Månadsarkiv: september 2015

Droger och Konst = Dålig kombination – ADHD

Jag har länge känt att något är fel men inte riktigt kunnat sätta fingret på vad.
Jag har trappat ner självmant på min ADHD medicin för att jag känt att den påverkat mitt sinne och min kropp negativt.

Det fungerade jätte bra som sagt i två år för att sedan inte funka alls bra. 
För att inte rabbla upp hela min journal som förövrigt blivit slarvigt ifylld av läkare så kan vi säga som så att min kropp har varit i extremt behov utav vatten. Jag har varit utan medicinen i 3 dagar nu och gått upp 4 kg. Detta är då bara i vätska vilket jag känt en STOR saknad av.. Jag har både pratat om det och haft känslan om att kroppen inte får tillräckligt med syre.
Jag har varit enormt smal i mitt tänkande och bara kunnat fokusera på en sak i taget vilket är jätte bra. Nackdelen med det är att det blir desto svårare att se saker ur andras synvinklar då jag va helt inne på att så som jag tänker är helt rätt.
Alla vet vi ju att ingen människa har rätt jämt.

Jag har gjort så konstiga saker i mitt smala tänk att jag ibland inte orkat med mig själv. Detta har jag berättat för min omgivning och lika förvirrade blir dem.  Man tänker ju ändå att läkare idag ska kunna sin sak och ge rätt direktiv. Men nä…

Så nu dag 4.. Jag mår super bra. Lite mer snurrigt är det men jag får ta och strukturera och planera mina dagar bättre istället. Mina sår i ansiktet och på kroppen läker också vilket är ett kvitto på att insidan läker.

Idag blev jag hemma från kontoret.
Utan ADHD medicinen så har min mage blivit känsligare och den totalkrampade. Detta hände efter en härlig kopp Oboy på jobbet med skön skummad pulvermjölk från min favoritmaskin. Aj. Jag kan säga att den där oboyen rör jag ALDRIG igen!

Så Idag har jag legat hemma och där efter passade jag på att måla på eftermiddagen.
Ja för helt plötsligt utan min ADHD medicin så tycker jag att det är roligt att måla igen. =) HURRA!
För er som tycker att jag tjatar om dessa ADHD mediciner så är detta för att kunna hjälpa andra som är i min situation. Jag vet nämligen själv hur otroligt vilsen man kan bli och känna att man tappar kontrollen över sin egen kropp. Sedan får man ju inte glömma att vi alla även fungerar olika.

Tavlan i alla fall blev såhär:

12074729_10156077151260316_6201621574463001367_n

Nu hinner jag inte skriva så mycket mer för dagen men kommer göra mer imorgon.
Måste berätta om en ny app som lanserades idag.
Om ni går in på instagram och söker efter #Intepåmingata så hittar ni mer information om den.
Det är en app som skickar larm till sina närmaste från mobilen om man nu skulle råka ut för något. Tex när man går hem från krogen mm.

Jag själv råkade ut för en incident för några år sedan då jag själv var påväg hem från krogen. Dock var jag helt omedveten utav att tre män förföljde mig när jag gick hem ifrån Stureplan och upp mot humlegården där min dåvarande kille bodde.
Jag blev då stoppad av en bil vilket visade sig vara en bil med två st civilpoliser som vägrade låta mig gå hem själv då de sett männen som följt efter mig. Så när det kommer sådana här applikationer så blir ingen mer glad än jag.

Men mer om det sen.
Nu måste jag sova. Hela morgondagen består av utbildning. Då gäller det att hänga med.

Förresten… Har jag berättat att mina favorittavlor kommit hem igen?
Dem finns även att beställa som print nu för för dem som är intresserade.

Bara på en dag så har jag sålt 4 st av av den högra med kvinnan och fiolen.
Så är du intresserad så skriv ner dina kontaktuppgifter i kommentarsfältet så kontaktar jag dig.
Alternativt så mejlar du mig på pernilla.pramberg@gmail.com

11262721_1698699720363118_1071666883_n

Därför kvävs vi utav människor som älskar oss förmycket.

Har du någonsin fått känslan utav att någon älskar dig eller tycker om dig för mycket? 
Tycker du det är jobbigt? Du kanske till och med puttar bort människan?

När vi backar bandet och kikar i den uppväxt vi har så är det inte ovanligt att vi hittar en uppväxt med grund i missbruk.
Man har en mamma och en pappa.. Dock så upplever man inget samspel mellan de båda utan det är oftast en som ger och en som tar. Utöver där så blir det ingen plats att ge sitt barn kärlek. För den som är en ”beroende” person utav föräldern tar alldeles för stor plats. Både barnet och den ”friska” föräldern har fullt upp med att passa upp personen som är beroende.

