Nutella bullar

image
Älskar man nutella då måste man baka dessa saftiga och goda bullar. Dom smälter i munnen. Lite kletigt men värt det.

Ingredienser:

50 gram jäst för söta degar
175 gram smör
5 dl mjölk
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 kryddmått salt
Ca 1 1/2 liter vetemjöl

Fyllning :

En liten burk Nutella (ungefär)
Smör
Pensla med ägg och strö pärlsocker över.

Gör så här :
Smula jästen i en stor bakmaskin(skål). Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader). Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig. Sedan blandar du i sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg. Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 40 min.

När degen har jäst klart så dela degen i 3 delar. Kavla ut varje deg. Bre över rikligt med smör. Sedan brer du rikligt med nutella över. Ju mer fyllning desto saftigare. Och vik degen på mitten.

Skär sedan cirka 1-1 1/2 cm breda remsor från den vikta degens kortsida, och tvinna längderna så att det blir små snurror.

Låt jäsa 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. När dom nu jäst klart. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. In i ugnen ca 6-8 min

Ät och njut

image

image

Fortsätt läsa

Kanel rutor

image
Vansinnigt goda kanel rutor. Som fullkomligt smälter i munnen. Receptet kommer från hembakat. Men har ökat på kanel och vaniljsockret. Sen har jag inte lagt på lika mycket florsocker. Dessa är ett måste och urgoda.

Ingredienser:

3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
50 g smör, smält
1 1/2 dl vatten, kokhet

Fyllning
50 g smör
1/2 dl mjölk
2 tsk mald kanel
2 msk vaniljsocker

Garnering:
florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda bakpulver, vaniljsocker och mjöl och rör ner det ihop med smör och vatten till en slät smet.

Häll smeten i en form, ca 19 x 27 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca
30 -35 min. Stjälp upp kakan på en skärbräda med undersidan uppåt. Dra bort bakplåtspappret.

Fyllning:
Smält smöret och tillsätt mjölk, kanel och vaniljsocker. Låt blandningen puttra i ca 1 min. Smeta sedan över fyllningen på kakan. Låt kallna en stund.
Pudra över florsocker och skär kakan i rutor. Servera gärna med vispad grädde och färska bär.

Fortsätt läsa

Flätad limpa med sesamfrön

image
Hembakad bröd är ju bara gott. Gjorde en god flätad limpa med sesamfrön. Bara så gott när det kommer från ugnen. Smör och ost mm😋😋😋. Svår att bara äta en.

3 st

Ingredienser:
50 g jäst
6 dl mjölk fingervarm
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
14 dl vetemjöl
50 gram smör

Pensling:
1 st ägg

Garnering:
Sesamfrön

Gör så här:

Smula jästen i en skål och lös upp i mjölken. Lägg saltet, smör, sirap och vetemjöl lite i taget. blanda allt till en smidig deg Och knåda ordentligt. Brödet blir mera luftigare. Låt jäsa i ca 40 min under bakduk.

Dela degen i 9 delar och rulla ut till längder ca 30 cm långa. Fläta nu. Och låt jäsa i 25-30 min. Sätt ugnen på 200 g. Pensla flätan med uppvispad ägg och strö över sesamfrön. In i ugnen nedre del i ca 25 min.

Fortsätt läsa

Kärleksmums

image
Bakade kärleksmums idag åt svärmor. Gjorde den rund. Det är såå gott och går fort att slänga ihop. Kärleksmums är alltid nr 1 för mig när det gäller bakning. Den här tror jag många har gjort och ätit. Dock i långpanna.

Ingredienser:

4 ägg
3 dl strösocker
1/2 dl kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver
150 g smör, smält
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl

Glasyr
75 gram smör
4 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 – 3 msk kallt kaffe
kokosflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Smöra och bröa en rund form. Ca 26. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 min. Beroende på ugn. Låt den kallna och sedan gör du glasyren.

Glasyr:

Smält smöret och blanda därefter i alla ingredienser och rör till en jämn smet. Bred sedan ut glasyer på kakan och strö på kokosflingor. Låt glasyren stelna. Skär sedan i lagom stora bitar.
image

Ät och njut

Fortsätt läsa

Pastagratäng med skinka

image
Jättegod pastagratäng med skinka. Enkelt och gott men framförallt billigt att göra. Denna rätt är mina barns favvorätt.

