Kyckling lasagne

image

Tips idag: Jättegod lasagne som jag gjorde på kycklingfärs. Lika god som vanlig lasagne. Krämig och saftig.

4-5 personer

Ingredienser:

1 paket kycklingfärs, ca 500 gram
1 gul lök, hackad
2-3 vitlöksklyfta, pressad
1 dl mjölk
1 msk soja
salt och peppar
1 burk finkrossad tomat.
ca 2-3 msk tomatpuré
Smör till stekning

Bechamelsås:

ca 3 msk smör
Ca 2 tsk salt
1 krm peppar
3 msk vetemjöl
4 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl riven ost
2 st mozzarella bollar
lasagneplattor

Hacka löken och pressa vitlöksklyftan, stek i lite smör tillsammans med kycklingfärsen. Blanda i soja, tomatpuré och mjölk. Smaka av med salt och peppar.

Bechamelsås:

Smält smöret i en kastrull, blanda ut mjölet och späd sedan med mjölken. Låt puttra under omrörning, smaka sedan av med peppar och salt. Blanda i osten och rör om tills den har smält.
Varva färsen med ostsås och lasagneplattor i en ugnsform. Avsluta med lasganeplattor, bechamelsås och sist riven ost.

Gratinera i ugnen i 200 grader ca 45 minuter.

image

image
Servera med en god sallad.

Fortsätt läsa

Polkabräck

Detta är ett måste till jul. Ett enkelt, gott och billigt godis som uppskattas av alla.

Ingredienser:

300 gram vit choklad
1 1/2 dl polkagrisar
3 msk kokos

Gör så här:

Smält chokladen över vattenbad.
Krossa under tiden polkagrisarna. Använd en hammare och låt dom ligga kvar i påsen under tiden du hammrar. Rör sedan ner kokos i den smälta chokladen

Bred ut chokladen på en bakpappersklädd plåt. Jag brukar göra dom lagom tjocka. Annars smetar du ut över hela bakpappret. Då blir dom tunnare.
Strö över polkagriskrosset.

Låt stelna i kylen i ca 30 min. Skär chokladen i bitar.
IMG_7936

Fortsätt läsa

Kassler stroganoff

Detta blev urgott. Krämig och smakrik. Hela familjen älskade den. Perfekt som lunch låda. Gör den.

Ingredienser:
700 gram kassler
1 st lök
2 st vitlök, pressade
1 st Köttbuljong tärning
1 st krossade tomater
1 – 1 1/2 msk tomatpure
1 msk senap
Svartpeppar
1 1/2 dl creme fraiche
3 1/2 dl grädde

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Strimla kasslern och fräs några minuter. Tillsätt buljong, vitlök, krossade tomater, tomatpure, crème fraiche, senap och grädde och låt småputtra en ca 10 min. Smaka av ifall det behövs salt. Jag tyckte det var bra utan att salta.

Servera med sallad och ris
IMG_8845
IMG_8846

Fortsätt läsa

Jitterbuggare

image
Jitterbuggare är en spröd kaka med maräng i. Helt underbart med mördeg. Tar man en så tar man en till. Man rullar den på samma sätt som rulltårta. Det tar ju lite tid att göra dom men det är det värt. Att det tar lång tid beror på att den ska vila i kylen i en timma och frysen en halvtimma. Då blir det lättare att skära.

25 stycken

4 1/2 dl vetemjöl
4 msk strösocker
200 g smör eller margarin
2 äggulor

Maräng:

3 äggvitor
2 dl strösocker
Ev lite färg ( jag tog på den halvan gul och den andra röd färg)

Gör så här:

Blanda mjöl och socker. Fördela sedan smöret i mjölblandningen. Tillsätt äggulorna och arbeta snabbt ihop till en deg. Sedan brukar jag rulla den och lägga i plastfolie och låta den vila kallt i 1 timma. Kavla ut degen till en större platta som är 20×35 cm.