Vi leker med tanken att vi har en familj.
Denna familjen består utav en mamma, en pappa samt ett barn.
Vi döper mamman till Lena och pappan till Anders.
De får då en son som de döper till Albert.

Utåt så ser det ut som en mycket frisk familj vilket familjen i sig tycker att dem är också.
Det är bara det att i denna familjen så finns det inget samspel som det finns i en hälsosam familj.
Pappan har en problematik och ett dolt beroende, både för honom själv och de som tycker om honom. Det är så pass dolt att man upplever det som om han är egocentrisk och omgivningen finner ursäkter för hans beteende. När han ger så är han trotts allt en fantastisk människa och det är dem sidorna som dem väljer att se.

Ju mer tiden går ju mer egocentrisk blir Anders. Lena gör allt i sin makt för att hålla familjen lugn och stabil.. Trotts allt så älskar ju Anders oss oavsett, det vet vi ju tänker Lena.
Annars hade vi inte varit gifta idag eller haft vår härliga lilla Albert som nu fyllt 6 år.

Ju mer tiden går ju mer ”vardag” blir det som Lena och Anders då accepterar.
Det är ju såhär det är i alla förhållanden tänker både Lena och även Anders.
Lena gör allt i sin makt för att bli sedd och uppmärksam utifrån vad hon tror att Anders uppskattar och tycker om.
Hon tappar mer och mer bort sig själv i att visa Anders att hon är en bra mamma till Albert och en god fru. Nu har det gått så långt att hon inte får någon uppskattning alls utan nöjer sig med att Anders inte blir arg för att det inte är tex rent hemma. Anders älskar ju våran lilla familj trotts allt tänker Lena åter igen.. Annars hade han ju inte valt oss.

Lilla Albert är nu 10 år.. Genom att titta på sin omgivning och hur de beter sig mot hans pappa så gör Albert lika dant. Han följer det som hans pappa Anders säger och även han tappar bort sig själv.
Anders är så upptagen att fylla sitt eget behov och sitt ”kärleksberoende och egocentriska jag” att han glömmer bort att se dem som ger honom kärlek.
Tillslut går det så långt att Anders till och med blir arg när Lena säger ifrån att hon inte orkar mer. Det tar lång tid och Lena har nu mera varken ork att älska sig själv eller någon annan. Albert gör också allt i sin makt att följa sin pappas behov för att få det han tror är och har lärt sig att kärlek är. Albert tar också på sig ansvaret över mammas och pappas känslor. Albert upplever då att när han gör som pappa säger så blir pappa inte arg och mamma blir heller inte ledsen.

Albert växer upp..  Han är nu 38 år och fortfarande ogift. 
Han är fruktansvärt snygg och omgivningen förstår inte varför inte han är gift och lycklig. Han som är så generös och givmild och som får alla att må hur bra som helst. Han förtjänar ju faktiskt det allra bästa. Tjejerna som vill ha honom är det inte heller något fel på. Snarare tvärt om. De är så snygga och många så Albert kan bara välja och vraka. Han kan ju få vem som helst!.

Albert i sin tur ser det från en annan synvinkel. Han får en skev kvinnosyn då han upplever att de vackra kvinnorna inte har någon självrespekt som faller framför fötterna på honom. Ju mer kärlek han får av dem ju jobbigare tycker han att dom är.. Där emot blir han intresserad utav dem som han inte kan få. Det blir en ond cirkel.
Inte så konstigt faktiskt när man tänker efter… Albert har aldrig fått kärlek utav sin mamma och hans pappa har aldrig visat honom hur man älskar en kvinna eller visar respekt för henne.

Därför känner sig Albert kvävd när en kvinna älskar honom fullt ut.
Något som Albert inte ser och han fortsätter där med springa efter kvinnor han inte kan få.

Många kvinnor och män lär sig aldrig att se detta mönster.
Många väljer därför att nöja sig med någon som är ”bra” och väljer att i smyg springa efter efter dem som de inte kan få, eller har förmågan att älska tillbaks.

Albert som borde sätta sig ner och spegla sig själv och sina behov gör att han och hans omgivning tillslut ser han som en ”bov”.

För inte är det lätt.. Att uppleva kärlek som man aldrig har sett.

