Ajvarjärpar

image
Enkelt men väldigt gott. Ajvarjärpar. Smälter i munnen. Ajvar överhuvudtaget är gott. Testa att ha på macka. Mums.

Ingredienser

600-700 g blandfärs
1 st ägg
4 msk ajvar mild eller stark
Salt
Peppar
1 1/2 msk olja

Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en skål. Blanda väl och forma till järpar. Som på bilden lite avlånga. Stek sedan i olja försiktigt i några minuter.

Servera med kokt potatis/mos och gräddsås/kantarellsås.

Fortsätt läsa

Chicken A la king

Detta är ju bara så gott. Minns när man fick den i skolan. Det var ju bland det godaste som fanns. Så idag passade jag på att göra en egen variant. Hoppas ni tycker likadant som mig.

4 personer

Ingredienser:
3 st Kycklingfile
2 st röd paprika
250 gram färska champinjoner
1 gul lök
3 dl grädde
1 dl créme fraiche eller Philadelphia ost
1 st hönsbuljong
1 dl vatten
Peppar
Salt

Gör så här:

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Tärna eller skiva paprikan. Finhacka löken. Tvätta och skiva champinjonerna.

Bryn kycklingen så de får fin färg. Stek gärna i en traktörpanna eller kastrull. Lägg kycklingen åt sidan så länge på en tallrik. Smält smör och lägg ner lök, paprika och champinjonerna. Fräs ihop en stund och häll sedan vatten över och smula ner buljongen. Låt såsen koka upp och tillsätt grädden och créme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingen och låt grytan småputtra ca 8-10 min. Red ev. med maizenamjöl.
IMG_8798

Fortsätt läsa

Spröda nutella bakelser

Vet du inte vad du ska bjuda på till helgen som efterrätt? Gör då dessa underbara nutella bakelser. Dom är spröda, goda och enkla att göra. Tar inte lång tid.

Ingredienser:

4 st frysta smördegs plattor
6 msk nutella rumsvarmt

Florsocker
Lätt vispad ägg för pensling
Mandelflarn

Ca 50 gram choklad mörk eller ljus
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Tina smördegsplattorna. Bred ett lager med nutella på varje platta. Bara på halva delen.

Vik kortsidorna mot varandra. Lägg wienerbröden med skarven lite invikt under sig på plåt med bakpapper. Skär sedan några snitt på varje. Pensla med lätt uppvispat ägg och mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 – 20 min. Låt svalna. Smält chokladen och ringla över wienerbröden. Sikta över florsocker.
image
image

Fortsätt läsa

Krämig köttfärsgratäng

Idag så blev det lite firande av min svågers lilla dotter som fyllde 1 år. Fint och mysigt kalas. Så idag hade jag inte lika mycket tid i köket. Så då passade det perfekt att göra denna rätt då jag redan hade färdig köttfärssås. Enkel, snabb och väldigt god. Men oxå krämig.
IMG_7715

4 -5 personer

Ingredienser:

500 gram pasta
8 dl köttfärssås
En liten burk majs
2 St mozzarella bollar
12-15 st körsbärstomater, olika färger

Ostsås :


5 dl vispgrädde

100 gram mjukost med baconsmak

2 dl riven ost

1 krm Vitpeppar
1 tsk Salt

Topping:
Valfri mängd ost

Gör så här :

Koka pastan nästan klar.
Sätt sedan ugnen på 225 grader.

Ostsåsen:
Häll upp grädde i en kastrull och lägg i rivna osten och mjukosten. 
Låt sjuda upp och smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan

Smörj en ugnssäker form. Lägg i pastan häll över köttfärssåsen och strö över majsen. Dela tomater i mitten och strö över. Häll över såsen nu. Toppa nu med ost. In i ugnen i ca 15-18 min till gratängen fått fin färg.

IMG_7708
IMG_7715
IMG_7712
IMG_7703

Fortsätt läsa

Krämiga Limerutor

image
Saftiga och goda limerutor blev det idag. Att baka i långpanna är det bästa jag vet. Räcker till många. Yummie säger jag. Dessa är enkla att baka och går snabbt att slänga ihop. Servera med lite hallon eller jordgubbar till

Ingredienser

200 gram smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
4 st ägg
1 st lime, rivet skal & saft
1 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Topping:
25 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 lime, saften
200 gram färskost, rumsvarm

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och vispa.

Riv limen och pressa ur saften. Tillsätt det rivna limeskalet samt saften och mjölken i äggsmeten.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 20 x 30 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt den kallna. Tiden kan variera från ugn till ugn.

Topping:

Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Blanda nu ner rivet skal och saft av lime samt färskost. Bred krämen på den kalla kakan.

Ställ kallt nån timma och servera
image

Fortsätt läsa

Pinocciotårta

Pinocciotårta är urgod och som har många namn. Enkel att göra och tårta som är svår att misslyckas med. Gott till den grädde och färska jordgubbar. Varför inte hallon.

