TOMB RAIDER

Nya äventyr med Lara Croft blir ett skämt!! Alicia Vikander klarar tyvärr inte av att axla rollen som den tuffa äventyraren Lara Croft som ska kämpa mot orättvisa och skurkar. Hon är alldeles för söt och mesig helt enkelt, att slänga på lite smuts i ansiktet på den söta lilla tjejen funkar inte. Ingen fighting spirit, inget jävla anamma bara en söt skolflicka som tagit vatten över huvudet.
Jag ska ju heja på vår egen Göteborgs tjej men blir för varje film hon gör mer och mer skeptisk till all beundran och hyllning hon får?! Hon sticker inte ut eller gör något fantastiskt som ingen annan skådespelare gör? Tvärtom, gång på gång bristfälligt agerande och sitt löjliga brittiska accent tal gör mig bara irriterad!!

Nej ska man göra en actionfilm om en tuff brud då får det fan vara med en som kan ta lite skit under naglarna, ingen som piper som en liten mus i varje scen som en äkta rädd liten tjej…..

Blev ingen hit varken för filmen eller Alicia….betyget blir en stark 2a…

Cast:Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu mfl…

AA+

RAZZIA

Marockanskt drama om 5 olika öden som vävs samman. Vi följer 5 olika människor som försöker få till en förändring i sitt liv, dem vill uppnå mer men stoppas av den muslimska regimen.
Det är en fin film, men lite för lång, filmen tappar sin kärna i för utdragna scener och kunde sammanvävts lite bättre. Men en film med eftertanke och många vackra symboler.

Läraren som försöker lära eleverna att lyssna på sig själva och vara lyhörda hindras av hårda regler, kvinnan som vill leva ett fritt liv, hålls ner av religionens bojor, den unga pojken och flickan som vill leva ett annat liv än det dem tvingas ha som öde och mannen som vill leva ett liv där religionen inte präglar varje drag i hans liv….

En film som subtilt står upp emot den muslimska regimen, inte mot religionen isig, men på dess hårda regler som stjälper folk mer än att hålla dem samman och låta dem utvecklas….betyget blir en godkänd 3a…

Cast:Maryam Touzani, Arieh Worthalter, Amine Ennaji mfl…

AAA

AMATÖRER

Gabriela Pichlers nya komedi om att passa in och tillhöra ett samhälle, får inte på långa vägar samma  genomslagskraft som debutfilmen Äta ,Sova, Dö. Precis som sitt namn känns filmen väldigt amatörmässigt både i manus, skådespeleri och känsla…

Vi följer den lilla orten Lafors som får chansen att få tyska supermarket affären ”Superbilly” att etablera sig på orten, först måste dem göra en bra och intressant kommunfilm som ska sätta Lafors på kartan. Eleverna på skolan får chansen att visa sin sida av staden något som dem två bästa vännerna Aida och Dana snabbt hoppar på. Dem är super taggade men när dem sedan blir petade från jobbet till en filmare från Stockholm gör dem uppror och gör sin egna film i smyg….

Grym musik och vissa scener är roliga men sammanslaget är den lika B som namnet tyvärr, går inte ända fram så därför blir betyget en svag 3a…

Cast: Zahraa Aldoujaili,  Yara Alidotter, Fredrik Dahl mfl…

aaa

MANIFESTO

Hjälp vilket konstskräp!! Cate Blanchett i all ära, hon är grym när hon gestaltar 13 olika karaktärer allt från den hemlösa mannen till nyhetsankaren som alla talar i tungor med olika manifest från bla  Karl Marx, Lucio Fontana mfl…

Tyvärr var jag alldeles för trött för att uppskatta en film utan handling där det är så mycket text om ingenting och allting, att jag tyvärr stänger av och bara ser på bilderna, alldeles för ”arty” för mig, jag gillar substans men det får vara en tydlig tråd, att bara rabbla massa osammanhängande ord ger mig ingenting 🙁

Kanske en film man älskar eller hatar, Cate Blanchett gjorde rätt för sin lön om man säger så, stackare och rabbla alla dessa ord nonstop, men som helhet fastna jag inte för temat eller känslan…så betyget blir en svag 3a och då är jag snäll….

aaa

TOPPEN AV INGENTING

Den medelålders gamla kvinnan Nojet kommer hem till Stockholm efter att ha bott utomlands en längre tid, för att ta över hennes pappas hyreshus och alla dess hyresgäster. Hon tror det ska bli en stabil affär med lättförtjänta pengar. Istället möts hon av att hennes brorson gjort upp en massa svartkontrakt för att tjäna pengar under bordet och det kommer inte gå att sälja fastigheten utan att alla finns på papper. Allt spårar ur precis som filmen isig som är så sjukt B, att man fortsätter titta bara för att förundras över all idioti och dåligt skådespeleri…

Nej ingen höjdare, pinsam, konstig och inget vidare manus…betyget blir en tvåa…

Cast: Leonore Ekstrand, Christer Levin, Christian Saldert mfl…

AA

VAD SKA FOLK SÄGA?

