Så här i stundande jakttider – Tjälknöl


Middag för 6 personer
1 kg fryst älgstek, men hjort-och vildsvinsstek passar också bra

*Lag*
3 1/2 dl vatten
1 dl rött vin
1 msk flytande honung
2 krossade vitlöksklyftor
3 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
1/4 dl salt

Sätt ugnen på 90 – 100 grader. Lägg den frysta köttbiten i en ugnssäker form. Ställ i nedre delen av ugnen ca 6 timmar, eller tills innertempen är 65 grader.
Koka upp alla ingredienserna till lagen. Låt svalna.
Lägg den varma steken i dubbla plastpåsar och häll på lagen. Knyt ihop och låt ligga i kylen över natten eller minst 6 timmar.
Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor vid servering.

Smaklig måltid <3

Svamptajm


3,5 kilo gula fina kantareller

1 kilo trattkantareller

Trattisarna torkar jag och gör pulver av…
Gött att ha som krydda på olika soppor i vinter… eller i svampsås 😛

Men nu vankas det goda mackor och västerbottenpajer en stund framåt. Tills det tar slut..

*Västerbotten paj*
maizena paj botten
kantareller + vitt kyckling kött + purjolök brynes i stekpanna, rör i creme frech. häll i formen och strö på osten + ev tomatskivor

God morgon

Det flyter på fint med Hallon, och jag är supernöjd med hur många sms, mms och samtal jag vill för 149 kr i månaden.
Jag iddes inte hålla på med wifog mera, det blev mindre och mindre reklam och mer och mer att betala för att få poäng.
Detta med hallon passar mig riktigt bra 🙂
Nån som vill testa?
1. Man betalar in beloppet i förväg varje månad och använder det.
2. Inget abonnemang som binder en
3. Är du inte nöjd, bara att meddela att du inte vill mera.
4. Kanon att ha till sina barn, superbilligt när man vet att en unge/tonåring vill bo i sin mobil.

Du når dom hela tiden och de når dig. Billigt och bra.
Mer än så är det inte. Bra va? 🙂

Vill ni testa har jag en kod till er
https://www.hallon.se/
Ange bara koden V14O1FHK så kommer ni snabbt igång + att JAG får 300 kr till mobilräkningen.
Alltså 2 månader gratis!

Så kan du också göra – få 300 kr för varje du värvar.
Gratis är gott
Ha det folks <3

Nyponpulver blir nyponsoppa


Ja, vill man göra allt från grunden, som jag, bör man börja med att torka nypon och mixa till pulver

1. *Nyponpulver* (5 dl)
Ingredienser:
2 liter färska nypon
Gör så här:
Plocka nypon.
Skär bort stjälkar och blad.
Dela på mitten och kärna ur, det gör du enklast med en potatisskalare.
Sprid ut nyponen på smörpapper och lägg på ugnsgallret.
Torka mitt i ugnen i 50 grader tills nyponen är helt torra.
Mixa de torkade nyponskalen till pulver i en kaffebönsmixer.
Förvara torrt i väl tillsluten burk.

2. *Hemgjord nyponsoppa*

6 portioner hemgjord nyponsoppa
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 2 tim 10 min
Klart på: 2 tim 30 min
Ingredienser
7 dl färska nypon eller 5 dl torkade nypon
1,5 liter vatten
1,3 dl strösocker
1,5 msk potatismjöl
ca 10 sötmandlar (valfritt)
1 kanelstång (valfritt)

Tillagning

Nyponsoppa av färska nypon: Skölj nyponen väl och ta bor blomfästet. Du kan använda orensade hela nypon (du silar ändå bort kärnorna sedan) eller rensa dem genom att dela dem och pilla ut innanmätet.
Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen och mät upp med vatten.
Koka de färska nyponen i 20 minuter och rör om samt mosa dem i slutet med en potatisstöt, mixer eller matberedare. Sila dem sedan och red nyponsoppan enligt nedan.
Nyponsoppa av torkade nypon: Blötlägg helst de torkade nyponen i en kastrull med vattnet – helst över natten. Det går också bra någon timme eller några minuter innan.
Mixa nyponen grovt med en stavmixer eller i en matberedare. Lägg tillbaks i kastrullen.
Tillsätt ev. kanelstång.
Koka torkade nypon i 3 timmar på medelvärme med lock. Rör då och då.
Ta av nyponen från värmen och sila eller passera dem – dvs mosa nyponen samt sila bort kärnorna och grova skal. Förslagsvis häll nyponen några i taget i en sil, durkslag, silduk eller sk chinoise. Tryck och jobba med en slev igenom nyponen så de kommer ut som nyponsoppa på andra sidan i en skål eller andra kastrull. Släng bort skal samt ev. kärnor (du kan också tillsätta vatten till skalen och sila dem en gång till och få en drickbar nyponjuice). Jobba igenom nästa omgång nypon tills du har passerat alla nyponen.
Mät upp nyponsoppan och ta ca 2 dl strösocker till 1,5 liter nyponsoppa samt blanda 3-4 msk potatismjöl med någon halv dl vatten och vispa i soppan.
Värm nyponsoppan i en kastrull under omrörning.
Låt nyponsoppan precis koka upp. Efter första bubblan ställ nyponsoppan åt sidan att kallna eller servera nyponsoppan varm.
Serveringsförslag: Vanligast är att servera nyponsoppan kall med ex. mandelskorpor eller vanliga skorpor. Gott också med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
Med mandel: skålla och skala mandeln. Hacka mandeln i strimlor och lägg i soppan.

