Västerbotten paj

image
Ett måste på jul/påsk och midsommar bordet. Busenkelt recept på en jättegod paj. Krämig och smakrik. Gott till vardags med.

4 personer

Ingredienser:

Pajdegen:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning:
175 g västerbotten ost
3 st ägg
2 dl grädde
1 krm salt
1 krm peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader
Blanda vetemjöl och smör. Tillsätt vatten och arbeta med degen så den blir smidig. Tryck ut i en paj form ( diameter 24). Förgrädda paj skalet i 10 min. 

Blanda under tiden ingredienserna. Börja först med ägg och grädden. Tillsätt sedan osten. Krydda. Häll sedan fyllning i paj skalet. Och in i ugnen i 20 min. Låt svalna en stund. Servera med lite créme fraiche blandat med löjrom, rödlök. Och en god sallad till.

Fortsätt läsa

Pinocciotårta med choklad

image
Mums mums mums säger jag. Gjorde en Pinocciotårta på choklad. Den här tycker jag är godare än den vanligare, inte lika söt. Uppskattades av alla på midsommar. Gjorde den enligt mitt recept här nedan men la till 2 msk kakao. Den är såå god denna tårta

Klicka här
image
image
image
image

Fortsätt läsa

Vit choklad mousse tårta

Krämig och god vitchoklad mousse tårta med en chokladbotten. Tar lite tid att förbereda men värt tiden. Passa på att baka den nu när vädret är dåligt.

Botten:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
100 g smör, smält
1 dl kakao
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 1/2 dl vetemjöl

Vit chokladmousse:
1 1/2 dl vispgrädde ovispad
250 g vit choklad, grovhackad
1/2 dl florsocker
2 msk vatten
3 äggulor
1 msk gelatinpulver
1/2 msk vaniljsocker
3 1/2 dl vispgrädde (vispas)

Garnering:
Färska Hallon

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.

Smörj en avtagbar form och använd lite kokos eller ströbröd. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Den bör vara fast men lite lätt kladdig i mitten. Låt den kallna i formen. Tiden i ugnen kan variera från ugn till ugn.

Vit chokladmousse:
Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.

Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna samt gelatinpulver och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.

Vispa grädden lätt fluffig, men vispa inte för hårt. Tillsätt vaniljsockret. Rör försiktigt ihop de tre olika smetarna till en mousse i en bunke.

Bred ut moussen över chokladbottnen. Ställ kakan i frysen ett tills den är genomfrusen. Ta fram tårtan ca 25 min före servering och ät kakan när den är på gränsen till att ha tinat. Förvara kakan i frysen. Garnera med hallon.
image

Fortsätt läsa

Flädersaft

Inte dags än men vill dela med mig av denna recept. Det är Super gott med hemma gjord flädersaft. Tycker jag. Lyxigt att kunna göra sitt eget saft. Vissa lägger 2 kg med socker. Men jag tycker det blir för sött. Så jag minskar hellre det. Så här kommer ett recept på mitt sätt.

Ingredienser:

40-50 klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
2 liter vatten
1 1/2 kg strösocker
30 g citronsyra

Tillagning:

Plocka fläderblommorna. Tvätta rent dom. Lägg de nyplockade blomklasarna i ett kärl stort ska det vara. Borsta citronerna noga under varmt vatten och skiva dem tunnt. Lägg dem i kärlet tillsammans med fläderblommorna.
image
image
Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock.Låt saften stå svalt i 3-4 dagar.
image
Sila saften och häll upp den i plastlådor med lock eller plast flaskor. 1 månad i kylskåp. Förvara saften i frysen.

Fortsätt läsa

Smulpaj med rabarber/hallon/vit choklad

Hallon paj med vitchoklad och rabarber är gott. Lagom söt, syrligt tycker jag. Serveras med vaniljsås eller varför inte glass.

Ingredienser:

150 gram hackad vit choklad

250 gram hallon

250 gram rabarber
1 dl socker
3 msk potatis mjöl

Smuldeg
:

3 dl vetemjöl

1 dl strösocker

150 gram kallt smör
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Hacka vita chokladen. Lägg hallon i en paj form. Tvätta rabarber och skiva i mindre bitar. Och lägg i paj formen. Häll i socker och potatis mjöl och blanda. Häll över den hackade chokladen över.

Smuldeg:

Blanda vetemjöl, socker, vaniljsocker och i en skål. Tillsätt nu smöret i mindre bitar och blanda till en grynig massa. Fördela smuldegen över hallonen, rabarber och chokladen.

Grädda mitt i ugnen ca 18-20 min. Akta så att inte kokosflingorna bränns. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.
IMG_0112
IMG_0113

 

Fortsätt läsa

Rabarber kladdkaka med vit choklad

Super god kladdkaka blev det idag. Rabarber och vit choklad är såå gott ihop. Gör den idag.

Ingredienser:

150 gram smör
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 ägg
3-4 st rabarber
100 gram vit choklad
2 1/2 msk strösocker

Garnering
Florsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Lägg i chokladen och rör tills chokladen smält. Tillsätt sedan resten av ingredienserna i kastrullen och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad springform, 22-24 cm i diameter.