Denna historien blev ganska tragisk.
Vi får hoppas Att Albert har förmågan att stanna upp och se sitt ”problem” så han där med kan bryta det mönster han har. Det ligger trotts allt ett mönster som oftast långt bak i tiden i familjen.

Många framgångsrika människor eller ”starksvaga” bär också på en bakgrund i liknande uppväxtförhållanden. Det i sin tur gör att de dras till likasinnade då dem känner igen sig i varandra. Det blir då intensivt i början men då båda är vana vid att passa upp sin omgivning blir den andra mer eller mindre tillslut kvävd och går en annan väg. Något som är mer ”normalt” är i denna situation att stanna upp och fråga sig själv samt berätta för sig själv: är att den kärlek jag får i de behov jag har, är jag värd.
I den historiska logiken och i lärdomen sedan liten är det vanligaste att man inte ser värdet i att bli älskad och fortsätter att jaga det man inte kan få. Man har heller inte lärt sig att se på sig själv vilket även gör att man inte vet vilka behov man har i många fall.

En tragisk historia men dock så vanlig.
Våga bli älskad och lär dig att älska tillbaks.
Spring inte jämsides utan möts på mitten av era behov och stanna där.
Det är där ifrån man bildar ett team och bestämmer att hjälpa varandra till att bli så bra man bara kan.

joseph-smith-window_1381378_inl

When life gives you happiness without no reason

När jag har kunskapen om att jag har gjort allt i min makt för att få det jag vill ha, släpper jag taget och bevakar hur ödet ska va.

Man kan inte alltid få det man vill… Men vetskapen om sitt eget värde räcker långt och lite till.
Idag är en dag som är fylld av energi. Jag känner mig lycklig… Jag kan inte låta bli. 🙂

Bild 7

Happy me 🙂

Bild 9

Kvällens målning.. Den är inte klar på långa vägar. Men en start. 🙂

I lurarna går en härlig låt i repeat..
Lyrics Junkie som jag är så hör den defenitivt hit.

Kenny B – Parijs

Frisse morgen in Parijs
Gewoon m’n business
Ik zie de meest mooie Française, op d’r bung hoge hakken en ik,
Weet niet wat ik zeggen moet
Ik zeg: Bonjour, mon amour
Mademoiselle, tu est très belle

En eh, en zij zegt:
Je suis néerlandaise
Oh
Je parle en tu peux français
En ik zei

Praat Nederlands met me
Even Nederlands met me
Mijn gevoel zegt mij
Dat wij vanavond samen kijken
Naar de Champs-Élyséés
En naar de Notre-Dame en aan de Seine
En daarna samen op la Tour Eiffel

M m m m
M m m

Ah

En ik voelde dat het goed zat
Ik zag haar zo verlegen lachen
Kan niet geloven dat het echt was
Zij de mijne zijn
Ze leek een mix van Doutzen, Edsilia en Anouk
Oh oh oh

Er gebeurde iets met mij, toen zij zei
Je suis néerlandaise
Oh
Je parle en tu peux français
En ik zei

Praat Nederlands met me
Even Nederlands met me
Mijn gevoel zegt mij
Dat wij vanavond samen kijken
Naar de Champs-Élyséés
En naar de Notre-Dame en aan de Seine
En daarna samen op la Tour Eiffel

Oh oh oh oh oh
Ah ah ah ah ah ah ah
Eh oh oh oh m m m

En dan nog een woordje voor ons
Je t’aime
Je t’aime
Je t’aime

Je t’aime
Je t’aime
Je t’aime

Praat Nederlands met me
Even Nederlands met me
Mijn gevoel zegt mij
Dat wij vanavond samen kijken
Naar de Champs-Élyséés
En naar de Notre-Dame en aan de Seine
En daarna samen landen op Schiphol


 

En vanlig dag

05:50 – 05:55 Vaknar

05:55 – 06:15  Meditation

06:15 – 06:35 Frukost, kaffe, (försöker minska på kaffet)

06:35 – 06:50 Läser om något jag vill lära mig mer om, som även blir en positiv grundtanke för min dag.

06:50 – 07:30 Städar undan, fixar hår, smink och får på mig kläderna som jag lagt fram dagen innan.

07:30 – 07:35 Ser mig i spegeln en sista gång samt känner efter så jag är bekväm. Lägger ner maten som jag lagade dagen innan. Jag äter sällan ute. Skyller gärna på min småländska grund med glimten i ögat.

07:35 – 07:55 Tar mig ut.. Ligger och väger mot tiden 07:40 när jag går utanför min port.