Full

igår när jag vaknade, var brunnen fylld till bredden.
Ja, ännu mera. den hade svämmat över…

Vattentunnan var ett eget vattenfall
Mina gummistövlar har spruckit av allt trädgårdsarbete i gassande hetta och travande genom oländig terräng,
så jag drog på mig darlingens stövlar strl 43 (jag har 37).
Genast åkte jag vattenskidor 😉

Vi åkte sen hem till mig och jag bäddade ner en febrig man. Lagade god middag till honom som han åt med god aptit. Sen fick han lite gos och kel och en bra film som han tacksamt tog emot.
Ni vet när lille Johan är sjuk… =D

Kl 7 klev jag upp och rastade små ludna tjejer på gräsmattan.
Det var inte lönt att få dom att promenera i detta väder – De ville bara kissa och sen in igen!
Just nu kan man se liiiiite blå himmel, kantat av många tunga svarta moln och det blåser rejält.
Snart blir det ”kissebass”promenad igen medan darlingen fortsätter sova sig frisk. 🙂
Regnet och vindarna fortsätter här veckan ut troligtvis.

Kanske jag får lära pälsklingarna kissa på låda?

För övrigt tycker jag att folk ska ta hand om sin egen hundskit!

Jag är trött på att plocka upp efter andra. Äckligt!

Sommar på flaska

Härligt frisk rönnbärsdricka
Ingredienser

1 kg rönnbär
3 liter vatten
3 dl honung, gärna flytande och smakrik
Gör så här

Rensa bort dåliga bär.
Lägg bären i en kastrull eller bunke och mosa dem med en trästöt eller undersidan av en flaska.
Slå på kokhett vatten och plocka bort kvistar som flyter upp till ytan.
Låt rönnbärsröran stå övertäckt i två dygn i rumstemperatur och häll den sedan i en silduk monterad över en kastrull eller bunke. Tillsätt honung efter smak. Häll upp i väl rengjorda flaskor.
Saften håller i någon månad i kylskåp. Om du kokar upp den och förvarar den i väl rengjorda flaskor med tättslutande lock i ett svalt utrymme håller den upp till ett halvår.

En doft av det goda

Helgen närmar sig med stormsteg. Igen…
Igår köpte darlingen en multiklippare, så nu väntar vi på att det ska torka upp där ute och gräsmattan kan bli ordentligt klippt och avmossad. Som vi har längtat efter denna gräsklippare, nästan som om vi väntade barn tillsammans =D
21433030_10155250203185432_6341149533354729305_n
Vi har klappat på den flera gånger, pratat med den och lovat den att vi ska mata den med det den behöver.
Den kommer att bli en riktig klippa för detta lilla vackra torp.
Idag ska jag döpa den till Tor (bara för skojs skull) =D

Min salviarökelse ska med till torpet och kanske torpet mår bra av att renas?
21433033_10155250215390432_7447712254749323125_n

Healing är bra i alla former och en av mina favorithealare är Birkan Tore.
En trevlig man som svarar på alla meddelande och hjälper för en billig peng. Inte alla är ute efter att kräma folk på pengar <3
http://www.askangels.com/

21414750_10159311911365344_528386393309411414_o
Card of the day for Thursday the 7th of September:
Spend time with your ”people” today, whether it’s your family by blood or your soul-family. Together, acknowledge and celebrate all the good in your lives. Your unity will elevate your vibrations and attract all kinds of blessings into your lives. Let your soul feel that you are loved, and supported. Maybe you’ve been missing and praying for such a loving presence in your lives… Just know that they are on their way and keep your heart open!????
Today’s Deck: Dragon Oracle Cards by Diana Cooper (Available Soon)

Ett ljus i ”mörkret”

I framtiden har jag ett kallskafferi att roa mig med. Det ser jag fram emot.
Tills dess tillverkar jag allehanda goda saker att förvara där i…
21314464_10155247932585432_6654424026295429250_n
Då kan jag sylta och safta hur mycket som helst även fast jag är förskyld 🙂
Me like it!
15171186_10154258115538212_964652977555185386_n