Hur ofta ska man egentligen klippa sig?

Det är en fråga som jag får ofta, så jag tänkte ge er en liten guide på hur man kan tänka kring sina klippningar.

Först och främst så är det bra att veta hur mycket håret faktiskt växer på en månad. Detta kan variera någon beroende på ålder, hälsa och genetik. Men generellt så växer ett hårstrå 1,2 cm per månad. Alltså nästan 15 cm per år.

Så om man ska spara ut håret då? Här beror det mycket på hur skicket på håret är. Vissa utav mina kunder kan gå utan problem i sex månader mellan sina klippningar och håret är fortfarande fint. Medan vissa behöver trimma lite i topparna en gång i månaden. Det bästa är ju givetvis att ta hand om håret på allra bästa sätt mellan klippningarna, så man slipper klippa massor i onödan. Har håret börjat klyvas så är det ingenting att spara på, utan det kommer bara äta sig upp längre upp på hårstrået och man kommer då behöva klippa mer på längden för att få bort det om man väntar. Har jag en kund som sparar ut håret så försöker jag klippa så lite som möjligt och så sällan som möjligt, för att det inte ska kännas lönlöst för kunden. Men som sagt, allt beror på hårets mående. Är håret risigt så måste det klippas!

Hur ofta bör man klippa för att behålla formen på sin frisyr? Det beror ju främst på vad för typ av frisyr du har. Är det en kortare frisyr så behövs det oftast klippas ungefär var 6-8:e vecka. Sedan börjar det tappa form. Har man långt hår så klarar man sig generellt lite längre, men ungefär 8-12:e vecka är att föredra. Har man en lugg så behövs ju den oftast trimmas lite emellan klippningarna också.

Givetvis så krävs det mer underhåll och vård av ett hår som färgas/bleks. Stylar man håret med värme (fön, locktång, plattång) Då slits håret snabbare och topparna tenderar att klyvas fortare. Hårets struktur spelar också roll här. Ett rakt hår som fjällskiktet sluts ordentligt på håller sig friskare längre än exempelvis ett väldigt lockigt hår, där fjällskiktet aldrig riktigt stängs till 100% eftersom hårstråna är krökta. Därför kan det vara bra att trimma lockiga hår mer regelbundet.

Kort sagt så finns det inget enkelt svar här. Hår är levande materia och det är otroligt individuellt hur olika hår beter sig. Bäst är ju självklart att man går till samma frisör som lär sig hur ens hår beter sig och man då kan göra upp en bra plan tillsammans utefter vad man har för mål och önskningar.

matsusakiscissors

Fortsätt läsa

Fantastiska produkter för er med kall hårfärg!

Jag skrev nyligen ett inlägg med tips på hur ni kan ta hand om en kall hårfärg på bästa sätt, hur en kall hårfärg beter sig osv. Ni som missat det hittar det HÄR.

För ett tag sedan fick jag ett jättefint pressbud med några produkter som jag nu testat ett tag, och jag varmt kan rekommendera dem! Ett schampo och ett balsam från Joicos serie Color Endure Violet. De är alltså till för er med kalla nyanser, för att hålla borta och neutralisera gula/guldiga toner i håret. Produkterna är sulfatfria vilket innebär att det är väldigt milt rengörande tensider i schampot, vilket är perfekt för ett hår som är hårt preparerat med blekning. Även balsamet innehåller lite pigment för att behålla färgen kall och är väldigt utredande.

Produkterna är superkoncentrerade så man behöver verkligen pyttelite produkt i håret. Jag tycker dem känns oerhört vårdande trots att det är ett ”silverschampo”, och blir inte alls så strävt som många andra. Dock rekommenderar jag ändå att man alltid kompletterar dessa produkter till sina vanliga proteinrika och återfuktande produkter. Men det går absolut att använda dem frekvent! Prisvärda är dem också, knappt tvåhundralappen för respektive schampo och balsam. Ni kan bland annat köpa dem HÄR, eller på professionella salonger som arbetar med Joicos produkter.

 

IMG_2449 IMG_2448

Fortsätt läsa

Vinnaren av locktången!

Stort grattis till Linda Lindqvist som vann 5-i-1 locktången från Poze Hair! 

Det är så roligt att få förgylla någon fin läsares dag med en härlig vinst. Jag kommer ha fler tävlingar i framtiden så håll utkik efter nya tillfällen att kunna vinna schyssta hårprodukter.

Jag vill även passa på att önska alla en riktigt härlig sommar!

 

ec12c3e9f8290477e05cc00224576e71

Fortsätt läsa

Love them braids

Perfekta flätan som passar till alla tillfällen. Nu på sommaren är det extra skönt att få bort allt hår från ansiktet. Jag brukar även ha någon form av fläta när jag tränar, då hålls håret på plats och det ser lite roligare ut än en knut.