07:55 – 07:58 Här har jag min cardio. Har insett min dåliga ovana att alltid glida in i mötesrummet en minut innan dörren stängs. Har jag tur hinner jag få med mig ett glas vatten.

Såhär ser en ”normal” morgon ut för mig.

Dock så blev den idag lite annorlunda.. När jag drog ifrån gardinerna för att släppa in ljus fick jag hela gardinstången i huvudet… Stannade upp i tanken då jag blev lite förvånad.. Frågade migsjälv om det är nu jag ska bli arg eller låta bli.. Bara tanken på att jag tänkte så fick mig på ett lustigt men bra humör.

Dagen började med andra ord utav vetskapen om att jag/ni andra faktiskt kan styra tankarna dit vi vill. Dock krävs det träning och det är aldrig försent att träna på hur vi tänker och väljer att reagera på saker.

Nu är kl snart 22:00. Det innebär skönhetssömn för frk Pramberg.

 

Mellan konsten och finansbranschens korridorer.

När jag berättar för människor vad jag jobbar med så blir de ofta förvånade.

Att jag ena sekunden kan stå naken på Sergelstorg här i Stockholm med andra vackra kvinnor i i olika åldrar, former till att dra på mig kostym och sätta mig på ett morgonmöte för att diskutera börsens upp och nergångar ger ett ”förvånat” intryck.

Varför jag stod naken på Sergelstorg är då pga ett konstprojekt som grundar sig i att bryta normen om den perfekta kvinnan. Ingen är stöpt i en form som är perfekt. vi alla är stöpta i olika former och det är det som är perfekt och gör det hela lite mer intressant. Ni kommer få höra och läsa mer om det framöver.

Mellan 08 till 17 så jobbar jag på kontor.
Jag har hamnat i finansens händer vilket är väldigt spännande och lärorikt. Jag var lite splittrad där ett tag i början då jag alltid sett mig själv som en konstnär.. Men nu när allt landat i det hela så inser jag att det är en konst att kunna placera andras pengar och skapa ett genuint förtroende i det.

11951762_10156005867940316_9064096448741308949_n

Förtroende är viktigt gällande allt här i livet.
Det är något magiskt när en människa litar på en, en känsla av lugn sprider sig i rummet och allt känns bara behagligt. När jag trivs som bäst så blir jag lugn. Jag kan även bli väldigt tyst och det känns ändå okej. En reaktion som är hälsosam och helande för oss alla. Ett lugn som vi alla bör hitta till oftare med anledning på vårt stressade samhälle som ramar in oss.
Något som jag pratar om ganska ofta här.

Kanske är det bara min upplevelse då jag ofta fått höra i mitt liv att jag tar mycket plats. ?.
Är det mina begränsningar ”inramningar”  på mig själv som gör att jag upplever stressen hårdare?
Kanske.. Jag får tänka mer på det.

Så.. Våga vara dig själv (även jag) och våga vara ärlig.
Att vara ärlig gör det större chans i att bli förlåten, medan oärlighet inte förlåts alls.
Trygghet är förlåtande då det grundas i att vara ärlig.

Är du ärlig mot dig själv och din omgivning?

Nu måste jag skynda mig ner till tvätten.
Där efter skynda mig för att göra ett svan-dyk i bingen och duna. 😉

Natti

11926426_10156005231920316_5275773994774946278_o

När den lilla fågeln flög förbi och viskade, Lilla du. – Tillit.

Tillit är ett av de ord som stavas lika framlänges som baklänges.
Tillit är något som jag det senaste tappat bort.

Att ständigt möta människor som inte är bra för en bryter ner tilliten och tillslut så finns den inte kvar. Jag är och har varit den som kämpar in i det sista för att jag tror på förändring.
Dock så har jag varit lite enkelspårig och tänkt tanken att jag kan få andra att tro på den också.
Det i sin tur har inte blivit något positivt resultat, varken mot mig själv eller den andre.

Man kan inte tvinga en människa att förändra ett dåligt beteende om de inte har förmågan att se det själva. Det i sin tur blir ett dåligt beteende mot mig själv ett beteende som också kallas för medberoende och är destruktivt.
Ett mönster jag febrilt har försökt att bryta men inte har lyckats med förrän det kom en stark liten fågel som viskade i mitt öra. – Lilla du..

