Vet du var ditt löshår kommer ifrån?

Idag är det enormt många som använder sig av löshår, både förlängningar och förtjockningar är väldigt vanligt. Det finns också, som ni säkert vet, bättre och sämre varianter av löshår och metoder. Många utav löshårsföretagen marknadsför även sina hår som ”Etiskt handlat” eller ”Fairtrade”, vilket givetvis får konsumenten att tro att detta är bättre. Men är det verkligen så? Hur långt bak kan dessa hår spåras och var på vägen gäller det ”etiska handlandet”?

Först i ledet är främst kvinnor som klipper/rakar av sitt hår och donerar detta. De så kallade tempelhåren, som många löshårsföretag marknadsför att dom har, betyder egentligen att dessa kvinnor skänker sitt hår till kollekten av religiösa skäl. De offrar sitt hår helt enkelt.

Sedan finns det även personer som samlar in hår från hårborstar och från golvet på frisörsalonger och säljer till fabrikerna.

Sedan på fabrikerna, där det dessutom mestadels är kvinnor som jobbar, där sorteras, tvättas och färgas håren. De som jobbar med detta har en lön långt under vad facket har som norm för detta arbete.

Det här är väldigt intressant tycker jag. Här i Sverige betalar man tiotusentals kronor för att få ett långt och fylligt hår, men reflekterar man ens över var detta håret kommer ifrån? Jag tror svaret ofta blir nej på den frågan.

Jag kan varmt rekommendera er att titta på Uppdrag Granskning på Onsdag 4/10 20.00 på SVT1 eller på svtplay.se. Där kommer dom djupdyka i just dessa frågor. Oerhört intressant och relevant! Titta gärna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.