Färga håret när man är gravid?

Det är en fråga som ständigt återkommer. Just nu har jag två frisörvänner som är gravida, och även ett flertal kunder, och då har ju givetvis ämnet varit på tal.

Så, är det farligt att färga eller slinga håret när man är gravid? Det korta svaret är nej. Det finns ingen forskning som säger att det är skadligt för fostret eller för mamman. Idag jobbar de flesta frisörer dessutom ammoniakfritt, så färgen är generellt mycket snällare.

Framförallt så forskas det ju enormt mycket på att arbetsmiljön för oss frisörer ska vara så skonsam som möjligt. Det är ju inga frisörer, såvitt jag vet, som slutar jobba under hela graviditeten för att undvika färg. Om man som frisör då kanske har 2-4 färgkunder per dag under 36-40 veckor som gravid och ingenting farligt händer så känns det ganska tryggt om man vill komma och lägga i lite slingor eller fylla i en utväxt var 2-3 månad.

Är det någonting man ska undvika så är det att färga håret hemma, det tycker jag alltid att man ska undvika, men framförallt när man är gravid. Med tanke på att man som lekman inte har en susning om vad man pysslar med, vad ingredienserna på förpackningen är osv. Så hade jag prioriterat att gå till frisören för att färga håret.

Om man ska vara extra försiktig så tycker jag att man ska ta det lugnt med färgen fram till graviditetsvecka 12. Det är under de veckorna som fostrets organ utvecklas och det är en mer kritisk tid. Efter det kan man köra på som vanligt.

MEN, är man orolig och känner sig rädd för att färga håret så ska man givetvis undvika det. Jag tror den inre stressen och oron är betydligt värre att utsätta det lilla fostret för.

Man ska även vara noga med att berätta för frisören att man är gravid, även om det är i ett tidigt skede. Det är mycket som sker i kroppen under en graviditet och hormonerna rusar runt i 180. Det kan därför påverka färgen. Exempelvis att färgen inte tar helt och hållet, att nyanserna skiftar och håret är mindre mottagligt för färgen. Detta är oftast inga problem att korrigera men det är bra att informera frisören så att man har möjlighet att anpassa färgningen redan innan.

Hoppas detta besvarade era frågor och funderingar! ♥

FullSizeRender (2)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.