Kluvna hårtoppar? – Mina bästa tips

Har du också sett dom där små vita prickarna längst ner på hårstråna? Yepp, då har du dom med – dom jäkla kluvna hårtopparna! Så kan man göra någonting åt dom då? Tyvärr så finns det bara en sak att göra när dom små rackarna har börjat visa sig, och det är att boka en tid hos frisören och klippa bort dem. MEN…! Man kan faktiskt se till så att dem inte förvärras innan man väl kommer till frisören och helst av allt, förhindra att dem dyker upp lika frekvent från början. Här kommer mina bästa tips.

Borsta och kamma försiktigt. Börja att borsta håret från topparna och uppåt. Fastnar du i en tova, stanna där och red ut den istället för att slita dig igenom den. Det kommer bara förvärra dina toppar och i värsta fall även bryta av hårstrån helt i onödan.

  • Undvik att tupera håret. Det gör att det lättare trasslar sig och du behöver kamma och borsta i håret mer än nödvändigt.
  • Borsta håret så sällan som möjligt, red ut håret noga en gång per dag och försök sedan låta det vara så mycket du kan.
  • Undvik framförallt att borsta håret när det är blött, då är hårfibern expanderad och mycket mer skör.

Ha gärna håret i en fläta på natten. Detta förhindrar dig från att ligga och nöta på håret medan du sover. Du kan även använda örngott av satin för att göra det ännu mer friktionsfritt för håret att röra sig över kudden.

Torka håret försiktigt. Vad du än gör, gnugga inte håret torrt med en frottéhandduk! Det du gör då är att du ruggar upp hårfibern, som då i blött tillstånd redan är skört, och skadar det. Mekaniskt slitage som det kallas, precis som om man sliter i hårets tovor med en borste, är förödande för hårets kondition. Krama istället med handduken i håret. Eller gör som mig, använd Aquis hårhanddukar som är anpassat just för att på en skonsamt sätt suga upp vattnet ur håret. Jag har skrivit om dem tidigare HÄR.

Använd en leave-in produkt efter du tvättat håret. Välj en som motverkar kluvna toppar, ger vård och stärker upp hårstrået. Ett starkt hår går inte lika lätt sönder som ett svagt. Exempelvis Pureologys Split end salve som jag skrivit om innan, ni kan läsa mer om den HÄR. En annan klassiker som är riktigt bra är Sebastians Potion 9.

Sist men absolut inte minst, hitta en frisör du har förtroende för. Jag vet att många säger ”frisören vill alltid klippa mer” eller ”frisören lyssnar aldrig på mig när jag säger att jag bara vill klippa topparna”. Därför är det extra viktigt att man hittar en frisör som man litar på och som man har en bra dialog med. Det ÄR bättre att klippa liiiite men oftare om man vill spara det.

Ta hand om era hår och tveka inte att maila mig om ni har frågor!

Split-Ends1

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.