Den fattigaste dagen på året

IMG_0146
Pernilla Wallette P4HielleIdag fick jag besök av Radio P4 med Lars-Peter Hielle klockan 07.00. Han bjöds då på äcklig ”Farmen-Gröt”. Kolla filmen på Instagram här och glöm inte att lyssna på hela radiointervjun 1:23 – 1:28 på tidslinjen. Du kan också se det på min facebook.

Så var den här, den fattigaste dagen på året. Folk har inte mycket pengar kvar, såhär efter julhelgen och nyår. När jag bodde på Farmen i ca 2 månader fick jag känna på hur det känns att vara riktigt fattig. De tre första veckorna hade vi enbart gröt att äta, som vi fick mala själva. Det tog både ork och tid att försöka överleva på så lite mat. Vi hade vare sig socker eller mjölk till, så det var till att äta denna äckliga gröt tre gånger om dagen, fast vet du vad jag lärde mig? Jo, det tog bara ca en vecka och sedan var det andra saker i livet som blev små glädjeämnen. Självklart är det viktigt att ha mat för dagen, men om du inte har så mycket lär du dig så småningom att prioritera och spara på det du har. Vi fick till exempel en handfull kaffe efter några veckor och de små ynka bönorna räckte länge vill jag lova. Nu vill jag inte dra paralleller till hur det kan vara att vara fattig här i Sverige idag, utan vill bara belysa hur det kunde vara just under min tid på Farmen. Kan också berätta att när jag väl kom hem och kom tillbaks till den ”riktiga” världen igen, med alla affärer som finns, blev jag nästan chockad över hur mycket vi har tillgång till. Det är rader på hyllorna av olika maträtter att välja emellan, och inte behöver vi gå upp klockan 04.00 och mjölka för att hälla upp ett glas. Nu räcker det med att ta sig till sitt kylskåp och hämta. Det är verkligen en lyx! Det är inte något som vi tänker på så mycket, men om en människa som levde på 1800-talet skulle dimpa ned i vår vardag, kan jag lova dig att hen hade blivit mäkta imponerad.

Mitt råd, såhär i dessa fattiga dagar, får nog ändå bli att vara glad över att vi, trots allt, faktiskt har det rätt så bra här i Sverige. Självklart får vi inte glömma bort att det finns fattiga människor nu också, men om vi har det rätt så drägligt i vår vardag ska vi nog inte gnälla över om vi inte har råd att köpa den finaste fläskfilén just nu.

Här är lite axplock från när jag sitter och äter Farmen-gröten så det nästan stockar sig i halsen på mig, samt när P4Hielle besökte mig i morse.

Farmen Pernilla Wallette äter äcklig gröt

Farmen Pernilla Wallette äter äcklig gröt med träslev
Kraam nilla

over n out

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.