Maräng:

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner sockret, lite i taget. Bred marängen på degplattan men inte hela vägen ut utan spara någon cm längs ena långsidan. Rulla ihop degplattan från andra långsidan till en rulle.
Lägg rullen på en tallrik/skärbräda och låt den stå i frysen i 30 minuter. Sätt nu ugnen på 175 grader

Skär rullen i ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 15 minuter. Tiden variera från ugn till ugn
image

Fortsätt läsa

Korv gryta med ajvar

Super god korvgryta med smak av ajvar. Enkel att göra och påminner om korv stroganoff. Smakrik och väldigt krämig. Mina barn tyckte den var jätte god. Jag älskar själv ajvar och tycker att man kan använda den i många olika rätter.

6 personer

Ingredienser:
1 falukorvs ring
5 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 st vitlöks klyftor
1 st finhackad lök
1 1/2 dl ajvar mild
1 msk soja
1/2 tsk Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
4 portioner ris eller pasta

Gör så här:

Koka ris/pasta enligt anvisning på paket.
Skiva korven och dela i 4 bitar. Skala och finhacka löken. Skala vitlöken och finhacka. Börja med att steka lök och vitlök lite lätt. Tillsätt sedan grädden, creme fraiche, soja, ajvar och kryddor. Låt små koka i 10 min.
image
Servera med ris eller pasta. Samt en fräsch sallad

Fortsätt läsa

Skink gifflar

image
Skink gifflar med smak av oregano. Så goda och enkla att göra. Passa på och baka och fyll upp frysen. Passar perfekt till mellis och som utflykt.
20-25 st beroende hur stora man gör dom.

Ingredienser:

1 pkt jäst
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
9-10 dl vetemjöl
2-3 dl riven Ost
20 runda på påläggs skinka (som du viker dubbelt)
Oregano
ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål.
Smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader. Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och de övriga ingredienserna under omrörning. Använd bakmaskin om du har. Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs. Spara lite till utbakning.

Låt degen jäsa 45 min. Ta sedan ut degen på mjölat bakbord. Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar. Varje del fyller du ut med lite ost och en skink- bit och strö över valfri mängd oregano. Sedan rullar du ihop den. Börja med den längsta delen och rulla ihop så att du avslutar med den kortaste delen.
image

Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg. Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i ca 30 minuter.
Grädda dem sedan mitten på ugnen i 225 grader i cirka 8- 10 minuter. Tills dom fått fin färg. Klara att serveras.

Fortsätt läsa

Saffransbullar med vaniljfyllning

Goda, saftig bullar blev det idag. Man ska absolut inte snåla med smör eller vaniljsocker för ju mer desto saftigare. Dessa bullar är stor favvo här hemma och bland gästerna. Toppen betyg jämt. Kom igen snart är det jul så passa på och baka dessa.

Ca 32 st

50 gram jäst
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
3 st (kuvert) saffran
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 gram kesella
100 g mjukt smör
Ca 15-16 dl vetemjöl

Fyllning:
200 gram smör
6-8 msk Vaniljsocker
1 – 1 1/2 dl socker

Pensling och topping:
ägg och pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller bakmaskin.
Värm mjölk, grädde och saffran till 37 grader. Tillsätt sedan salt, strösocker och kesella. Tillsätt smör och vetemjöl, lite i taget. Kör degen några minuter i maskin eller knåda den ordentligt. Ska släppa kanterna. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop fyllningen. Dela degen i 2 delar. Kavla ut till två rektanglar. Bre rejält med fyllning. Rulla ihop till en rulle och skär ca 2 1/2 – 3 cm breda bitar. Ställ i formar och låt jäsa i ca 30 min.

Pensla med ett ägg och strö på pärlsocker. Grädda ca 10-12 minuter. Tiden kan variera från ugn till ugn.

Ät och njut
IMG_8166

Fortsätt läsa

Cheesecake med chokladtryffel

image
En cheesecake toppad med choklad tryffel. Recept kommer från jennys matblogg. Dock gjorde jag om lite i receptet. Bl.a tryffel. Denna är bara ett måste. Min gjorde jag lite högre.