En fågel vars hjärta är så stort och starkt för att kunna få mig till att se på mig själv helt ärligt utan någon fasad. Att tilliten till andra människor varit dålig pga av dåliga erfarenheter som därefter skapat dåliga mönster hos mig själv. Det i sin tur förstör sunda relationer och var ett mönster som jag inte sett förens nu.

Det är inte konstigt att destruktiva relationer som vi kommit ut ur skapar ett skydd och varningslampor när vi möter andra människor. Allt lagras i vårt minne och i vårt undermedvetna ..

Rädsla skapas när vi får en känsla av att vi måste kämpa för att överleva.
Te.x. En person som har blivit biten av en hund som liten kanske är rädd för hundar även som vuxen. Det för att det har triggat en känsla inom oss som har med överlevnad att göra sedan tidigare, vilket gör att vi får en stor röd varningstriangel så fort vi ser en hund därefter.

Min rädsla har varit relationer.
Man kan säga att jag har blivit biten för många gånger vilket gör att mitt liv har bestått utav en helv**es massa varningstrianglar..
Det är ju inte ett sätt som man vill leva på och för att ändra det beteendet så måste man helt ärligt se problemet. För om man inte ser problemet så kan man inte heller göra något åt det.
Ja menar ser man inte problemet så finns det inte något att lösa. Man förbi kvar i samma mönster.

Det är som med rädslan för hundar.
Vågar man inte utmana rädslan så kommer man heller inte att lära sig att se och uppleva att det finns snälla hundar. Logiskt.

Det man är rädd för måste man utmana om man har en vilja till att förändra en situation och där med få ett förändrat och positivt resultat.

Så älskade lilla fågel .. För mig är du enormt värdefull.

img_0264-1024x768

För att läsa om min tro och mitt mål gällande relationer så gå in här:
http://separation.se/dramakickar-och-ett-samtal-pa-en-flygplats/

Det är i övrigt en väldigt givande blogg skriven utav Michael Larsen som är relationscoach och mental tränare.

Till dig som läsare:

Vad är du rädd för?
Är du beredd att utmana din rädsla?

Har du utmanat den? Hur gick det till och hur blev resultatet?

Det vore jätte kul att få höra om din historia och ditt resultat.
Du inspirerar.

SJUK-vård istället för HÄLSO-VÅRD. fokus Stressens påverkan.

Du är inte sjuk – du är törstig!

Trots dagens ofantliga resurser inom SJUK-vården är vi sjukare än någonsin.
Och som namnet säger har vi fel fokus – SJUK-vård istället för HÄLSO-VÅRD.

Såsom vi tänker får vi skörda! Du består till största delen av vatten, kroppen cirka 70% och hjärnan hela 85%, och din kropp gör av med flera liter varje dag. Vattenbrist i din kropp är grundorsaken till många sjukdomar.
Skriver http://www.helahalsan.se/

Funderar du på varför du ibland får astma och ibland allergi och har ont nästan jämt, även fast du åt mediciner för att lindra smärtan?

Undrar du varför du har så ont i lederna?
Undrar du hur dina kroniska problem i nacken (smärta, stelhet, överkänslighet, svaghet) kan försvinna?
Varför och hur försvinner huvudvärken, så även migrän?
Undrar du varför det uppkommer en depression oväntat?

Sjukdomstillstånd som verkar vara knutna till ”sociala påfrestningar” – rädsla, oro, osäkerhet, ihållande känslomässiga eller äktenskapliga problem – och därmed sammanhängande depressionstillstånd, kan orsakas av en vattenbrist som är av en sådan omfattning att den påverkar hjärnvävnadens vattenförsörjning.

s. 76 står att läsa:
Genom uttorkning sjunker hjärnans förmåga att generera energi. Många av hjärnans funktioner som är beroende av denna typ av energi blir ineffektiva. Vi känner igen detta funktionshinder, och kallar det depression.

Varför blir man kroniskt trött? 

Kroniskt trötthetssyndrom är en sjukdomsstämpel som sätts på en serie avancerade fysiologiska problem som förefaller hänga samman med stress.
Om vi förstår vad som händer i samband med stress kommer vi också att förstå vad som menas med kroniskt trötthetssyndrom.

Varför är stress och uttorkning ”samma, lika”?

När kroppen blir uttorkad uppkommer samma fysiologiska processer som vid andra typer av stress. Uttorkning är lika med stress, och när stressen väl etablerats, mobiliseras primärmaterial från kroppens olika depåer. Denna process kommer att förbruka en del av kroppens vattenreserver.
Uttorkning leder till stress och stress orsaker ytterligare uttorkning -en ond cirkel är etablerad.

