Falukorvsgratäng

Vi lagar ganska mycket gratänger här hemma. Mycket gott och perfekt som en matlåda. Idag blev det en Korvgratäng. Hoppas ni gillar den.

Ingredienser:


600 gram falukorv

1 st gul lök
200 gram champinjoner

En nypa socker

1 msk crema di balsamico
3 dl grädde

2 dl creme fraiche

1 1/2 dl chilisås

1/2 dl ketchup
1 köttbuljongtärning

salt

1 tsk svartpeppar

1-2 st mozzarella bollar
Några körsbärstomater

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Strimla falukorven och stek den. Lägg den sedan i en smord ugnssäker form.
 Skala och finhacka löken. Tvätta och skiva champinjonerna. Stek lök tillsammans med champinjoner. Tills löken blir glansig och champinjonerna får lite färg. Lägg över korven.

Blanda creme fraiche, balsamico, socker, grädde och chilisås i en kastrull. Smula ner buljong och krydda. Låt koka upp. Häll sedan över falukorven.
 Skiva osten och lägg över. Lägg några körsbärstomater
IMG_9741
Ställ in i ugnen i 20-22 minuter tills den får färg.
IMG_9751
Servera med ris eller pasta.

Fortsätt läsa

Taco sås

Här får ni ett recept på en jättegod tacosås som jag fick av en gammal kollega till mig. När ni väl äter denna sås så kommer ni inte vilja ha gräddfil mera. Testa.

Ingredienser:

3 dl creme fraiche
2-3 st vitlök pressad.
1 – 1 1/2 tsk pommes krydda
Lite mjölk

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en sås. Lägg jättelite mjölk. Såsen ska inte vara tjock och inte för lös. Låt stå nån halvtimma innan servering.
IMG_9733

Fortsätt läsa

Kladdkaka med glasyr

Hittade denna recept på jennys matblogg. Tänkte varför inte testa denna till påsk och det gjorde jag. Riktigt gott var det. La dock mindre socker än original receptet och mera vaniljsocker. La vanlig. salt.

Ingredienser:
4 ägg
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 nypa med salt

Till toppingen:
50 gram smör
1 tsk pressad citronsaft
1 äggula
2 1/2 dl florsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något. Rör nu ihop ägg och socker och blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Lägg sist ner smöret. Vispa inte.

Smöra och bröa en rund form på cirka 22-24 cm med avtagbara kanter. Och häll upp smeten i den smorda formen. Ställ in i mitten på ugnen och grädda kakan i 20 – 25 minuter. Låt kakan sedan svalna i kylskåp i några timmar.

Toppingen:
Smält smöret. Rör ihop med citronsaft, florsocker och äggula. Garneringen ska vara rätt tjock och trögflytande. Tillsätt mer florsocker om så behövs.

Servera med glass eller grädde.
IMG_9682
IMG_9692

Fortsätt läsa

Taco lasagne

Igår så blev det en lasagne med taco smak. Det blev riktigt gott och framförallt enkelt att göra. Lasagne passar perfekt som matlåda.
IMG_9703

5-6 personer

Ingredienser:
700 gram nötfärs
2 st vitlök, pressade
1 st lök, finhackad
2 påse taco mix
1/2 dl vatten
2 st taco sås mild eller medium
1 burk majs, liten eller mellan
10-12 st Lasagneplattor

Béchamelsås:
5 dl grädde
5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
65 gram smör
3 dl riven ost
Lite muskotnöt
salt och peppar

Topping:
1 – 2 st mozzarella boll ( jag tog två)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Stek löken i smör. Tillsätt färsen och stek tills den blir färdig. Häll över tacokryddan och rör ordentligt. Rör ner tacosås och vatten. Låt det puttra en stund. Färsen ska inte vara för rinnig.
Tillsätt väl avrunnen majs och vänd ner.

Bechamelsås:

Smält smöret i en kastrull. Låt det bli lätt brynt. Dra kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och vispa hela tiden. Häll nu i mjölken/grädden lite i taget under vispning. Vispa tills den blir tjock och sänk temperatur och låt små koka ca 10 min under omrörning då och då. Så att det inte fastnar. Lägg nu i osten. Låt osten smälta in. Krydda nu med muskotnöt och salt och vitpeppar. Smaka av.

Lasagne:

Smörj en djup form. Lägg lite ostsås i botten och börja med ett lager lasagneplattor. Lägg på ett lager köttfärssås och häll ut bechamelsås över köttfärsen. Fortsätt så tills allt tar slut. Avsluta med ostsås.

Skiva mozzarella osten och dela varje i mitten och fördela över ostsåsen.
Grädda ca 30 minuter i ugnen.

Servera med sallad.
IMG_9703
A5E6CB78-CA33-441B-BFB0-BA1416CC5DA1

Fortsätt läsa

Kycklingfile gratäng

Denna rätt gjorde jag i veckan och den gjorde succé. Den är enkel men god och väldigt smakrik. Passar perfekt som bjudrätt.

