West side story på China teatern

BO LÖFVENDAHL

BO LÖFVENDAHL

08-13 52 90 bo.lofvendahl@svd.se

08-13 52 90 bo.lofvendahl@svd.se

När Regina Lund hjular in med råttsvansar och overall förstår man att det kommer att bli en annorlunda West Side Story. Här har pojkflickan Anybodys, som så gärna vill accepteras av Jets tuffa gäng, förvandlats till en sierska med vilda ögon, som spår ofärd över kvällens kontrahenter.
Fyller hon körens roll i en antik tragedi? Är hon kanske en av häxorna i Macbeth? Eller teaterråttan Emma, hon som i Tove Janssons Farlig midsommar mässar i kulissen: ”Ödesnatten! Ödesnatten!” 
Den udda Lund-rollen säger något både om ambitionerna och komplikationerna med kvällens föreställning. Regissören Oskar Bly, som gjorde Jesus Christ Superstar på Maximteatern förra året, ägnar sig åt ett vågspel när han samlar en 
ojämn ensemble kring en blandning av det helt traditionella och en del nya grepp. 
De gallerstängsel som utgör den enkla men effektiva scenografin kunde lika väl vara en nergången förort i dag som ruffiga kvarter på 50-talets Manhattan. Egentligen är det inte mycket mer än rockmusiken på Doc”s Bar som förankrar stycket i sin ursprungliga epok. Kläderna gör det inte – West Side Story är samtida med jeansens genombrott och det enda som hänt sedan dess är att de har fått klädsamt trasiga revor.

I Romeo och Julia låter Shakespeare oenigheten mellan två familjer räcka som hinder på de älskandes väg. I musikalversionen West Side Story är även etnicitet en grund för konflikten. Möjligen har Bly velat ta upp det temat, när han låter medlemmarna i Jets kalla Sharks mörkhåriga gäng för ”blattar” och ”negrer”. Men han har inte laborerat med språkliga skillnader och puertoricanernas ledare Bernardo talar den mest klassiska stockholmska. Han spelas av Mathias Singh, en av de mest profilerade i ensemblen, som bildar 
en fin konstellation med Malena Laszlos intensiva Anita. De är betydligt intressantare än kärleksparet det hela egentligen ska kretsa kring. Det är svårt att bli berörd av Myrra Malmbergs tindrande Maria i mörklockig peruk, och Oskar Blys vackra stämma ger inget liv alls åt hans frånvarande Tony. Bägge verkar mer förälskade i sina egna röster än i varandra.
I West Side Story hänger mycket på gängmedlemmarna i ensemblen. Här har man inte funnit kompletta musikalartister till alla roller, men de har en hel del charm. De flesta dansar bättre än de sjunger, och ibland kommer de rätt nära den manliga energi som Jerome Robbins originalkoreografi var så fylld av. Bäst är det när det blir riktig action som när stackars Konstapel Krupke ska hånas – ”Krup you!”. I det klassiska Cool-numret med sina fingerknäppningar tränger modernare rörelser från streetdansen fram; Thomas Benstern gör Diesel både originellt och coolt.

Även om syntstråkarna låter lite Ålandsbåt ibland är det ändå en härligt rejäl orkester som 
hörs från diket i Mats Nilssons musikaliska bearbetning. Peter Nordahl leder den i stundom aningen långsamt tempo men dansant och nervigt.
Från SVD skrivet av Bo Löfvendahl

 

Vito Ingrosso-A punch in the face

Mötet med Liza Minelli på nattklubben Alexandras i Stockholm 1987. Minelli befann sig på turnéstopp i Stockholm och hon och hennes entourage spenderade kvällen på Stockholms då hetaste uteställe. Vito berättar om hur Minelli ser Vito dansa, hur hon stannar upp hela klubben och utmanar Vito på en privat dansbattle. De håller kontakten och kort därefter besöker Vito Minelli i Köpenhamn. Han berättar om ett intimt möte där han och Minelli sitter uppe hela natten i hennes svit och pratar om livet.

LÄS HELA INTERVJUN HÄR!

Loreen

Läser tidningen nu och det nu går upp för mig vad som hände för en vecka sedan.
Jag var på väg från skolan då jag sprang på en av aktörerna i melodifestivalen och han sa att jag var intressant för Loreens nr.pga att jag dansar och tränat kampsport i flera år.Jag sa ja,men kunde aldrig ana att jag kanske skulle blivit ersättaren till han som redan är på scenen.Trodde ju själklart att numret skulle byggas ut.
Men eftersom ingen ringt från SVT och det står i tidningen att han åker så får jag väl hitta på något annat istället den dan;)

Då ska vi se

Vad den här dagen bringar.Är uppe på United Stage som är vårat(Starpilots)gamla bokningsbolag.Ska ha ett möte här med en av Sveriges populäraste artister som såklart vill jobba med Sveriges absoluta toppkoreografer;)Sen blir det till att jobba med danstidningen idag..ska hitta ett mysigt cafe och sitta på,jättelääänge.

Rummel och Rabalder

Var på en loppis i Bandhagen och längst in bland massa skräp låg de två stackars råttorna Rummel och Rabalder.
Det var en del av mitt liv i ca:10 år,jag var Rabalder och var den enda enligt tv4 som fick prata live,jag kom på hur autografen skulle se ut och jag har gjort tv,event och över 150 shower i min Rabalderdräkt.
Vi släppte en full längdscd och två singlar samt hade helt egna ostbågar på affären.
De producerades R&R dockor i mängder och här hittar jag nu två stackare bortglömda och ensamma på en loppis i Bandhagen:(
Vi har fortfarande dräkterna på vårt kontor inne i stan, men till vad kan man ju undra?!