4 personer

Pasta
300 gram skinka ( jag tog vanlig påläggs skinka)
1 lök
Salt, Peppar

Ostsås:

2 1/2 msk mjöl
3 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl riven ost
1 – 1 1/2 msk chilisås (beroende hur stark man vill ha den)
25 gram smör

Gör så här:

Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med att koka pasta för 4 personer enligt anvisning på paketet.
Häll upp den kokta pastan i en ugnssäker form. Hacka löken och skinkan. Stek löken så den blir glansig. Häll pastan i formen och blanda i lök och skinkan.
image

Börja nu med ost såsen. Smält smöret och pudra över mjölet under omrörning med handvisp. Tillsätt lite av grädden i taget och vispa så att det blir klumpfritt. Lägg nu resten av vätskan och låt sjuda upp. Vänd sedan ner osten under omrörning och även chilisåsen.
Häll nu såsen över pastan och in i ugnen i ca 20 min tills den fått fin färg.
image

Ät och njut nu av denna goda rätt

image

image

Fortsätt läsa

Dumle kakor

image
Tråkigt väder idag. Då passade jag på att baka. Funderade lite och det blev självklart dumle kakor och sylt kakor. Här nedan följer receptet på dumle kakorna.

28 st

Ingredienser:

1 dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 påse Dumlekolor
Noblesse 1 ask

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda smör och socker. Tillsätt mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ihop allt till en smidig deg.
Forma 28 kulor och lägg dem i folieformar på en plåt. Tryck ner en Dumlekola i varje form.
image

Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Placera en Noblesseplatta på varje kaka så fort plåten tagits ut ur ugnen.
image
Förvara kakorna i kylen när de svalnat.
image

Fortsätt läsa

Korvgryta i senapssås

Mumsigt gott blev denna goda korv gryta. Krämig och alldeles för god. Nu när barnen går hemma ja då passar det perfekt med såna rätter. Såsen är helt underbar

5-6 personer

Ingredienser:
1 ring falukorv
1 st gul lök
2 st morötter
1 ask körsbärstomater
2 1/2 msk dijonsenap
3 1/2 msk bostongurka
1 msk tomatpuré
1 st grönsaks buljong
4 dl grädde
3 dl vatten
Salt
Svartpeppar

Gör så här:

Skala morötterna och strimla dom. Skala löken och finhacka den.

Skär falukorven i skivor och sen i halvmånar. Fräs på i en kastrull i lite smör. Tillsätt hackad lök och morot. Låt allt få fräsa ihop i 2-3 min.
Tillsätt resten av ingredienserna. Låt småputtra ca 15 min. Dela varje tomat i mitten. När det återstår 5 min så tillsätter du dom. Red ev med maizena.

Servera med pasta eller ris
image
image

Fortsätt läsa

Kassler gratäng

image
Skoldags snart. Då passar denna rätt perfekt. 10-15 min att förbereda och 25 min i ugn. Den är krämig och enkel att göra. Den var väldigt uppskaddad här hemma.

6 personer

Ingredienser

800 gram kassler
250 gram champinjoner
3 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
3-4 msk ketchup
2 tsk sambal oelek
1 – 1 1/2 krm svart peppar
2 dl riven ost
3 tomater

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa och skiva kasslern. Lägg skivorna i en ugnsform. Tvätta och dela champinjonerna i fyra. Fräs dom i smör. Lägg sedan över kasslern.
image

Blanda vispgrädde och creme fraichen. Tillsätt ketchup och sambal oelek.
Smaka av med salt/peppar.

Häll såsen över kasslern. Strö över osten. Skiva tomater och lägg över.
image
image
In i ugnen i 25 min.
image
image
image

Fortsätt läsa

Sockerkaka med choklad

image
Supergod sockerkaka med hackad marabou choklad i. Saftigt och god. Varför inte baka till kaffet idag. Smaskens med choklad i.

Ingredienser:

3 ägg
3 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smör, smält
1 1/2 dl mjölk
150 g mörk eller ljus choklad, grovhackad

Garnering:
florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggblandningen. Tillsätt smör och mjölk. Vispa snabbt ihop allt till en smet. Rör sist i chokladbitarna.

Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform. 22-24 cm.
Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Låt den svalna i formen.
Stjälp upp kakan på en tallrik och pudra över florsocker.

Fortsätt läsa

Libanesisk bröd

image
Detta är bara ett måste. Istället för att köpa arabiskt bröd. Så baka själv. Billigare och framförallt godare. Tar lite tid. Men baka mycke och frys in lika gott. Detta bröd går att äta med det mesta.

Ca 12-15 stora
50 g jäst
2 tsk socker
2 tsk salt
1/2-1 dl olivolja eller vegetabilisk
6 dl ljummen vatten
14-16 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i den ljummna vattnet. Tillsätt sedan dom andra ingredienserna. Vetemjölet lite i taget. Jäs degen till dubbels. Ca 45 min.

Dela degen i 12-15 st. Rulla till bollar. Kavla ut nu så att dom blir runda. Lägg på köks handduk. Låt jäsa 30 min.
image

image
Sätt ugnen på 225 grader.
Sedan lägger du två och två på plåten. Beroende hur stora du gör dom. När du lägger dom på plåten så vänder du på degen. In i ugnen i 6-8 min tills dom fått lite färg. Tiden kan variera från ugn.

Ät och njut

Fortsätt läsa
1 2 3 50