IMG_2404 FullSizeRender

Fortsätt läsa

Stjärnorna gillar också flätor

Flättrenden har oss som i ett järngrepp, och vi älskar det! Flätor går ju att variera i all oändlighet och man kan styla det gulligt eller coolt och allt där emellan. Det passar verkligen alla, oavsett hårlängd dessutom!

Även kändisarna har ju hakar på flättrenden och här är några snygga donnor som burit upp dem med stil!

c99f55c2d7b45687b45f738d83dc008c

(Zoë Kravitz)

1-best-beauty

(Beyonce)

4-summer-braids

(Amber Heard)

3-summer-braids

(Alicia Vikander)

2-summer-braids

(Chanel Iman)

1-summer-braids

(Kirsten Stewart)

9-best-beauty

(Sienna Miller)

Vilken av flätvarianterna är din favorit? Min är nog Chanel Imans, så jäkla cool tjej!

Fortsätt läsa

Rapsodine – ekologisk hudvård

Jag fick ett bud med dem här fina produkterna från Rapsodine i veckan, jag ser väldigt mycket fram emot att testa dessa. Produkterna från Rapsodine är baserade på svensk, ekologisk och kravmärkt rapsolja. Den kallpressade rapsoljan som används kommer dessutom från en och samma gård. Företaget är familjeägt och småskaligt från Mariestad och de är otroligt måna om natur och miljö. Stor tumme upp för det!

 

  • rapsodinehandrapsodinefotVi ska utforma våra produkter så att vi minimerar vår totala miljöpåverkan vid produktion, användning och avyttring genom att kontinuerligt utvärdera miljöaspekter.
  • Vi ska uppfylla legala krav, ta hänsyn till miljöaspekter vid transporter, energianvändning samt vid hantering av kemiska produkter och avfall.
  • Vi utvärderar vår verksamhet regelbundet för att snabbt kunna upptäcka och åtgärda brister samt hela tiden utveckla oss och göra förbättringar.
  • Verksamheten ska präglas av ett förebyggande kvalitets- och miljöarbete.
  • Vi ska utbilda och engagera våra medarbetare i kvalitets- och miljöfrågor.
  • Vi ställer samma krav på våra leverantörer som på oss själva.
  • Vi ska säkerställa att vi förstår våra kunders behov och våra åtaganden.

(Information från Rapsodines hemsida)

rapsodineansikterapsodinefukt rapsodinedusch

 

Besök gärna Rapsodines hemsida där ni kan läsa med samt köpa deras fina produkter.

 

Fortsätt läsa

Tävling – locktång i 5 storlekar!

Eftersom det var så himla bra och fin respons på den förra tävlingen så tänkte jag passa på att ha en utlottning. Så ni som inte vann i förra tävlingen har en ny chans att vinna.

Denna gång är det en locktång från Poze hair Den har 5 olika storlekar så man kan på så sätt få otroligt mycket användning utav den.

För att vara med i tävlingen krävs det bara att ni går in och följer mig på instagram @lindamikaelsdotter och sedan kommenterar detta inlägg med ert instagram namn. Glöm inte heller att fylla i rätt email så jag kan kontakta vinnaren. Tävlingen avslutas om en vecka, fredag den 22:a juli kl.19.00.

Lycka till!

 

pozelocktång pozelocktång3 pozelocktång2

(Utlottningen sponsras av Poze hair)

Fortsätt läsa

Den bästa håroljan

Den stora oljehypen börjar sakteliga lägga sig lite men oljorna är garanterat här för att stanna. Jag får ofta frågan ”vilken är den bästa oljan?” eller ”jag använder den här oljan, är den bra?”. Frågorna man då måste ställa sig när man ska köpa en olja är 1. vad vill jag att oljan ska hjälpa mig med? 2. hur vill jag använda den?

Vill man att oljan ska vårda och ge håret mycket fukt – satsa på en så ren olja som möjligt, viktigt att den är helt och hållet silikonfri för att oljan ska kunna penetrera hårstrået och vårda inifrån och ut. Denna kan du använda på många olika sätt för att ge håret en fuktboost. Du hittar ett tidigare inlägg om detta HÄR.

Vill man ha oljan för att håret ska se glansigt ut och kännas lent – använd med fördel en silikonbaserad olja, men här är det viktigt att köpa en kvalitetsolja som garanterat kommer tvättas ur när du schamponeras. De billigare silikonoljorna kan innehålla silikoner som är enormt svåra att få bort från håret och gör då mer skada än nytta. Dessa oljor rekommenderar jag att använda som en finish/slutprodukt. Det finns även värmeaktiva oljor som är till för att skapa en otroligt glans på håret, jag har skrivit om en sådan HÄR.

hairoil

Därför är det viktigt att veta mer om produktens innehåll, så man kan använda produkten på rätt sätt för att få den önskade effekten. Är du ute efter att ditt torra hår ska få mer fukt ska du alltså undvika oljor med silikoner och välja en ren olja istället. Annars kommer du bara bli besviken, trots att produkten i sig kan vara toppenbra.

Hoppas detta hjälpt er att bena ut de olika typerna av oljor som finns där ute!

