Generellt om mikrolån

Mikrolån är ett relativ nytt fenomen i hela norden, det kom inte till Sverige för än 2006. Det kom dock tidigare i andra delar av världen och förmodligen så kommer det ursprungligen från Amerika, men det fanns tidigt även i Australien och Kanada. Där heter det dock ”Pay day loans” eller ”short term loans”, som betyder litet tillfälligt lån. Idag finns det mikrolån i stora delar av världen och inte minst här bland våra grannländer Danmark, Norge och Finland. Man skall inte blanda ihop den här typen av lån med mikrolån i bangladesh som är något helt annat.

Ansöka om mikrolån

För att få ta ett mikrolån så behöver man vara minst 18 år, ha en fast inkomst, vara en svensk medborgare och det är vanligt att man inte får ha några betalningsanmärkningar. Var noga att jämföra lånen först, det finns många olika sajter som gör det anser nog att bankguide.se är den bästa. Det finns några företag som har överseende för betalningsanmärkningar och kollar mer på återbetalningsmöjligheten. Som det nämns tidigare i texten är det många som inte betalar tillbaka och blir skuldsatta. Det är ett ansvar man bär själv, en del tycker att det är för enkelt att få ett lån en del inte tar några kreditupplysningar och har man en dålig ekonomi blir det lätt en dålig cirkel och hamna i en skuldfälla. Det är inte sms-lånen som är dåliga utan, man måste hålla koll på sin ekonomi så man har råd att betala tillbaka lånet i tid.

Mikrolånet har många namn, bland annat minilån och smslån. Man ska ta ett mikrolån om man är i behov av ett litet, snabbt tillskott i kassan, som ska återbetalas inom kort tid. Denna typ av krediter är till för att ge konsumenter en möjlighet att hålla en jämn konsumtionsnivå. De vanligaste lånebeloppen inom mikrolån är mellan 1000 kr upp till 4000 kr och de ska återbetalas inom 30 dagar. Detta lån kan man ta genom internet, telefon och sms och brukar kunna skickas till ditt kort inom 15 minuter om det är en helgfri veckodag vid rätt tidpunkt så inte banken har stängt.

När du har bestämt dig för att ta ett mikrolån ska du tänka över ditt beslut och räkna på din ekonomi så du har råd att betala tillbaka den i tid. Det är tyvärr många som inte räknar igenom sin ekonomi och vad lånet kommer att kosta och hamnar därefter i en skuldfälla och inte kan betala tillbaka pengarna de har lånat.

Ingen ränta men avgifter

När det står att lånet är räntefritt så är det oftast fasta avgifter istället. Det finns en formel som konsumentverket har gjort. Med denna formel räknar man ut den effektiva räntan och med den är det lätt att jämför de olika lånen. Den effektiva räntan är ofta mellan flera hundra till flera tusen procent. Det låter för de flesta som ett väldigt dyrt lån, men den effektiva räntan är räntan för ett helt år och de vanligaste mikrolånen lånar man i 30 dagar.