Sockerkaksbotten:

100 g smör 
2 dl florsocker
5 äggulor
1 1/2dl Vetemjöl
2 tsk bakpulver
5 msk mjölk

Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse mandelspån (35 g)

Fyllning:
hallon eller jordgubbar
4 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 170°C.
Klä en långpanna med bakpapper, 30 x 40 cm. Rör socker och margarin pösigt. Blanda ner äggulorna en i taget. Blanda ner mjölet blandat med bakpulvret och rör ned det med mjölken i smeten. Bred ut smeten på plåten. Vispa äggvitorna till marängsmeten till hårt skum. Vänd ned sockret försiktigt. Bred marängen ovanpå kaksmeten. Strö över mandelspån. Grädda tårtan i ca 25-30 min till ljusbrun färg. Låt kakan svalna. dela kakan i 2 bitar, jämna till kanterna. Vispa grädden tillsätt vaniljsocker. Bred över ikakan tillsätt hallon eller jordgubbar.

Lägg inte fyllning för tidigt då marängen kan bli mjuk.
image

Fortsätt läsa

Krämig blåbär och limepaj

image
Galet god var denna fantastiska paj. Blåbär och lime är så gott ihop. Går lika bra med citron. Den är lätt och god och kan förberedas innan.

Ingredienser

Smuldeg:
250 g smör rumsvarmt
2 dl strösocker
2 1/2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl

Gör så här:

Nyp ihop samtliga ingredienser till en smulig deg. Tryck ut hälften av degen i en smord springform, ca 24.

Fyllning:

1 st lime
3 dl blåbär
2 dl creme fraiche
2 ägg
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:

Pressa ur saften ur limen.
Blanda ihop saften med de övriga ingredienserna( utan blåbär). Lägg nu blåbär i formen. Häll blandningen över smuldegen i formen. Smula över resten av degen nu.

Grädda nu ca 30 min. Låt svalna lite.
Servera med vaniljsås eller glass.
image
image

Fortsätt läsa

Pavlova med jordgubbar/blåbär

image
Underbara pavlova. Finns inge godare än marängtårta som toppas med jordgubbar och blåbär. Denna tårta är enkel att göra. Gräddnings tiden är lång men det är det värt. Gjorde denna igår och den var uppskaddad.

8 personer

Ingredienser:

4 äggvitor

2 1/2 dl strösocker

1 msk majsstärkelse
1 tsk ättikssprit
1 tsk vaniljsocker

Topping

5 dl vispgrädde

1 liter jordgubbar

1 ask med blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
 Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under vispning och fortsätt vispa till en blank maräng. Vänd sedan ner ättisksprit, vaniljsocker och majsstärkelse.
 Rita en rundel på ett bakplåtspapper, ca 24 cm i diameter. Smöra lite på pappret om du vill så att den inte fastnar. Bred ut marängen och grädda i nedre delen av ugnen ca 75 min. Stäng av värmen och låt marängen vara kvar tills det svalnat.

Skiva 1 liter jordgubbar. Vispa grädden och klicka/bre den på marängen. Lägg på bären.

Ät och njutimage
image
image

Fortsätt läsa

Baileys kladdkaka

image
Oh så god denna blev. Denna tycker jag ni ska göra som efterrätt.
Perfekt om man vill bjuda på något lite annorlunda tycker jag. Baileys i kladdkaka blev verkligen lyckad. Tillsammans med grädde och lite bär så blev denna kladdkaka en perfekt efterrätt.

Ingredienser :

2 ägg
100 g smält smör
1 1/2  dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 krm salt
3 1/2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
60 gram hackad mörk choklad
2-2,5 msk Baileys

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda sedan ner alla ingredienserna. Vispa inte utan blanda bara. Häll ner i en bakplåtsklädd form, gärna långform och grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter. Tiden kan variera från ugn till ugn.

Skär upp i bitar och servera med lättvispad grädde och färska bär.
Tips: låt den stå nån timma i kylen. Jättegott när den är lite kall
image

Fortsätt läsa

Räkcocktail med mango

Denna gjorde vi till nyår som förätt. Den är enkel att göra och uppskaddad av många. Testa den.

4 personer

Ingredienser:
300 gram räkor (handskalat och klart)
1 st mango
1 st avokado
1 st rödlök

Dressing :
3 msk olivolja
2 msk pressad citron
1/2-1 krm peppar
3/4 tsk flingsalt

Garnering:
Dill

Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till dressingen först. Tärna skalad mango och avokado i en bunke. Skala och finhacka löken och blanda med avocado och mango. Häll upp i serverings glas och droppa dressingen över. Toppa med dill.
IMG_8461
Sonen ville ha en med räkor bara
IMG_8433
Servera.

Fortsätt läsa
1 2 3 50