Tips: Behöver du sova gott?

Drick ett glas vatten och ta en nypa salt på tungan, men låt inte saltet komma i kontakt med gommen.

Skriver http://www.psoas.se/vatten/ om vatten.

Har du läst:

Din kropp skriker efter vatten! bok av Dr Fereydoon Batmanghelidj

Bild 3

Bild 3

Din kropp skriker efter vatten1
Av Dr Fereydoon Batmanghelidj,
Läkare (1931-2004)
Av Pia Hellertz
Januari 2012

Uttorkning på grund av vattenbrist ligger bakom de flesta sjukdomar, hävdar Dr Batman (som

Dr Batmanghelidj kallas). Det gäller sjukdomar som astma och allergier, fetma, högt
blodtryck, hjärtsjukdomar och stroke, diabetes, infektioner, ätstörningar, reumatisk värk,
depressioner, trötthet och sömnproblem, missbruk, och många, många fler.
Dr Batman föddes i Iran. Han arbetade som läkare i Storbritannien men återvände till Iran,
där han lär ha spelat en viktig roll i utvecklingen av sjukhus och vårdcenetraler. Han hamnade
i fängelse som politisk fånge år 1979 när den iranska revolutionen bröt ut. I fängelset
upptäckte han vattnets helande kraft genom att han botade en medfånge med svåra
magsårssmärtor med vatten. Det fanns inte mediciner att tillgå. Han fortsatte behandla
medfångarna och menar sig ha behandlat cirka 3000 fångar med vattenbehandling. Det är
dessa erfarenheter han bygger sin teori på.

På ett mycket logiskt och pedagogiskt sätt beskriver Dr Batman varför ett utökat
vattenintag kan fungera läkande. Han beskriver också mekanismerna som gör att läkemedel
blir så destruktiva. ”Behandla inte törst med läkemedel” är ett kapitel. Jag ska inte ens
försöka mig på att sammanfatta dessa argument eftersom det kan bli missförstånd på grund av
min medicinska okunskap. Dock säger han att om smärta är en signal på uttorkning, törst, så blir det mycket destruktivt att döva denna signal med smärtstillande läkemedel istället för att
ordinera en ökning av vattenintaget.

Författaren betonar att te, kaffe, alkohol, läsk och andra ”onaturliga” drycker inte räknas
som vatten. Det är ”ett katastrofalt misstag” menar han. Dessa drycker innehåller en hel del
uttorkande ämnen, vilket gör att de förbrukar mer vatten från kroppens vattenresurser än vad
de tillför (s.17). Han betonar det tragiska i att barn och unga idag uppfostras att dricka många
andra drycker, men inte vatten. Detta kommer att få svåra hälsoeffekter i framtiden, menar
han.

Dr batman menar att exempelvis illamående under graviditeten är en signal på uttorkning
och kan åtgärdas med att öka vattenintaget. Att man är torr i munnen är ”det allra sista
tecknet på uttorkning”, hävdar han (s.30). Enligt författarens synsätt ska kronisk
kroppssmärta som inte ”enkelt kan förklaras genom skada eller infektion i allra första hand
tolkas som en signal om kronisk vätskebrist i det område där smärtan registreras; en lokal
törst” (s.35).

Om sjukdomen eller problemet funnits under många år, menar författaren att man först bör
kontrollera att njurarna kan producera tillräckligt mycket urin, så inte för mycket vätskasamlas i kroppen.2

Magsår och andra krämpor
Den senaste forskningen när det gäller magsår är att det beror på infektioner, orsakande av
heliocobakterbakterier. Dr Batman menar att dessa bakterier inte finns hos alla
magsårspatienter. Han hävdar att bakterierna finns i våra kroppar och att de utnyttjar det
nedsatta immunförsvaret som orsakas av uttorkningen, vilket gör att magsår utvecklas. Dessa
bakterier finns normalt i tarmen och producerar en stor del av de vitaminer som kroppen
behöver, menar författaren (s.47).
Dr Batman beskriver olika medicineras negativa effekter. Ett exempel är syrahämmare som innehåller aluminium. Han menar att dessa är farliga och verkar vara en sannolik faktor bakom Alzheimers sjukdom. En annan destruktiv medicin är vätskedrivande medel, som förstärker uttorkningen av kroppen. Han är också kritisk till hur blodtrycket mäts. Han menar att mätningarna är ”godtyckliga, och baserade på den diastoliska nivån (undertrycket), och att ett mindre fel i bedömningen kan leda till att en person får diagnosen högt blodtryck” (s.101).

