Att planera en färgförändring – från mörk till ljus

Nu närmar vi oss förändringarnas tid, våren! Många som haft lite mörkare, mustiga toner vill nu kanske ljusa upp håret och bli blondare. Men som ni säkert vet så är det inte bara att byta hårfärg i en handvändning, speciellt att gå från mörkt till ljust. Idag finns det fantastiska färger och produkter som hjälper till vid dessa tillfällen. Färg av hög kvalité som inte är slitsamt för håret är ett krav för att få en hållbar färg vid en färgförändring. Mycket kan vi frisörer göra under ert besök hos oss, MEN, det stora jobbet måste ni göra själva. Genom att ta hand om håret hemma med bra produkter rekommenderat för just dina behov. Man måste helt enkelt förbereda håret när det kommer till en stor förändring. Jag tänkte ge några hjälpande punkter till er som funderar på att göra en större färgförändring

 1. En färgförändring är en process. Det är alltså inte rimligt att tro att man kan gå från mörkbrun till ljusblond på ett standardbesök hos frisören. Jag rekommenderar till 99% alltid att man gör en förändring av det slaget stegvis. Dels för att man aldrig kan veta vid första besöket hur mycket av de tillsatta pigmenten i håret kommer släppa, och även för att kunna behålla en så bra kvalité som möjligt genom hela processen. Visst kan man boka upp en dubbeltid på 5-6h om man vill att det ska gå snabbare. Men glöm inte att det först och främst är tiden ni betalar för, sedan tillkommer materialet och produkter. Därav brukar de flesta även tycka att det känns lite skönare för plånboken att boka upp flera besök med 4-8 veckors mellanrum. Detta är upp till var och en såklart men man ska då även ha ett hår som kommer klara av att göra denna behandling på.
 2. Vårda håret redan innan första besöket. Jag vet att det kan kännas omotiverande att gå all-in med inpackningar och trettielva andra produkter när man är less på sitt hår och längtar till sitt frisörbesök, men det är ett måste tyvärr. Bästa utgångsläget när man ska göra en större förändring med färgen är att håret är i bra skick, slitna toppar kommer man såklart inte ifrån, men att håret har fått ordentligt med fukt och proteiner gör stor skillnad. Att göra Olaplex hemma regelbundet är också en mycket bra idé. Undvik även färgbomber och liknande, dessa är fullproppade med filmbildande ämnen som kan försvåra en färgning samt göra att färgen inte håller så bra som det ska.
 3. Ha rimliga förväntningar och lita på din frisör. Gå igenom noga med din frisör vad du har för önskemål om slutresultatet, var även tydlig med vad du inte tycker om så är det lättare för frisören att tänka ut en plan. Gör sedan upp en plan för processen tillsammans med frisören. Glöm inte att ni är ett team. Vissa tycks tro att vi frisörer är någon form av skurkar när vi säger att man måste skynda långsamt, men faktum är att vi bara vill göra det som är bäst för håret och det som blir bäst för kunden i längden. Vem som helst kan bleka sönder ett hår på ett besök för att få det ljust, det är inte alls svårt. Men att få ett ljust, hållbart resultat där hårets kvalité är oförändrad kräver kunskap och fingertoppskänsla.
 4. Käppar i hjulet. Ja, ibland blir det inte som man planerat. Hår är levande material och det är kemi när man jobbar med färg. Ibland kan man upptäcka saker längs vägen som gör att man måste tänka om. Exempelvis så kan filmbildande produkter skapa en hinna på håret som gör att färgen inte fäster. Dessa ämnen måste rensas bort med speciella preparat innan man kan fortsätta. Det räcker inte då med ett djuprengörande schampo. Metaller som finns i gamla rör är även ett vanligt bekymmer (vet man att man har metaller i sitt vatten kan man regelbundet göra djuprengörande kurer och använda schampo för detta. Det finns även renande filter man kan sätta dit.) Dessa saker gör att man måste tänka om, planera på nytt, göra en rensande behandling och sedan börja om. Vilket självklart gör att detta läggs på din nota, det är både extra tid och material som tillkommer. Detta har många svårt att förstå, men det är inte konstigare än att en hantverkare som ska renovera ditt badrum upptäcker att det finns en fuktskada. Detta blir då ett extra moment som kräver både mer tid och material, det blir då en ny offert och hantverkaren fortsätter göra klart jobbet och du har ett helt, och fint badrum. Hade inte hantverkaren fixat till fuktskadan utan endast smällt upp det nya badrummet så hade det inte hållit, blivit ett större och dyrare bekymmer för dig längre fram. Det är PRECIS så för oss när vi jobbar med hårfärg också. Det är värt att ha i bakhuvudet.

IMG_1762
IMG_4157

Hoppas detta kan hjälpa er när ni ska genomgå en färgförändring nästa gång!

14 Kommentarer

 1. Ulrika Markusson säger:

  Verkligen jättebra skrivet !
  Mvh Ulrika , frisör Leksand

 2. Maja säger:

  Hej. Kan du inte slänga till lite tips på ett bra schampo att använda innan besök hos er:)?

 3. Anna säger:

  Bra skrivet och elegant förklarat. Hoppas många läser ????
  /Anna, frisör i Västerås

 4. Anna säger:

  Bra striver och elegant förklarat. Hoppas många läser detta! 🙂

  1. Tack snälla, jag hoppas det kommer till hjälp för både kunder och frisörer 🙂 Kram!

 5. Marianne säger:

  Jag är blond av naturen men börjar bli grå och hört talas om silver schampo. Vad är det och var får man tag på detta isf ?

  1. Silverschampo är det många olika märken som har i sitt sortiment, förmodligen säljer även din frisör något silverschampo. Ett silverschampo är ett schampo med blåa och violetta pigment som gör att en kallare hårfärg håller sig sval längre, det är alltså främst ett komplement för kall färg. För gråa hår är dessa bra för att få bort den ”smutsiga” nyansen som kan uppstå och man får då en krispigare känsla på det gråa. Glöm inte att silverschampo är ett komplement till ditt vanliga schampo.
   Du kan söka på silverschampo här på bloggen så får du upp inlägg där jag skrivit om dessa.
   Lycka till!

 6. Malin säger:

  Superbra skrivet!
  Vart i Stockholm kan man hitta dig?
  Mvh Malin

  1. Tack snälla, du hittar all kontaktinfo under fliken ”kontakt”. Här -> http://finest.se/mikaelsdotter/kontakt-boka-tid/
   Kram!

 7. Rebecca säger:

  Jättebra skrivet. Jag gjorde denna sega process för 2 år sedan (från mörk till ljus) men trots att det tog 1 åt att få fram rätt resultat och massa schampo balsam inpackningar, oljor m.m så har mitt hår fått en sån dålig kvalitet av all blekning så nu är min fråga.. Hur gör man när man vill gå tillbaka till sin naturliga hårfärg på bästa sätt? Är rädd att de blonda blir grönt om jag börjar färga mörkt nu. Och att topparna inte ens kommer ta åt sig av färgen..?

 8. Susanna säger:

  Å nu blev jag himla sugen på att bli blond till sommaren 🙂

  1. haha jag vet, det är alltid så! 🙂

 9. Mia säger:

  Jättebra skrivet! Jag delar denna om det går bra?

  1. Tusen tack! Självklart går det bra att dela 🙂 Kram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.