte på grund av mående utan jag har ont i fötterna. Det har varit långa dagar men ändå kort. Kort men intensivt kan kännas långt om en har ont.

Idag är det första dagen som är mötetsfritt. Så skönt. Ska försöka komma hem i tid utan några måsten eller förpliktelser. Inget krav eller samvete att jag missar något. Det. Är. Så. Skönt.