Inte bara vatten
Dr Batman betonar också att en bra kost med mycket frukt och grönt är viktigt för
välbefinnandet. En faktor han särskilt betonar är salt, havssalt. Vissa fysiska problem kan
beror på saltbrist, menar han. Dessutom betonar han om och om igen vikten av promenader,
helst dagliga promenader i lagom takt på cirka 30-60 minuter.

”Det har visat sig att de hormonkänsliga, fettförbrännande enzymerna i kroppen aktiveras aven timmes promenad. De förblir sedan aktiva i 12 timmar.”

Så helst ser han två promenader per dag för att dessa enzymer ska aktiveras hela dygnet.
Vid smärta i ländryggen rekommenderar han, förutom att öka vattenintaget, speciella
övningar för att ”skapa ett tillfälligt vakuum som drar vatten till diskutrymmet.” (s. 65) Även
vid nacksmärtor rekommenderar han övningar för att underlätta för vattnet att ta sig till
diskutrymmena.
”Drick före maten” uppmanar Dr Batman oss.

”Vatten måste hällas över maten i magen för att proteinerna ska kunna brytas ner och separeras i sina grundläggande aminosyror. I tarmkanalen kommer det att krävas mer vatten för att ta hand om de olika beståndsdelarna i maten och skicka dem till levern.” (s.109).

”Om inte tillräckliga mängder vatten intas innan man äter kommer det cirkulerande blodet att bli mycket
koncentrerat.” (s.112)

”Om vi börjar inse att vatten är den viktigaste faktorn i matsmältningsprocessen så är nästan hela slaget
vunnet. Om vi ger kroppen det vatten som behövs innan vi äter, kommer vi att vinna kampen mot
kolesterolbildningen i blodkärlen.”

Vad detta får för konsekvenser är jag inte kvinna att beskriva på få ord, utan rekommenderar boken.
Dr Batman varnar för den stora läskkonsumtionen som många unga har idag. Jag har studenter som dricker flera flaskor läsk per dag. Koffein är en av huvudingredienserna i de flesta läskedrycker och är en drog, betonar Dr Batman. Det har beroendeframkallande
effekter.

”Fysiologiskt sett är det ett uttorkande ämne. Denna egenskap är huvudanledningen till varför en person känner ett sug efter att dricka mer läsk utan att känna sig tillfredsställd. Vattnet stannar helt enkelt inte kvar i kroppen tillräckligt länge. Samtidigt missförstår många personer sin törstkänsla. I tron att de tillgodosett sitt vattenbehov med vattnet som finns i läsken tolkar de törstsignalerna som hunger och äter därför mer än de behöver” (s. 133).

Dessutom varnar han, liksom så många andra, för sötningsmedlet aspartan och beskriver de
destruktiva effekter det har på kroppen. ”Lightdrycker orsakar alltså omdömeslöst ett
missbruk av energireserverna i hjärncellerna.” (s.134) Författaren ägnar fem hela intressanta
sidor åt frågan om aspartan och artificiella sötningsmedel. Jag måste sluta tugga sockerfritt
tuggummi…

Astma och allergier
Kapitlet om astma och allergier är extra intressant för de som tex har en KOL-diagnos. Jag kan inte redogöra för hans teori eftersom det skulle ta för mycket utrymme. En intressant sak han tar upp är vårt behov av salt när vi har lungproblem. ”Salt behövs alltså för att lösa upp slemmet i lungorna och göra det lättflytande så att det kan elimineras från luftgångarna” (s.149). Han menar att bristen på salt är en bidragande faktor vid allvarliga astmaattacker.

Sammanfattande råd

Drick alltid ett eller två glas vatten en halvtimme före maten. Det är vi hört tidigare i
bantningskurer, men Dr Batman ger en vettig och logisk förklaring till varför detta är viktigt
för matsmältningen. En konsekvens blir ofta viktreducering. ”Om du anpassar vattenintaget
till en halvtimme före måltiderna förhindrar du att blodet blir koncentrerat som en följd av att
du intar föda. När blodet blir koncentrerat drar det ut vatten från cellerna i omgivningen”och vi får en uttorkningsprocess, menar han.
Han menar att kroppen behöver ”ett absolut minimum av åtta till tio drickglas vatten varje dag” (s. 185). Inga andra drycker räknas in som vatten. Dessa går utöver. Man bör dricka ett par glas vatten i samband med huvudmåltiderna. Nånstans skriver han också att vi behöver en liter per 30 kg kroppsvikt.