Norskt/Pakistanskt drama om den unga tjejen Nisha som försöker leva ett normal ungdomsliv med sina vänner samtidigt som hennes familj tvingar på henne deras Pakistanska traditioner. Hon tvingas leva ett dubbelliv och när hennes pappa kommer på henne med en pojkvän är skammen total, för att försöka rädda familjens heder?! Skickar pappan henne till Pakistan för att tvinga Nisha på andra tankar…..

Spännande drama och en verklighet som jag vet att många andra generationens invandrare har och lever i, kan relatera till en del om den split som kan ske och identitetskris när man inte vet vilket läger man tillhör, även om min familj inte hade så stränga religiösa förbud eller regler. Men vet många vänner som får en stark identitetskris i tonåren, då man är en person med sina vänner och en med sin familj och då inte vet vem man själv blir tillslut….

Jag hade önskat att filmen tog upp problematiken mer, det kändes som vi precis skrapade på ytan och fick aldrig riktigt komma in under skinnet och förstå hur Nisha tänkte och upplevde och därför blir det ingen full pott för mig, men en viktig och bra film så den får en godkänd trea…

Cast: Maria Mozhdah, Adil Hussein, Sheeba Chaddha mfl…

AAA

 

UTAN NÅD

Tysklands Oscarsbidrag har alla potentiell att utvecklas till en fantastisk gripande thriller, men den bara snubblar på sina alldeles för långa och onödiga scener, istället för att lägga kraft på dem scener som känns…

Vi följer kvinnan Katja Sekerci som lever ett bra liv med sin man och son, trots att hennes man är exfånge och levt ett kriminellt liv. Hennes liv vänds upp och ner när hon mister dem båda i ett bombdåd och ännu värre blir det när det uppdagas att det är en planterad bomb av nynazister som riktat sig in på hennes familjs ursprung…

Här kunde man börjat en riktig spännande thriller, som byggs upp till en hämndfilm av dess like. Istället har man långa utdragna scener av förarbetet om brottet och sen ett utdraget domstolsförhör för att sedan avsluta med en super spännande upplösning?!!

Jag förstår inte hur man kan famla bort sig så kolossalt? stressa igenom ett fantastisk slut efter sega utdragna scener i början som ändå kunde bibehållit publikens intresse i kortare doser?

Mega miss enligt mig och där tappar filmen även betyget, det blir en svag 3a som mest, grymt manus som skulle behövas ”hottas” upp lite för att kunna bli en succé…

Cast: Diane Kruger, Denis Moschitto, Numan Acar mfl…

aaa

PHANTOM THREAD

Gäsp gäsp och gäsp gud vilket sömnpiller!!! Överpretentiöst drama där jag inte förstår någon av Oscars nomineringarna den fått, jag hoppas den inte får en enda, för det var den inte värd!!!

Vet inte ens vad jag ska bedöma, en tråkmåns till skräddare spelar svårfångad och stöter bort alla i sin omgivning tills den unga Alma dyker upp i hans liv….

Förutsägbar, sååååå lågmäld, super tråkig, gav mig absolut ingenting!! Den får en svag 3a och då är jag super snäll, rekommenderas inte….

Cast: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville mfl..

aaa

I, TONYA

Skandalen från de Olympiska spelen 1994 får här en ny synvinkel om vad som ledde fram till att skridskoåkande Tonya Harding var delaktig i att slå sönder hennes konkurrent Nancy Kerrigan knä. Vi fick alla medias bild av den nonchalanta, tuffa Tonya som alldeles säkert gjort sig skyldig till detta brott som en dålig förlorare, men filmen visar en annan bild om en liten flicka som blir lämnad av sin pappa med sin bittra mamma som slår och psykiskt misshandlar henne under hela uppväxten, vilket driver Tonya i armarna på hennes första kärlek Jeff som hon sedan gifter sig med trots att även han använder henne som en slagpåse. Tonya är en riktigt fighter, trots alla underlag kämpar hon vidare, hon är pank men älskar sin sport och syr sina tävlingsdräkter trots att domarna bashar hennes ” white trash” attityd, klädsel och uppsyn. Men inget stoppar hennes längtan att nå toppen……

En fantastisk story man aldrig fick veta och i ett fantastiskt upplägg och story. Margot Robbie gör en enastående performance och jag var först stensäker att Bästa kvinnliga huvudroll skulle gå till Frances Mcdomand, för jag älskar henne, men Margot är grym som Tonya och absolut värd en Oscar för sin roll, det blir en spännande natt ikväll på Oscarsgalan.

Filmen är grym gjord, nytänkande, kvick, smart och engagerande och två timmar flyger iväg och får självklart en 4a i betyg missa inte!!

Cast: Sebastian Stan, Allison Janney, Julianne Nicholson mfl…

AAAA