Angående självskada

Jag har länge tänkt att skriva ett inlägg som handlar om självskada.
Jag tycker det är viktigt att människor där ut förstår vad det rör sig om och att självskada i grund och botten är ett rop på hjälp.
Många använder sig av självskada för att straffa sig själv, men även för att lindra ångest eller för att få slippa känna den smärtan som finns innuti.
Då kan man ta till med självskada som en lindrande hjälp!
Självskada är inte en bra och hållbar lösning, om du känner någon som skadar sig själv så hjälp den personen att få hjälp!
Du kan, tvyärr, inte tvinga någon att sluta att göra illa sig själv det är ett val som personen själv måste göra det du kan göra är att stötta och finnas till när personen behöver det.
Här nedan kommer lite fakta om självskada:

Självskadebeteende är ett självdestruktivt beteende som innebär att man avsiktligt utsätter sin kropp för skada, exempelvis genom att kräkas, skära eller bränna sig själv.. I allmänhet skadar man inte sig själv för att man har en önskan att dö, utan tvärtom som ett sätt att kontrollera en mycket stark själslig smärta. Det kan kännas lugnande, fungera som ett sätt att straffa sig själv eller som ett sätt att uttrycka känslor. Varje person med självskadebeteende har sina egna förklaringar till varför de gör som de gör.
De negativa konsekvenserna av att skada sig tar dock snabbt överhanden när man väl har börjat. Alltmer tid och kraft ägnas åt att försöka dölja såren som riskerar att framkalla reaktioner hos omvärlden. Samtidigt finns en önskan att någon kunde se och förstå. Skam- och skuldkänslor inför nära och kära, känslor av misslyckande och mindervärde tar snabbt över, och för att lindra de negativa känslorna som självskadebeteendet medför måste man skada sig igen. Personer med långvarigt självskadebeteende har ofta sociala problem, bär på en ständig ångest och en känsla av hopplöshet som ibland även leder till verkliga självmordsförsök.

Skära sig har likheter med missbruk
Man kan se likheter mellan att skära sig och alkoholmissbruk. Man använder sig av båda sakerna för att döva känslor. Just när man gör det får man tillfälligt hjälp med sin ångest. Men bara tillfälligt, för sedan kommer ångesten tillbaka, ibland ännu starkare. Det kan behövas att man skär sig mer och mer, precis som den som har blivit beroende av alkohol behöver dricka mer och mer. Att skära sig ger ett beroende, och det är därför det är så svårt att sluta på egen hand, även om man lovar sig själv. Man behöver hjälp för att sluta.

Är det bara unga tjejer som har den här typen av problem?
Förekomsten av självskadebeteende har undersökts i några olika studier, med lite olika definitioner av självskadebeteende. Av de som får vård eller stöd från samhället för sitt självskadebeteende är unga tjejer överrepresenterade. Flera studier visar att mellan 6 och 13 procent av tonårspopulationen har skadat sig själva någon gång under det senaste året, men det är inte för alla som det blir ett bestående beteende.

Handlar det om att få uppmärksamhet?
Det här skiljer sig mycket mellan olika personer. En del skadar sig på grund av en extrem destruktiv impuls, och kan ångra sig djupt efteråt. Andra använder såren som ett uttrycksmedel när orden inte räcker till.

Det går dock att bryta ett självdestruktivt beteende och lära sig att hantera starka känslor på andra sätt. Då självskadebeteendet i sig har en förmåga att framkalla ångest, brukar ångesten avta alltmer ju längre tid som går mellan skadetillfällena och desto fler strategier som byggs upp för att stå ut med sina starka negativa känslor. En tröstande tanke är att så länge du går åt rätt håll är det just nu det är som värst!

 

Följ min andra, mer använda, blogg på imnotgoingtolie.se!

Dags att blåsa liv i den här bloggen..

Var aslängesen jag skrev här och det är väl dags att få liv i även den här rutan.
Skriver mest i min andra blogg www.imnotgoingtolie.blogg.se så där är det lättare att fälja mig.
Hade ju rätt många som var här förr i världen men sedan tappade jag orken att blogga överhuvudtaget.
Har börjat igen i den andra så kom jag på att jag hade en här å nu är det väl dags igen tycker jag.

Har varit i Mora på Nyckeln i snart 8 månader.
Tiden har gått både fort och extremt långsamt på samma gång, vet inte alls hur det där går ihop men så är läget.
Jobbar stenhårt med mig själv men just nu glider jag bara.
Djupt djupt.
Försöker att andas men det är inte alltid så lätt.
Snarare tvärt om.

Jag är så kluven,

Jag är så kluven, så jävla fast. Önskar jag visste vad som var rätt, vilken väg är min och hur går jag den utan att orsaka lidande för andra? Hatar mig själv just nu för att min son far illa pga att jag inte är hemma. Men vad är rätt, vad ska jag göra,vart ska jag gå?

Min hjärna har kör

Min hjärna har kört fast i samma spår. tankar på dig, tankar på mig, kan det bli vi? du följer mig in i sömnen, dina händer på min kropp. dina ögon, dina läppar mot mina. jag har kört fast i spåren som är du

mora day 5

Dagarna flyter på här.. I morgon är det mångad å då kommer älsklinsSandra hit på sitt studiebesök och jag är så sjukt lycklig över det!
Ska bli helt underbart när hon är här på heltid!

I taket lyser stjärnorna

Har precis suttit och tittat på I taket lyser stjärnorna och jag kan verkligen rekomendera den!
Tycker att den var jättebra!!
För övrigt så är jag i Mora nu. Kom med bussen och Kicki min kontaktperson var med vilket var väldigt skönt!
Sitter i grupprummet och lånar datorn.
Känns som att jag måste ha lite koll på världen nu när jag är långt borta från precis alla!
Saknar min älskade son så fruktansvärt mycket!