”Drick alltid när du är törstig” skriver han. När vi ökar intaget av vatten blir vår förmåga att känna törst effektivare. Vi lär oss också skilja mellan törst och hunger, eftersom han menar att vi ofta tror att vi är hungriga och därför äter i onödan, när vi egentligen är törstiga och bör dricka vatten. I slutkapitlet kommer han också in på vattenfiltrering. Kranvattnet är ganska bra om man låter det först få rinna en liten stund, om det inte det finns bevis för att vattnet förorenats med kemikalier eller tungmetaller som exempelvis bly. Han är skeptisk till det buteljerade vattnet. Det har visserligen behandlats med bakteriedödande ämnen (ozon) men han är tveksam till hur länge det är bra. Ett alternativ är således vattenfiltrering. Han menar att våra bostäder så småningom kommer att få denna filtrering som standard eftersom vi förorenar dricksvattnet så mycket.

Jag måste citera:

”Om samhällets resurser fortsätter att minska som de gjort hittills kommer leverans av dricksvatten i rörledningarna snart att bli omöjligt eftersom användning av vatten av god kvalitet till tvätt, toalettspolning och bevattning blir för kostsamt.” (s. 189)

Ett sätt att slippa klorsmaken i vattnet är att låta en karaff stå. Då kommer kloren att dunsta
och vattnet blir sötare och godare. Jag som bara dricker kokt varmt vatten tycker inte att kranvatten är gott längre. Det var roligt att höra hans beskrivning att det är ”sött”, för det är vad jag tycker.

Har du svårt att sova på nätterna? frågar han.”Prova att dricka ett glas vatten och sedan ta
en nypa salt på tungan.” Då somnar man snabbt menar han. Det har jag inte testat ännu.
”Men låt inte saltet komma i kontakt med gommen eftersom det kan orsaka irritation”, varnar
han.

Författaren uppmanar oss att sprida information om vårt behov av vatten och salt. Med
orden ”Det är kriminellt att människans behov av vatten fortfarande behandlas med
långsamverkande gifter i slutet av det tjugonde århundradet” avslutar han boken.

Sökte kritik
Jag letade efter kritiska synpunkter på Dr Batmans teorier och hittar artikeln ”Some Notes on
Dr. Batmanghelidj’s Silly ’Water Cure’” av Stephen Barrett, M.D. Artikeln fanns på
www.quackwatch.org/11Ind/batman.html. Enbart titeln väckte känslan av ”Vetenskap och Folkbildning” i Sverige, som ger ut en tidskrift som heter ”Folkvett” och som varje år nominerar Årets Folkbildare och Årets Förvillare. Stephen Barret verkar driva sidan Quackwatch som, precis som Vetenskap och folkbildning vill hålla koll på kvacksalvare, ”Your Guide to Quackery, Health Fraud, and Intelligent Decisions”. Han har skrivit många inlägg på sidan, där han och andra kritiserar naturmedicin, homeopati med mera. Hans kritik mot Dr Batman verkar i huvudsak gå ut på att han inte är akademiskt etablerad och han ifrågasätter Dr Batmans läkarerfarenheter med mera. Han går nästan inte alls in på frågan om vattnets läkande roll. Den enda sakliga kritik jag hittar är när han säger att Dr Batman påstår att vatten är en av de huvudsakliga källorna för energi till hjärnan och till hela kroppen och att det producerar ”hydrol-electric” energi genom att vattnet delas upp i väte och syra. ”This claim is absolute nonsense”, skriver han. ”Den enda energikällan för människor är kalorier i proteiner, fett, kolhydrater och alkohol”, menar han (min översättning). Det får vara med vattenteorin som med Martinus kosmologi, jag behandlar den som en mycket intressant och även vettig hypotes och testar den i mitt liv. Så jag har börjat dricka ungefär två liter vatten om dagen och lägger då och då till lite salt ☺.

Dr Batmanghelidj dog av komplikationer efter en lunginflammation den 15 november 2004
i Virginia, USA. Han var då 73 år gammal.

Förlaget, Sorena AB, vill att man skickar berättelser till dem om vattenbehandling hjälpt.
De vill dokumentera så mycket som möjligt eftersom ”detta fortfarande är en ung
vetenskap”. Snyggt av ett förlag tycker jag. Det verkar dock inte bara vara ett förlag, utan mer
en hälsosida.

Bild 4

150 kronor på Sorena AB. 188 kronor på Bokus.
http://www.sorena.se/