Ingredienser

300 gram färskost te.x Philadelphia
5 äggulor
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker
5 stycken äggvitor
4 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad
12 – 14 st digestiv ( eller efter smak och tycke)
40 gram smält smör

Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 dl grädde
3 msk smör

Gör så här:

Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret. Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter. ( ca 26 cm) Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn. Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar. Viktigt att äggviteskålen är riktigt ren och torr. Annars går det inte vispa dem tillräckligt fluffigt. Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Vispa grädden i en annan skål och vispa den till ett ganska hårt skum.

Vispa sedan äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner äggsmet & grädde där i. Rör även ner den rivna chokladen, och vänd om tills det blandat sig. Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter och täck med plastfolie och ställ i frysen. Låt stå ett par timmar innan du gör tryfflen.

Då kan du börja med chokladtryfflen:

Bryt chokladen, i mindre delar. Och finhacka chokladen. Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull, häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät. Låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken. Sedan ska den stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar.

image

Fortsätt läsa

Mjuka kanelbullar

image
Idag testade jag att göra Leilas kanelbullar. Men gjorde om lite receptet. Men dessa var riktigt goda. Mums

16 st

Ingredienser

1 tsk kardemumma
2 dl mjölk
1 dl grädde
50 gram jäst ( blå)
2 dl socker
1/2 tsk salt
100 gram smör
1 st ägg
Ca 10-11 dl vetemjöl special

Fyllning
Kanel
Strösocker
150 gram mjukt smör

Till pensling
1/2 dl sirap
1 msk vatten
3 msk socker
1 msk kardemumma (mortlad)

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Lös upp jästen tillsammans med grädde, mjölk, strösocker, ägg och smör och salt. Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget tills du ser att den släpper kanten bunken/maskin. Knåda eller kör i maskin 15-20 min. Tillsätt inte all mjöl utan spara lite till utbakningen.
Jäs degen i ca 50 min under bakduk. Så att det blir dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg sedan degen på mjölad bord. Och tryck försiktigt ut degen. Knåda den inte. Så att den blir avlång ca 1 1/2 – 2 cm tjock. Bre sedan smör och strö över kanel och socker. Vik sedan degen till dubbel och skär ut remsor och snurra ihop till en knut eller hur du vill. Jäs nu i ca 45 min till dubbel storlek. Pensla sedan med ägg och in i mitten av ugnen i 10-12 min.

Blanda sirap och vatten. Blanda kardemumma och socker. När bullarna är klara pensla med sirapen och strö över sockerblandningen. Ät och njut nu&. Här tog dom nästa slut på än gång.

Fortsätt läsa

Tortellinigratäng med korv/bacon

image
Tortellini gratäng med bacon och vanlig grillkorv blev super gott. Enkelt att göra och barnen älskade det. Tortellini kan man tillaga på många olika sätt. Jag gör ofta gratänger av det då jag tycker det blir godast. Denna gratäng är väldigt krämig och smakrik.

5-6 personer

Ingredienser:

2 paket tortellini färsk
2 paket bacon
1 st lök,hackad
2 vitlök, pressad
2 dl creme fraiche
4 dl matlagnings grädde/vanlig grädde
1 1/2 tsk grillkrydda
Svartpeppar
Salt
2 – 3 dl riven ost

Gör så här:

Ställ ugnen på 225 grader.
Koka tortellini enligt anvisning på paketet. Skiva grillkorven/hotdogs. Skär bacon i små bitar. Skala och hacka löken.
Värm en stekpanna. Stek korven och baconet. 4-5 min. Tillsätt sedan löken och pressa i vitlöken. Krydda sedan med grillkrydda. Låt puttra 5 min. Ställ sedan åt sidan.

Blanda grädde och cremefraiche i en bunke. Salta lite och peppra.
Häll nu tortellini i en form. Lägg i korven och blanda väl. Häll över såsen. Sedan riven ost. In i ugnen i 20-25 min.
image

image

Servera med sallad.

Fortsätt läsa
1 2 3 50