Skär rabarbern i bitar. Titta sedan hur jag lagt dom på bilden. Strö över socker.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 21-23 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna.

Servera gärna med vispgrädde. Pudra över florsocker.
IMG_0009

Fortsätt läsa

Pastagratäng med köttfärs/pesto

Testade en ny rätt idag, Köttfärsgratäng. Gratänger älskar jag. Passar perfekt som lunch låda men framförallt så är det super gott. Sonen ville först inte smaka lite kräsen är han. Men han smakade och två portioner blev det:).

4-5 personer

Ingredienser:
500 gram okokt pasta
500 gram köttfärs
1 burk finkrossade tomater( gärna med
fyllig smak)
1-1 1/2 dl pesto (jag tog den röda)
1 st gul lök
3 st vitlök
3 1/2 dl grädde
1 tsk svartpeppar
Salt efter eget tycke
1/2 kruka basilika
Några stycken körsbärstomater
1 1/2 dl riven parmesan

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka pastan nästan klar. Och lägg sedan i en form.

Finhacka löken och vitlöken. Stek dom sedan i smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt det stekas tillsammans tills köttet är genomstekt. Tillsätt pesto och krossade tomater rör om tills det är blandat. Lägg nästa alla basilika blad som du har finhackat. Spara några till garnering. Tillsätt även peppar och smaka av med salt.

Häll röran över den färdigkokta pastan. Och blanda väl. Tryck ner tomater och strö över riven parmesan.
IMG_0012
Gratinera mitt i ugnen i Ca 10-12 minuter.
IMG_0016
Garnera lite med basilika blad. Servera med en fräsch sallad.

Fortsätt läsa

Julias goda polly kladdkaka

Så stolt över min 12 åriga dotter som gjorde en kladdkaka till oss med en massa polly i och en glasyr över. Den var jättegod men oxå söt. Så här får ni receptet.

Ingredienser:

100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
4-5 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 påse polly 200 gram, ahlgrens tog hon

Glasyr:
200 gram marabou choklad
1 dl grädde

Topping:
Polly, valfri mängd
Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält sedan smör i en kastrullen. Rör i socker, vaniljpulver, ägg, kakao och vetemjöl till en jämn smet. Häll över halva i en form med löstagbar botten, ca 20. Tryck ner pollyn och häll över resten av smeten. Grädda ca 17-20 min. Beroende hur kladdig du vill ha den.

Glasyr:
Sjud upp grädden. Och lägg i chokladen och blanda tills du får en fin och blank topping. Bre den över kladdkakan och ställ den ett par timmar i kylen. Gärna över natten.

När du tar ut den från kylskåpet så pudra på florsocker och lägg ett gäng med polly. Servera med glass eller grädde.
IMG_9961

Fortsätt läsa

Päronpaj med daim

Gjorde denna goding igår. Så god att man tar en portion till. Använde självklart färska päron. Alla älskade den. Gör den.

Ingredienser:

125 gram smör
1 dl dl socker
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl

3-4 st stora päron
1 st dubbel daim
1 dl mandelspån

Servering:
Glass eller grädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva päronen och lägg i en pajform. Finhacka daim och lägg över. Blanda nu socker och mjöl till degen i en skål. Fördela smöret i blandningen med fingertopparna till en grynig massa. Fördela nu blandningen över päronen. Strö över mandelspånen och in i ugnen ca 30 min.

Servera
IMG_9952
IMG_9953
IMG_9957

Fortsätt läsa

Kycklinggratäng med mozzarella/soltorkad tomat

image
Denna måste ni göra. Krämig, enkel och snabb rätt. Som även räcker till matlåda med. Den är väldigt smakrik och den passar perfekt som bjudmat. Vitlöken, soltorkad tomat, och den färska basilikan förhöjer smaken i denna rätt. Gör den idag.

Ingredienser:

600 gram kycklingfilé


3-4 vitlöksklyftor, pressade
10 st soltorkade tomater
150 gram färska champinjoner
3 1/2 dl grädde
2 paket mozzarella

1/2 kruka basilika
Svartpeppar
Lite salt
4 portioner 
pasta

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisning på paket.

Strimla kyckling och stek den nästan färdig och ställ åt sidan. Tvätta och dela champinjonerna eller skiva. Dela tomaterna i mitten. Fräs champinjoner, tomater och pressad vitlök i lite smör tills allt har fått färg.
 Lägg i kycklingen nu och blanda. Häll nu grädden över allt och dela mozzarellan i bitar och blanda med kycklingblandningen. Rör om tills osten har smält. Finhacka basilikan. Lägg nu basilikan, salt och peppar med kycklingen. Låt småputtra i 5 min.

Lägg nu pastan i en form och häll såsen över. Blanda väl och dekorera med några blad basilika.

Servera med fräsch sallad
image
image
image

Fortsätt läsa
1 2 3 50