Fortsätt läsa

Torrschampo – min hjälte!

b496edd6d11cc3c71e5bc6fe4bf457b3

Jag måste bara slå ett slag, igen, för världens bästa räddare i nöden. Nämligen torrschampot! Jag vet inte vad jag skulle göra utan det. Jag tvättar mitt hår 1-2 gånger i veckan och tränar ganska mycket så då behövs en liten uppfräschning emellan tvättarna. Jag brukar göra ungefär såhär

Dag 1. Schamponering, inpackning/Olaplex, balsam och leave in treatment.

Dag 2-3. Håret är rent och jag kan styla det så jag känner för.

Dag 4-5. Håret börjar bli lite smutsigt i botten. Så jag applicerar torrschampo bara i hårbotten. Good to go!

Dag 6-7. Nu brukar jag sätta upp håret för det verkligen börjar bli dags att tvätta. Jag brukar spraya torrschampo i hela håret och göra en fiskbensfläta som jag sedan rufsar till. Alternativt sätter upp håret i en hög knut eller svans.

Ungefär så ser min veckorutin ut. Man kan även använda torrschampot som styling redan från början för att få lite textur och volym. Min favorit är Redken pillowproof two day extender som jag skrivit om tidigare här på bloggen. Den är verkligen super, funkar toppen även om man är mörkhårig. Du hittar den hos mig på salongen eller HÄR.

 

IMG_2292

Fortsätt läsa

Fråga: Går det att rädda mitt trasiga hår?

”Hej Linda! Tack för att du delar med dig av så mycket bra tips i din blogg. Jag hade gärna velat ha dig som min frisör men jag bor för långt bort från Stockholm. Jag har jättelänge velat bli riktigt ljustblond men ingen av frisörerna jag gick till fick mitt hår till den blonda färg jag ville. Så jag blekte håret hemma och det är efter det jättetovigt och slitet, färgen är inte heller bra utan blev mer fläckig och orangegul. Vad kan jag göra? Finns det någonting jag kan göra själv? Vad ska jag säga till frisören så som förstår vad jag vill ha? Hoppas du kan hjälpa mig!”

 

Hej där!

Tusen tack för att du läser bloggen, jag älskar att kunna dela med mig av mina kunskaper till er!

Först vill jag säga att det verkligen är så tråkigt att höra att du inte blivit nöjd hos din frisör. Då undrar jag ju direkt vad det var som inte blev bra? Eftersom du säger att ditt hår är väldigt slitet så tänker jag att håret kanske var i dåligt skick redan innan du blekte det hemma? Det kan ju vara därför frisören inte kunde ljusa upp det mer tänker jag? Oavsett så bör frisören ha berättat för dig hur och vad man kan göra för att nå det önskade resultatet. Det är extremt viktigt att man sköter om sitt hår till punkt och prickar mellan frisörbesöken, inte minst om man håller på med en uppljusande process. Är håret inte i god kondition så begränsar det vad vi kan göra med håret är ni sitter i stolen.

Du ska absolut INTE lägga på någonting själv. Det utgångsläget du beskriver (extremt slitet, fläckigt och gul/orange) är ett svårt utgångångsläge även för en frisör att kunna få till snyggt, det krävs enorm erfarenhet och skicklighet där man blandar flera tekniker för att få färgen jämn. Jag förespråkar aldrig hemmafärgningar, utan undantag!

Jag hade rekommenderat dig att verkligen ta hand om ditt hår med BRA produkter, alltså inget kosmetiskt skräp med massa silikoner som bara får håret att KÄNNAS bra. Utan produkter som verkligen funkar.

Tex dessa:

Redkens Extreme serie, den ger protein och stärker håret inifrån.

OLAPLEX – Need I say more?

Leave in treatment med mycket fukt, tex Pureologys Color Fanatic.

Se även till att klippa topparna ungefär var 8:e vecka för att trimma bort det slitna. Under perioden som du reparerar håret så rekommenderar jag INGA färgbehandlingar, för det kommer troligtvis inte ditt hår klara av. Vänta några månader tills du får en utväxt, då kan du gå till frisören för att endast fylla utväxten om du inte står ut. Men tills ditt hår är starkt nog så hade jag inte lagt någon färg på längderna. Under tiden skulle jag också undvika värmestyling såsom plattång, locktång och fön (möjligtvis kalluftsföning).

Följer du detta strikt så kommer du märka skillnad snabbt, din hårkvalité kommer förbättras och ditt hår kommer orka färgas igen. Under tiden du kör rehab på håret så hinner du researcha fram en ny frisör. Försök hitta någon som är specialiserad på färg och med fördel har mycket erfarenhet av blonda färger. Då kommer du vara i goda händer. Ha även gärna med dig bilder på färger du gillar.

Jag önskar dig all lycka till med ditt hår och hoppas du hittar din nya frisör som kan hjälpa dig till drömfärgen!

47861174-uTeIM

 

Fortsätt läsa
1 2 3 33