Ingredienser:
4 st kycklingfiléer
1 mozzarella boll 125 g
2 st paket bacon à 140 g
Svartpeppar
Salt

Sås:

2 dl crème fraiche parmesan/vitlök
3 1/2 dl vispgrädde
3 st vitlök, pressad
2 dl riven ost
1 tsk basilika

6-8 st soltorkad tomat

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Skär ett snitt i varje kycklingfilé. Skiva mozzarellaosten och dela sedan i mitten och lägg sedan i snitten. Salta och peppra. Linda nu baconskivor runt filéerna och fäst ev med tandpetare. Bryn kycklingfilén i smör i en stekpanna, ca 4-5 min på varje sida. Lägg dem sedan i en ugnsform.

Såsen:

Blanda ihop crème fraiche, grädde, basilika och pressad vitlök. Rör sedan ner 1 dl ost och blanda väl. Häll runt kycklingen. Lägg nu i soltorkad tomat runt om.
IMG_9588
In i ugnen ca 1 1/2 timma. När det återstår ca 15 min strö över resten av osten.

Servera med ris/ pasta. Och sallad
IMG_9589

Fortsätt läsa

Skinksås

Blev en enkel men god skinksås med champinjoner idag. Tog vad jag hade i kylen och gott blev det.

4 personer

Ingredienser:
500 gram skinka, tärnad
200 gram champinjoner, färska
Smör till stekning
1 st gul lök
3 dl grädde
2 dl creme fraiche, parmesan o vitlök
3-4 msk chilisås
Salt
Peppar

Gör så här:

Tvätta champinjonerna och skiva eller dela i fyra. Tärna skinkan och fräs i smör. Tillsätt champinjonerna. Skala och finhacka löken och stek ihop med skinkan och champinjonerna. Låt fräsa ihop en stund. Tillsätt grädden, creme fraiche och chilisås. Salta lite och peppra. Koka i 5-8 minuter.
IMG_9495
Servera med pasta

Fortsätt läsa

Fläskfilé i grönpeppar sås

Här kommer den perfekta bjudrätten. Denna gjorde jag till min familj och alla älskade den. La i sparris och soltorkad tomat och det blev så gott.

Ingredienser:

Fläskfile ca 700 gram
1 st finhackad lök
Peppar
Salt

Sås:
1 msk inlagd grönpeppar
70 gram smör
3 st vitlök, pressad
2 1/2 msk kalvfond
2 msk soja
1 1/2 msk dijonsenap
2 1/2 dl creme fraiche
3 dl grädde

Soltorkad tomat 6-8 st
Sparris ca 8-9 st

Servering:
Ris

Gör så här:

Skär köttet i skivor och stek dom i smör. Stek dom så att dom nästan blir färdiga. Salta och peppra. Lägg sedan i en ugnsform. Skala och finhacka löken. Stek den i smör tills den blir glansig. Lägg den över köttet.

Stöt grönpepparn i en mortel. Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt sjuda några minuter. Häll såsen över fläskfilen. Låt stå minst 1 timma.

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär bort en bit från sparrisen längst ner och Smörstek dom lite. Lägg dom sedan över köttet och lägg i soltorkad tomat runt om. In i ugnen ca 20 min.
IMG_9561
Servera med ris och sallad
IMG_9569

Fortsätt läsa

Kycklingfile i ugn

En jättegod rätt som är enkel att göra. Saftig och om såsen säger jag mums. Passar som bjudrätt.

Ingredienser:
1 kg kyckling filé
Salt
Svartpeppar
2 msk kyckling fond
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
3 msk balsamvinäger
3 st vitlöksklyftor, pressade
1 tsk hackad chili (kan uteslutas)

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Dela kycklingfilén i lagom stora bitar. Salta och peppra sedan och lägg i en ugnsform. Koka upp grädde, fond, créme fraiche, balsamvinäger och pressad vitlök under omörning. Häll såsen över kycklingen och strö över hackad chili. Ställ in i ugnen ca 60 min tills kycklingen är klar.

Servera med ris och sallad.
IMG_9395
IMG_9407

Fortsätt läsa

Falukorv i ugn

Ett enkelt recept men oxå gott. Passar perfekt att göra om man inte har mycket tid.

Ingredienser:

En falukorvs ring
3-4 tomater
Grovkornig senap
4 dl grädde
3 msk ketchup
Salt
Peppar
1/2 tsk oregano
2 1/2 dl Västerbotten ost

Servering:
Ris eller pasta

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär snitt i falukorven och lägg i en ugnsform, lägg sedan senap emellan. Skiva tomater och lägg i varje snitt. Blanda sedan grädden med ketchup, oregano och salta och peppra. Häll sedan i formen. Strö över ost. Lägg även ost i mitten.
IMG_9340
In i ugnen i 20-25 min. Tills det får fin färg.
IMG_9358
IMG_9353
Servera

Fortsätt läsa
1 2 3 49